Pišem post na temu paleo doručka pa žicam prijedloge, što klopate?
Za sad sam uključila sve svoje uobičajene doručke;
Voćni i/ili povrtni Smoothie
Paleo granola
Jaja na sve načine
Suhomesnati (domaći) naresci
Svježi sir i masno vrhnje
Suhomesnati (domaći) naresci s povrćem i sirom
Slatka ili slana paleo peciva/krekeri/pogačice s namazima ili bez
Hladne salate (tuna/suho meso/kuhano meso i povrće)
Posljednje uređivanje od kavofob : 30.07.2013. at 13:30
Ja sam na moru i nemam puno izbora. Zadnje dane za dsoručak imam tikvice pečene na roštilju, MM ih uvijek mora puno ispeći, pa ih držim u frižideru i onda ih jedem s maslacom. Ovdje imaju neku super finu slatkastu vrstu tikvica - ali ipak taj doručak nije baš nešto ludo fin, ali se uklapa. Jedino što mi dan počne s lchf, ali na žalost ne završi tako jer me previše stvari mami.
NanoiBeba, apsolutno kužim. Mada, ja imam dojam da se ti zdravo hraniš i kad nije lchf![]()
Imaš pravo.
Inače je ovdje raj sa domaćim povrćem. Žene iz sela imaju stvarno odlične stvari, ali je izbor jako mali. Paradajz ( možda najbolji koji sam jela) , pa mini rajčice koje baš i ne volim, već spomenute slatkaste tikvice, imale su i cvijet tikvica ali nisam znala što bi s njim jer ga uglavno koriste za pohanje, i patliđane. I to je sve.
ali ima i ribe, pa domaćih limuna, slanih ribica, kozjeg sira.
sezona je cvatnje origana, tako da sam već dobru zalihu napravila.
otkrila da je ovdje tradicija stavljati anis u kruh. N žalost nije sada sezona skupljanja sjemenki, a baš sam mislil probati staviti ga u lchf kruh. Jedini misam mogla skužiti što oni zovu anis, adnosno aniš. To je koromač. A ja mislim da su anis i koromač dvije različite biljke. U svakom slučaju, stavljaju sjemenke koromača u kruh
Često stavljam sjemenke komoraca u kruh kojeg pecem kod kuće .
Ma nije isto. To im je očito lokalni izraz.
sirius,možda znaš kada su sjemenke koromača zrele za branje? Ili ih kupuješ u finfuzi
išla sam na wikipediju. Aniš je jedan od narodnih izraza za koromač.
znači postoje aniš i anis![]()
Posljednje uređivanje od NanoiBeba : 30.07.2013. at 16:28
Vjerojatno kad se krenu osipavati sa cvijeta. Nisam ih nikad brala , kupim ih u vrecici.
Aniš i anis, zanimljivo.
A je li koromač ili komorač? Ili su to isto dvije različite biljke![]()
Dvije različite.
aniš je lokaln, narodski izraz za koromač
Komorac i koromac su dvije razlicite biljke?? U soku sam. Cekaj, koja je ona kojeg stavim u juhu ili pecem, zelena?
Jučer sam si napravila preeeefini desert, koji ne samo da je ajme prefin nego treba 5 minuta da se napravi
Šaka prženih lješnjaka, šaka badema, cimet, vanilija, muškatni oraščić, kardamom (to sam stavila sve po vlastitom nahođenju)
Brzinski se izblenda, al da nije prah, nego da ima komadića
Nasjeckati breskve na komadiće i pomiješati s orašastim plodovima
Po želji dodati slatko vrhnje
Ovako to nekako izgleda![]()
https://www.facebook.com/photo.php?f...type=1&theater
ovo mi izgleda predobro, naravno šećer izbacite
Za osvjezenje i protiv toksina: skuhajte si litru zelenog caja, i kad se ohladi u njega ubacite sok od 2 limuna. Ako zasladjujete, dobra je tekuca stevija.
Super je osvjezavajuce, mozete napraviti dosta toga i drzati u frizideru.
P.S. Klasican zeleni caj volim u svako godisnje doba osim ljeta, ljeti mi je nekako tezak. Limun mu daje bas nekakvu laganu, ljetnu notu.
P.P.S. - znam da ima ovakvih i kupovnih varijanti, ali s pravim limunovim sokom je puno, puno bolji.![]()
Danas za ručak špageti od tikvica + piletina u slatkom vrhnju
Sinoć sam pravila slatku verziju pogačica od badema, md oduševljen, ja tak-tak, ok su, ali ništa previše posebno.
Jutros moj klasični doručak; šejk banana, jagode, slatko i kozje
ručak - pečena jaja :D
Živjela lijenost![]()
Prava LCHF torta![]()
Samo da zahvalim na onom receptu avokado-banana-kakao. Savrseno, ko nutella. A kad stavim smrznutu bananu, prefini kremasti sladoled.
Do sad sam od avokada radila samo guacamole, tak da mi je ovo pravo otkrice.
e, koji kakao kupiti? može onaj obični za kolače šta ima u svakom dućanu? slaba sam na slatko zadnjih dana, čini mi se da sam u pms-u
ako ste u prilici, kupite u nekom ducanu organske/zdrave hrane, cisti kakao, bez secera, ali onaj koji nije "oduljen" , dakle ne "stark entoelt"
nego "schwach entoelt". ukus je puno puno bolji, a i pase sa lchf.
Pitala sam i na fejsu paleo hedonizma, ali možda imate i vi iskustva- kruh od sjemenki mi zeleni. Već drugi! Prvog nisam ni probala, pretpostavila sam da je nešto pokvareno (ali ne znam što, jaja su sigurno bila ok, a sve sjemenke su djelovale normalno i zdravo). Kad sam drugog ispekla jučer, puntica je bila ok, pojela sam je. Do danas je bio u frižideru i kad sam ga rezala za u frizer, vidim da je opet zelen. Onaj prvi je s vremenom sve više zelenio. U čemu je fora? Smijem to jesti ili ne?
Zelen ti je od suncokretovih sjemenki. Neke mi pozelene neke ne. Možeš jestiJa bacila cijeli kruh prvi put kad mi se to dogodilo
![]()
d - šejk banana, jagode, slatko, kozje, med
r - pečena jaretina, blitva, pečene paprike
I ja sam prvog bacila. Znači one oksidiraju ili što? To zelenilo preplavljuje cijeli kruh!
Guglala sam pa kažu da to suncokret reagira sa sodom. Ili staviti manje sode ili dodati limunovog soka. Moguće da sam prvi put stavila manje sode pa nije bilo nikakve reakcije.![]()
Uglavnom, nije ništa strašno
Ja jučer jela u restoranu sirove hrane, ubila se totalno... Danas post - samo zeleni čaj + limun
art of raw food, mi smo se zeznule i uzele sljedove (na preporuku frenda), ali čini se da postoje veliki i mali (možda), uglavnom ubile smo se ubile... 9 sljedova je bilo, nismo mogle disati (ja još uvijek ne mogu LOL), a za cijene pojedinačnih jela ne znam kolike su, možda 30-50 kn?
tnx![]()
pecans i kalifornijski orasi - je li to dvoje isto?
već sam pitala, ali me nekako uspijete izignorirati
danas d - uobičajeni šejk jagode, banana, kozje, slatko. ova kombinacija mi je toliko fina da ne kvarim ničim drugim, ponekad samo ubacim komad avokada kad imam.
r - punjene paprike
pecan izgleda slično našem orahu, samo je uži i dugačak. Uvijek na vrećici piše pecan.
Kavafob, jesi možda kupila te orahe u Lidlu? Mislim da na njima piše lkalifornijski. To nije pecan.
Mislim da sam pecana viđala u Mulleru, ali nisam sigurna. ja ih volim pa sam ih znala vani kupovati.
U Lidlu sam vidjela svinjsku mast. mislim da je palket 250 g, mađarska, ali ima neki dodatak E u sebi. kako nisam imalal naočale nisam niti vidjela koji.
U meni najbližem BioBio nema kokosovog ulja, onog s mirisom, najjeftinijeg- ne znam gdje da idem tražiti
NanoiBeba, tnx, znači nisu to pecani, kupila jesam u Lidlu, kalifornijske.
Nemam nigdje u blizini Muller, ali otići ću jedan dan s misijom da probam te pecane, baš me zanima okus
U BioBio možeš i online naručiti, ako baš ne možeš naći nigdje. Ja isto nemam ideju gdje drugdje kupiti, uvijek u BioBio uzmem.
kokosovo ulje ; cure, da li je ovo skupo?
http://www.fitness.com.hr/shop/dodac...lje-500-g.aspx
Curke! Imam pitanjce; prije par mjeseci počela sam se hraniti po LCHFu. Nažalost, nisam ustrajala-a i u međuvremenu ostala trudna-ali planiram se vratiti. Ostalo mi je kokosovog masla, kupljenog u Bio-bio, pa ne znam šta bih s njim
izgubila sam nit vodilju u toj prehrani.Može prijedlozi? Hvala
Pa koristi ga kao i svu drugu masnoćuObzirom da si sada trudna, sad je od još veće važnosti da se hraniš najbolje moguće - dobrim masnoćama, da jedeš prave namirnice i što manje procesiranog. Ne odustaj od dobre hrane, beba je najjača motivacija za hraniti se najbolje moguće
![]()
Ma veliko hvalana motivaaciji ali /već sam pisala o tome/ došlo mi je do zasićenja u - LCHFovim pogacicama. Pravila i klopala sam ih 2mj. i onda.....FUJ!! ne bih ih više mogla u usta staviti. papam ja i dalje neke stvari po LCHFu, izbjegavam UH,kolači su mi odlicni ,,,ali zamjena za kruh/kojeg i ne jedem toliko/ ??!
Kažeš da ga koristim kao i drugu masnoću.Pa necu meso pržit na njemu??!! Kako ga staviti u salatu kad je krutog oblika??Smije li se topiti?
Pa ni ne treba ti, samo ga preskoči i uživaj u ovoj sezoni beskonačne količine raznog povrća
Zašto ne pržiti meso na njemu?Dodaj ga u kavu, na/u sladoled domaći.... drži ga vani i omekšat će se na ovim teperaturama (iako ga možeš i otopiti, vrlo je postojan na visokim temperaturama)