Milis prvotno napisa
Draga moja, ja bih stvarno bila najsretnija mama na svijetu i ne bi ni pisala na ovom topicu da moje dijete sa 7,5 mj normalno pije mlijeko i ima 1- 2 mala obroka dohrane... slično kao što je to radila moja kćer. No, i moje i Micino i Ovcino (i brojnih drugih mama koje su to prošle/ prolaze/ tek će jadne prolaziti) nije standardno i ne jede/ nikad nije jelo normalno. Da nisi imala izbora (da ti je dijete s 2 mj bilo hospitalizirano zbog nejedenja a poslije s 3,5 mj POTPUNO prestalo piti mlijeko na bocu i da nije htjelo/ moglo/ znalo jesti mlijeko na bilo koji drugi način) i ti bi bila prisiljena davati mu kašice pa makar i njih 100 dnevno. Tako mi je uglavnom i sugerirano u Klaićevoj, od strane gastroenterologa i nutricionista, rekli su mi nek ga hranim čime god znam i umijem, samo da jede. Isto tako, i potpuno normalna djeca (mislim na hranjenje) znaju tako jesti u toj dobi, time je to sve individualno. Napr. moja nećakinja koja je dojena, od kada je probala prvu kašicu s nekih 5,5 mj sve je manje htjela sisi, koja joj je do dobi 6,5- 7 mj postala samo duda za uspavljivanje, i sa 7 mj je već jela 5 kašastih obroka dnevno (u koje je bilo inkorporirano toliko mlijeka koliko bebi u toj dobi treba). Jednostavno nije htjela piti mlijeko, niti dojenjem a iz boce nikada nije popila kap ničega. Samo žlica i kašice. Time je moj sinak identičan sestrični, samo s drukčijom povijesti i razlogom...
Mislim da je općenito ta priča o dohrani, broju obroka u određenoj dobi, ekstremnom paženju redoslijedu uvođenju namirnica precijenjena. Jesu li babe na selu prije 100 godina to pazile i znale? Nisu. Hranile su djecu čime su znale i imale, pa su svi odrasli i mislim da su bili zdraviji nego današnje generacije. Što je, uostalom, potvrdio i ESPGHAN, preporukom da dohrana mora započeti između 17 i 24 tjedna, namirnicama koje su sezonske i odgovaraju prehrambenim navikama podneblja i obitelji, pa čak i da se gluten uvede u prehranu što ranije jer se pokazalo da kasnije uvođenje glutena rezultira većom učestalošću celijakije (upravo suprotno od onoga što se godinama vjerovalo), i općenito da kasnije uvođenje dohrane i raznih namirnica rezultira većom učestalošću raznih alergija.
Ovca i Mice i ostale mame, jeste li imale/ imate li problema s neotvaranjem usta kad se približava žlica, što radite onda? Ovaj moj pojede sve što mu ja zamislim, no većina zalogaja se gura na silu u usta, ne baš na silu ali već od prvog zalogaja moram "škakljati" usne da bi on otvorio usta? Ne pljuje hanu van, ne gura je jezikom, jednostavno je za hranu zainteresiran ko za lanjski snijeg...