Ja ne kupujem grickalice (jer se meni ne svidjaju), al, ako mu ih vani neko ponudi, ne branim mu da jede... neki dan je pojeo nekom klincu skoro cijelu vrecicu stapica, a i smoki mu je drag.
??? stvarno ne kontam....da moje dijete je alergicno i na kukuruz i na kikiriki...a ja sam freak koj mononatrijev gluminat zaobilazi u velikom luku i u svojoj a kamoli ne u djetetovj hrani. i necu tvrditi nist u naoj kuci nema somkija, cipsa ...jer mi to ne jedemo a ljestvicu smo digli nakon sto su L utvrdjene alergije.
No hard feelings ali mi je zaista zasemtao tvoj prenpuhan i nadmen komentar....
Isto je i kod nas. Doma to ne kupujemo, ali vani ne branimo. Ako dijete doma ima stečene dobre prehrambene navike, ta ga hrana ne zanima. Provjereno! Mi smo povremeno dobivali takve stvari kad su nam došli gosti koji rijetko svraćaju i ne znaju običaje u našoj kući - nije se pojelo. Jednostavno im nije fino. Moj mlađi je smoki zvao "prevara" - staviš u usta, zagrizeš i on se pretvori u ništa!
Na svakom rođendanu bude hrpa djece koja samo stoje kod stolova sa hranom i trpaju sve što stignu u usta...jedva čekaju da ih roditelji ostave u igraonici i da navale na grickalice...meni je to nekako, ne znam tužno...da su djeca toliko željna grickalica i slatkiša...
Moji jedu doma koliko hoće, pa na kraju ustvari jedu jako malo...znaju da mogu, pa ih to i ne privlači previše.
Moja starija je kao beba nonstop nesto grickala. I to sam davala one rizine krekere. Nakon godine dana je na rockasima i u gostima otkrila kekse, smoki i ine grickalice - pa rizini krekeri vise nisu imali neku prodju. I da, bila je od onih koj se ne micu od stola, dapace imale smo cesto rasprave da ne moze uzeti zdjelu sa stola, otici u neki kut i navaliti a da da drugima ne daali, s obzirom da je i drugu hranu jela u ogromnim kolicinama zakljucila sam da se zbog povremenih grickalica ili keksa necu nervirati jer ona jednostavno voli jesti sve. S navrsene tri je sve krenulo u normalu, sad jede razumne kolicine hrane, razumije da nije zdravo jesti previse gluposti (iako ih naravno i dalje voli) a doma ionako toga ima jako rijetko (grickalica, keksa vec ima cesce jer ih i ja volim). Ako dam grozdjice ili brusnice u zdjelicu - isto navale, a po meni ni to nije neka luda sreca od zdrave hrane (isto je puno secera, pogotovo brusnice koje su sve redom kandirane inace bi bile kisele)
mladji pak nikad nije htio grickati kao beba, cak ni kekse, sve te grickalice (kojima je zbog starije bio puno vise izlozen vec kao beba) bi probao dvije-tri i dosta. Sjecam se kad smo bili u nekoj posjeti rodbini s djecom, izvade oni cuveni smoki, mali je uzeo jedan komad, probao, i dalje isao nesto slagati s njim, uopce ga nije dozivio kao nesto fino... Sad s dvije godine napokon pokazuje dobar apetit i ljubav prema hrani, vise me je brinula ta njegova relativna nezainteresiranost ngo starijino obozavanje hrane.
A smoki ko smoki, malo kukuruza, malo kikirikija, previse soli - i to je sve, moji nisu ni na sto alergicni pa su mi glavna zamjerka sol i ljepljivi zubi koje je tesko oprati. Kupujem samo za rodjendane jer je uvijek trazen, a inace ne, no nakon godine dana ne bi radila sad neku velku dramu da uzmu, pa ne mora se cijeli zivot zdravo jesti, zdravo zivjeti i ostale "ispravne" stvari, treba malo zivjeti i nezdravo i gustat, pa i s godinu dana.