-
Nova sam na ovom topicu. Dakle, sve ste ovdje iskusnije od mene pa vas molim da mišljenje, trebam li se brinuti i kome javiti (fizijatar...) ili ne, obzirom da mi je jučer pedijatrica na sistematskom rekla da se ona još ne bi brinula ali mene nešto iznutra kopka... kao ono, mama ima feeling...
Sad mali ima 8 mj i 6 dana. Trudnoća, porod, sve ok i bez ikakvih rizika, rođen u terminu. Do sad je par puta bio u nekoj virozi (pokupio od starije sestre) ali ništa vezano uz neurorizik. Uglavnom provodi vrijeme na podu, od dobi 2-3 mjeseca, nikakve hodalice i sl. Nije neka nosalica. Rotacije je svladao odavno, s nekih 3-4 mj. Nogu u usta od 4,5 mj. Počeo se rano napinjati da hoće sjediti, s nekih 4,5- 5. Fina motorika (sve kaj ima veze s radom rukama) savršena, isto kao i komunikacija s okolinom. Noge su super, stalno u pokretu, doveden u stojeći položaj stoji punim stopalom i može stajati i skakati uz pridržavanje par minuta (ne damo mu to, samo napominjem da može).
E sad, kaj me brine: kad ga se pasivno stavi u sjedeći položaj, tek je sa 7 mj uspio sjediti, prije se samo rušio. Kratko se pridržavao rukicama a onda je ruke pustio i igrao se predmetima u sjedećem položaju. Sa 7,5 mj je počeo s četveronožnim položajem, ljulja se, ponekad malo i iskorači koljenom ali ne zna istovremeno rukama pa bubne nosom o pod. (taj dio me ne brine toliko što se tiče puzanja, znam da neki nikad ne propužu a i kćer mi je propuzala s 9 mj). No, nikako da se sam posjedne, ili ne zna ili neće ili su mu trup i ruke preslabi, ne znam, ali kad i proba se posjesti (kaj je rijetko) bubne o pod. Nema baš ni bočne obrambene reakcije, tj dosta su mu slabe ako malo "prenagli" u pokretu bočno. Najviše se voli igrati ležeći na leđima i ritati nogama, no ima i faza kad se samo rotira tamo- namo i ljulja u četveronožnom dosta dugo. Kad ga se posjedne može dosta dugo tako ostati i igrati se. No, napominjem: ne želi/ ne zna se sam posjesti, uglavnom voli biti na leđima.
Trebam li se (već) brinuti i nekome se obratiti? Pedica mi rekla da je to do nekih 9 mj normalno...?
Kako da ga "natjeram" da se posjedne, tj trebam li ga forsirati ili da ga pustim da se razvija kako hoće?
Trebam li ga uopće stavljati u sjedeći položaj pasivno?
Ima vas sigurno još takvih...???
Pravila pisanja postova
- Ne možete otvoriti novu temu
- Ne možete ostaviti odgovor
- Ne možete stavljati privitke
- Ne možete uređivati svoje postove
-
Pravila foruma