nanimira mislim da se na ogtt šalje rutinski i iskreno, moje je mišljenje da je to ok!
nanimira mislim da se na ogtt šalje rutinski i iskreno, moje je mišljenje da je to ok!
debljina nije jedini indikator, a bome niti jutarnji guk.
OGTT je pretraga opterecenja, testira se gusteraca koliko moze podnjeti, koliko inzulina moze izluciti. i gleda se jel test prosla ili nije.
onako, laicki receno.
Ma joj, opet sam se sama trebala slat na pretrage...a uff...
ma da, al mora postojati barem neka indikacija, gle ovaj članak:
http://www.hdgo.hr/Default.aspx?sifraStranica=474
No dobro,nema veze, samo kažem da mi se čini ne spada u rutinsku pretragu.
nanimira mene je moja gin rutinski poslala na ogtt iako je rekla da pola svijet ima dijabetes ako ga ja imam, pa me svejedno poslala...beba je super po kilaži tj gramaži za tt, ja sam dobila 6kg do 29tt a startala sam s minusom. Ali nisi ti kriva za te propuste, doktori bi morali znati što treba odraditi, tj koje pretrage obaviti. Ajde da te utješim, ja sam sama krenula žicati uputnice od opće jer mi gin nije htjela dati, i sad sam na kraju hospitalizirana i nedaju mi doma![]()
e upravo ovoga je i mene bilo strah, jednostavno ne moraš znati, a šećer radi svoje,
doduše ja sam sa šećerom imala problem prije trudnoća dok sam bila deblja (a sada sam opet na dobrom putu)
pa sam puhala i na hladno, da me nije poslao, a šalje sve rutinski, poslala bih se ja sama,
čak sam u ovoj drugoj trudnoći napravila jednom ogtt i sama, privatno da bih bila mirna, ali to sam ja, nisam mjerilo![]()
Moja ginicka sve trudnice salje na ogtt, negdje oko 24 tt
Nikakvu indikaciju za to ne trazi
Nije privatnica
I moj privatni gin (mpo-vac) smatra da je to obavezna pretraga u trudnoci
Mene to ceka slijedeci tjedan i vec mi je muka...
Frustrirana sam jer sam primjetila da neki doktori ne smatraju neke pretrage rutinskima,poput recimo OGTTa i briseva...muku sam mučila cijelu trudnoću da mi slučajno ne bi doletjela dolje neka beštija i zeznula nešto...pitala ih,kažu-nema indikacija, PAPA OK, da bi na kraju ispalo da su i to rutinske pretrage. OGTT da ne spominjem...slala sam se i sama, dok mi kaže da nema potrebe,
A valjda oni znaju procijeniti bolje nego mi, samo mi je čudno da ne ustale obavezne i dodatne pretrage na način da vrijede za sve a ne za neke, posebno pošto očito nemaju dogovorene ni ove rutinske pretrage. Ali,dobro,nije ovo tema za to...ali da podjelim i iskustvo i mišljenje s vama![]()
meni nisu radili nikad briseve.
Po meni je ova nova granica od 5,1 nataste prenisko postavljena.
evo me moje stanje je ovakvo natašte 4,56 a poslije 2h sata 6,67. Gornja granica za trudnice je do 8,5 po novom ja sam vadila krv na dijabetičkom odjelu u bolnici. Inace sam sam vadila krv 4 puta nakon pola sata je 8,65 , nakon sat vremena8,23 i nakon 2 sata 6,67.
Ja briseve moram raditi posto mi su na trakici za albumine stalno pozitivni leukociti.
Brisevi i OGTT testovi postale su rutinske i obavezne pretrage prije koju godinu.
Razlog je što se sve više toga pojavljuje, a obično je kasno (u smislu lakšeg liječenja ili držanja pd kontrolon) kad se pojave prvi simptomi da li gestacijskog dijabetesa ili pak nekih bakterija u brisevima. Ovako se OGTT radi negdje iza 21-24 tjedna kad se već prvi razultati pojavljuju. I Trudnički dijabetes nije vezan isključivo uz debljinu ili konzumaciju šećera odnosno slatkog. Gori neprijatelj je bijeli kruh, riža, tjestenina i sl.
Ukoliko se pokože da je razina viša, lako se kontrolira prehranom i nije strašno, što je bolje nego da šećer počne divljati pa završite na inzulinu u trudnoći, a onda vjerojatno i kasnije radi oštećenja funkcije gušterače.
ja sam ga radila u 17 tj jer je bio pozitivan na trakici za albumine , ali prije pregleda sa bila sok od brusnice zato ga je i trakica registrirala, Posto je ok i ja sam ok !
a cervikalne radim jer imam iscjedak pa da otkrijemo od kud dolazi, bolje da se sprijeci na vrijeme!
Ja radila neki dan test. Natašte 5,07, nakon dva sata 6,79.
Dr. nije baš ništa rekao, a kad sam ga ja pitala, rekao je da je to super nalaz.
Meni je 18 tt, nosim blizance.
i ja sam 18 tj. jedna je beba, moj je stanje 667 i rekli su to da je ok!
nije mi još vrijeme za oggt, 19+5, ali sam već dosta dobila +10 - doduše opravdavam se da sam u trudnoću ušla s dijete kojom sam u 2 mjeseca skinula 10kg. A u zadnje vrijeme ako dulje ne jedem mi bude dosta loše, samo me neka tresavica u rukama i nogama držiImam doma onaj mali kit za vađenje šećera iz prsta i rezultati su ovakvi
natašte 5,9
nakon doručka 7,8
čekam nalaze amnio pa ću onda na kontrolu, al ako ima netko ko se kuži da malo prokomentira
lina, već sam ti pisala, nek mjere u labu natašte šećer, snupi, isto, to spada po tome u gestacijski, samo treba dijeta, al to se mora provjeriti i doktor potvrditi, nove su trudnčke donje granice 5,1
To ti je gestacijski dijabetes moji nalazi su slični tvojima i stavili me na dijetu kontrola za dva tj ,ja sam trudna 20+ 6
Cure, samo prehranom možete puno napraviti. POkušat ću naći link sa tablicama, ali uglavnom ako izbacite kruh (jedite čisti raženi ili neki tamni, tamni kruh) i o tanku šniticu, izbacite tijesteninu, rižu odnosno ograničite njezinu količinu doslovno na jednu žlicu, ograničite unos voća (da, ono ima puuuno šećera), izbacite potpuno banane i grožđe, jedite pravilno 5-6 obroka dnevno i bit će sve u redu. Slatkiše i kolače zaboravite.
http://www.vasezdravlje.com/izdanje/clanak/113/
Evo, ovo je otprilike ono što preporučaju na Vuk Vrhovcu. Važite prvih tjedan dana, a onda već znate otprilike količine koje smijete. Nije da se sat morate držati toga slijepo, ali iz iskustva, meni e pomoglo. I sad opet pratim, doduše nalazi su mi za sada uredni, pa malo i "varam", ali ono što sam gore napisala tog se i držim.
Sretno!
http://www.vitamini.hr/6602.aspx
evo još jedan primjer jelovnika, da steknete osjećaj...
snupi, koliki ti je bio šećer natašte? Negdje mi se čini da sam vidjela neki mali broj, ispod 5, ne vidim sad gdje.
mare, da sam ja na mjestu trudnice sa 5,3 natašte i urednim ogtt-om, ne bih se uzrujavala (ako nema drugih problema). Po novim smjernicama ispada da pol trudnica ima gd, što meni nije realno. Ovisi naravno i o ostalim parametrima, ne samo o visini šećera. Dijeta naravno ne škodi.
Posljednje uređivanje od martinaP : 22.10.2013. at 10:38
već sam pisala nekoliko puta-uopće nisam bila zadovoljna nakon poroda što su me u bolnici mjesec dana do proda s blizancima držali na dijeti jer sam bila preslaba i mršava nakon poroda, a mjerili mi šećer svako jutro i bio je nizak, a dijeta je ostajala
pa na dijeti i treba biti i profil i guk ok, u suprotnom je potreban inzulin.
pitanje kakve bi ti bile vrijednosti da nisi bila na dijeti.
dijeta sa sladoledom svaki dan, ne smijem to pisati
, svejedno se nisam više debljala, a šećer je stalno bio nizak, čula sam na više strana da je ta granica od 5,1 napuhana, a u rodilištu su odmahnuli rukom na gd i nisu mi nikad više mjerili šećer
pa ni meni nisu u rodilistu mjerili secer.
mjerili su mi u prvih 24h nakon carskoh dok sam bila na inzulinu preko infuzije.
i to je bilo to.
u drugoj trudnoci sam imala los ogtt, no secer mi je nakon moje kave od 2 zlicice secera bio ok.
no kad bi se prezderala cufti, odletio bi.
jesi ikad radila HbA1c?
ogtt sam ponovila nakon prve, ne sjecam se vise kada, dobila sam poziv iz bolnice.
HbA1c uredan, ogtt uredan, profil uredan, vodili su me ko gd samo zbog jednog šećera od 5,3 (ajd bio je i na ogtt jutarnji 5,2)
i mene vode zbog ogtt-a na tašte 5,6 kao gd,danas digla nalaze guk profila i super su,samo moram paziti kaj jedem i redovno da jedem...
Ovo je kao suočavanje sa problemom za koji tvrdite da ne postoji. U istoj sam situaciji bila i ja.
Zašto zbog jednog nalaza viču da imam gestacijski?
I da, ukoliko pazite što jedete, kada i koliko, gestacijski dijabetes držite u granicama i daljnji nalazi se pokazuju kao uredni. To i jest cilj promjene režima prehrane - da vam nalazi budu uredni. Mislite li da bi bili uredni da jedete sve i svašta i da ne pazite? Vjerojatno ne bi i možda bi završile na inzulinu.
Tako da drage mje, pomirite se s činjenicom da poduzimate nešto za svoje zdravlje i za zdravlje vaših beba u trbuhu.
A onda ništa nije teško, zar ne?
uf hrana nije uopće loša,jedino fali slatko al bum preživjelabila danas kod giničke i jako je zadovoljna i kad sam vidla da je još 3 kile manje...sveukupno 7 u 15tt
andreja, meni nije bilo teško, ne radi se o tome, dobila sam 10 kg s blizancima, tih 10 otišlo u dva dana nakon poroda, u bolnici sam bila gladna mjesec dana jer nisam htjela prekrši njihovu dijetu, i trebalo mi je mjesec dana da dođem k sebi od slabosti, ne zbog mene nego zbog djece ...svatko gleda svoj dio, a niko ne gleda ono poslije
I ja sam prošlu trudnoću završila sa +6 kg, kući došla sa -5 kg.
Ali bolje da meni treba da dođem na svoje, nego da djeca završe na inzulinu ili da imaju bilo kakve komplikacije.
Ja gledam i ono do poroda i ono nakon poroda.
Svatko ima različita iskustva, ja sam samo podjelila svoje razmišljanje, jer sam i ja tvrdila da zašto me tretiraju kao gestacijski na temelju jednog nalaza.
Svatko će ionako napraviti po svom, na nama je da damo različita iskustva i razmišljanja.
naravno da treba biti na dijeti i slušati doktore, ne vjerujem da će neko radit po svom, al da treba biti gladan-bome ne.