Citiraj apricot prvotno napisa Vidi poruku
ne znam odakle ideja da itko od nas istrese ono što ima pred dijete i očekuje promjenu onoga što nam se ne sviđa.
pa valjda ta djeca žive s nama, uče od nas "usputno"...
niti se promjene preko noći događaju, niti se "preodgoj" može preko noći realizirati.
Ovo je točno - ta djeca žive s nama, ALI sigurno tu i tamo dođu u fazu da se moraju pobuniti protiv vrijednosti koje vide u roditeljskoj kući, ako ni zbog čega drugog - onda da vide kako je to. Većina kasnije podvuče crtu i vrati se izvornim vrijednostima ako se u dubini slaže s tim (nije pravilo).

Prošla sam to na svojoj koži u mladosti (bunila se protiv nepostojećih ograničenja...) i već vidim da ću uskoro to dočekati i u roditeljskoj ulozi. Ne nužno na području odjeće i izgleda općenito, ali nekih stavova - to svakako. A kad bolje razmislim, odjeća/izgled je tako bezazlen način da čovjek nauči formirati svoj stav. Pa ako bude morala biti markirana odjeća - nek bude, ukoliko se moja djeca sama snađu kako da financiraju razliku u cijeni od onoga što im ja mogu (ili želim) priuštiti i onoga što žele.

Djecu, naime, ne odgajaju samo roditelji. Utjecaj okoline je važan, ne nužno vršnjaka nego je to puno šira priča. Ali već je preširoko otišlo od topica o rođendanima.