Zbilja se ne sjećam, koja je bila dobna granica tada? Starija mi je sestra krenula u školu s 5g. i 3 mj. jer su moji tražili raniji upis.
Zbilja se ne sjećam, koja je bila dobna granica tada? Starija mi je sestra krenula u školu s 5g. i 3 mj. jer su moji tražili raniji upis.
Posljednje uređivanje od čokolada : 16.12.2013. at 10:01
Dobna granica je bila tko napuni 6 godina do 31.8. Ja sam krenula sa 6 godina i nepuna dva mjeseca. Bila sam najmlađa, najstarija učenica u razredu bila je starija godinu i 3 mjeseca, a bilo nas je negdje pola-pola sa 6 i sa 7. Bilo je potom nekih ideja da preskačem razred, starci su bili protiv jer bi bila prevelika dobna razlika, a ni meni se generacija iznad mi se nije sviđala.
Kako se tvoja sestra snašla, vjerujem da je i ona u razredu imala sedmogodišnjake?
S učenjem i praćenjem gradiva i predobro, ali mislim da joj je ta skoro 2 godišnja razlika kasnije u adolescenciji stvarala teškoće (imati 14 ili 16 nije isto).
Iskreno, ne vidim nikakve potrebe za ranijim odlaskom u školu - kao i ona, i sama sam se (zbog drugih okolnosti) našla s diplomom u ruci s 20 godina, zbilja ne znaš kud bi sam sa sobom osim opet na neki studij.
To se mijenjalo svakih par godina.
Za moju generaciju (1975/6) dobna granica je bila 30.6. Par godina kasnije brat mi je kretao u školu i tada je granica bila 31.8. Pa su nakon nekoliko godina opet pomaknuli, ali više ne znam na koji datum.
Uglavnom, i tada se eksperimentiralo s dobnom granicom, opisnim ocjenama, planovima i programima... kao i sada. Ali imam nekako dojam da su bar udžbenici bili konzistentniji i pouzdaniji nego danas.