Page 1 of 3 123 LastLast
Results 1 to 50 of 141

Thread: Male prhke orehnjače

  1. #1
    n.grace's Avatar
    Join Date
    Feb 2010
    Posts
    4,993

    Default Male prhke orehnjače

    danas sam radila dvostruku količinu, svaki put ispadne odlično, pa želim podijeliti s vama:

    2 žutanjka
    5 dkg šećera (stavljam smeđi, od trske)
    1 vrećica vanilin šećera
    20 dkg maslaca
    ribana korica jednog limuna
    180 g kiselog vrhnja
    45 dkg oštrog brašna
    1 prašak za pecivo (stavljam pola Alnaturinog praška iz dm-a)

    žutanjke izmiksati sa šećerom i vanilinom
    dodati maslac narezan na kockice i dobro promiješati, zatim dodati limunovu koricu, kiselo vrhnje i kratko izmiješati
    brašno pomiješati s praškom za pecivo, umiješati u smjesu i mijesiti do glatkog tijesta
    ostaviti u hladnjaku pola sata

    podijeliti na 3 dijela i razvaljati (vrlo se lijepo razvalja, ja to radim na papiru za pečenje koji obavezno pospem brašnom da se tijesto ne zalijepi za papir)

    nadjev:
    30 dkg mljevenih oraha
    10 dkg šećera (slobodno više, tko voli slađe)
    1 vanilin šećer
    1 dcl mlijeka
    2 žlice ruma
    2 bjelanjka

    pomiješati orahe, šećer i vanilin, preliti kipućim mlijekom, dodati rum, dobro izmiješati i pustiti da se malo ohladi
    bjelanjke istući u čvrst snijeg i lagano umiješati u nadjev

    nadjenuti, staviti na papir za pečenje i premazati s 2 dkg otopljenog maslaca. peći na 200 stupnjeva otprilike 20 minuta.

    muž mi kaže da mu je puno bolja nego orehnjača s dizanim tijestom, a i vrlo lijepo izgleda kad se nareže

  2. #2
    jelena.O's Avatar
    Join Date
    May 2008
    Location
    ZAGREB-ŠPANSKO
    Posts
    35,245

    Default

    tak nekaj je znala moja svekrva raditi mužu za imendan

  3. #3
    piplica's Avatar
    Join Date
    Mar 2007
    Posts
    3,169

    Default

    Sličan recept imam i ja, dobila sam ga pod imenom Slovenska potica.
    Jedino što se po mojem receptu prije nadjeva razvaljano tijesto namaže marmeladom od marelica.
    To mi je najbolja orehnjača
    i za razliku od ostalih bude još bolja kada odstoji koji dan.

  4. #4
    ana.m's Avatar
    Join Date
    Aug 2004
    Location
    Zagreb,wild west
    Posts
    9,219

    Default

    Zvuči odličnoooo!

  5. #5

    Join Date
    May 2006
    Location
    Split
    Posts
    3,209

    Default

    bilježim

  6. #6
    n.grace's Avatar
    Join Date
    Feb 2010
    Posts
    4,993

    Default

    probajte, cure, mislim da ćete biti jako zadovoljne
    finiju orehnjaču nikad nisam jela
    a jednako je fina nakon nekoliko dana
    odnijela sam svekrvi i ona je dio zamrznula

  7. #7

    Join Date
    Apr 2007
    Posts
    1,388

    Default

    Quote Originally Posted by n.grace View Post
    nadjenuti, staviti na papir za pečenje i premazati s 2 dkg otopljenog maslaca
    Jel' ih zarolaš ili ne?

    Inače, sve zvuči njam-njam...

  8. #8

    Join Date
    Feb 2005
    Posts
    712

    Default

    daj molim te još malo pojasni taj završetak,
    jel su to tri manje roladice ili ..

  9. #9
    jelena.O's Avatar
    Join Date
    May 2008
    Location
    ZAGREB-ŠPANSKO
    Posts
    35,245

    Default

    zarola se normalno.

    je to izgleda ko orehnjače samo manje tj. tanje jel se ne dižu.

  10. #10
    n.grace's Avatar
    Join Date
    Feb 2010
    Posts
    4,993

    Default

    evo, jelena je pojasnila
    zarolaju se tri male orehnjače i slože jedna kraj druge u lim

  11. #11

    Join Date
    Mar 2012
    Location
    zagreb
    Posts
    2,463

    Default

    Pravila ih sad za Bozic..i stvarno su odlicne!!
    Dragi vec pojeo pola,radim ih opet za Novu..
    Hvala na receptu

  12. #12
    Mojca's Avatar
    Join Date
    Aug 2010
    Location
    Zagreb
    Posts
    13,629

    Default

    Biljezim..

  13. #13
    n.grace's Avatar
    Join Date
    Feb 2010
    Posts
    4,993

    Default

    je, stvarno su super
    uvijek radim dvostruku količinu i podijelim svojima
    prefino nešto, i super izgleda kad se nareže

  14. #14
    MalaSirena's Avatar
    Join Date
    Nov 2003
    Location
    Maksimir, Zagreb
    Posts
    2,715

    Default

    Kad se stave jedna pored druge, moraju li se dodirivati ili ih složim gusto?

  15. #15

    Join Date
    Mar 2012
    Location
    zagreb
    Posts
    2,463

    Default

    Inace ne volim raditi kolace gdje moram mjesiti i valjati tijesto..
    Ali ovo se tako lagano mijesi i valja..odlicno..
    Ja mislim da sam malo pretanko razvaljala pa su mi mrvu popucale kad sam ih motala,vjerovatno ot tezine fila..
    Alei su stvarno ukusne..tope se u ustima..
    Imala sam vec neki recept za to,ali nije ni do koljena ovom..

    E sad,n.grace,jel moze umjesto oraha mak?
    Jel imas neki provjereni fini fil s makom umjesto oraha?

  16. #16

    Join Date
    Mar 2012
    Location
    zagreb
    Posts
    2,463

    Default

    Quote Originally Posted by MalaSirena View Post
    Kad se stave jedna pored druge, moraju li se dodirivati ili ih složim gusto?
    Ja sam ih slozila jednu kraj druge,nisu se dodirivale..
    I tak mislim da je bolje,da se ne zaljepe jedna za drugu

  17. #17

    Join Date
    Mar 2012
    Location
    zagreb
    Posts
    2,463

    Default

    I ja sam ih pravila u nedjelju,danas su jos finije..
    Ma,mrak kolacic!!

  18. #18

    Join Date
    Jun 2006
    Posts
    3,502

    Default

    a ovo u receptu je jedna mera ili dupla?

  19. #19
    n.grace's Avatar
    Join Date
    Feb 2010
    Posts
    4,993

    Default

    Quote Originally Posted by vissnja View Post
    a ovo u receptu je jedna mera ili dupla?
    vissnja, ovo u receptu je jedna mjera
    pa onda za duplu ide svega dvostruko, jedino stavim manje ruma, 3 žlice su dovoljno

    ja ih složim jednu do druge da ima par milimetara mjesta
    ali ne brinite ako se zalijepe, vrlo lako se odvoji nožem

    za mak ne znam, nisam radila pite s makom
    ali vjerujem da bi to isto bilo dobro

  20. #20
    kinder's Avatar
    Join Date
    Dec 2005
    Posts
    2,338

    Default

    Pravim ih za koji dan

  21. #21
    vida's Avatar
    Join Date
    Nov 2007
    Posts
    544

    Default

    i ja ih radim po tom istom receptu uvijek i super su

  22. #22
    ivica_k's Avatar
    Join Date
    Sep 2008
    Posts
    1,835

    Default

    Odlican recept, hvala puno!

  23. #23
    MalaSirena's Avatar
    Join Date
    Nov 2003
    Location
    Maksimir, Zagreb
    Posts
    2,715

    Default

    Quote Originally Posted by milasova8 View Post
    Ja sam ih slozila jednu kraj druge,nisu se dodirivale..
    I tak mislim da je bolje,da se ne zaljepe jedna za drugu

    Hvala na odgovoru!

  24. #24
    rosa's Avatar
    Join Date
    Dec 2006
    Posts
    2,461

    Default

    Ovaj recept imam godinama, izrezala ga je sveki iz Mile i često mu se vraćamo.Identičan kao tvoj i odličan je.

    Radila sam i s makom, meni je još draži,nego s orasima,ALI u mak obavezno stavim samo 1 tučeni bjelanjak,a ne dva jer se u protivnom taj mak previše napuše pa cijela štruca ispuca.

    Inače, i nama je ovaj draži od klasične gibanice,pogotovo jer je super čak i nakon 4-5 dana.

  25. #25

    Join Date
    Mar 2012
    Location
    zagreb
    Posts
    2,463

    Default

    Rosa,znaci stavis iste sastojke kao da radis sa orasima ali 1 bjeljanjak?
    Mislila sam probat za novu sa makom

  26. #26
    rosa's Avatar
    Join Date
    Dec 2006
    Posts
    2,461

    Default

    Quote Originally Posted by milasova8 View Post
    Rosa,znaci stavis iste sastojke kao da radis sa orasima ali 1 bjeljanjak?
    Mislila sam probat za novu sa makom
    Da,sve isto,jedino ne stavim 30dkg maka kao u receptu,nego 25dkg jer tako kupim pakiranje već mljevenog maka.

  27. #27
    AdioMare's Avatar
    Join Date
    Aug 2006
    Posts
    9,023

    Default

    e, a je li prokuhaš malo taj mak? pa u hladno bjelanjak?

  28. #28

    Join Date
    Mar 2012
    Location
    zagreb
    Posts
    2,463

    Default

    Pofuren je sa kipucim mlijekom..sta mislis da se treba prokuhat? Ja nisam nikad prokuhavala

  29. #29
    AdioMare's Avatar
    Join Date
    Aug 2006
    Posts
    9,023

    Default

    nisam sigurna da je dosta samo pofuriti, možda će netko bolje znati. radila sam s makom svega par puta, ali mislim da sam čitala negdje da ipak treba kratko prokuhati.

  30. #30
    enela's Avatar
    Join Date
    Jun 2006
    Location
    Midsomer
    Posts
    2,848

    Default

    Kad radim baklavu s makom, mak niti ne pofurim. Znam da je moja baka mak uvijek pofurila za makovnjacu, ali ne znam razlog. Mozda da ne bude presuh?

  31. #31
    AdioMare's Avatar
    Join Date
    Aug 2006
    Posts
    9,023

    Default

    ali baklavu pečeš pa i mak skupa s njom. i onda ga fino usaftaš s preljevom.
    najmanje ga moraš pofuriti, a mene zanima prokuha li ga netko još malo osim furenja ili ne.

  32. #32
    enela's Avatar
    Join Date
    Jun 2006
    Location
    Midsomer
    Posts
    2,848

    Default

    Ma da, ali i ovdje se mak pece.

  33. #33
    AdioMare's Avatar
    Join Date
    Aug 2006
    Posts
    9,023

    Default

    u pravu si. zapravo sam mislila na kombinaciju pečenja i furenja, tu se mak dokusuri hoće neće.
    uglavnom, ja ću malo prokuhati kada budem radila tu prhku s makom.

  34. #34
    magriz's Avatar
    Join Date
    Jun 2005
    Location
    A6
    Posts
    6,641

    Default

    ovo je odlično i s rogačem

  35. #35

    Default

    Quote Originally Posted by magriz View Post
    ovo je odlično i s rogačem
    kako radiš nadjev od rogača?
    baš imam jednu vrećicu rogača s kojim ne znam što bih

  36. #36
    magriz's Avatar
    Join Date
    Jun 2005
    Location
    A6
    Posts
    6,641

    Default

    kao i orah

  37. #37
    Hera's Avatar
    Join Date
    May 2006
    Location
    Vž županija
    Posts
    509

    Default

    Ja bih to radila sutra prijepodne, pa me zanima, za koji lim su to mjere, onaj veliki od pećnice, ili onaj duplo manji, za kolače?

    Kako debelo to valjate, manje od 0,5 cm?

    Je netko to zamrzavao, sirovo / pečeno?

  38. #38
    AdioMare's Avatar
    Join Date
    Aug 2006
    Posts
    9,023

    Default

    hera, to je količina za mali pleh, onaj za kolače. promjer pečene štrucice mi je ispao 7 cm širine i 4 visine, išla sam sad mjeriti. takve dobiješ tri.
    valjaš na tanko. izrežeš si pek papir na duljinu protve da znaš do kud najviše možeš valjati, a u širinu valjaš koliko ti dozvoli, nemoj baš pretjerivati.
    fila ima dovoljno za sve tri štruce, jako im je lijep presjek

  39. #39
    AdioMare's Avatar
    Join Date
    Aug 2006
    Posts
    9,023

    Default

    sad vidim da si ju jutros pekla i da si sve skužila i sama

  40. #40

    Join Date
    Sep 2006
    Posts
    97

    Default

    Recept je stvarno odlican - hvala!

  41. #41
    n.grace's Avatar
    Join Date
    Feb 2010
    Posts
    4,993

    Default

    nema na čemu, drago mi je da vam se sviđa recept
    i sretna nova svima

  42. #42
    nana74's Avatar
    Join Date
    Feb 2012
    Posts
    42

    Default

    Quote Originally Posted by aleksandra70vanja View Post
    kako radiš nadjev od rogača?
    baš imam jednu vrećicu rogača s kojim ne znam što bih
    Mi u rogač stavljamo malo pekmeza i otopljene čokolade tak da nije suho (ostalo sve isto kao za orahe). Bude JAKO fino...

  43. #43

    Default

    moje se upravo peku
    megalomanski sam odmah radila duplu dozu
    u 3 sam stavila orah, taj nadjev mi je tako fiiiin
    3 sam htjela napraviti s makom, i onda sam kužila da nemam maka, a bila sam uvjerena da imam jednu vrećicu
    i onda sam išla raditi sa rogačom
    hitra je rekla da radi jednako kao s orahom, stavila sam rogač i šećer u zakuhano mlijeko
    dodala rum
    bilo mi je fuj (ja zapravo ne volim okus rogača, ali sam mislla ajde sa dodacima će biti bolje)
    onda sam stavila pekmeza da popravi okus, bilo je i dalje fuj, samo pekmezasto fuj
    onda smo rastopili nekoliko bajadera i uvalili unutra
    i dalje je fuj
    i sad mi je žao finog tijesta, jer tijesto je stvarno odlično, tako se fino razvlači
    žao mi je da nisam frknula u smeće taj rogač odmah i išla napraviti još jednu turu nadjeva od oraha
    ali htjela sam imati dva različita okusa
    javim kako je ispalo

  44. #44
    enela's Avatar
    Join Date
    Jun 2006
    Location
    Midsomer
    Posts
    2,848

    Default

    Ja sam jednu strucu nafilala pekmezom. Bolje i pekmez nego rogac

  45. #45
    AdioMare's Avatar
    Join Date
    Aug 2006
    Posts
    9,023

    Default

    I, kakve su ti, jesi zadovoljna?

  46. #46
    Zuska's Avatar
    Join Date
    Jul 2012
    Location
    terra magica
    Posts
    4,092

    Default

    Ja sam ih radila prošloga tjedna i ispale su fine... samo sam ih trebala bolje namazati prije stavljanja u pećnicu, tu i tamo su bile malo popucale. Dodala i mali sloj pekmeza.

  47. #47
    enela's Avatar
    Join Date
    Jun 2006
    Location
    Midsomer
    Posts
    2,848

    Default

    Pretpostavljam da ne pitas mene :D , ali cu ja ipak napisati kakve su mi ispale.
    Odlicna zamjena za dizanu gibanicu. Najbolja mi je s makom, pa ona s pekmezom, a zadnja s orahom (ja ne volim ni orehnjacu).

  48. #48

    Default

    dobre su
    čak su mi na kraju finije ove s rogačom
    jer sam ubila rogač u njima, kako je rekao MM kum
    jedino što sam razrjedila nadjev, kako sam stavljala unutra pekmez, pa sam bajadere topila u vrhnju, i nadjev je bio prerjedak
    curio je pa ga nisam mogla puno staviti, pa su malo "prazne"
    ali su fine
    idući put obavezno u orah stavim grožđice
    nisam se sjetila

    e da, i zaboravila sam ih namazati maslacem

    inače tijesto je super
    tako se lijepo valja

    sigurno ću ih opet raditi

  49. #49
    Zuska's Avatar
    Join Date
    Jul 2012
    Location
    terra magica
    Posts
    4,092

    Default

    Okus mi je na kraju bio sličan ovoj piti koju volim http://www.ljiljananieder.com/recept...ka-i-oraha-307

  50. #50

    Join Date
    Jan 2007
    Location
    ZG,R. Pešćenica
    Posts
    2,190

    Default

    Ja sam prvi put radila i stavila sam 100 g glatkog brašna u tijesto (nisam imala dovoljno oštrog).
    Drugi puta sam napravila samo s oštrim i MM me elegantno popljuvao da sam negdje zeznula kolač, prvi mu je bio neusporedivo bolji.
    I meni je bio bolji, ne baš neusporedivo, ali je tjesto bilo nekako mekše i "mokrije".

Page 1 of 3 123 LastLast

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •