Stranica 3 od 3 PrviPrvi 123
Pokazuje rezultate 101 do 142 od 142

Tema: Djeca i ekrani (kompjuteri, mobiteli i slično ...)

cvijeta73 avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2007

Početno

ja mislim da apri debelo pretjeruje s okretanjem leđa televizoru u gostima
    nije tv otrov pa će ubiti dijete ako sluučajno pogleda u njegovom pravcu.
    druga je stvar što sigurno nije dobro da sat vremena beba od 6 mjeseci bulji u baby tv.
    Posljednje uređivanje od cvijeta73 : 22.01.2014. at 08:55

Osoblje foruma apricot avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

ne pretjerujem
    nego me začudilo pitanje
    odgovor je čisto tehničke naravi

mislim, svašta bih ja tu još napisala, ali nema smisla

pomikaki avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2007

Početno

Ja sam isto dijete od 6 mj okretala leđima prema tv-u kad bi bili u tuđoj kući, ne vidim ništa čudno u tome
    ne da bi mi to bila drama, i onako sam je ako je bila budna trebala držati u krilu, uostalom pazila sam na mnoge druge stvari, to mi se podrazumijevalo

cvijeta73 avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2007

Početno

ajd dobro
    sto ljudi sto ćudi.
    ja tv nisam nit primjećivala po dućanima, autobusima, taksi vozilima i tuđim kućama, jel upaljen ili nije upaljen.
    Posljednje uređivanje od cvijeta73 : 22.01.2014. at 10:30

Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

ni ja
    zato sam se začudila

ali, u gostima bih primijetila
    jer mi je strašno, i u struci, kada ljudi TV postavljaju kao centralno mjesto doma

i, ne volim, ako dođem nekome na razgovor i druženje, da TV odvlači pažnju
    a odvlači, hoćeš - nećeš

Osoblje foruma spajalica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2005

Početno

ili kad im je TV postavljen kao oltar

tuzna vlasnica jednog, kojeg ce srusiti, ali jos ne smije u akciju

Peterlin avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2008

Početno

Citiraj apricot prvotno napisa Vidi poruku
    ni ja
    zato sam se začudila

ali, u gostima bih primijetila
    jer mi je strašno, i u struci, kada ljudi TV postavljaju kao centralno mjesto doma

i, ne volim, ako dođem nekome na razgovor i druženje, da TV odvlači pažnju
    a odvlači, hoćeš - nećeš
    Pa naravno!

ALI zar ne bi po bontonu trebalo ugasiti tv čim ti netko dođe na vrata? Ili ako želiš u miru razgovarati s mužem, djecom, bilo kime stranim ili domaćim?

Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

da, poznat smo narod koji bontonira
    sada bismo opet mogli malo o izuvanju, nismo barem 5 godina

Osoblje foruma spajalica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2005

Početno

ma mogli bismo i o smrkljama, cini mi se da ovu jesen nismo

Peterlin avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2008

Početno

Šta jes' - jes!

tatek avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

Vidim da se održavaju stare dobre tradicionalne rasprave ... možda da se to uključi u Smotru folklora? ;o)

Moe avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2010

Početno

Mene isto smeta kad dođemo u goste a tv radi, bilo kao slučajno, namjerno il kao zvučna kulisa. Odvlači pažnju. Može muzika, al s nekog netreperećeg uređaja
    Mogu ja dijete još mjesec dana okretati k sebi od tv-a, a uskoro kreće istraživanje poda četveronoški, dvonoške, kako onda?

mamitzi avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2004

Početno

moj filip nije vidio upaljen tv i cigaretu do 6.mjeseca kad smo došli mojim roditeljima u duži posjet. tad se desenzibilizirao na tv, dim i natezanje penzionerki. lako je biti fin domaćin jedno popodne, problem je s posjetima koji traju par tjedana.

suncokret avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2006

Početno

Citiraj tatek prvotno napisa Vidi poruku
    Vjerojatno bih i ja trebao malo pustiti kontrolu i u nekom periodu ne predlagati neekransku zabavu pa vidjeti kakva će biti reakcija .... (BTW, ako se ne varaam, Jesper Juul isto zagovara "samoregulaciju" odnosno princip da djeca sama najbolje znaju kad im je dosta bilo čega i da se mi tu ne trebamo miješati osim u zaista ekstremnim slučajevima.

Kako god bilo, čini se da je život bez (puno) ekrana nemoguć ... i ja kad krenem sređivati fotke, pisati postove za blog ili tekstove za časopise ili "Mapiranje Trešnjevke" ne mogu se nikud mrdnut bez kompa ... i nekad me to baš smeta.
    hehehe, juul veli u svojoj knjizi "škola u predinfarktnom stanju" (inače, knjiga je odlična) kako djeca trebaju preuzeti odgovornost za svoju domaću zadaću-kad sam to probala sa svojima, odjednom je učiteljica prestala zadavati zadaće . cijeli tjedan nisu imali ni jednu zadaću za napisati.
    od ekrana, bilo koje vrste, se vrlo rijetko maknu samoinicijativno, tako da ih moram obavezno nadgledati.
    i definitivno pred raznoraznim ekranima provode previše vremena.

tatek avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

Citiraj suncokret prvotno napisa Vidi poruku
    hehehe, juul veli u svojoj knjizi "škola u predinfarktnom stanju" (inače, knjiga je odlična) kako djeca trebaju preuzeti odgovornost za svoju domaću zadaću-kad sam to probala sa svojima, odjednom je učiteljica prestala zadavati zadaće . cijeli tjedan nisu imali ni jednu zadaću za napisati.
    od ekrana, bilo koje vrste, se vrlo rijetko maknu samoinicijativno, tako da ih moram obavezno nadgledati.
    i definitivno pred raznoraznim ekranima provode previše vremena.
    Kod nas su zadaće već dugo pod njihovom odgovornošću, jedino je još šepavo sa lektirom, tu ih trebamo još tu i tamo pogurnuti, pogotovo što se tiče nabavke knjige. Tu rastura internetom, a kao ne zna sam potražiti knjigu po knjižnicama, sjesti na bicikl i otići u Špansko ili Voltino ....

Peterlin avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2008

Početno

Kod nas su zadaće već dugo pod njihovom odgovornošću, jedino je još šepavo sa lektirom, tu ih trebamo još tu i tamo pogurnuti, pogotovo što se tiče nabavke knjige. Tu rastura internetom, a kao ne zna sam potražiti knjigu po knjižnicama, sjesti na bicikl i otići u Špansko ili Voltino ....
    Isto i kod nas, doslovce...

Ufff, dobro si me podsjetio da piknem svog mlađeg - Waitapu je posuđen iz knjižnice koja nije naša kvartovska, treba ih nazvati i produžiti jer su odgodili lektiru za idući mjesec.

cvijeta73 avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2007

Početno

ista meta - isto rastojanje

Datum pristupanja
    Oct 2004

Početno

Citiraj Peterlin prvotno napisa Vidi poruku
    Ufff, dobro si me podsjetio da piknem svog mlađeg - Waitapu je posuđen iz knjižnice koja nije naša kvartovska, treba ih nazvati i produžiti jer su odgodili lektiru za idući mjesec.
    Khm, u Knjižnicama grada Zagreba ne produžuju lektiru

Peterlin avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2008

Početno

Citiraj tanja_b prvotno napisa Vidi poruku
    Khm, u Knjižnicama grada Zagreba ne produžuju lektiru
    Nije prvi put. Prebacimo na bratovu iskaznicu i sve ok. ALi to nije rješenje za klince koji nemaju braću.
    Posljednje uređivanje od Peterlin : 23.01.2014. at 13:02

suncokret avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2006

Početno

moram reći da vam zavidim, probam i ja svako malo tu zadaću prebaciti na njih, ali onda to bude kao kad je mujo kartao s englezima: e, kad je mene karta krenula

Datum pristupanja
    Sep 2013

Početno

Ovo ograničenje je super - koliko si svirao toliko možeš na računalo!!! Sjajno! Pa kak se ja kao profesor glazbe nisam toga isto sjetila???

Beti3 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2010

Početno

Citiraj Marilina prvotno napisa Vidi poruku
    Ovo ograničenje je super - koliko si svirao toliko možeš na računalo!!! Sjajno! Pa kak se ja kao profesor glazbe nisam toga isto sjetila???
    Meni je ovo strašno za pročitati , a kamoli primijeniti. Koji buling! Nikad ne bih tako nikoga, a kamoli vlastito dijete, ucjenjivala.
    Ali, to sam ja, samo iznosim svoje mišljenje.

Peterlin avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2008

Početno

Citiraj Beti3 prvotno napisa Vidi poruku
    Meni je ovo strašno za pročitati , a kamoli primijeniti. Koji buling! Nikad ne bih tako nikoga, a kamoli vlastito dijete, ucjenjivala.
    Ali, to sam ja, samo iznosim svoje mišljenje.
    To nije ucjena nego motivacija. Oni nešto žele, ja postavim svoje uvjete koje uopće nije teško ispuniti (mlađi je najbolji u svojoj generaciji, od prvog dana, eno ga - opet se priprema za natjecanje u glazbenoj školi). Nije to njima tlaka. Pa ne kopaju njivu... iako da treba, bome bi i kopali, skupa sa mnom.

Kako ti motiviraš svoju djecu?
    Posljednje uređivanje od Peterlin : 24.01.2014. at 20:28

Datum pristupanja
    Oct 2004

Početno

Prestrašno za pročitati? Buling?

Peterlin avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2008

Početno

Ont. meni se računalo pokazalo idealnim za "tjeranje vode na svoj mlin" - djeca su od predškolske dobi naučila da nešto moraju dati / odraditi da bi dobila privilegije. Tako je i u stvarnom životu.

A sad ozbiljno - Beti, zar ti nikad svoju djecu ne tjeraš da uče, da rade nešto što smatraš bitnim, da doprinose u kućnim poslovima, da sjaše s računala??? Prvo posao, onda zabava! Možda može i drugačije, ali bojim se da bi rezultati bili malo drugačiji.

Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

ja tako radim
    ako kaže da je 30 minuta sviranja previše, onda dam 30 minuta crtića ili igrica
    ali, rijetko to kad uspijem isfurati jer mi se ne da paziti

kakav buling, brate mili?

Peterlin avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2008

Početno

Ja sam svojevremeno rekla svojoj djeci da su ekrani prikaz teorije relativnosti u praksi - zamisli koliko brzo prođe 45 minuta dok gledaš crtiće ili igraš minecraft u usporedbi sa 45 minuta učenja (čitanja naglas lekcija iz povijesti i geografije, na primjer).

Datum pristupanja
    Oct 2004

Početno

ja tako radim
    ako kaže da je 30 minuta sviranja previše, onda dam 30 minuta crtića ili igrica
    ali, rijetko to kad uspijem isfurati jer mi se ne da paziti
    He-he, ja tako ne radim. Jer je 30 minuta sviranja premalo, a ne previše. Moj vježba sat vremena (ok, nekad malo kraće, ali nikad manje od 45 minuta), a toliko dugo u komadu ga ne želim pripustiti za kompjutor bar ne u tjednu (vikendom je druga priča, ali i vremena je više pa ga je lakše rasporediti).
    Zato ekrane ne vezujem uz vježbanje. Preko tjedna obično se nađe vremena za kompjutor prije večere (pola sata eventualno), vikendom dobije malo veću satnicu poslije ručka, a posao za školu i glazbenu i tako mora napraviti neovisno o kompjutoru.

Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

eh, tanja, ja sam sretna ako vježba 20 minuta
    nikako je na to ne mogu natjerati
    u pola sata koje joj odredim, ide u wc, pije vodu, puše nos, čačka nokte...
    i kaže: jesam
    a usput još i 76 puta gleda na sat

ja uopće ne znam odakle joj petice iz instrumenta?!

solfeggio i zbor obožava... vježbati gitaru - mrzi

Datum pristupanja
    Oct 2004

Početno

eh, tanja, ja sam sretna ako vježba 20 minuta
    nikako je na to ne mogu natjerati
    u pola sata koje joj odredim, ide u wc, pije vodu, puše nos, čačka nokte...
    i kaže: jesam
    a usput još i 76 puta gleda na sat

ja uopće ne znam odakle joj petice iz instrumenta?!

solfeggio i zbor obožava... vježbati gitaru - mrzi
    Ne voli ni moj uvijek vježbati, ali odradi posao, a motivaciju dobiva direktno u glazbenoj školi od svoje profesorice koju strašno cijeni i poštuje i jako mu je važno što će mu ona reći
    (ovo više nema veze s ekranima pa neću više na tu temu)

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

ja se svojoj nisam sjetila muziciranje i ekran mjeriti proporcionalno jer onda ne bi o ekranu imala što pisati na ovoj temi

No zato joj znam subotom dopodne uvjetovati izlazak van. Može birati između atletike i odlaska na plac Uvijek izabere atletiku i kad dođem po nju sva je sretna i vesela i kaže kako joj je bilo super. Pretpostavljam da buling nije ako si nakon toga zadovoljan i ispunjen

In love avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2007

Početno

Citiraj Marilina prvotno napisa Vidi poruku
    Ovo cu i ja upotrijebit. I meni to nihe nikakav buling, veci buling mi je da moram 100 puta u danu opomenut da neka napise zadacu i povjezba klavir.

Doduse, mi smo uveli minute - klinci skupljaju minute koje mogu potrositi na kompu, ps, itd...svaki posao u kuci ( prilagodjeno njima ) ima svoju minutazu i kad taj neki posao obave dobiju te min. Za vikende mogu te min koristiti ( med tjednom rijetko imamo vremena). I znaju dosta skupiti ( pola sata i vise) pogotovo najstarija. Mogla bi tu ubacit i tu vjezbu klavira , kako se nisam prije sjetila....

In love avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2007

Početno

Moja je 2 r klavira i nama je profesorica rekla da je dosta 15 min vjezbe na dan. A 15 min igrica joj mogu dopustit.

tangerina avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2009

Početno

Ja sam sebe na sličan način motivirala na učenje na faxu: kad naučim toliko stranica, mogu čitat toliko stranica romana koji mi se sviđa
    Još bih djetetu naglasila da primijeti koliko je emotivno drugačije igrati se kad znaš da ti je to nagrada za dobro obavljen posao, nego kad ti obveza i grižnja savjesti visi nad glavom

Osoblje foruma čokolada avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2004

Početno

Pripazite samo da dijete ne "drlja" po instrumentu tek tako, da mu prođe što više minuta .

(Na ovih 15' min koje je kao dovoljno za 2.r. klavira u OGŠ - zaboravi. Dijete svira ljestvicu sastavljenu od 4 elementa, etidu, sonatinu i skladbu po izboru pa ti probaj to utrpati u 15 min.
    Ne kažem da se ne može završiti razred i tako, samo pitanje je s kojim opsegom gradiva i s kojim krajnjim rezultatom .)

Peterlin avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2008

Početno

Citiraj čokolada prvotno napisa Vidi poruku
    Pripazite samo da dijete ne "drlja" po instrumentu tek tako, da mu prođe što više minuta .

(Na ovih 15' min koje je kao dovoljno za 2.r. klavira u OGŠ - zaboravi. Dijete svira ljestvicu sastavljenu od 4 elementa, etidu, sonatinu i skladbu po izboru pa ti probaj to utrpati u 15 min.
    Ne kažem da se ne može završiti razred i tako, samo pitanje je s kojim opsegom gradiva i s kojim krajnjim rezultatom .)
    Možda dijete ide na tečaj, a ne u pravu glazbenu školu. U tom slučaju sve je ok.

Kad bolje razmislim, moj E. u drugom razredu glazbene nije dnevno svirao puno više, ali on je takav - u sekundi uhvati kompoziciju. Starijem bratu uvijek je trebalo 3-4 puta više.

Ont. to motiviranje pomoću ekrana je primjereno za malu djecu, dok se stječu radne navike. Kasnije su omjeri drugačiji, količina rada se ne mjeri minutama nego potrebama (i učenje i sviranje, vjerojatno i druge stvari). Ako dijete usvoji princip da treba prvo odguliti obveze, a onda navaliti na igru - to je već sasvim dobro.

Datum pristupanja
    Feb 2013

Početno

moji su još mali. najstarija 7 i pol. mi smo sebi ugasili tv, pred njihovim očima na kompu više radimo a manje se zabavljamo... vodimo aktivan život i za sad je sve ok. zabavno im je i bez ekrana.
    često se ovdje poteže pitanje motivacije. mislim da je motivacija kroz ucjenu u trenutku vrlo učinkovita ali dugoročno može biti itekako neučinkovita. iako ponekad i ja tako ' motiviram' trudim se raditi to što manje. jako je to složeno. teško je opisati motivaciju bez ucjene i bez nagrade. dugoročan je to proces.
    -svakodnevno sređujem svoju motivaciju.djeca nisu više bebe a i mm je sposoban brinuti se za sebe. što mogu i želim raditi s radošću i bez očekivanja? što ne želim? kako ćemo to danas rasporediti?
    -pokušavam djeci dopustiti da odlučuju što više ali i da osjete posljedice tih odluka. s tri, četiri, pet.. godina to su banalne stvari ali u konačnici kad se sve zbroji mislim da su važne
    - ako se ne slažem s onim što namjeravaju učiniti to kažem, navedem razlog i nastojim se kontrolirati i nakon takvih odluka ne izgovarati' jesam li ti rekla a ti ne slušaš'

možda su neke stvari koje svakodnevno radimo 'obaveza i treba ih odguliti' ali nastojim što manje tako razmišljati. volim posao koji radim, mm voli kuhati, ja volim pospremati...
    u skladu s tim ja kćeri kažem 'lijepo je učiti i kad je teško, hoćeš peticu-uči, i sl

Angie75 avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2007

Početno

Današnji dan je bio veliki test - tabletom se može igrati samo vikendom, ali dvorište puno snijega odnijelo je veliku pobjedu. Cijeli dan su vani. Mislila sam da će se teže odlučiti

seni avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2004

Početno

mislim da djecu treba vrlo dozirano izlagati svim vrstama ekrana, te im davati onoliko slobode koliko je mogu odgovorno nositi. i onda ih prestati kontrolirati, kada te postupcima uvjere da su zreli da sami upravljaju vremenom koji provode sa i pred ekranima svih vrsta.

Elly avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

X pod Seni, jako lijepo receno!

*mamica* avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2009

Početno

Citiraj Peterlin prvotno napisa Vidi poruku
    Pa naravno!

ALI zar ne bi po bontonu trebalo ugasiti tv čim ti netko dođe na vrata? Ili ako želiš u miru razgovarati s mužem, djecom, bilo kime stranim ili domaćim?
    E, jesam se na ovo nasmijala.

U mojoj sredini je bonton imati UPALJEN tv kada dođu gosti i to mi neopisivo ide na živce.

U svojoj kući ga uvijek ugasim i priznajem da je gostima neobično kada tek sjednu. No, imam ugodnu, tihu glazbu u pozadini + dok se razgovor zahukta.. začas se zaboravi da tv ne radi.

Peterlin avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2008

Početno

Evo malog apdejta kaj se tiče ekrana

Vedran se upravo vratio iz škole sa prvim mjestom na školskom natjecanju iz informatike gdje je u konkurenciji sedmaša i osmaša on kao sedmaš osvojio prvo mjesto!

Morat ću ga pitati podrobije kakva su bila pitanja kad dođe doma - zasad sam saznao da nije znao kako se označavaju Read/Write CD/DVD diskovi i da nije znao da su mp3 fajlovi već komprimirani. No, očito je znao dovoljno drugih stvari.

Slijedeći korak je županijsko natjecanje za mjesec dana.
    Uz ispriku zbog offtopičarenja ne mogu odoljeti, a da ne pitam: tatek, je li Vedran prošao dalje?

Stranica 3 od 3 PrviPrvi 123

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •