ja mislim da apri debelo pretjeruje s okretanjem leđa televizoru u gostima
nije tv otrov pa će ubiti dijete ako sluučajno pogleda u njegovom pravcu.
druga je stvar što sigurno nije dobro da sat vremena beba od 6 mjeseci bulji u baby tv.
ja mislim da apri debelo pretjeruje s okretanjem leđa televizoru u gostima
nije tv otrov pa će ubiti dijete ako sluučajno pogleda u njegovom pravcu.
druga je stvar što sigurno nije dobro da sat vremena beba od 6 mjeseci bulji u baby tv.
Posljednje uređivanje od cvijeta73 : 22.01.2014. at 08:55
ne pretjerujem
nego me začudilo pitanje
odgovor je čisto tehničke naravi
mislim, svašta bih ja tu još napisala, ali nema smisla
Ja sam isto dijete od 6 mj okretala leđima prema tv-u kad bi bili u tuđoj kući, ne vidim ništa čudno u tome
ne da bi mi to bila drama, i onako sam je ako je bila budna trebala držati u krilu, uostalom pazila sam na mnoge druge stvari, to mi se podrazumijevalo
ajd dobro
sto ljudi sto ćudi.
ja tv nisam nit primjećivala po dućanima, autobusima, taksi vozilima i tuđim kućama, jel upaljen ili nije upaljen.
Posljednje uređivanje od cvijeta73 : 22.01.2014. at 10:30
ni ja
zato sam se začudila
ali, u gostima bih primijetila
jer mi je strašno, i u struci, kada ljudi TV postavljaju kao centralno mjesto doma
i, ne volim, ako dođem nekome na razgovor i druženje, da TV odvlači pažnju
a odvlači, hoćeš - nećeš
ili kad im je TV postavljen kao oltar
tuzna vlasnica jednog, kojeg ce srusiti, ali jos ne smije u akciju
da, poznat smo narod koji bontonira
sada bismo opet mogli malo o izuvanju, nismo barem 5 godina
ma mogli bismo i o smrkljama, cini mi se da ovu jesen nismo![]()
Vidim da se održavaju stare dobre tradicionalne rasprave ... možda da se to uključi u Smotru folklora? ;o)
Mene isto smeta kad dođemo u goste a tv radi, bilo kao slučajno, namjerno il kao zvučna kulisa. Odvlači pažnju. Može muzika, al s nekog netreperećeg uređaja
Mogu ja dijete još mjesec dana okretati k sebi od tv-a, a uskoro kreće istraživanje poda četveronoški, dvonoške, kako onda?![]()
moj filip nije vidio upaljen tv i cigaretu do 6.mjeseca kad smo došli mojim roditeljima u duži posjet. tad se desenzibilizirao na tv, dim i natezanje penzionerki. lako je biti fin domaćin jedno popodne, problem je s posjetima koji traju par tjedana.
hehehe, juul veli u svojoj knjizi "škola u predinfarktnom stanju" (inače, knjiga je odlična) kako djeca trebaju preuzeti odgovornost za svoju domaću zadaću-kad sam to probala sa svojima, odjednom je učiteljica prestala zadavati zadaće. cijeli tjedan nisu imali ni jednu zadaću za napisati.
od ekrana, bilo koje vrste, se vrlo rijetko maknu samoinicijativno, tako da ih moram obavezno nadgledati.
i definitivno pred raznoraznim ekranima provode previše vremena.
Kod nas su zadaće već dugo pod njihovom odgovornošću, jedino je još šepavo sa lektirom, tu ih trebamo još tu i tamo pogurnuti, pogotovo što se tiče nabavke knjige. Tu rastura internetom, a kao ne zna sam potražiti knjigu po knjižnicama, sjesti na bicikl i otići u Špansko ili Voltino ....![]()
Ovo ograničenje je super - koliko si svirao toliko možeš na računalo!!! Sjajno! Pa kak se ja kao profesor glazbe nisam toga isto sjetila???
To nije ucjena nego motivacija. Oni nešto žele, ja postavim svoje uvjete koje uopće nije teško ispuniti (mlađi je najbolji u svojoj generaciji, od prvog dana, eno ga - opet se priprema za natjecanje u glazbenoj školi). Nije to njima tlaka. Pa ne kopaju njivu... iako da treba, bome bi i kopali, skupa sa mnom.
Kako ti motiviraš svoju djecu?
Posljednje uređivanje od Peterlin : 24.01.2014. at 20:28
Prestrašno za pročitati? Buling?![]()
Ont. meni se računalo pokazalo idealnim za "tjeranje vode na svoj mlin" - djeca su od predškolske dobi naučila da nešto moraju dati / odraditi da bi dobila privilegije. Tako je i u stvarnom životu.
A sad ozbiljno - Beti, zar ti nikad svoju djecu ne tjeraš da uče, da rade nešto što smatraš bitnim, da doprinose u kućnim poslovima, da sjaše s računala??? Prvo posao, onda zabava! Možda može i drugačije, ali bojim se da bi rezultati bili malo drugačiji.
ja tako radim
ako kaže da je 30 minuta sviranja previše, onda dam 30 minuta crtića ili igrica
ali, rijetko to kad uspijem isfurati jer mi se ne da paziti
kakav buling, brate mili?
Ja sam svojevremeno rekla svojoj djeci da su ekrani prikaz teorije relativnosti u praksi - zamisli koliko brzo prođe 45 minuta dok gledaš crtiće ili igraš minecraft u usporedbi sa 45 minuta učenja (čitanja naglas lekcija iz povijesti i geografije, na primjer).
He-he, ja tako ne radim. Jer je 30 minuta sviranja premalo, a ne previše. Moj vježba sat vremena (ok, nekad malo kraće, ali nikad manje od 45 minuta), a toliko dugo u komadu ga ne želim pripustiti za kompjutorbar ne u tjednu (vikendom je druga priča, ali i vremena je više pa ga je lakše rasporediti).
Zato ekrane ne vezujem uz vježbanje. Preko tjedna obično se nađe vremena za kompjutor prije večere (pola sata eventualno), vikendom dobije malo veću satnicu poslije ručka, a posao za školu i glazbenu i tako mora napraviti neovisno o kompjutoru.
eh, tanja, ja sam sretna ako vježba 20 minuta
nikako je na to ne mogu natjerati
u pola sata koje joj odredim, ide u wc, pije vodu, puše nos, čačka nokte...
i kaže: jesam
a usput još i 76 puta gleda na sat
ja uopće ne znam odakle joj petice iz instrumenta?!
solfeggio i zbor obožava... vježbati gitaru - mrzi
ja se svojoj nisam sjetila muziciranje i ekran mjeriti proporcionalno jer onda ne bi o ekranu imala što pisati na ovoj temi
No zato joj znam subotom dopodne uvjetovati izlazak van. Može birati između atletike i odlaska na placUvijek izabere atletiku i kad dođem po nju sva je sretna i vesela i kaže kako joj je bilo super. Pretpostavljam da buling nije ako si nakon toga zadovoljan i ispunjen
![]()
Ovo cu i ja upotrijebit. I meni to nihe nikakav buling, veci buling mi je da moram 100 puta u danu opomenut da neka napise zadacu i povjezba klavir.
Doduse, mi smo uveli minute - klinci skupljaju minute koje mogu potrositi na kompu, ps, itd...svaki posao u kuci ( prilagodjeno njima ) ima svoju minutazu i kad taj neki posao obave dobiju te min. Za vikende mogu te min koristiti ( med tjednom rijetko imamo vremena). I znaju dosta skupiti ( pola sata i vise) pogotovo najstarija. Mogla bi tu ubacit i tu vjezbu klavira, kako se nisam prije sjetila....
Moja je 2 r klavira i nama je profesorica rekla da je dosta 15 min vjezbe na dan. A 15 min igrica joj mogu dopustit.
Ja sam sebe na sličan način motivirala na učenje na faxu: kad naučim toliko stranica, mogu čitat toliko stranica romana koji mi se sviđa
Još bih djetetu naglasila da primijeti koliko je emotivno drugačije igrati se kad znaš da ti je to nagrada za dobro obavljen posao, nego kad ti obveza i grižnja savjesti visi nad glavom
Pripazite samo da dijete ne "drlja" po instrumentu tek tako, da mu prođe što više minuta.
(Na ovih 15' min koje je kao dovoljno za 2.r. klavira u OGŠ - zaboravi. Dijete svira ljestvicu sastavljenu od 4 elementa, etidu, sonatinu i skladbu po izboru pa ti probaj to utrpati u 15 min.
Ne kažem da se ne može završiti razred i tako, samo pitanje je s kojim opsegom gradiva i s kojim krajnjim rezultatom .)
Možda dijete ide na tečaj, a ne u pravu glazbenu školu. U tom slučaju sve je ok.
Kad bolje razmislim, moj E. u drugom razredu glazbene nije dnevno svirao puno više, ali on je takav - u sekundi uhvati kompoziciju. Starijem bratu uvijek je trebalo 3-4 puta više.
Ont. to motiviranje pomoću ekrana je primjereno za malu djecu, dok se stječu radne navike. Kasnije su omjeri drugačiji, količina rada se ne mjeri minutama nego potrebama (i učenje i sviranje, vjerojatno i druge stvari). Ako dijete usvoji princip da treba prvo odguliti obveze, a onda navaliti na igru - to je već sasvim dobro.
moji su još mali. najstarija 7 i pol. mi smo sebi ugasili tv, pred njihovim očima na kompu više radimo a manje se zabavljamo... vodimo aktivan život i za sad je sve ok. zabavno im je i bez ekrana.
često se ovdje poteže pitanje motivacije. mislim da je motivacija kroz ucjenu u trenutku vrlo učinkovita ali dugoročno može biti itekako neučinkovita. iako ponekad i ja tako ' motiviram' trudim se raditi to što manje. jako je to složeno. teško je opisati motivaciju bez ucjene i bez nagrade. dugoročan je to proces.
-svakodnevno sređujem svoju motivaciju.djeca nisu više bebe a i mm je sposoban brinuti se za sebe. što mogu i želim raditi s radošću i bez očekivanja? što ne želim? kako ćemo to danas rasporediti?
-pokušavam djeci dopustiti da odlučuju što više ali i da osjete posljedice tih odluka. s tri, četiri, pet.. godina to su banalne stvari ali u konačnici kad se sve zbroji mislim da su važne
- ako se ne slažem s onim što namjeravaju učiniti to kažem, navedem razlog i nastojim se kontrolirati i nakon takvih odluka ne izgovarati' jesam li ti rekla a ti ne slušaš'
možda su neke stvari koje svakodnevno radimo 'obaveza i treba ih odguliti' ali nastojim što manje tako razmišljati. volim posao koji radim, mm voli kuhati, ja volim pospremati...
u skladu s tim ja kćeri kažem 'lijepo je učiti i kad je teško, hoćeš peticu-uči, i sl
Današnji dan je bio veliki test - tabletom se može igrati samo vikendom, ali dvorište puno snijega odnijelo je veliku pobjedu. Cijeli dan su vani. Mislila sam da će se teže odlučiti![]()
mislim da djecu treba vrlo dozirano izlagati svim vrstama ekrana, te im davati onoliko slobode koliko je mogu odgovorno nositi. i onda ih prestati kontrolirati, kada te postupcima uvjere da su zreli da sami upravljaju vremenom koji provode sa i pred ekranima svih vrsta.
E, jesam se na ovo nasmijala.
U mojoj sredini je bonton imati UPALJEN tv kada dođu gosti i to mi neopisivo ide na živce.
U svojoj kući ga uvijek ugasim i priznajem da je gostima neobično kada tek sjednu. No, imam ugodnu, tihu glazbu u pozadini + dok se razgovor zahukta.. začas se zaboravi da tv ne radi.