Pokazuje rezultate 1 do 37 od 37

Tema: Problem s razdjelnicima grijanja

Tanči avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2007

Početno Problem s razdjelnicima grijanja

Dakle, živim u zgradi sa centralnim grijanjem o kojem brine HEP
    Lani su nas doslovno natjerali da ugradimo te nesretne razdjelnike jer od iduće godine će to kao biti obavezno,a sada je zadnja šansa da dobijemo nekakvu subvenciju.
    I ugradili smo, što drugo?
    Dogovoreno je s tvrtkom TI-san koja se tada jedina bavila s tom ugradnjom da će ugraditi razdjelnike i to po cijeni od 250 kn po radijatoru.
    Ako platim gotovinom odjednom, onda ide još 10% dole.
    Na prezentaciji nam je objašnjeno kako je to super i da će ušteda na računima biti minimalno 20%
    U ljeto prošle godine kreće ugradnja.
    Na stranu to što su mi uništili kupaonski radijator i morala sam kupiti drugi, a izvjesni gospodin Fruk koji je vlasnik Ti-sana i dao je posao podizvođaču nikada nije došao do mene da vidi štetu, a obećao je.
    Nakon što je sve ugrađeno, stižu računi i to 25% veći.
    Uz popust za keš sada svaki razdjelnik košta 300 kn
    ...i ajde sve to čovjek nekako proguta jer nada se uštedi.
    I tako stižu prošli tjedan računi za prosinac.
    Meni 750 kn za 40 m2 stana s tim da mi je kupaonski radijator stalno isključen.
    Prošle godine mi je najveći račun bio 500kn a jako dobro se svi sjećamo kakva je zima bila.
    Susrećem susjede po hodnicima i liftovima i svi kukaju.
    Predstavnik stanara saziva sastanak na koji dolazi g. Fruk i ko debilima nam objašnjava kako štedjeti.
    a činjenica je da je energije potrošeno daleko manje, a računi su 50% pa i više veći.
    Susjeda koja ima isti stan kao moj kaže da je imala kompletno isključeno grijanje u stanu i da joj je došao račun od 610kn.
    Tko je tu lud?
    Gledam te aparatiće i na njima je nemoguće išta saznati.
    Ne mogu kao na npr satu od struje ili vode sama očitati potrošnju, početno stanje i završno, ne to je nemoguće.
    Ti- san ih sam navodno daljinski očitava i to naplaćuje 25 kn po radijatoru.
    Druga susjeda kaže da je zvala HEP i pitala odakle toliki računi, a oni su je otkantali nek zove TI-san, kad je zvala TI-san oni su je otkantali nek zove HEP
    ...i tak se oni s nama loptaju.
    Pod krinkom nekakvih zakona koje kakti EU propisuje namagarčili su nas do daske.
    Kome da se žalimo?
    Državni inspektorat je ukinut i ja zaista ne vidim rješenje ovog problema.
    Ispada da TI- san može raditi kako i što hoće, a uz sve je i monopolist.
    Imate li iskustva ili savjeta što činiti jer ovakvi računi su teška pljačka.

Datum pristupanja
    Nov 2008

Početno

Kod svekrve i svekra u zgradi...ista stvar....ne znam jel je ta firma.....
    oni sad zadnji mjesec nisu imali bas uzasan racun...al susjedi isto nenormalne cifre...
    Ljudi imaju ogromne racune....
    Ocito nesto ne valja

A da li je moguce da kod nekih stanara je i ovo utjecalao na vecu cifru....
    Da li je moguce da se ipak prije toga moglo razbacivati s grijanjem...a sada je mozda to pravedno rasporedjeno?
    da ne ispadne da mislim da je normalno da su toliki racuni za stan od 40kvadrata....

ja zivim u kuci i u kuci nikad nije prevruce, nije niti hladno...al ja po njavecoj zimi ne hdam u kratkim rukavima po kuci...a kod nekih frendova koji se griju na toplanu...ja se skinem u kratke rukave i lose mi bude od vrucine, otvaraja se prozori....totalno neekonomicna potrosnja jer se nije znalo tko koliko trosi....nego se cifra naplacivala ovisno o cemu( ne znam, o kvadratima)il je fakat ne moguce da je ovo razlog

Tanči avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2007

Početno

Malo sam čačkala u međuvremenu i ispada da je grijanje poskupilo 40% od prošle zime.

a što se tiče neracionalnog korištenja mogu samo reći da se mi ne smrzavamo, ali koliko čujem mnogi susjedi da.
    Primjerice, jučer mi je susjed umirovljenik rekao da grije samo boravak i da je za to dobio 600 kn računa što je prestrašna cifra.

Ali čudi me, zar baš nitko nema te razdjelnike?
    To je zakonska obaveza.

Cocolina avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2008

Početno

mi živimo u zgradi sa 92 stana i mislim da još nismo obvezni uvesti razdjelnike. negdje mi u uhu zvoni da to ima veze sa veličinom zgrade tj. broj stanova. mislim da mi imamo fore do 2017 (ako sam dobro zapamtila) ali bilo bi dobro uvesti što prije da uhvatimo te subvencije.
    Tanči jesi ti u ZG?
    mi smo račun za prošli mjesec dobili 504,00 kune za stan od 59 m 2, u ZG smo.

Peterlin avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2008

Početno

http://www.novilist.hr/Vijesti/Hrvat...inske-energije

Daklem, zakonska obveza je do kraja 2016.

Baš me zanima tko će platiti troškove ugradnje razdjelnika svim onim penzionerima i socijali koja nema ni za kruh...

Vlasittih iskustava nemam (imamo etažno na plin - koliko grijemo, toliko platimo) ali svekrva je u N.Zagrebu. Bumo vidli...

Ont. kaže mm da je grijanje prek toplane poskupilo jako iako je zima takva da gotovo uopće ne moraju grijati.
    Posljednje uređivanje od Peterlin : 23.01.2014. at 09:50

Cocolina avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2008

Početno

da i mene zanima tko će od penzića moći pljunuti 2000,00 ili više a imaju mirovinu recimo 2700, pa da im daju i na rate....ne znam kako će sve to isfinancirati jadni ljudi

Tanči avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2007

Početno

U Zaprešiću sam, zgrada ima 100 stanova i imali smo kakti subvencioniranu ugradnju razdjelnika.
    Moj stan ima 40 m2 i za prosinac je došao račun od 750 kn, a svi znamo da je prosinac bio više nalik proljeću nego zimi.
    Ono što mene muči jest i dalje obračun.
    Nije transparentan.
    HEP i Ti-san se loptaju s odgovornošću, a nitko konkretno ne objašnjava kako su došli do cifra do kojih su došli.
    Kako ja mogu kontrolirati i sebe, ali i njih?!?

Osoblje foruma krumpiric avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2005

Početno

bit će i dalje subvencija
    došli su do cifra tako da su podijelili ukupan iznos topline s omjerima s razdjelnika- umjesto s kvadratima kako su radili prije.

tanči, kakvi su računi drugim stanarima i ukupni računi?

anatom avatar
    Datum pristupanja
    May 2008

Početno

moja mama je ugradila razdjelnike prije dvije zime.
    znam da se prve zime zalila da uopce nema razlike u racunu a ona inace to stalno gasi jer joj je pretoplo.

ove zime veli da je jako zadovoljna. puno su joj manji racuni.
    Doduse, nije sigurna dali je to radi tople zime !

Tanči avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2007

Početno

Citiraj krumpiric prvotno napisa Vidi poruku
    bit će i dalje subvencija
    došli su do cifra tako da su podijelili ukupan iznos topline s omjerima s razdjelnika- umjesto s kvadratima kako su radili prije.

tanči, kakvi su računi drugim stanarima i ukupni računi?
    Nama je rečeno da subvencija više nema i zato smo i uzeli to lani u ljeto kad je bio zadnji rok.
    Računi su svima kriminalni.
    Npr, susjeda koja ima isti stan kao i ja je imala kompletno isključeno grijanje u cijelom stanu i dobila je 610 kn računa,
    drugi susjed kaže da je grijao samo boravak, a sve ostalo isključio i da je dobio 600kn računa.
    Pod pretpostavkom da ovi ljudi ne lažu, a ne vjerujem da lažu jer nemaju ništa od toga, pitam se kako je to moguće?

Tanči avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2007

Početno

Pročitajte si ovo, jako je zanimljivo:

Razdjelnici i kalorimetri

Razdjelnici topline i termostatski ventili koji se ugrađuju na svaki radijator kao jedan sustav ili kalorimetri koji se ugrađuju na ulaznu granu u prostor (stan ili poslovni prostor) kao drugi sustav, makar se ugrađuju masovno širom Europe, a unatrag par godina i u Hrvatskoj, i makar su propisani europskom direktivom o energetskoj učinkovitosti, a kod nas zakonom kao obavezni od 2017., nigdje i niti u jednoj zgradi s 2 ili više zasebna prostora (stana ili PP) neće omogućiti pravedniju raspodjelu troškova grijanja prema potrošnji, odnosno da plaćate onoliko koliko potrošite.

Razlog je vrlo jednostavan, a to je termodinamika zgrade kao cjeline u kojoj se toplina ponaša na isti način kao što se tekućina ponaša u spojenim posudama, dakle prelazi iz prostora s višom temperaturom u prostor s nižom temperaturom. Taj se prijelaz topline npr. iz nekog stana u kojem su radijatori podešeni da održavaju temperaturu na 25 oC može odvijati kroz pregradne zidove, podove i stropove prema stanovima kojima je okružen ako je u njima podešena manja temperatura, npr. u jednom može biti podešeno da se održava temperatura 20 oC, u drugom 15 oC, u trećem 10 oC, itd. Pregradni zidovi, podovi i stropovi koji odjeljuju stanove u zgradama imaju daleko slabiju toplinsku izolaciju od vanjskih zidova i fasade, te zbog toga značajan dio topline može prelaziti iz jednog stana u drugi. Taj prijelaz topline iz stana s većom temperaturom u stanove koji ga okružuju u kojima je podešeno da se održava niža temperatura se odvija bez volje i znanja vlasnika tog stana, jer on nikad ne zna koliku je temperaturu podesio netko u njegovom okruženji ili je zatvorio radijatore i otvorio prozore i vrata, pa prozračuje svoj stan.

Čim je netko ohladio svoj stan, on počinje crpiti toplinu is susjednih stanova i tu se ništa ne može, osim postavljati toplinske izolacije na pregradne zidove i podove.

Dakle pojedinačni stan u zgradi u termoenergetskom smislu nije samostalna i neovisna cjelina kao što je npr. kuća jednog vlasnika. Svaka promjena temperature u svakom stanu u zgradi, bilo da se radi o dužem snižavanju ili povećanju temperature ili dužem držanju otvorenih prozora i vrata, zbog prelaska topline utječe kroz duži ili kraći period na svaki stan u zgradi, bez obzira što on može biti na drugom kraju zgrade, odnosno utječe na potrošnju toplinske energije u svakom drugom stanu.

Zagovornici razdjelnika ili kalorimetara su ovu činjenicu grubo previdjeli ili namjerno zanemarili, te radi prodaje svojih sustava u obrazlaganju njihove funkcionalnosti svaki stan uzimaju kao zasebnu i neovisnu cjelinu.

U toj priči, njihovi uređaji mjere na direktan način (kalorimetri u kWh) ili indirektan način (razdjelnici preko impulsa) potrošnju toplinske energije na radijatorima u pojedinom stanu, i ta se potrošnja uzima kao potrošnja energije tog pojedinog stana, a to je istina samo u jednom jedinom slučaju, tj. kad se svi stanovi u zgradi griju na istu temperaturu. U tom slučaju spomenuti mjerni uređaji nisu ni potrebni, jer je taj slučaj jednak situaciji prije njihove ugradnje, tj. kad se svi stanovi griju podjednako i troškovi se dijele po kvadraturi stanova i drugih prostora (trebalo bi po kubaturi, jer ponegdje nisu svi prostori jednake visine).

U svakom drugom slučaju to naprosto nije istina zbog opisanog prelaska topline iz toplijih u hladnije stanove.

U situaciji gdje postoje vertikale kroz stanove nemoguće je ugraditi kalorimetre, već samo radjelnike i termostatske ventile u paketu. U takvim zgradama termostatski ventili će omogućiti fiktivnu štednju, tj. snižavanje temperature u pojedinim stanovima. Vlasnici stanova koji će sniziti temperaturu ili potpuno zatvoriti radijatore ostavariti će 0 ili mali broj impulsa, te će im računi biti nešto niži. Oni će ostvariti određenu novčanu uštedu za sebe, ali neće ostvariti stvarnu uštedu u potrošnji energije, tako da će umjesto njih razliku platiti oni koji se malo normalnije griju, odnosno proporcionalno ostvarenim impulsima.

Iznos na računu tada sadrži više stavaka:

1. paušal za zakup snage koji ovosi o zakupljenoj snazi za gradu i površini stana, to je fiksan iznos koji se plaća neovisno o potrošnji energije.

2. dio energije obračunat po kavdraturi. U taj dio ulazi energija koja se troši za zagrijavanje tople vode (ukoliko zgrada nema posebni kalorimetar za grijanu vodu), dio energije koji se emitira kroz razvodne cijevi u zgradi (koje mogu prolaziti kroz spremišta, hodnike, itd.) i vertikale koje prolaze kroz stanove i dio energije na zajedničkim potrošačima u zgradi (npr. radijatori po hodnicima ili zajedničkim prostorijama). Ovaj dio po kvadraturi obično iznosi 20-30% a može biti do 50% ovisno koliko stanari sami odluče.

3. dio energije (ostatak koji se dobije oduzimanjem od ukupnog utroška energije dijela po kvadraturi) koji se dijeli prema ostvarenim impulsima izmjerenim na razdjelnicima.

4. PDV na sve prethodne stavke.

Praksa je pokazala da stvarne uštede u potrošnji energije u zgradi kao cjelini nema, bez obzira što će svi u zgradi smanjiti temperaturu i pritvoriti ili zatvoriti radijatore. Čak uz svu moguću štednju ukupna potrošnja izražena u MWh može biti i veća od maksimalne potrošnje ostvarene u sličnim mjesecima prethodnih godina kad su svi prostori maksimalno grijani ( i kad razdjelnici nisu bili ugrađeni). Tako tvrde dobavljači energije ( i njihovi računi) koji kontroliraju, baždare, servisiraju, održavaju i očitavaju centralne kalorimetre, bez da potrošači imaju ikakav nadzor nad time.

Za malo normalnije grijanje za stan od 30 m2 u toplom 11. ili 12. mjesecu 2013. godine može se dobiti račun od 1000 Kn, za stan od 70 m2 račun od 1400 Kn, a za drugi prostor od 50 m2 račun od 3000 Kn. Sve ovisi koliko je koji prostor ostvario impulsa. Kad potrošite 1 impuls, ne znate koliko on energije predstavlja i koliko ćete za njega platiti. To ne ovisi o vama, već o ukupnoj potrošnji energije koju će vam zaračunati dobavljač i broju impulsa koje imaju svi drugi stanovi, odnosno o odnosu broja vaših impulsa prema ukupnom broju impulsa u zgradi, a to ćete saznati tek kad dođe račun.

Rezultat ugradnje razdjelnika i njihove primjene je to da se ljudi prestaj grijati preko radijatora, te kupuju uljne radijatore ili grijalice na struju, peći na drva, itd.

Od razdjelnika profitiraju samo oni koji su iz stanova odsutni duže vrijeme. Uz 0 ili mali broj impulsa oni dobivaju male račune, jer utrošenu energiju (koju i njihovi stanovi troše emisijom kroz zidove i stropove) umjesto njih plate oni koji se malo više griju. Pravedno, zar ne ?

Datum pristupanja
    Nov 2008

Početno

Citiraj Tanči prvotno napisa Vidi poruku
    U Zaprešiću sam, zgrada ima 100 stanova i imali smo kakti subvencioniranu ugradnju razdjelnika.
    Moj stan ima 40 m2 i za prosinac je došao račun od 750 kn, a svi znamo da je prosinac bio više nalik proljeću nego zimi.
    Ono što mene muči jest i dalje obračun.
    Nije transparentan.
    HEP i Ti-san se loptaju s odgovornošću, a nitko konkretno ne objašnjava kako su došli do cifra do kojih su došli.
    Kako ja mogu kontrolirati i sebe, ali i njih?!?
    Sveki i svekar isto u zapresicu....
    Kaj samo u zapresicu se to ugradjivalo

Datum pristupanja
    Sep 2009

Početno

Evo, i mi u VG stavili razdjelnike. Mislim da su te subvencije bile u Samoboru, Zaprešiću i VG. Kod nas u VG računi za prosinac digli sve na noge. Mi smo isto stavili razdjelnike i mogu reći da smo zadovoljni, kad slušam susjede oko sebe u istim stanovima kao što je naš, koji su dobili duplo veće račune od našeg. Ne znam što reći. Mi smo stavili u sobu termometar i pratili temperaturu u prostoriji sa upaljenim radijatorima i temeperaturu bez radijatora. Vidjeli smo da radijatori ukoliko su upaljeni troše impulse, a temperatura u sobi za stupanj veća od temperature bez upaljenih radijatora. Mi smo jednostavno zatvorili radijatore i impulsi su stajali na mjestu, a to se vidjelo i na računu. U nazad tjedan dana kako je jako zahladilo radijatori su nam cijelo vrijeme upaljeni (na 3), ali i temperatura u sobama je puno viša, od one koja je bila u prosincu i početkom siječnja (mislim na tem. u sobama). U tjedan dana natukli impulsa kao za cijeli prosinac. Nema tu konkretne uštede ako ne vodiš računa o impulsima. Jednostavno tek sada vidimo koliko su nam ustvari računi prije razdjelnika bili "niski", jer da u prvoj polovici mjeseca nismo uštedjeli na impulsima račun za ovaj mjesec bi nam bio valjda duplo veći od prošlogodišnjeg za isti mjesec. Prednost razdjelnika je da si možeš smanjiti temp. u stanu ako je prevruće, i ukoliko te nema, ali nedostatak je što taj impuls nema svoju cijenu, kao što je kod struje ili kod plina, tako da opet ovisiš o potrošnji svih u zgradi i jedan mjesec npr. potrošenih 100 imp. košta 100 kn, a drugi mjesec tih istih 100 imp. može iznositi npr. 200 kn, sve ovisi da li si baš ti taj koji je najviše potrošio u zgradi ili najmanje. To nije pravedno, ali opet kažem mi smo zadovoljni jer su očigledno naši susjedi bili "rastrošni". Zanima me koliki će biti račun za siječanj!!!

Datum pristupanja
    Sep 2009

Početno

Tanči ovo što si napisala je 100% istina. Bio je dugačak post pa nisma čitala u detalje. Svi koji planirate staviti razdjelnike pričekajte 2016. g.
    Mi smo očigledno jedni od onih koji su za sada od razdjelnika profitirali, ali samo zato što nam je vrijeme išlo na ruku i što smo se malo više pozabavili tim razdjelnicima od susjeda.

Datum pristupanja
    Sep 2014

Početno

Dobar dan,

kod nas u zgradi se planiraju ugraditi razdjelnici i imamo ponudjenih par izvodjaca radova. Jedan od njih je i Ti-san, o kojima smo vec culi svakakve price. Jel bi nam Vi, molim Vas, mogli dati adresu te zgrade? g.Fruk ce doci odrzati prezentaciju ali ce naravno pricati sve najbolje o sebi, pa da mozemo spomenuti ovakve lose slucajeve i pozvati se na Vasu zgradu ne bi li vidjeli i culi njegovo opravdanje za takvo obavljanje radova po zgradama. Ukoliko je problem javno, nova sam ovdje pa ne mogu primati privatne poruke, ali se mozemo nekako drukcije cuti, jer bi nam ta informacija jako puno znacila Hvala Vam

Datum pristupanja
    Jan 2015

Početno

Citiraj VGmama prvotno napisa Vidi poruku
    .....
    Mi smo očigledno jedni od onih koji su za sada od razdjelnika profitirali, ali samo zato što nam je vrijeme išlo na ruku i što smo se malo više pozabavili tim razdjelnicima od susjeda.
    Kod mene u Zapruđu je upravo počeo postupak za te razdjelnike. Možete li mi, molim Vas VGmama, napisati ovdje ili privatno na mail ili skype Vaša najnovija iskustva s računima . Hvala

Datum pristupanja
    Jan 2015

Početno

.....
    Kod mene u Zapruđu je upravo počeo postupak za te razdjelnike. Možete li mi, molim Vas VGmama, napisati ovdje ili privatno na mail ili skype Vaša najnovija iskustva s računima . Hvala

Datum pristupanja
    Jan 2015

Početno

.....
    Kod mene u Zapruđu je upravo počeo postupak za te razdjelnike. Može li netko napisati, ovdje ili privatno na mail ili skype, Vaša najnovija iskustva s računima . Hvala

Datum pristupanja
    Aug 2015

Početno

Kod nas u Središću počelo se sa pripremom za ugradnju razdjelnika
    Predstavnik stanara hvata ljude i nagovara ih da potpišu
    Očigledno je da ima neke koristi od ugradnje!
    Ali po onome koliko sam upoznat oko tih razdjelnika, mislim da je to samo patka EU, jer ljudi koji imaju ugrađene razdjelnike , nemaj prevelike uštede, (ali su imali zato troškove)
    Ja sam na 10katu, i po onome ako drugi zatvore svoje radijatore, a ja ne, ja ću plaćati svu toplinu koja se isporuči od toplinske stanice pa sve do moga stana, i onu toplinu koja prolazi kroz susjedne stanove, i grije njihove stanove jer kroz njih prolaze cijevi
    Tako da ovaj način nije bas bajan za stanare koji zive u starim zgradama i u kojima je proveden nacin grijanja tako da su vertikale povlacene od prizemlja do zadnjeg kata kroz sve stanove

pikula avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2003

Početno

i jel netko skužio te aparatiće? ti brojevi su čudni

Datum pristupanja
    Jul 2009

Početno

i vrte se makar su radijatori prazni, grrrr

Datum pristupanja
    Jul 2009

Početno

I jos da vas sve utjesim, nama je ugradjivala MT mjerna tehnika s jednim podizvodjacem koji je onda uzeo drugog podizovodjaca. Pa smo ispali blesavi jer nismo njih uzeli direktno. Iakos e oni nisu javili na najtecaj i dali ponudu. Sve mi to s tim razdjelnicima gadno smrdi a Racun ocekujem makar smo skuzili da i pšrije nego ej krenulo grijanje krenuli su neki brojevi na razdjelniku

baka avatar
    Datum pristupanja
    May 2012

Početno

Koliko sam mogla zaključiti iz prakse i dodatnih informacija iz medija i izvođača, cijela priča s ugrađivanjem ventila za grijanje i vodu ima donekle smisla AKO svi stanari to ugrade. I onda je dodatni problem s izolacijom vertikalnh provodnika, cijevi. Slažem se da je konačni efekat dvojben, pokušava se jedan sistem dovoda (vertikalni) prilagoditi u horizontalni (kontrola potrošnje po stanovima).

Datum pristupanja
    Sep 2009

Početno

http://www.forum.hr/showthread.php?t=210560&page=193

http://dnevnik.hr/vijesti/hrvatska/u-potrazi-za-odgovorom-koji-zanima-170-000-gradjana-s-pravom-se-osjecaju-prevareno-oni-nisu-ti-koji-stede-s-razdjelnicima---412556.html
    Ljudi, nemojte se dati prevariti! Ne nasjedajte i nemojte pristati na ugradnju razdjelnika! Kod nas je predstavnik stanara obilazio od stana do stana i prijetio kaznom od 50.000 kn onome tko ne pristane ugraditi razdjelnike za 3.000kn po stanu. Još smo u zgradi iz pričuve morali platiti 200,000kn za nekakve posebne ventile što se ugrađuju na sve vertikale u podrumu. Ugrađivalo je poduzeće " ISTA " d.o.o. , to su obični hohštapleri i prevaranti! Svaki stanar je dobio najprije pismo u sandučić, pa e-mail, pa 3-4 SMS poruke, sve istog sadržaja: "Sve su zgrade već to ugradile. Svi u vašoj zgradi su ugradili, osim vas! Vi ćete platiti duplo veće račune za sve i još ćete platiti 50.000kn kazne!! ako ne pristanete ugraditi naše razdjelnike!". A sad vidim na netu da direktor te iste firme izjavljuje da je do kraja 9.mjeseca 2015. samo 15-20% zgrada koje su obavezne do 1.1.2016. godine ta sr$$ja ugraditi , zaista i ugradilo. Moš misliti kako će država kazniti onih 80% sa po 50 tisuća kn! A grijane je tek počelo: loše i slabo. Prije smo se stvarno kuhali, sad su radijatori tek mlaki. Račune ćemo tek vidjeti. BTW, strgali su mi radijator, ne žele platiti novi. Još uvijek se natežem da mi s računa skinu termoventile koje uopće nisu ugradili.

Datum pristupanja
    Sep 2009

Početno

Evo još linkova na ovu temu:

http://dnevnik.hr/vijesti/hrvatska/kaos-oko-grijanja-s-razdjelnicima-stede-i-smrzavaju-se-a-racuni-za-grijanje-sve-veci---411653.html

~http://dnevnik.hr/vijesti/hrvatska/visoki-racuni-za-grijanje-u-vukovaru-prica-koju-pratimo-od-samog-pocetka-i-dalje-sokira---373842.html

http://dnevnik.hr/vijesti/hrvatska/radijatori-su-im-zatvoreni-i-hladni-ali-ponovno-su-dobili-visoke-racune-za-grijanje---375657.html

Ljudi moji, ovo je najobičnija organizirana pljačka hrvatskog naroda. Ovo će biti novi "Slučaj švicarski franak", ako ne i nova "stara devizna štednja"

lukab avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2010

Početno

mi smo ugradili razdjelnike prošlo ljeto i računi za grijanje su nam 50% manji. Ugrađivala nam je Brunata. Imamo daljinsko očitanje koje uglavnom funkcionira (ja sam imala jedan incident s tim ali ako pratiš na internetu svoje stanje onda možeš vidjet dal su očitali ili procijenili).
    Zgrada od 180 stanova, mi smo na 6. katu u sredini. Treba srediti izolaciju (prozori i vrata, fasada) i zatvoriti prozore dok se grije pa će se to i vidjeti na računima. Nije najfer sistem ali je puno bolji od onog prije.
    A kazne ne određuju firme koje ugrađuju niti predstavnik stanara nego zakon (ili pravilnik ili kaj ja znam kaj već).

lukab avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2010

Početno

i da - odrezali smo radijatore koji nam ne trebaju (jer je prevruće) tako da smo ugradili razdjelnike samo na 3 radijatora što nas je koštalo 900kn

Lambi avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2007

Početno

lukab,dali na vasim razdjelnicina ekran upaljen ili ugasen?

Cocolina avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2008

Početno

Mi smo razdjelnike ugradili prošle godine.
    I nismo profitirali. Dapače, manje se grijemo a računi su nam veći za cca 200,00 kuna nego kad nismo imali razdjelnike.
    Ugrađivala nam je Brunata te razdjelnike, bili su valjda u svakom stanu, nakon ugradnje pa jedno 5 puta. Mislim da su zadnji put mijenjali te uređaje koji mjere impulse jer nešto nije bilo dobro s njima.
    Imamo nove pvc prozore ali smo na ćošku zgrade.

Nema tu pravila, ali kad vidim onaj račun za grijanje i onih 10 stavaka na tom računu, pošizim. Naknada, pa poticaj ovaj i onaj, što reći.

Tanči avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2007

Početno

Cure, problem kod razdjelnika je sljedeći:
    Zgrada ima 10 katova , na prvih pet katova su ljudi zatvorili radijatore jer misle da će tako uštedit.
    Na šestom katu se stan normalno grije i onda opet na sedmom ne.
    I što se događa?'
    Zgrada je pothlađena i treba puno više energije za zagrijat taj stan koji se grije, ali i treba dovesti toplinu do tog stana, a pošto je to vertikala, onda cijevi prolazze kroz sve donje i gornje stanove i toplina u njima.
    I sad oni koji su zatvorili radijatore misle da neće ništa platit jer se nisu grijali, a po toj logici ispada da onaj jedini grijani stan plaća sve.
    I to bi bilo 10 000 kn cca.
    To naravno nije ni fer, ni moguće pa se lijepo kao prvo u pothlađenim zgradama diže koeficijent na 50-50, a idealno je 30-70 i razlika u potrošnji od razdlelnika do ukupne potrošnje se dijeli na sve stanove.
    I onda baka ispod mene dobije račun 600 kn i nije uopće grijala, a ja dobijem 700 kn i grijala sam sve tri sobe na 3.
    I tu pomoći nema jer kako god da okrenemo isporučenu energiju treba platit, a kad bi svaki stan posebno bio spojen na kotlivnicu i te cijevi izolirane, to bi već bilo puno poštenije.
    Ali je to nemoguće sprovesti u starim zgradama.
    Ovako kako je, razdjelnici su čista pljačka i na njima su profitirali samo Ti san koji su i meni uništili radijator, Brunata i slične firme koje na prezentacijama dovode ljude u zabludu i plaše ih kaznama.

Cocolina avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2008

Početno

to vam je kao da idem kupiti kruh u pekaru, i prodavač mi naplati sve one kruhove koji su mu ostali, jer je više ispekao, a nije ih prodao. pa ću ja snositi taj trošak...pih

passek avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2004

Početno

Podižem!

Možete li mi vi koji ste već ugradili razdjelnike reći cijenu ugradnje: za svaki radijator te eventualne troškove za zgradu?

Za što se mogu utrošiti poticajna sredstva? Samo za zajedničke troškove ili i za troškove po radijatoru?

Koja sva poticajna sredstva su moguća (grad, fond za zaštitu okoliša...)?

Kod nas bi ovo ljeto trebali biti ugrađeni razdjelnici i predstavnik stanara skuplja potpise za poticajna sredstva, ali cijena po radijatoru bi svejedno bila 670 kuna
    + još možda 100 za ventile? tj. 770 i to mi se čini puno previše ili?

Cocolina avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2008

Početno

Nama je bilo oko 500,00 kuna po radijatoru. Ne sjećam se više.
    Kako smo imali neke nove radijatore, onda tamo su samo računali trošak postavljanja radijatora.
    Znači tri radijatora i jedan u kupaoni cca 1400,00 kuna.

Jedino je iz pričuve išlo ovo što obračunavaju (Brunata) pa šalju na toplanu.

770 kuna je puno previše!

Peterlin avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2008

Početno

Kod moje svekrve u Zapruđu isto 500 kn po radijatoru. Neka slovenska firma, moram muža pitati detalje, ne znam.

zola avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2015

Početno

U mojoj zgradi su se ljetos ugrađivali razdjelnici, po radijatoru je cijena bila oko 560kn za one koji su sve platili odjednom i u gotovini, a za one koji su plaćali u ratama oko 590kn. Ugrađivala ih je minerva.

U ovoj cijeni po radijatoru je razdjelnik, ventil i prigušnica i nekakva ugradnja produženog spoja.
    Posljednje uređivanje od zola : 30.01.2016. at 13:52

Datum pristupanja
    Dec 2015

Početno

Isti problem je i kod mene, ja i dečko smo se pred dva mjeseca uselili u stan kao podstanari i nikada nismo vidjeli tolike račune za grijanje, to je strašno... za prošli mjesec nam je došlo dvije tisuće kuna grijanje a za pretprošli je došlo 1700... sve me strah narednog mjeseca... Nisu normalni definitivno ! Ne znam šta oni misle, okej,u stanu je stalno toplo, nekada i pretoplo, ali toliko nabijati račune... nemam komentara... U našem stanu nema razdjelnika, a kod nekih ljudi u zgradi ima, i nista to ne pomaže, režije iste kao i prije kažu... Nista ne možeš, niti zatvoriti ventil niti nista... jednostavno plaćaj i šuti...!

Početno

Hm......da ........zanimljiva tema -i jednim dijelom životna -koja utječe na dio standarda (životne kvalitete).Nevjerojatno je da su drevni narodi (plemena iz staroga svijeta) -Sumeri pa sve do Babilonaca (bolje rješavali situaciju oko grijanja) - današnjeg popularno rečeno (centralnog) koristeći prirodne izvore topline "Sunce" preko primitivnih leća i zrcala pa sve do klasičnog i svugde pristupačnog jeftinoga drveta (uz grijana ognjišta) -današnji su termini obnovljivi izvori energije (sunca ,vjetra ,vode ili zemlje).I sve je bilo dobro dok se ljudi nisu uzoholili -izmislili štovanje kvazi "Boga Mamnona" -boga novca od kuda kreću novi izazovi -problemi do moderne -suvremene današnjice.Da se vratimo u našu današnjicu-svakodnevicu a riječ je kako na legalan način ljudima uzeti dodatni novac pod izlikom propisa- štednje itd.Problem polazi iz pregovaračke ere HDZ-a (Sanader-Kosor sa EU partnerima) te primjena prihvaćenoga -iz donedavne ere SDP-HNS (g.Vrdoljaka)-uglavnom ,kao danas nikome jasno gdje se izgubio stvarni prijevod propisa-dali se nešto more ili ne.Tako su zemlje poput Njemačke ili Austrije (rekli odlučno "Ne Razdjelnicima")jer kao nisu dovoljno bogati za bacanje novca u tom projektu -smjeru a Francuska se dosjetila da se njeni jug oslanja u Mediteran pa se proglasiše "i Mediteranskom zemljom"- te otkantaše razdjelnike ali naši vrli pregovarači znaju dobro saviti kičme (i sluganjski vikati- Yes Sir ,da gospodine ,sve ćemo primjeniti)-ne razmišljajući o mogućim posljedicama na standard svojega jedinoga naroda "kao pravi Domoljubi -Patrioti).Nevjerojatno -netko umoči nokat u more i izvuče sebe i svoj narod -i spasi standard koji je ionako natprosječan.Moja priča je slična kao i kod drugih ljudi (ali sa začinom naivnoga...... ili ne -predstavnika stanar -ne ulazeći u moguće nemoralne ponude i nagovore zašto to učiniti.Uglavnom ,dođe čovjek na vrata i kroz neko nepovezano bunilo kaže : propisi EU ,kazne ,rokovi ,brzo imamo jedinog licenciranog izvođača (naravno -najpovoljniji -npr -Ti-san Brunata itd ,itd)-uz famozno obrazloženje - ma rečeno mi je "blagdani su blizu ,ljudi sretni ,doma -samo gurni da potpišu.Naravno - uz ugovor o pristupu u naše privatne stanove -imaju 2 god. osigurano financiranje-cuclanje a i potencijalno tržište na 10 godina.Sve bi bilo u redu da je na pošten način prezetiran hodogram pravilnoga postupanja - ako želimo fer i realan dogovor a on bi trebao biti sljedeći : 1. kotlovnica (izvor grijanja -dali manje privatne među zgradama ili je to toplana)-dakle stanje ,moguća ulaganja -preinake itd ,itd
    2. mrežna infrastruktura -cijevi (stanje ,potrebne preinake-ulaganja) -zemne i vertikalne kroz stanove
    3. fasada objekta te krov-kao vanjska ovojnica- stanje (moguća -potrebna ulaganja)
    4. stolarija (prozori i vrata -vanjski otvori ) - stanja + potrebne preinake - ulaganja
    tek sada dolazi ono što smo mi počeli prvo uvoditi (a ustvari -treba biti zadnje)
    5. ugradnja - raznih mjernih uređaja (za potrošnju topline-najtočniji su-direktni očitavači -vrsta kalorimetara) -te njihova cijena ugradnje.

No ,kako god bilo ,zakotrljala se priča ,otišlo je na procjenu ustavnosti ,
    zato - samo " Glave Gore u Intelektualnoj revoluciji" - Nema predaje !
    Lp

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •