Stranica 1 od 3 123 PosljednjePosljednje
Pokazuje rezultate 1 do 50 od 107

Tema: forumaši učitelji/učiteljice/profesori/profesorice a i drugi

Osoblje foruma mamma san avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno forumaši učitelji/učiteljice/profesori/profesorice a i drugi

S obzirom na novi prijedlog Vlade o vašim normama http://public.mzos.hr/Default.aspx?art=13036&sec=3541 za koji iskreno smatram da obezvrijeđuje vaš trud, rad i aktivnosti, molimo Vaše komentare, reakcije, akcije.

Smatram(o) da Vas se treba podržati, jer ovim prijedlogom pravilnika ne samo da ste vi u svojem radu obezvrijeđeni i osakaćeni ne samo moralno već i materijalno, definitivno će trpiti i naša (i vaša) djeca.

Svi koji imaju neke prijedloge kako bi vas se moglo javno podržati, molim da se jave.

Jurana avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2011

Početno

Za početak ću zalijepiti link na dobar tekst Jurice Pavičića

Osoblje foruma mamma san avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

a ja ću zaljepit komentare nastavnika sa njihovog otvorenog foruma
    http://nastavnici.org/2014/03/03/gla...lnika-o-normi/
    http://nastavnici.org/2014/03/03/pis...snovnih-skola/

Datum pristupanja
    Jan 2007

Početno

Citiraj Jurana prvotno napisa Vidi poruku
    Nema se što dodati, odlično napisano!

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Ljudi, trebaju nam konkretne primjedbe na konkretne članke i stavke kako bi mogli primjereno reagirati. Dajte, molim vas, vi koji ste u tome svakodnevno napišite nam nešto.

vertex avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

Jučer sam o ovome razgovarala s prijateljem čija je žena u prosvjeti (a i roditelji su bili). On (kao i supruga) podržava ovu mjeru, smatra da je previše nereda i zlouporaba.
    A meni je sad Pavičić savršeno legao, jer je puno bolje nego što bih sama mogla napisao ono što mislim.

cvijeta73 avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2007

Početno

Citiraj Jurana prvotno napisa Vidi poruku
    uuu, odličan!

spunky125 avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2008

Početno

sve je rečeno, ovo je mjera štednje koja će dovesti do otpuštanja mase ljudi...

Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

Citiraj spunky125 prvotno napisa Vidi poruku
    sve je rečeno, ovo je mjera štednje koja će dovesti do otpuštanja mase ljudi...
    slažem se

intenzivno tražim novi posao.

ne vidim ništa dobro u svemu ovome .

Datum pristupanja
    Jan 2007

Početno

Citiraj davorka prvotno napisa Vidi poruku
    Ljudi, trebaju nam konkretne primjedbe na konkretne članke i stavke kako bi mogli primjereno reagirati. Dajte, molim vas, vi koji ste u tome svakodnevno napišite nam nešto.
    Članak 1. stavak 3. iza podstavka b OBAVEZNO dodati: Razredništvo je skup poslova učitelja –razrednika na izvedbi odgojno-obrazovnog plana i programa rada razrednog odjelai osnovica je za određivanje radno g vremena učitelja.

podstavci f, g, h:

f) Dopunska nastava jeposebni odgojno-obrazovni program namijenjen učenicima koji ne prate redovitinastavni program s očekivanom razinom uspjeha. Može se organizirati za svenastavne predmete i izbornu nastavu stranog jezika izuzevši likovnu, glazbenu, tehničku i tjelesnu kulturu te druge izborne predmete. Dopunska nastava je i oblik nastave namijenjen učenicima koji imaju pravo na školovanje u Republici Hrvatskoj, a neznaju ili nedostatno poznaju hrvatski jezik. Dopunska nastava nije osnovica za određivanje radnog vremena učitelja.
    g) Dodatna nastava posebanje oblik nastave namijenjene darovitim učenicima koji u određenom nastavnom predmetu ostvaruju natprosječne rezultate ili pokazuju poseban interes zaodređeni nastavni predmet te je škola dužna organizirati dodatnu nastavu u koju se učenik uključuje na temelju vlastite odluke, a na prijedlog učitelja. Dodatna nastava JE osnovica za određivanje radnog vremena učitelja.
    h) Izvannastavne aktivnosti suaktivnosti koje se u školi izvode s učenicima u odgojno-obrazovnim skupinamaradi zadovoljavanja njihovih potreba i interesa. Izvannastavne aktivnosti su osnovica zaodređivanje radnog vremena učitelja.
    Obrazloženje: Dodatna nastava i izvannastavne aktivnosti za učitelje su obvezan oblik neposrednoga odgojno-obrazovnoga rada te iziskuju posebno pažljivu pripremu za rad. Stoga predlažemo da i nadalje budu ubrojani u osnovicu za određivanje radnoga vremena učitelja.

Optimist avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2010

Početno

Citiraj vertex prvotno napisa Vidi poruku
    Jučer sam o ovome razgovarala s prijateljem čija je žena u prosvjeti (a i roditelji su bili). On (kao i supruga) podržava ovu mjeru, smatra da je previše nereda i zlouporaba.
    Čime su to potkrijepili? Kakav točno nered i zloporaba? Jesu naveli nešto konkretno?

Datum pristupanja
    Jan 2007

Početno

Članak 5. stavak 1, podstavak 1.

U godišnje poslove nikako se NE SMIJU ubrojiti vođenje županijskog stručnog aktiva, vođenje školske zadruge i uređivanje mrežnih stranica škole.

Te poslove treba uvrstiti u POSEBNE POSLOVE čl 6. jer proizlaze ne samo iz ustroja rada škole nego sustava općenito - primjerice na voditeljima ŽSV-a počiva zapravo stručno usavršavanje učitelja i stručnih suradnika.
    Uređivanje mrežnih stranica škole je ozbiljan posao i zahtjeva sustavan angažman nekoliko puta tjedno (a ne godišnje).
    Zašto dati 2h za vođenje školskih zadruga objasnio je Jurica Pavičić.

Datum pristupanja
    Jan 2007

Početno

Citiraj Optimist prvotno napisa Vidi poruku
    Čime su to potkrijepili? Kakav točno nered i zloporaba? Jesu naveli nešto konkretno?
    Evo npr. u mojoj školi likovnjak ima 5h redovne nastave manje od učitelja hrvatskog jezika i tako x 37-38tjedana godišnje = 185 sati, za jednaku plaću tj puno radno vrijeme.
    To je više pravilo nego iznimka.

Datum pristupanja
    Jan 2007

Početno

Zloupotrebe su također sati za sindikalne voditelje, zaštitu na radu, protupožarnu zaštitu, radničko vijeće koji su se dosada ubrajali u neposredni rad s učenicima i tako se popunjavala satnica do punog radnog vremena.

Optimist avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2010

Početno

Citiraj no@ prvotno napisa Vidi poruku
    Zloupotrebe su također sati za sindikalne voditelje, zaštitu na radu, protupožarnu zaštitu, radničko vijeće koji su se dosada ubrajali u neposredni rad s učenicima i tako se popunjavala satnica do punog radnog vremena.
    Pa kako se ovo može voditi pod neposredni rad s učenicima?

sarasvati avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2009

Početno

Ja bih samo ukazala da je ovih dosadašnjih 2, odnosno 4, sata predviđenih za razredništvo dovoljna sramota. Onaj koji obavlja taj posao zna koliko je to daleko od istine.

Datum pristupanja
    Jan 2007

Početno

članak 7. - poslovi satničara su debelo podcijenjeni i još im je u opis posla dodano vođenje e-matice (što bi trebalo posebno zadužiti odnosno vrednovati). Realno obaveze satničara iziskuju puuuno više vremena
    stavak 2: predlažem barem 8-16 razreda - 2h tjedno
    17-25 razreda - 4h
    26 i više - 5h

Datum pristupanja
    Jan 2007

Početno

Pa kako se ovo može voditi pod neposredni rad s učenicima?
    Kažem da to ne stoji i dobro je da se ukine. Iako ni poslovi satničara npr nisu neposredni rad s učenicima ali je uredu da se zbog svoje važnosti tako vrednuje.

trampolina avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2009

Početno

Bravo no@, i za dopune i za zloupotrebe.

U školi vlada veliki nered, treba to raskrčiti jer zbilja ima svega. Od apsolutnog nerada do fanatične predanosti (naravno, bez honorara).

Likovnjaku se vjerovatno puni satnica na uređenje škole, a hrvtski sve priredbe odrađuje pro bono.

Malo je nepošten sustav.

Datum pristupanja
    Jan 2007

Početno

Citiraj sarasvati prvotno napisa Vidi poruku
    Ja bih samo ukazala da je ovih dosadašnjih 2, odnosno 4, sata predviđenih za razredništvo dovoljna sramota. Onaj koji obavlja taj posao zna koliko je to daleko od istine.
    Slažem se s time. Razrednici bi trebali imati i dodatne sate na pripremu jer se od njih očekuje da suvereno ispredaju zdravstveni i građanski odgoj (za koji mnogi nisu bazično obrazovani).

Optimist avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2010

Početno

Kažem da to ne stoji i dobro je da se ukine. Iako ni poslovi satničara npr nisu neposredni rad s učenicima ali je uredu da se zbog svoje važnosti tako vrednuje.
    Ali je također u redu da se vrednuje i gore navedeno, ali ne kroz neposredni rad.

Datum pristupanja
    Jan 2007

Početno

Ali je također u redu da se vrednuje i gore navedeno, ali ne kroz neposredni rad.
    ok. kao godišnji poslovi, zaista ne vidim razlog da imaju drugačiji status.

Optimist avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2010

Početno

Sindiklani povjerenici su ipak aktivniji od ovih vatrogasaca (protupožarna zaštita) Bar bi trebali biti. Kako koji...
    Posljednje uređivanje od Optimist : 07.03.2014. at 21:06

Datum pristupanja
    Jan 2007

Početno

članak 8. voditelj smjene - također je podcijenjen obim posla - isto kao kod satničara.

stavak 5. - zanimljivo je da su se sjetili honorirati posao voditelja bazena, s obzirom da navodno svega 2 škole u HR imaju bazen, a zaboravili su voditelje školskih zadruga, urednike školskih stranica (svaka škola je dužna imati i redovito ažurirati mrežne str)

stavak 6. treba glasiti:
    Posebni poslovi izčlanka 6 , 7. stavaka 2. i 3. ovoga Pravilnika te posebni poslovi iz stavaka 2.,3., 4. i 5. ovoga člankaobavljaju se kao posebna radna obveza zakoju se učitelju s punim radnim vremenom razmjerno smanjuju redovite tjedneradne obveze, a učitelju s nepunim radnim vremenom razmjerno povećava tjednoradno vrijeme.

Datum pristupanja
    Jan 2007

Početno

Članak 14. stavak 2:
    Za ostvarivanje prava iz članka 13. stavka 4. i 5. ovogPravilnika redovitom nastavom smatraju se sljedeće radne obveze za učiteljekoji imaju ugovor o radu na neodređeno radno vrijeme do odlaska s tog radnogmjesta :
    - za učiteljaglazbene kulture vođenje troglasnoga učeničkog pjevačkog zbora odnosno orkestrau opsegu od 3 sata tjedno te vođenje jednoglasnoga ili dvoglasnog učeničkogzbora odnosno pripremnoga orkestra u opsegu od 2 sata tjedno, s tim da ukupnozaduženje navedenim poslovima smije iznositi najviše 6 sati tjedno u Školi,

- vođenje športskoga kluba ili školskog športskog društva u Školiukupno u opsegu od 2 sata tjedno,
    - vođenje županijskog stručnog aktiva u opsegu od 2 sata tjedno,

- nastava u kući odnosno u zdravstveno-rehabilitacijskoj ustanoviprema stvarno odrađenim satima uz suglasnost Ministarstva,
    - poslovi vođenjaučeničke zadruge mogu se, uz posebno odobrenje Ministarstva, smatrati iredovitom nastavom.

Što se tiče zaduženja likovnjaka s poslovima estetskog uređenja škole tu sam u dileme - učitelji RN rade iste te poslove i nisu posebno honorirani za taj rad. S druge strane učiteljima s malom satnicom teško je popuniti satnicu što će osobito biti problematično u malim mjestima (na otocima i sl) tako da bi taj problem morao biti na drugačiji način rješen.

Datum pristupanja
    Jan 2007

Početno

Sindiklani povjerenici su ipak aktivniji od ovih vatrogasaca (protupožarna zaštita) Bar bi trebali biti. Kako koji...
    Treba li njihov rad plaćati MZOS?

Optimist avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2010

Početno

Treba li njihov rad plaćati MZOS?
    Konkretno, oni su rasterećeni satnicom? Imaju 1 h tjedno manje neposrednog rada? Ili?

Osoblje foruma čokolada avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2004

Početno

Nažalost nije 1 nego 6 sati tjedno (!)

Osoblje foruma čokolada avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2004

Početno

Ja sam zaista da se uvede red, ali ne ovako sjekirom, nego preciznim nožem.

Optimist avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2010

Početno

Sest???!!! To je stvarno previse.

JaMajka avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2004

Početno

Znam za slučaj gdje likovnjak s 5 (pet!!!) sati tjedno neposrednog rada u nastavi u konačnici ima 20 sati tjednog radnog vremena.
    Mislim da malo reda ipak treba uvesti

Mima avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2004

Početno

A što bi po vama bilo rješenje za nastavnike čijeg predmeta jednostavno nema dovoljno u satnici?

Franny avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2005

Početno

do sad je satničar, koliko sam vidjela, imao 7 sati tjedno za izradu rasporeda, a sad se to hoće srezati na 3 sata...
    također, razrednici, i sami znate koliko je krvav i obiman naš posao i svi naši "ostali" poslovi van neposrednog rada s učenicima: e- matice, vođnje ostale administracije, zapisnika, roditeljskih sastanaka, organizacije izleta i bla, bla... ja u svojoj satnici tjedno za sve to vidim prikazana samo 2 sata u rasporedu, a onih drugih 2 sata je raspoređeno negdje i kamuflirano negdje pod neke ostale poslove u Rješenju o godišnjim obvezama učitelja i nastavnika. puno premalo, ako se mene pita.
    inače, oduvijek sam govorila, a i sad ću ponoviti, da bi nastavnici, umjesto što ih se vječito proziva da su "stalno na praznicima", trebali imati beneficirani radni staž!! jer jako dobro svi znamo koliko posla mi još doma obavimo i odradimo u doba kad sav ostali puk uživa, nakon radnog vremena, s mozgom na paši sa svojom obitelji. ja mahom ne odem spavati prije 12, pola 1, budući da i ja, kad se moja obitelj vrati iz vrtića ili s posla, želim kvalitetno provesti s njima ostatak dana, pa kad svi zaspu, krenem ispravljati ispravkine ispravke, pripremati se za nastavu i slično...i jedino slobodno veče kad mogu staviti mozak na pašu jest petkom, a jedini slobodni dan mi je subota. jer nedjeljom opet sve kreće iz početka pripremama za ponedjeljak i čitavi tjedan...

Franny avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2005

Početno

Citiraj Mima prvotno napisa Vidi poruku
    A što bi po vama bilo rješenje za nastavnike čijeg predmeta jednostavno nema dovoljno u satnici?
    pa valjda povećati mu satnicu. da nema 1 sat likovnog / glazbenog tjedno već npr. 2. a to može i putem neke od slobodnih aktivnosti, npr. vođenjem likovne sekcije ili zbora (ja sam na te aktivnosti redovito odlazila u osnovnoj školi).

nela08 avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2008

Početno

Evo npr. u mojoj školi likovnjak ima 5h redovne nastave manje od učitelja hrvatskog jezika i tako x 37-38tjedana godišnje = 185 sati, za jednaku plaću tj puno radno vrijeme.
    To je više pravilo nego iznimka.
    Radila sam u tri osnovne i u sve tri je bio isti slučaj sa likovnim i glazbenim, 12 sati redovne nastave i puna norma!!!!! I puna placa. U isto vrijeme ja radim u tri škole, imam izmedju 12-15 programa ovisno o godini i nikako ne uspijem nakupiti vise od 21 sata i imati punu placu.....Nisam pročitala nista osim plana dodatnog povećanja norme i o tome mogu reći da je to apsolutna sramota, pogotovo uz ostale okolnosti vezane uz placu. Još dva mjeseca sam doma i niti malo se ne veselim povratku. Možda kasnije uspijem detaljnije iščitati i smislenije komentirati.

nela08 avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2008

Početno

Pa rad na vise škola?! Ja radim na tri 1 sat + 3 sata+ 15 sati, osnovna, strukovna i gimnazija. Ne znam zašto su neki toga liseni....

nela08 avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2008

Početno

Citiraj Franny prvotno napisa Vidi poruku
    do sad je satničar, koliko sam vidjela, imao 7 sati tjedno za izradu rasporeda, a sad se to hoće srezati na 3 sata...
    također, razrednici, i sami znate koliko je krvav i obiman naš posao i svi naši "ostali" poslovi van neposrednog rada s učenicima: e- matice, vođnje ostale administracije, zapisnika, roditeljskih sastanaka, organizacije izleta i bla, bla... ja u svojoj satnici tjedno za sve to vidim prikazana samo 2 sata u rasporedu, a onih drugih 2 sata je raspoređeno negdje i kamuflirano negdje pod neke ostale poslove u Rješenju o godišnjim obvezama učitelja i nastavnika. puno premalo, ako se mene pita.
    inače, oduvijek sam govorila, a i sad ću ponoviti, da bi nastavnici, umjesto što ih se vječito proziva da su "stalno na praznicima", trebali imati beneficirani radni staž!! jer jako dobro svi znamo koliko posla mi još doma obavimo i odradimo u doba kad sav ostali puk uživa, nakon radnog vremena, s mozgom na paši sa svojom obitelji. ja mahom ne odem spavati prije 12, pola 1, budući da i ja, kad se moja obitelj vrati iz vrtića ili s posla, želim kvalitetno provesti s njima ostatak dana, pa kad svi zaspu, krenem ispravljati ispravkine ispravke, pripremati se za nastavu i slično...i jedino slobodno veče kad mogu staviti mozak na pašu jest petkom, a jedini slobodni dan mi je subota. jer nedjeljom opet sve kreće iz početka pripremama za ponedjeljak i čitavi tjedan...
    Potpisujem sve!!!

trampolina avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2009

Početno

Eh, od cijele moje generaciiije s Akademije ova sreća nikoga nije snašla. Ja radim u dvije, ali ima kolega koji rade u tri, četiri škole. Vjerujem da nekad ne znaju u koju idu.

S likovnim i glazbenim je problem što je 90 i neke satnica pala s dva na jedan sat tjedno, a upisne kvote na fakultetima su još dugo ostale iste.
    Citiraj nela08 prvotno napisa Vidi poruku
    Radila sam u tri osnovne i u sve tri je bio isti slučaj sa likovnim i glazbenim, 12 sati redovne nastave i puna norma!!!!! I puna placa. U isto vrijeme ja radim u tri škole, imam izmedju 12-15 programa ovisno o godini i nikako ne uspijem nakupiti vise od 21 sata i imati punu placu.....Nisam pročitala nista osim plana dodatnog povećanja norme i o tome mogu reći da je to apsolutna sramota, pogotovo uz ostale okolnosti vezane uz placu. Još dva mjeseca sam doma i niti malo se ne veselim povratku. Možda kasnije uspijem detaljnije iščitati i smislenije komentirati.

trampolina avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2009

Početno

Citiraj nela08 prvotno napisa Vidi poruku
    Pa rad na vise škola?! Ja radim na tri 1 sat + 3 sata+ 15 sati, osnovna, strukovna i gimnazija. Ne znam zašto su neki toga liseni....
    Zato što nema više škola.

Ja upravo tražim neku školu koja bi mi bila bliže, jedino što nalazim je jedno umirovljenje za godinu i po.

spunky125 avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2008

Početno

pa valjda povećati mu satnicu. da nema 1 sat likovnog / glazbenog tjedno već npr. 2. a to može i putem neke od slobodnih aktivnosti, npr. vođenjem likovne sekcije ili zbora (ja sam na te aktivnosti redovito odlazila u osnovnoj školi).
    ali to sad ne ulazi u normu-----ma ovo je samo mjera uštede, ništa više, teški bezobrazluk. Znamo koliko mora uštedjeti u 2014. a izjavio da neće dirati dodatke na plaću, onda će ovako. Pretpostavljam da su nakon toga na redu srednjoškolski profesori. Ili će nas reducirati drugim metodama.

Franny avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2005

Početno

Citiraj spunky125 prvotno napisa Vidi poruku
    ali to sad ne ulazi u normu
    pa da, po ovom Nacrtu ne bi ulazilo. znači, ako se želi zadržati satnica, trebalo bi ostati kao i do sada, ne to dirati i mijenjati.

Mojca avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2010

Početno

Da se javi i netko iz ostalog puka kojeg je zasmetala potonja izjava.
    Ostali puk radi punih 8 sati svaki dan, poneki i u smjenama, poneki od 6 ujutro... I vrlo često i nakon radnog vremena radi. I ja koja sam zaposlena u korporaciji i MD koji je poduzetnik, oboje radimo izvan radnog vremena, on otkad je počela recesija rijetko legne prije 2, a doma dođe u 8. Mene ne veseli odlazak na posao u 6.30 ujutro ili vikendom da bi uhvatila rokove... niti našeg prijatelja koji radi u maloj firmi u kojoj niti je vlasnik, niti na rukovodećoj poziciji veseli to što svaku večer odradi sat-dva od doma, niti se poznanici šefici dućana ide svaki drugi dan nakon posla ide u upravu, a bila je već u 5.30 u dućanu da primi kruh... niti se samohranoj majci koju poznam ostaje za šankom lokalnog kafića do ponoći (a drugog posla nema)...

A da je situacija u školstvu koma i da su nastavnički i profesorski posao obezvrijedili preko svake mjere, jesu... ali gornja izjava ti ne stoji.

Datum pristupanja
    Jan 2007

Početno

Rad u dvije škole.
    U otočnim, brdsko-planinskim i sl. mjestima gdje je nemoguća nadopuna satnice u drugoj školi svakako bi trebalo takvim učiteljima dati beneficije/poseban status u smislu da i s manje sati redovne nastave mogu imati punu satnicu, odnosno da ju mogu do punog broja sati nadopuniti i drugim poslovima.
    Znam da će među prosvjetarima zvučati nepopularno, no mislim da bi trebalo i definirati minimalno vrijeme koje učitelj treba FIZIČKI provesti na radnom mjestu - primjerice 25h tjedno što bi bilo 5h dnevno (to su 4h i 20minuta) jer je zaista nevjerojatno da netko može ostvariti punu plaću a 2 tj radi 1,5h tj 2 školska sata npr. Naime ima i toga u praksi dosta često.

Datum pristupanja
    Jan 2007

Početno

Citiraj Mojca prvotno napisa Vidi poruku
    Da se javi i netko iz ostalog puka kojeg je zasmetala potonja izjava.
    Ostali puk radi punih 8 sati svaki dan, poneki i u smjenama, poneki od 6 ujutro... I vrlo često i nakon radnog vremena radi. I ja koja sam zaposlena u korporaciji i MD koji je poduzetnik, oboje radimo izvan radnog vremena, on otkad je počela recesija rijetko legne prije 2, a doma dođe u 8. Mene ne veseli odlazak na posao u 6.30 ujutro ili vikendom da bi uhvatila rokove... niti našeg prijatelja koji radi u maloj firmi u kojoj niti je vlasnik, niti na rukovodećoj poziciji veseli to što svaku večer odradi sat-dva od doma, niti se poznanici šefici dućana ide svaki drugi dan nakon posla ide u upravu, a bila je već u 5.30 u dućanu da primi kruh... niti se samohranoj majci koju poznam ostaje za šankom lokalnog kafića do ponoći (a drugog posla nema)...

A da je situacija u školstvu koma i da su nastavnički i profesorski posao obezvrijedili preko svake mjere, jesu... ali gornja izjava ti ne stoji.
    evo tek sad vidim, pisale smo paralelno. slažem se.

Osoblje foruma Bubica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

meni je teško pisati na ovom topiku jer, imam osjećaj, što god napišem, može se protumačiti da sam "protiv učitelja"
    ja radim u državnoj službi ali s jednom posebnom skupinom korisnika, i masu stvari koje ovdje čitam su mi potpuna nepoznanica. Svi radimo 8 sati i svi dobivamo istu plaću, a zaduženja pojedinih u tih osam sati se jako, jako razlikuju. Ja u svom radu mogu provoditi hrpu radionica s korisnicima, "tretmana", pripreme odrađujem doma, izvan radnog vremena i volonterski...u odjelu imam sindikalnu povjerenicu koja niš manje ne radi zbog toga nego ja (dobija li nešto od sindikata za to, nemam pojma), itd.

No, da se vratim na vašu problematiku - šokira me ne prepoznavanje razredništva i ne cijenjenje te odgojne komponente, za koju generalno mislim da se zatire u školi.
    Sada shvaćam da stvarno ne znam kako funkcionira školski sustav. Bila sam oduševljena kako informatičar u školi mog djeteta sam održava kompletnu informatičku opremu, škola je umrežena, imaju e-dnevnik, ažurirane web stranice...stalno sam stjecala dojam da drugi tako ne rade i da je to sve rezultat njegove visoke motiviranost. Sada ispada da mu je sve to bila redovna radna obveza (jer u školi predaje samo izbornu informatiku), i neka je tako, i neka mu je bilo plaćeno!
    Zapetljala sam se, no, htjela sam reći da sustav nije skroz transparentan prema roditeljima, otuda dijelom i nedovoljna podrška od strane roditelja.

Franny avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2005

Početno

Citiraj Mojca prvotno napisa Vidi poruku
    oke.

sarasvati avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2009

Početno

Krasno je to Jovanović osmislio; sistemom zavadi pa vladaj. Prvo na OŠ, a onda vjerojatno na SŠ.

Ja poželim da postoji to određeno vrijeme boravka koji profesor mora biti na svome radnom mjestu. Možda bi stvarno bilo manje zabune u široj javnosti.
    A opet, uz sve drvlje i kamenje, ipak mislim da postoji razlika u obimu, barem onog kućnog, posla predaje li se matematika, glazbeni umjetnost ili engleski jezik.

Mima avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2004

Početno

Ako su u školi npr. po 4 razreda 4x4=16 - 16 sati likovnog tjedno, nemoguće izvesti sa jedni prof, znači moraju biti dva, 8 sati tjedno - to skoro da i nisu samo dve škole nego čak i tri. Jako komplicirano. Bome bi profesorima možda i bilo bolje da im se uvede baš fiksno osamosatno radno vrijeme.

Datum pristupanja
    Mar 2010

Početno

Citiraj sarasvati prvotno napisa Vidi poruku
    Krasno je to Jovanović osmislio; sistemom zavadi pa vladaj. Prvo na OŠ, a onda vjerojatno na SŠ.

Ja poželim da postoji to određeno vrijeme boravka koji profesor mora biti na svome radnom mjestu. Možda bi stvarno bilo manje zabune u široj javnosti.
    A opet, uz sve drvlje i kamenje, ipak mislim da postoji razlika u obimu, barem onog kućnog, posla predaje li se matematika, glazbeni umjetnost ili engleski jezik.
    Ozbiljno? A kakva je ta razlika po tebi, uz uvjet da se svaki uistinu priprema za pojedini razred a ne da radi po pripremi od prije 3 godine?

Datum pristupanja
    Mar 2010

Početno

Ako su u školi npr. po 4 razreda 4x4=16 - 16 sati likovnog tjedno, nemoguće izvesti sa jedni prof, znači moraju biti dva, 8 sati tjedno - to skoro da i nisu samo dve škole nego čak i tri. Jako komplicirano. Bome bi profesorima možda i bilo bolje da im se uvede baš fiksno osamosatno radno vrijeme.
    Pa tako je jezičarima drugog izbornog jezika... Ja stvarno ne vidim problem u tome da se ne može radi toga što ljudi neće imati gdje skupiti punu satnicu na otoku ta satnica smanjuje svima... To se može riješiti na tisuću drugih načina...

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •