Citiraj Zuska prvotno napisa Vidi poruku
Ja to, majkemi, ne kužim. to nema veze sa zahtjevnošću (znam Spajalice da si to rekla ironično, ali ima ih koji misle da je to zahtjevno).
Pa kod nas na hrvatskom u osnovnoj nisi mogao dobiti više od 2 ako nisi znao te stvari. Svaki dan je netko bio na ploči u uvodu sata i secirao vrste riječi u rečenici, to su znali i najlošiji učenici u razredu. Pulupismene ljude upoznala sam tek na faksu, onda sam shvatila da je to standard.

I slažem se da se danas na školu gleda drukčije, da roditelji više gnjave nastavnike (prije 20-30 godina roditelji se nisu baš dolazili svađati s nastavnicima, čak ni kad je bilo razloga) i to mnogi nepotrebno i bezobrazno, da je stresa uvijek bilo (ili nije), samo se danas to drukčije gleda i djecu više štiti. Možda promijenim mišljenje kad mi klinka krene učiti gluposti, ali i mi smo morali znati po kojojoj je klimi, trgovini, industriji i sl. poznat svaki mogući komad svijeta, sve paprati iz biologije na latinskom i slične gluposti pa smo ostali živi. Ne mislim da je to dobar model, ali ne mislim ni da je danas puno teže nego nekad.
Teže je u financijskom smislu.
A zašto bi bilo teže u financijskom smislu? Ne kužim...

Drugi strani jezik u školi (izborna nastava) je besplatan i dostupan svima. I ostali izborni predmeti (npr. informatika, programiranje i slično) dostupni su u školi za nula kuna. Škole stranih jezika plaćale su se nekada kao i danas i to je bio i ostao skup sport. Glazbena škola je dostupna (jer je subvencionirana - nadam se da će tako i ostati) za manju cijenu mjesečno nego trening nogometa. O kakvim financijama pričamo? A i studij - ako si dobar student, puno manje košta akademska godina. Ne bih sad puno o tome jer (još) ne znam. Daklem, učiti se isplati i financijski. Ali ako klinac ne želi učiti, pa ga moraš upisati u privatnu srednju školu gdje je godišnja školarina oko 33.000 kn (našla sam neki ofrlje podatak na internetu), naravno da je teže. Ali bar postoji mogućnost za to.