Još jedna koja je imala prijemni za SŠ. I uopće ga se ne sjećam. Ne kao stresa nego ne pamtim ni kako je izgledao. U OŠ odlikašica bez učenja uz GŠ i sport (sjećam se jedino likovnog kao traume :netalentirana:

). Prijemni sam pisala za MIOC i kulturu i ustvari mi je jedini stres bio odlučiti koju upisati. U srednjoj sam nešto kao učila i to one predmete koji su me zanimali. Ostalo sam ostavila improviziranju i svojoj spretnosti kako istu rečenicu okrenuti n puta da zvuči pametno i da se dočeka zvono na kraju sata (očito sam tu vještinu usavršila tijekom vremena jer sam i iz tih nezanimljivih predmeta imala dobre ocjene

). Za prijemni na faks učila sam dva tjedna i bila deveta, ali stvarno sam većinu tih dana provela nad knjigom jer se radilo o predmetima koje sam ionako voljela pa mi nije bio problem.
Što se tiče "korisnih" predmeta ONO i DSZ je meni bio super predmet (uključujući rastavljanje M48, streljanu, gas-masku i ostalo) kao i tehnički u osnovnoj školi. Napravila sam u 8. razredu halogenu podnu lampu kao završni rad koja još i danas radi. Mislim da taj rad rukama (rekla bi moja kćer "nešto konkretno" ) danas učenicima nedostaje. Ovo što se sad događa u školi mi je onak-boguzaplakati. Gomila nepotrebnih podataka, petice se dobivaju bez veze, a djeca nemaju esencijalno znanje.
Nemre mi netko imati pet iz kemije i ne znati valencije. A upravo to se događa. Zato sam s kćeri radila dosta kemiju, ali onako kako sam je ja učila i sad joj je u srednjoj pis of kejk jer ima dobro predznanje. Žao mi je što nisam imala vremena i ostale predmete s njom raditi na isti način: ne zbog ocjena nego zbog znanja.
Na sreću pa se u srednjoj preporodila, drugačiji je pristup učenju, nemaju golu reprodukciju podataka nego ih baš tjeraju da misle i stimuliraju rad.
Nova pravila upisa... opet će biti hrpa "bolesne" djece. Žalila mi se prijateljica koja je godinama član upisne komisije da već pomalo sumnja u zdravlje budućih generacija jer toliko astmatičara i djece s problemima u ponašanju/degenerativnih promjena kralješnice/atopijskih dermatitisa/alergija... ima da ispada da joj je pola razreda bolesno. Zanimljivo, te bolesti nestanu nakon upisa u srednju i "astmatičari" i "alergičari" postanu zdravi pušači koji uredno jedu junk bez ikakvih zdravstvenih poteškoća.
AV ????