Pokazuje rezultate 1 do 27 od 27

Tema: Koliko je tesko/lagano rentati stan?

Teta Eta avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2005

Početno Koliko je tesko/lagano rentati stan?

Nalazim se pred odlukom koja ovisi o tome da li cu moci iznajmiti stan nekome i time pomoci mjesecni budzet.

Zanima me, da li je tesko naci podstanare za stan od 60tak kvadrata, u Novom Zagrebu, oko 10tog kata? Iznajmljuje li netko stan i koliko mu je trebalo da pronadje pristojne podstanare?

Hvala unaprijed.

Mima avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2004

Početno

Mislim da ništa nije teško niti iznajmiti niti prodati ako ponudiš "dobru" cijenu, što će reći - nisku.

borka avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2007

Početno

Ili unajmiš agenciju koja će taj posao, uz proviziju, obaviti za tebe.

lukava puščica avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2007

Početno

kod ovog teško / lagano je pitanje što ti očekuješ.

ja nemam osobnog iskustva s rentanjem, ali gđa koja nam je prodala stan za stan pored nas u kojem se stalno izmjenjuju podstanari kaže da je uvijek škakljivo ako su gazde jako daleko i ako ih nikad nema (jer se u stanu pored nas svašta izdogađalo). al opet imamo podstanare isto pred ali s druge strane i oni su super, dakle već su dugo vremena u stanu, nisu bučni, normalni ljudi.

kata.klik avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2008

Početno

sve ovisi što očekuješ....
    za stan od 60 m2 u NZ možeš dobiti cca 300 eura max.
    najbolje ti je uzeti mladi bračni par, sa ili bez djece još...
    očekuj najgore (zezam se)
    mi smo imali sreće jer su nam gazde bile super.....prvog vidjela jednom mjesećno da mu dam stanarinu i to u gradu, kad je šta trebalo napraviti samo smo telefonom dogovorili i odbili od stanarine, drugu gazdaricu viđala valjda jednom godišnje, uredno se najavila i došla kad je nama pasalo.
    račune smo i jednom i drugom gazdi dali onaj dan kad smo vraćali ključ, sve uredno plaćene i zapakirane (e sad to smo mi, nama je prvo platiti režije i stan pa za ostalo šta ostane) i da imali smo pesa u stanu

da sad idem iznajmljivati ponovo stan glavni kriteriji bi mi bili:
    dovoljno veliki (barem jedna odvojena soba)
    namještaj pristojan (ne mora biti najmoderniji, ali da je čisti i čitavi i funkcionalni)
    da je gazda spreman na dogovor i na ustupke
    da definiramo što su moja prava i obveze
    da mi ne dolazi bez najave u stan
    i da je cijena do 300 eura plus režije...
    i da ne želim da mi neko drugi obračunava režije....

pužić avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

ja muku mučim s podstanarima već godinama i mogu reći da može biti lagano ali i teško sve ovisi na kakve podstanare naletiš. ja sam ih imala svakakvih, nekoliko ih je bilo ok i ti su bili po god, dvije u stanu i doslovno nisam ni znala da su tamo , nikakvih problema, sve uredno plaćeno, nisu zivkali ni oni mene ni ja njih - ma milina jer se stakvima da sve dogovoriti. Al zadnjih god nikako pronaći nekog "normalnog"...što je najsmješnije za cijenu nitko nije rekao da je visoka i jel može niže (čak bi bila spremna i jeftinije dati ako su neki ok), nego uđu, pa za mjesec dana izađu iz nekog xy razloga, pa se posvađaju i izađu nakon par mj iz stana i neke stvari "zabunom" odnesu koje su pripadale meni tj. stanu ,a ne njima, pa ostave nepodmirene račune i samo nestanu, pa okreće samoinicijativno (tobože da me razvesele) i naprave s bojama veselo veče u stanu, pa dofuraju kućnog ljubimca (nemam ništa protiv toga jer i ja imam ljubimca ali "odgojenog za život u stanu") koji uništi namještaj i tako redom..pa zivkaju za zaglavljeni plovak u vodokotliću ili da im brtve na stolariji i nisu baš naj, ili da je baterija u daljinskom potrošena i tako..ja zaista nisam neki stanodavac koji gnjavi podstanare, upada nenajavljeno (čak ako se pokažu ok ni ne idem u stan, niti do zgrade, oni prebace lovu i to je to), maltertira ih, zivka... stvarno sma osoba s kojom se može sve dogovoriti i jedino što tražim je da su normalni ljudi koji ne uništavaju inventar, brinu se o tome kao o svom, plaćaju uredno režije i stanarinu i to je sve.Eto nisam u zg i ne znam kako je tamo al ovo ti je općenito o mogućim scenarijima s podstanarima

kata.klik avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2008

Početno

Citiraj pužić prvotno napisa Vidi poruku
    ja muku mučim s podstanarima već godinama i mogu reći da može biti lagano ali i teško sve ovisi na kakve podstanare naletiš. ja sam ih imala svakakvih, nekoliko ih je bilo ok i ti su bili po god, dvije u stanu i doslovno nisam ni znala da su tamo , nikakvih problema, sve uredno plaćeno, nisu zivkali ni oni mene ni ja njih - ma milina jer se stakvima da sve dogovoriti. Al zadnjih god nikako pronaći nekog "normalnog"...što je najsmješnije za cijenu nitko nije rekao da je visoka i jel može niže (čak bi bila spremna i jeftinije dati ako su neki ok), nego uđu, pa za mjesec dana izađu iz nekog xy razloga, pa se posvađaju i izađu nakon par mj iz stana i neke stvari "zabunom" odnesu koje su pripadale meni tj. stanu ,a ne njima, pa ostave nepodmirene račune i samo nestanu, pa okreće samoinicijativno (tobože da me razvesele) i naprave s bojama veselo veče u stanu, pa dofuraju kućnog ljubimca (nemam ništa protiv toga jer i ja imam ljubimca ali "odgojenog za život u stanu") koji uništi namještaj i tako redom..pa zivkaju za zaglavljeni plovak u vodokotliću ili da im brtve na stolariji i nisu baš naj, ili da je baterija u daljinskom potrošena i tako..ja zaista nisam neki stanodavac koji gnjavi podstanare, upada nenajavljeno (čak ako se pokažu ok ni ne idem u stan, niti do zgrade, oni prebace lovu i to je to), maltertira ih, zivka... stvarno sma osoba s kojom se može sve dogovoriti i jedino što tražim je da su normalni ljudi koji ne uništavaju inventar, brinu se o tome kao o svom, plaćaju uredno režije i stanarinu i to je sve.Eto nisam u zg i ne znam kako je tamo al ovo ti je općenito o mogućim scenarijima s podstanarima
    samo sam se ftjela dohvatiti namještaja, naime s godinama se on jednostavno troši....ne možete očekivati da je sve onako kakvo ste ostavili. naravno ne podrazumjevam pod ovo namjerno odvaljivanje vrata, trganje i uništavanje...ali i doma tvoje se troši i uništava...

naročito jer je običaj da se u stan za iznajmljivanje uvjek stavlja nešto slabije kvalitete....

Tanči avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2007

Početno

Mi se bavimo iznajmljivanjem godinama i iskustva su svakakva.
    Nije se dogodilo nikad da su ljudi otišli i ostavili dugove i to mislim da zato jer je sve uvijek išlo preko agencije, uz ugovore i plaćen porez državi.
    Mnogi ljudi iznajmljuju na crno ne bi li ušparali agencijsku proviziju i porez i onda požale jer i podstanari to znaju, pa ako su takvi ljudi to i iskoriste.
    Moj rođak je godinama iznajmljivao prekrasan, vrhunski uređen stan jednoj firmi preko ugovora. Kad je firma zbog recesije otkazala ugovor, on je krenuo iznajmljivati na crno i nakon 6 mj mu je ostalo oko 15 000kn neplaćenih računa od toga samo telefona 6000kn. Ne može napraviti ništa. Platit mora sam. na policiji su mu otvoreno rekli da jedino šta može napraviti je nekako namoliti te ljude da mu plate dio po dio ili već nekako. Oni, naravno samo obečavaju, a do sada nisu ni kune dali...
    Što se tiče namještaja, zidova i sl. Treba računati da će se pohabati i s vremenom uništiti. Konkretno, mi svake dvije godine obavezno mijenajmo jogi madrace. Ovog proljeća smo sve friško okrečili i kupili nove madrace, ormarić u kupaoni. Uselila je švedska obitelj s četvero djece na 4 mj. Bili su jako dragi, ALI iza njih su svi madraci bili zapišani. Zidovi katastrofalni. Pola suđa polupano. Zdjelice, čaše, šalice skoro sve. Rajngle sve skurene. Štete ko u priči, ali to je tako. Za madrace sam im rekla jer mi je nenormalno to što su napravili. Ostalo sam smatrala pod normalno jer i meni se razbije čaša, a i zidovi mi nisu savršeni. Jednostavno ako živiš u nekom prostoru, tragova ima posvuda.
    E da, što se tiče ljubimaca. Imali smo jednom par sa psom, veeelikim Bobtailom. To je onaj ko hodajući tepih. Iza njih je stan ostao u savršenom stanju. Ma ni jedne dlake nigdje nije bilo, a kamoli nečeg drugog. Pesica je bila s njima unutra cijelo vrijeme, ali bez obzira i na dlake i veličinu ona je bila odgojena za život u stanu.
    Eto, iskustava ima svakakvih.
    Mišljenja sam da svakako napraviti ugovor, platiti porez. Prijaviti podstanare, a na štetu treba računati.
    Najlakše je iznajmiti manje stanove, veće malo teže. Veći stanovi idu u elitnim kvartovima i sa vrhunskim namještajem.
    Novi Zagreb je cjenovno prihvatljiv za obitelji s djecom prosječnih primanja i mislim da je to i najbolji izbor.

Rivendell avatar
    Datum pristupanja
    May 2011

Početno

Teta Eta, koliko tražiš za stan?

pužić avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

Citiraj kata.klik prvotno napisa Vidi poruku
    samo sam se ftjela dohvatiti namještaja, naime s godinama se on jednostavno troši....ne možete očekivati da je sve onako kakvo ste ostavili. naravno ne podrazumjevam pod ovo namjerno odvaljivanje vrata, trganje i uništavanje...ali i doma tvoje se troši i uništava...

naročito jer je običaj da se u stan za iznajmljivanje uvjek stavlja nešto slabije kvalitete....
    naravno da se namještaj pa i sve ostalo u stanu troši s godinama i da ne očekujem da netko pozlati ono što je u stanu,(ja sam malo prije nego smo odselili ca god. kupila većinom novi namještaj koji je ostao za rentaj) ali isto tako nije ok niti da ljudi u stanu drže macu koja je pokidala sjedeću garnituru, što su oni uredno prekrili prekrivačima tako da sam ja to tek vidjela kad su nestali netragom iz stana (nisam taj tip gazdarice da dok su ljudi u stanu pretresam namještaj i provjeravam jel sve po ps-u), smatram da su se takve stvari trebale reći, pa bi se već nekako dogovorili..ili dovesti štene psa u stan koje je izglodalo noge od stolica npr..ili zabijati raznorazne gluposti i bušiti štokove od vrata, zakivati na vrata police i tako...To po meni spada u uništavanje.Pa i ako se to dogodilo smatram da treba reći a ne to zataškati..ili vi ne mislite tako?

Teta Eta avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2005

Početno

Puno vam hvala svima na odgovorima.

Rivendell, tek danas sam vidjela tvoje pitanje no ja jos uvijek ne rentam stan pa samim time niti spreman odgovor.

Mene je u stvari najvise interesiralo da u slucaju da se dovedem u financijsku situaciju da moram u roku keks rentati stan, da li mogu ocekivati da ce se to sa nekakvom prosjecnom cijenom moci dogovoriti u relativno kratkom roku ili ce mi trazenje pravog podstanara trajati mjesecima.

Datum pristupanja
    Jan 2009

Početno

Mi iznajmljujemo preko agencije i nikad nismo imali problema. Uredno plaćamo porez na to (jer, napokon, i ja želim da moja djeca idu u državne vrtiće i škole, pa još štošta). Mislim da je preko agencije manje problematično, jer uvijek možeš pravno potraživati ono što je ugovorom dogovoreno. Od iznajmljivača "na crno" čula sam jezivih priča - u stilu, ljudi otišli i ostavili silne tisuće kuća neplaćenih računa... No ima i pozitivnih iskustava. Mislim da to ponajviše ima veze sa srećom, te kako uspiješ procijeniti moguće stanare.

LeaB avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2005

Početno

MI smo u najmu već 5 godina. U Kamenarki u privatnoj kući - zapravo je to nešto kao urbana vila. Četiri odvojena stana. Gazde su super. 2500, 75 kvadrata. Samo je kuhinja bila namještena.

Datum pristupanja
    May 2006

Početno

Treba jako paziti i znati procijeniti kome izdaješ stan. Profil svojih podstanara ćeš izdefinirati i namještajem u stanu, cijenom i sl.

klaudija avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2008

Početno

Citiraj Kapric prvotno napisa Vidi poruku
    u stilu, ljudi otišli i ostavili silne tisuće kuća neplaćenih računa...
    Čula sam dosta ovakvih primjera, ali nikako mi nije jasno kako do toga može doći.. Mi smo 4 puta mijenjali stan, nikad kune nismo ostali dužni. Sa gazdama je uvijek bio dogovor kada dolazi po stanarinu i plaćene račune i poštovali smo to i jedni i drugi.

S tim da naravno nismo prijavljeni, a uredno plaćamo i pričuve koje ne bi trebali :budale:

Datum pristupanja
    May 2006

Početno

Citiraj klaudija prvotno napisa Vidi poruku
    Čula sam dosta ovakvih primjera, ali nikako mi nije jasno kako do toga može doći.. Mi smo 4 puta mijenjali stan, nikad kune nismo ostali dužni. Sa gazdama je uvijek bio dogovor kada dolazi po stanarinu i plaćene račune i poštovali smo to i jedni i drugi.

S tim da naravno nismo prijavljeni, a uredno plaćamo i pričuve koje ne bi trebali :budale:
    nisu samo pristojni ljudi najmoprimci, ima i onih na rubu zakona, da ne nabrajam druge primjere

klaudija avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2008

Početno

da, nažalost ima i takvih.. Vjerojatno se takve onda ne može niti izbaciti iz stana dok se sami ne odluče otić.. Sjetila sam se i jednog takvog primjera.. Tročlana mlada obitelj, nisu plaćali stanarinu mjesecima, a vlsnik stana im nije mogao ništa jer je lik prijetio da će ga prijavit, a još je bio i neki kriminalac.. ma ima svega..

Nije lako ni jednima ni drugima..

acqua avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2010

Početno

Dižem ovu temu. Željela bih iznajmiti stan. Po prvi put to radim i malo me strah.
    Možete mi možda predložiti dobru agenciju preko koje da iznajmim?
    Stan je u Zagrebu.

ivano2 avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2007

Početno

Da li netko ima iskustva da iznajmljuje stan preko agencija za kratkoročni najam turistima? Da li je to uopće moguće? Mislim na nešto ovako: ja iznajmim stan agenciji a agencija ga dalje iznajmljuje turistima? Ima li netko iskustva?

Trina avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

Naravno, tako većina ljudi iznajmljuje svoje apartmane. S agencijom potpisuješ ugovor, dogovoriš s njima detalje a oni ti iznajmljuju stan. Tvoja dužnost je čišćenje. (i čista papirologija, kategorizacija..)Trebaš paziti kad se dogovaraš s njima jer neki rade na proviziju na način da ti od tvoje cijene oduzmu svoju proviziju i još pdv pa zarada nije neka. Najbolje je dogovoriti se tako da ti odrediš svoju cijenu, odnosno tražiš toliko i toliko eura po danu a oni nek dodaju svoje provizije kako i koliko žele, tebe se to ne tiče. Zato preko agencije apartmani budu puno skuplji, znači ti tražiš 50 eura/noć a agencija ga naplaćuje 70,80. tebi je bitno da dobiješ svoju lovu. ja sam se jednom opekla i više ne radim s njima. Postoji još i opcija "puno za prazno", odnosno daješ im aparman na raspolaganje od tog i tog datuma do tog i tog. Opet je tvoj posao čistiti ali unaprijed se dogovoriš za određenu, sveukupnu svotu novaca, koju ćeš dobiti na kraju ljeta, bez obzira radilo se o tri rezervacije ili pedeset, oni ti moraju dati dogovoreno.

Za ove stvari možeš se obratiti bilo kojoj turističkoj agenciji. Ja bi pričala sa svakom i vidila koje uvjete nude.
    Posljednje uređivanje od Trina : 27.05.2014. at 14:40

sarasvati avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2009

Početno

Citiraj acqua prvotno napisa Vidi poruku
    Dižem ovu temu. Željela bih iznajmiti stan. Po prvi put to radim i malo me strah.
    Možete mi možda predložiti dobru agenciju preko koje da iznajmim?
    Stan je u Zagrebu.
    Neću možda biti bas od pomoći, ali ja sam svaki put do sad unajmila stan od privatne osobe. Agencija uvijek nekako komplicira, cesto traže proviziju. Ja nisam ni gledala stanove od agencija koje traže punu proviziju od najmoprimca.

Trina avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

Agencije zarađuju na provizijama. Tako će i svaki gost, ako želi ići preko agencije, za isti apartman platiti možda čak i duplo nego da je direktno kontaktirao vlasnika. Tako je i sa svime ostalim. Iako, agencija ti garantira neke stvari, neće ti se desiti da unajmiš baraku a ovako bi moglo

NanoiBeba avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

ivano2, ne znam gdje je stan, ali kada ja putujem, prvo pogledam na Airbn - a frendica mi kaže da su preko njih imali veću popunjenost na moru, neg prek naše agencije. jedino kaj nemam pojma kako se to radi

Tanči avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2007

Početno

Ajde pitaj.
    Meni stoji stan neiskorišten i to u centru.
    Vjerujem da bi se dao lijepo iznajmit turistima, ali ni ja ne znam kako.
    Pogotovo sad kad je Zagreb krcat turistima.
    Po Kaptolu se ne može hodati od mora turista.
    Na moru je druga priča, tamo radimo preko agencije, ali to nam je frend pa su i uvjeti prijateljski.

Sent from my iPhone using Tapatalk

ivano2 avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2007

Početno

Mali stan u Zagrebu .. iznajmljujem ga već 10godina studentima/zaposlenima i sad će mi biti opet slobodan od 01.07. pa malo istražujem mogućnosti. Nemam se baš vremena sama baviti turističkim iznajmljivanjem..čišćenjem svako malo i tako to..pa ću vjerojatno opet na dugoročno iznajmljivanje ...

NanoiBeba avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

I ja mislim da taj kratkoročni najam traži malo veći angažman. Popunjenost ovisi o lokaciji, a ta tvoja je dobra. Jedino bi se oko toga morala 2zabavljati" ono gosti ostanu 3 dana, pa neko vrijeme ništa , pa dan dva i tako stalno

Trina avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

A možeš nekoga platiti da ti čisti, ja bi tako. To bi ti se definitivno isplatilo. Pa onda na jesen iznajmljuješ na dugoročno

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •