e da, znam kad je mm bio na nekoj planini da se i njemu to desavalo. ako budu isli na planine (a budu sigurno ove zime na biokovo s nama) ionako im ne treba
mob jer su s nama
zivimo daleko od bilo kakve granice tako da tu nema straha
e da, znam kad je mm bio na nekoj planini da se i njemu to desavalo. ako budu isli na planine (a budu sigurno ove zime na biokovo s nama) ionako im ne treba
mob jer su s nama
zivimo daleko od bilo kakve granice tako da tu nema straha
mi isto nemamo fiksni telefon, ali niti idealnu djecu . Pa za svaki slučaj - imamo bonove.
impliciras da sam rekla da je moje dijete idealno a sigurno nije
niti sam ja to rekla, samo zna sta smije s mobitelom a sta ne.
ma naravnosvatko treba odabrati sto je najbolje za njegovo dijete.
ja bih da me se upozori radije nego da nadrljam, zato sam pisala.
mislim da je pretplata visokorizična u dječjim rukama iako u 90% slučajeva može sve biti super i nikada nikakav problem.
meni se dogodilo da mi je prekoračilo razgovore preko VIP-a i dobila sam prije 4, 5 godina više od 700 kuna za platiti.
pisala sam žalbu pa mi oprostili 500 kuna.
netom prije nego što ćemo prijeći na flat internet probili smo paket od 15 (MB ili GB?) i dobila sam interneta za platiti 1400 kn.
naime, aktivirao se neki virus i nenormalno skidao promet. tu mi nisu ništa oprostili jer sam taman bila na odlasku iz t coma.
tak da, ne događa se to nekom tamo, može se dogoditi svima. jedino ako se baš ne može![]()
ne impliciram - to je trebalo značiti da su djeca djeca i da im nekada padne na pamet nešto što nama ne bi ili mi ne bi očekivali od njih.
sa smartphonom sam i ja oprezna. Kada idem izvan Hrvatske isključim mobilne podatke. Ali kako niti ja nisam "idealna" vrlo često to zaboravim napraviti.
Moja poanta je i dalje da je bolje isključiti mogućnost (koja se možda i neće dogoditi, ali može) - bon se može kupiti na svakom kiosku i vrlo lako nadoplatiti račun
Mislim da je Adiomare sve bolje objasnila od mene - jer je i sama imala takvo iskustvo
Pa zato jer su pozivi, sms-ovi i internet jeftiniji na pretplati nego na bonove.
Ja sam svojoj baš jučer uzela pretplatu, do sada je imala bonove, jer je nasljedila stari telefon od MM-a...(to stari je sad malo škaljivo, ustvari nije stari, nego smo mi dobili novi, i sad mi je malo bed jer definitivno ima super telefon, ali da sam joj išla kupovati lošiji, nije bilo smisla...), pa ću vidjeti kako će funkcionirati. Dobila je upute da ne zove nepoznate brojeve, da ne zove brojeve sa tv-a....e sad, javljanje na nepoznate brojeve...nezgodno je ako je zovemo sa posla, izlaznih brojeva centrale ima više, i nemožemo ih sve memorirati....uglavnom, i dogovorili smo se da ne razgovara sa nepoznatim osobama, tj. da prekine i odmah nas nazove.
Internet ima neograničen u toj tarifi, tako da tu nema straha.
Posljednje uređivanje od Deaedi : 05.06.2014. at 09:20
E da, ta tarifa na bonove - znalo se dogoditi da nazove sa svog mobitela neku školsku kolegicu i priča nekih 10,15 min, i ode pola bona! I desilo se dvaput da su bonovi iscurili, pa nije mogla nazvati, a ja niasm bila u mogućnosti nadoplatiti...Tako da si mislim da mi je pretplata sigurnija. Nadam se da ne griješm.
evo, kopiram koju opciju imaju moja djeca:
za 50 kn mjesečno dobivaš 1000 minuta i neograničene SMS poruke prema svima te 1 GB za surfanje
Moja djeca jos nemaju mobitele. Čak ni cetrnaestogodišnjka. Dobit će ga uskoro, jer će mu zbog srednje u drugom gradu trebati. I sigurno će dobiti smatphone. Dosad mu nije trebao. Imamo jedan "kućni", koji svatko od njih po potrebi uzme kad ide negdje. Kako sam još jednog prebacila u drugu školu sad će i on dobiti mobitel, ali vulgaris. Dobre ste me podsjetile, mislim da t-com ima neki akcijski tjedan upravo sad.
hvala svima na preporukama i iskustvima!
mislim da smo odlučili![]()
Nema veze s pretplatom i bonovima, ali da se osvrnem na ovaj post: planinarenje je bila jedina situacija dosad kad bih ponekad požalila što mi sin još nema mobitel.
Da, dijete je s nama, ali više puta smo bili u situaciji da se udalji od nas, jednom se zaista i izgubio na Sljemenu (i od većeg stresa spasila ga je činjenica da je bio u društvu sa starijim djetetom i da su bili na prometnoj planini koja je u nedjelju kao promenada pa su se imali kome obratiti za pomoć).
Otegotna okolnost je što je u planinama često signal lošiji (naročito u Gorskom kotaru i na Velebitu, na Biokovu sam bila prije nego sam imala mobitel, pa ne znam), ali ako ga ima, može puno pomoći u nezgodnim situacijama (koje naravno da nitko ne priželjkuje ili planira, ali se događaju).
O da, itekako.
Ja živim u Zaprešiću i iako je to prijašnjih godina bilo puno češće i dalje se događa, obično vikendom da ustanem ujutro i skužim da mi se mobitel sam preko noći spojio na Sloveniju.
Muž je na tu foru skurio bon od 100 kn za čas jer su mu se ažurirali pozadinski programi preko Slovenaca.
A kad smo bili na odmoru kod familije koja ima viksu na Petrovoj gori gotovo stalno sam bila spojena na Bosance i da nisam skužila, odnosno da me nisu upozorili oni koji znaju, mislim da bi me malo surfanja koštalo 1000 kn za čas.
Moja ima 200 minuta i 200 SMS-ova i neograniceni internet.
Internet ne koristi jer ima mobitel vulgaris - cekam jos godinu dana da vidim kako ce se ponasati kada ga bude nosila u skolu (dosad je isla sa sk.busom pa nije bilo potrebe da ga nosi sa sobom, a od slijedece godine koristi gradski bus, pa ce joj biti neophodan da mi javi da je dosla u skolu, itd.). Ako vidim da joj ne ispada, gubi, itd. - dobit ce nekakav osrednji smartphone na kraju slijedece sk.god.
Minute i SMS-ove koristi kako kad - jer ovdje djeca u ovoj dobi jos nemaju mobitele, tako da u biti ni nema puno izbora koga zvati. Cesto ga uzmem ja jednostavno da mi ne propadne mjesecni limit.
Jos nije u fazi klafranja s frendicama telefonom, vise voli kontakt uzivo. :D
Nadam se da ce slijedece godine 200 min + 200 SMS-ova biti dovoljno.
Mislim da je opcija minuta i SMS-ova bolja od bona i pretplate (kojeg moze zacas iskoristiti ako joj se spuhne klafrati) - no vidjet cemo.
tu sam napisala što imaju moji
za 50 kn mjesečno dobivaš 1000 minuta i neograničene SMS poruke prema svima te 1 GB za surfanje
- ja se i dalje bojim pretplate i neću ju svojima uzeti. S tim da su svako malo akcije pa je neko vrijeme bilo uz bon, dupla vrijednost, sada je 10 % i skupis se svako malo nešto
ja živim 5 km od slovenske granice. a baka i deda su 900 metara od slovenske granice. i lijepo svi imamo isključeno automatsko preusmjeravanje mreže, i isključenu podatkovnu vezu u roamingu ako se ikad desi da zaboravimo to napraviti kad prijeđemo granicu.
nikad se nikom od nas još nije desilo da nas je prebacilo na slovensku mrežu, ni doma, ni kod bake
btw, sad sam se sjetila kad sam krenula razmišljati, moja djeca IMAJU ograničenje i na pretplati. ne znam detalje i kak je to namješteno, ali obzirom da nemaju svaki svoju pretplatu, nego smo tri na jednoj pretplati, onda je to nekak namješteno da je glavni telefon (moj) neograničen, a ova druga dva imaju nekakva ograničenja
i ja bih trebala dobivati sms ako djeca dođu do svog plafona, ali nikad se još nije desilo pa ne znam kako i da li funkcionira
treba ti dobar manual da sve to proučiš - kod nas doma se nitko time ne želi baviti. Kolega koji se kuži u telekomunikacije nam je dao savijet i mi smo ga objeručke prihvatili, i ja sam mu na tome zahvalna.
Ali laički, i dalje stojim pri svome - nema pretplate za moju djecu![]()
da, i mi na bonu imamo uključenu opciju da nam javi kad smo blizu limita kad je internet u pitanjubtw, sad sam se sjetila kad sam krenula razmišljati, moja djeca IMAJU ograničenje i na pretplati.
a tu opciju za automatsko preusmjeravanje mreže sam imala i ja uključenu
ili sam ju isključila sama ne znajući, ili mi je netko čačkao po mobitelu.
nisam ju imala uključenu nego isključenu, krivo sam napisala
da li vi imate ovo https://www.simpa.hr/tarifa/opcije/prejaka-opcija?
http://www.jutarnji.hr/policija-upoz...alije/1196857/
evo, mala bebo, vidi kako možeš nazvat somaliju iako nemaš nikog tamo LOL
kcer ima pretplatu.
neku prosogodisnju revoluciju kod tele2
uglavnom za 100 kn mjesecno (daje svoj dzeparac kojeg dobiva od jednog dede) ima milijun minuta, gigu prometa u milijun poruka i mobitel samsung galaxy young.
u tele 2 se moze staviti limit pa smo to i napravili. najnizi je na 50kn sto znaci da ako premasi postojecu tarifu od 100kn i dodje do 151 kune sve se automatski gasi i prekida i ne moze dalje nabiti trosak.
nikada se to nije dogodilo u ovih godinu dana.
mi nismo kod tele2 ali u tom paketu joj je vise nego dosta minuta i poruka prema svima tako da je to potpuno svejedno.
Uspostave poziva su zeznute, bez problema u mjesec dana natuces 100 kn.
Moja je jos nema mob, ima tablet i nekad ga po tjedan dana ne ukljuci. A na mom mobu je prije stalno visila.
tako je, uz ovaj bon od 50 treba ti još bar 20
moja je na zicer tarifi , to je nekaj novo
29 kn, mislim da je 1GB, 1000 min i nešto sms
da, vjerojatno dobro pišu cure, zaboravila sam tu cifru uspostave poziva. kod nas je situacija takva da MM i ja imamo pretplatu koja je ipak sigurnija u našim rukama, a djeca bon). kada nas trebaju samo nazovu, mi prekidamo i zovemo njih. Tako da moji stvarno rijetko potroše tih 50 kn.
Svaka obitelj gleda svoje potrebe i situaciju, ali i dalje stojim pri svojoj teoriji da djeci ne bih dala pretplatu
ne razumijem zasto? pogotovo ako se stavi limit na potrosnju.
meni se ovih 100 kn u kojima su silne minute, gigabajt i sms-ovi + telefon cine puno povoljnije od 50 kn bona + uspostava telefona i bez telefona.
a i vazno mi je da nas moze dobiti, a ne da bas nema love na racunu.
mislim da se neiskoristenim bonovima puno previse poklanja operaterima.
meni je 100 kn po djetetu mjesečno previše novca. 50 im je limit. Mogu mi uvijek poslati SMS, naći bespklatni WIFI, pa mi poslati mail, poruku na viber - štogod
Meni je i 50 mjesečno previše za mobitel, ali tu smo gdje jesmo- dali smo im mobitele, pa moramo i plaćati
mi imamo isto ovo kao i lutonjica
samo xxl, za 450 kn jer smo uzeli 4 broja (treba mi za ipad, za rad u autu)
za taj novac, sve je flat
nema dodatnih troškova, osim ako bjesomučno šaljem mmsove
prije prelaska granice, sve poisključujemo
a dijete nikada ni ne nosi mobitel ako idemo na put
koji će joj klinac kad se ne razdvajamo
napisala sam da imamo svo svoje stilove života. moj je išao van Hrvatske nekoliko puta sa školom i sa izviđačima - i tada je nosio mobitel. I vjerojatno je isključio mobilne podatke, a možda je i zaboravio. svejedno - ima bon
i po mojem iskustvu ako je više članova
ova xxl najpovoljnija,
to su 4 broja, 450 kn bez dodatnih troškova
a nemoguće je je preći limit
svatko ima svoju teoriju - djeci smo dali mobitele, a to znači da im damo i da ih koriste - OK, pretjerano, ali koriste. Nekada samo za slušanje glazbe
pa to ti i kažem
nema onda nekome reći: ja ti svakako preporučam
jer kod nas ta fora s bonovima nikako ne bi palila
meni je svaka obaveza kupovanja bilo čega, preveliki teret
svi računi su mi na trajnom nalogu jer si ja ne mogu priuštiti razmišljati o njima
kad nemaš muža kompjuteraša- kod nas nema trajnih naloga, nema plaćanja internetom, nema kartica
Srećom, za ove bonove djeci stigne SMS da trebaju obnoviti tarifu i onda mi jurimo na najbliži kiosk ili bankomat
Mi djeci obnavljamo bonove sms-om. Muž ima pin i sa njime obnavlja sa svojeg mobitela. U principu sada kada imaju viber, bon od 100 kuna koji obnovi korištenje za 6 mjeseci (VIP prepaid) im i traje 6 mjeseci. Možda jednom treba nadoplatiti, ali i to tek pri kraju sa 50 kuna.
Jedino je bilo jednom zeznuto kada je kćer tek dobila smatphone skurila je 100 kuna u 2 sata jer je mobitel išao umjesto preko kućnog vifi nekako drukčije na internet.
Ali sada ima pregaženu tu opciju.![]()
Evo, malo sam se raspitala, i moguće je i na mobitele na pretplatu uključiti opciju maksimalnog iznosa računa, pa sam to popalila za MM i malu. Dakle, ako prijeđu taj limit (postavila sam ga dosta visoko, ali opet da mi ne može napraviti neki ogromni trošak), mobitel se blokira.
može li taj limit biti... tipa 1 kn?
ma mislim, 1 kn preko pretplate
u t2 je najnizi limit 50kn vise od pretplate. recimo za pretplatu od 100 kn (u kojoj je hrpa toga i bez uspostave poziva) limit se stavlja na 150kn.
nisam fan t2 i drazen i ja nemamo kod njih, ali za dijete mi se to bas svidjelo
Imam pitanje vezano uz temu, mi u obitelji inače imamo bonove, jer uglavnom pričamo na fiksni, na internet se ide s kompa itd; glavni problem je što sinu stalno moram nadoplaćicati ako hoće ikad nekog nazvati, jer njemu istekne bon puno prije nego što ga potroši. Da li postoji nekakva opcija da se nepotrošeni iznos prebaci na druge račune?
Mislim, mogu ja ponijeti njegov mob, pa pomoću njega plaćati parking, to i radim, ali lakše bi mi bilo da jednostavno nekako mogu prebaciti iznos (mislim, dijete ima i previše kuna na računu, a račun istekao...)
MM je tako sa svog T-com moba (na bonove) prebacivao kune na kćerkin Bonbon.