Pokazuje rezultate 1 do 50 od 117

Tema: Prijelaz u vise razrede

Hybrid View

prethodna poruka prethodna poruka   sljedeća poruka sljedeća poruka

Datum pristupanja
    May 2007

Početno

a možda u Italiji postoji opravdani strah od puštanja djece da sama koriste javni prijevoz? ne znam, čini mi se jako teškim uspoređivati odnos roditelja prema tome u vrlo različitom okruženju. razlike su i unutar RH vrlo velike, od same dostupnosti (i prilagođenosti potrebama djece) istog pa do potencijalne opasnosti za djecu. načelno mislim da bismo manje trebali nad njima "strepiti" i "pomagati" im, jer to im često više odmaže nego koristi, ali da je to baš samo tako, pustiti ih sa 8-9 godina da se sami snalaze u prometu, nije.
    ove smo proljetne praznike imali mali "eksperiment" - pet curica te dobi pustili smo da same odlaze autobusom na radionicu od tjedan dana, nekih 4-5 stanica, ne znam ni sama koliko je točno. prvo je jedna mama išla s njima u bus, pa smo ih idući dan "špijunirali" pri ulasku i na izlasku - na točkama polaska i dolaska, što je trebalo ponoviti još i idući dan kad je autor ovih redaka - zakazao, odnosno kad su me cure nesvjesno "preveslale", otišavši na autobus prije (požalile se voditeljici radionice kako dugo moraju čekati bus, pa ih ona pustila 10 min ranije da ulove onaj prije, a ja luda s posla trčala do stanice na kojoj se moraju ukrcati - a njih nema...uh, kad se sjetim...). zaključili smo da one to mogu, ali svejedno mi je drago da ne mora to uskoro na dnevnoj bazi prolaziti. da, budući je ovo prošla u drugom, kad bude u petom razedu, smatrat ću to normalnim.

Elly avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Citiraj Riječanka prvotno napisa Vidi poruku
    a možda u Italiji postoji opravdani strah od puštanja djece da sama koriste javni prijevoz? ne znam, čini mi se jako teškim uspoređivati odnos roditelja prema tome u vrlo različitom okruženju. razlike su i unutar RH vrlo velike, od same dostupnosti (i prilagođenosti potrebama djece) istog pa do potencijalne opasnosti za djecu. načelno mislim da bismo manje trebali nad njima "strepiti" i "pomagati" im, jer to im često više odmaže nego koristi, ali da je to baš samo tako, pustiti ih sa 8-9 godina da se sami snalaze u prometu, nije.
    Mislim da nije - barem nije ovdje kod nas - opravdani strah, jer komentare daju osobe koje uopce ne koriste gradski prijevoz, znaci sasvim su neupucene.

Meni je koristiti gradski prijevoz sasvim normalna drusvena pojava (osim sto pruza koliko-toliko kvalitetnu uslugu, stiti i okolis, itd.).
    Pa mi je onda sasvim blesavo kad od nekoga tko se ne koristi gradskim prijevozom i tko na vlastito priznanje ne zna ni zaustaviti bus na stanici, cujem pricu o tome kako se djecu "upecava" u autobusu. I to jos ispred samog djeteta za kojeg zna da ce taj isti bus koristiti.

Naravno da pravila sigurnosti prometa i ponasanja zna, i da cu joj ih ponoviti, ali mislim da nije edukativno ici ju tako strasiti.

E. se redovito krece u gradskom prometu, no samnom. Sad ce imati taj prijelaz da ide sama.
    Bus-stop (pocetna i zavrsna linija) mi je ispred kuce, mogu ju otpratiti, docekati, na kraju krajeva i vidjeti s balkona.

Zadnjih mjeseci skole je zeljela sama sici na sk.bus (po pravilima ga smijes sam docekati, ali mora te pokupiti odrasla osoba s popisa). Pa sam ja cekala da cujem da je zatvorila ulazna vrata, pa odem na balkon, i vidim ju da je presla cestu i prisla bus-stopu. Mahnula bi mi, sacekala sk.bus, usla, i to je to.
    Tek kad bi krug nestao iz vidokruga, smjela sam sici s frendicom na kavu (nas par "mama sa skolskog busa" smo razvile obicaj nakon sto otpratimo djecu popiti brzinsku kavu u kvartu). Na racun tih kava sam upoznala i dosta vozaca i vozacica gradskog busa, oni preko nas mama takodjer poznaju nasu djecu, pa nam i to pruza nekakav osjecaj sigurnosti.

Medjutim, nisam ju uspjela pustiti da sama koristi bas gradski bus, imale smo to u planu, no doslo je do nekih promjena satnice pa je bilo neophodno da ju vodim ja.

Jos jedna stvar, cisto kulturoloska, primjetila sam da je u manjim gradovima "cudno" kad netko ima auto, a koristi bus. U vecim gradovima se gradskom prijevozu manje cude i radije ga koriste nego da se vrte trazeci parking, riskirajuci da zapnu u guzvi i slicno.

E da, jos da pitam: koji je prosjek gubljenja stvari po busovima?
    Kako je najbolje smjestiti bus-pokaz i mobitel - u dzep od jakne (koja se ostavlja na hodniku skole) ili u ruksak? Kako im je najprakticnije?
    Mobitel nisu smjeli nositi u skolu od 1-5, a sad smiju ali ga moraju ugasiti kad udju u zgradu.
    Moja je dobila u zadatak da me, kad dodje ispred skole, nazove da je stigla. I ako je neka promjena u pitanju, da svakako javi.

(u sk.busu je pazila na stvari, ali da bi se svejedno znalo dogoditi da bi zaboravila jaknu kad otopi ili vrecicu za tjelesni, ali na to su pazile pratiteljice+vozaci da bude vraceno. U gradskom busu moze zaboravljeno jednostavno "pokupiti" i neki putnik....Dio treninga je bio i "kad pozvonis za sici i ides prema vratima busa, osvrni se da vidis da li je nesto iza tebe ostalo, ispalo ti, itd.".).

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •