-
Ja bih samo da nesto razjasnimo. Da li je i majka bila korisnik oceve penzije ili ste to bile samo vi jer je majka imala licna primanja? Ako je i mama korisnik onda bi svi zaostaci trebali i pripasti njoj, a vi bi trebale biti sretne jer vam je penzija bila dovoljna da vas odskoluje. Ako ste samo vas dvije bile korisnice, onda je u redu da veci dio zaostataka primi ona koja je duze dobijala penziju. Sto se nekretnina tice, kad je vec do ovakve situacije doslo, nekom garant nece biti pravo. Da li su nekretnine uknjizene na 1/3 ili na 1/1 pri cemu je majka jedini vlasnik? Ako su 1/3 ti mozes traziti da ti se isplati trecina vrijednosti i da se brises iz vlasnickog lista, s tim da ces na ostavinskoj raspravi nakon majcine smrti opet dobiti pravo na cetvrtinu stana jer si direktni mamin naslijednik. Ovo ukoliko svojim postupkom ne iznerviras mamu toliko da stan za zivota ne prepise starijoj kcerki, pa ti ta cetvrtina otpada. Rasplet moze biti prilicno ruzan, moguce i povlacenje po sudu sa rodjenom sestrom. Kucu cete valjda od mame naslijediti na ravne casti pa mi se to ne cini nekim problemom. Kako god okrenes, nece valjati.
A evo sta bih ja ucinila. Pitanje podjele imovine uopste ne bih pokretala dok je mati ziva. Tada bi obje bile ravnopravne naslijednice i valjda bi se mogle dogovoriti kako cete podijeliti imovinu, makar sve prodale pa kupovale tim novcem nove nekretnine (samo mi nemoj reci da bi bila spremna potegnuti pitanje nadoknade sestrinog visegodisnjeg koristenja zajednickog stana, to bi mi bilo too much). Ovih dana bih sjela sa svojom sestrom i otvoreno porazgovarala. Ako je u krizi i ako joj treba, dala bih joj jos novaca i trudila se da sacuvam odnos sa sestrom jer bi mi bio bitniji od para.
Pravila pisanja postova
- Ne možete otvoriti novu temu
- Ne možete ostaviti odgovor
- Ne možete stavljati privitke
- Ne možete uređivati svoje postove
-
Pravila foruma