već dan dva pratim temu i spremam se napisati koju ali ne stignem od djece:
Prvo dijete nam je iz IVF postupka u Sloveniji kamo zbog pobjegli na liječenje 2010.
DRugo i treće dijete (blizanci) iz FET-a, frozen embryo transfer, dakle od zamrznutih embrija i hvala Bogu i Svemiru da je zakon u Hrvatskoj promijenjen jer mi svoju djecu ne bismo imali da je nakaradni zakon za vrijeme Milinovića i velikog utjecaja rimokatoličke crkve na donošenje istog ostao na snazi i da smo bili primoreni liječiti se u HR.
I da, ja hoću spomenuti Crkvu samo uvodno i kratko da se predstavim - još uvijek pripadam rk Crkvi i smatram se dijelom nje ali meni MPO nikada nije predstavljao kontraindikaciju ili razlog da ju napustim ili ona mene (kao i mnoge druge stvari i pojave u kojma se ja već dugo razilazim ili bar ne slažem u mišljenju s rkc) čak što više smatram trenutni stav Crkve vezano za MPO prolaznim i vjerujem da će se u skoro vrijeme (mi ćemo to doživjeti sigurna sam) promijeniti i prilagoditi stvarnom stanju na terenu - životima običnog puka. Vjerujem da me neki zbog toga smatraju dvoličnom ali to je već stvarno materijal za drugu temu.
FC - istraživala sam prije 2-3 godine FC kako u Hrvatskoj tako i u inozemstvu.
Meni iskreno vrlo drago čuti da primaju i druge vjeroisposvjesti i nevjenčane parove i samce, itd. i o tome tad kad sam istraživala i nisam vodila brigu.
No, ajmo o tome treba li biti u braku za FC tretmane: DA, treba!
http://www.fertilitycare.hr/fertilitycare.htm
FertilityCare™ sustav i bračni status
Parovi koji žele pomoću FertilityCare™ sustava upoznati svoju plodnost i koristiti NaPro liječenje za smanjenu plodnost trebaju biti civilno ili vjerski vjenčani (vidi detaljnije ovdje).
Nadalje, tad kad sam istraživala naišla sam na podatak odnosno FC istraživanje da od 351 parova koji su prethodno imali bar jedan IVF ili ICSI postupak i krenuli su na FC i NaPro da je unutar 6 godina ipak čak 95 parova uspjelo zatrudnjeti doduše samo 74 para i iznijeti trudnoću do kraja i roditi živo dijete.
Ali isto tako govori o podatku da veliki broj parova napusti FC i NaPro u roku tijekom prve tri godine, točnije 74% parova ipak napusti NaPro program tijekom prvih 36 mjeseci:
str. 4 ovog PDF dokumenta sa stranica FC-a: NaProTechnology (NPT) – After previously unsuccessful
Artificial Reproductive Technology (ART)
http://www.fertilitycare.net/documen...5APR04_000.pdf
Nije NaPro svemoguć niti može većini neplodnih parova ili osoba pomoći no apsolutno sam za postojanje ove "niše" ili paralelnog svijeta koji će onima kojima je MPO neprihvatljiv biti opcija.
Imala bih ja što-šta još za napisati ali ne stignem više.
Techna sretno u postizanju trudnoće. Sanja isto sa skorim porodom.
A Inesz moram i želim obraniti utoliko što je a) već postigla davno trudnoću i to IVF-om b) što je s područja "prirodnih znanosti" pa njoj sve što nije dokazivo brojkama jednostavno "ne pika" i ne prolazi. NaPro Tehnologija posebno zbog zadnje rečenice uistinu zvuči moćno ali to nažalost i nije. Uspješnost je ipak daleko manja nego IVF/ICSI postupcima.
I da cvijeta je već dobro napisala, faktor vremena je ovdje ipak značajan. preporuka je da se 4 godine ostane vjeran FC/NaPro programu? Dobrom dijelu populacije koje već duže čeka i želi dijete je to jednostavno neprihvatljivo - despite all religious impacts.
i oprostite sve greške ortografske i ine, em nisam 100%vješta hrvatskom jeziku em tipkam i dojim.