Stranica 1 od 15 12311 ... PosljednjePosljednje
Pokazuje rezultate 1 do 50 od 724

Tema: Djeca u kuhinji

Datum pristupanja
    Nov 2009

Početno Djeca u kuhinji

Uništile ste mi temu, grrr ! Eto vam nova !
    Dakle, moje dijete (4 god) samo pravi kakao s kipućom vodom, sam se tušira i podešava si vodu koja mu paše za kupanje, koristi deterdžente u špricaljki za čišćenje (staklosjaj, sredstvo za čišćenje drvenog namještaja), a pokazuje želju da si sam podgrije ručak pa ću ga i to naučiti. Peče jaja i palačinke uz nadzor. Što dozvoljavate vašoj djeci ?

Anemona avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2007

Početno

Mojeg (7) kuhinja do sad nije zanimala, osim pomaganja meni od najranije dobi.
    Sad je počeo peči jaja za doručak i pomalo nešto stavljati kuhati.
    Reže povrće i guli gulilicom.

Ali zato već par godina puca lukom i strijelom, praćkom, barata sjekirom, kosom, kosirom, lopatom,...

Datum pristupanja
    Apr 2007

Početno

- stariji (9,5 god.) - podgrijava već napravljeni ručak, juhe, variva, bolonjez... ne kuha sam još ništa

od ostalih stvari nabrojanih u prethodnom topicu: vozi se samostalno gradskim prijevozom na poznatim rutama, u školu i na aktivnosti ide sam, na plažu u poznatom mjestu sa poznatom djecom ide sam... al to ne spada pod "Djeca u kuhinji"

- mlađa (5 god.) - nula bodova u kuhinji (osim kad meni asistira), ne ostaje i ne ide nikud sama
    Posljednje uređivanje od buba klara : 19.09.2014. at 14:20

jennifer_gentle avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2010

Početno

Dijete od 4 godine peče jaja i palačinke?

Moj od isto toliko plače kad treba pospremiti igračke

Anemona avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2007

Početno

Željela sam reći da u toj maloj dobi "samostalnost" u kuhinji, ili nečem sličnom uvelike ovisi o afinitetima djeteta.
    Ako dijete zanima kuhinja, ono će željeti i forsirati naučiti više i raditi sam, ako ga ne zanima, nikome ništa.
    Smatram da u dobi od 4 godine nikome od nas nije od presudne važnosti da dijete peče jaja, ili npr. puca lukom i strijelom.
    Što dijete zanima, to u toj dobi i nauči, od takvih "sporednih" stvari.

Angie75 avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2007

Početno

Moji si sami znaju staviti musli i hladno mlijeko u zdjelicu i to je otprilike to (9 i 6 godina). Zakazala sam

Osoblje foruma emily avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

a pokazuje želju da si sam podgrije ručak pa ću ga i to naučiti
    kad ce si 4.godisnjak biti u prilici sam podgrijavati rucak?
    kuzim da zeli znati kako se to radi, i ti ces mu pokazati, ali realno - da li ce to ikad u sljedece 2-3 godine i raditi?

Anemona avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2007

Početno

:ina niz: - dozvoljavam mu svašta "opasno", ali dijete opet nauči ono što ga zanima.

jennifer_gentle avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2010

Početno

Citiraj Anemona prvotno napisa Vidi poruku
    :ina niz: - dozvoljavam mu svašta "opasno", ali dijete opet nauči ono što ga zanima.
    I ja mu dozvoljavam, al neće pa neće.

Rebbeca avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2007

Početno

Moji su stari sin 14, kći 13. Sin peče palačinke, kuha čaj i kavu, peče meso na tavici, miksa za kolače... Guljenje mu je smrt, iz krumpira nastane šljiva...
    Kći može skuhati bilo kakvo varivo ( uz ranije date upute ), juhu, bolonjez, tjesto, pire krumpir, palačinke, poneki kolač ( tu ju samo vaganje zeza ), ona zna dosta toga. Ponekad ja nešto stavim kuhati, pa ona dovrši.

Peterlin avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2008

Početno

Moji su isto počeli u toj dobi, negdje s 4-5 godina.

Nisu počeli s kuhanjem, počeli su s pranjem suđa (to danas ne rade ni u ludilu, ali zato je regularna obveza pražnjenje suđerice, punjenje rjeđe, ali i to ide).

Prve aktivnosti (hladno):
    - sjeckanje voća za voćnu salatu
    - korištenje ribeža s kalotom
    - korištenje noža za guljenje krumpira i mrkve

Prve aktivnosti (toplo):
    - voda iz bojlera za čaj
    - mikrovalna pećnica

Danas (u sedmom i osmom razredu) rade manje nego bi čovjek očekivao, iako su osposobljeni za kuhanje jednostavnih jela (paradajz juha, hrenovke i kobase, pržena jaja na oko ili druge načine, tjestenina i njoki, riža iz vrećice... ). Gule krumpir i drugo povrće odavno. Gule i ribaju jabuke za štrudlu i pitu. Rukuju multipraktikom i štapnim mikserom.

Naravno, znaju napraviti salatu (od graha iz konzerve, paradajza, krastavaca s vrhnjem, zelena, miješana...)

U tjednu baš i ne stignu puno, vikendom uredno sudjeluju. Zapravo, i u tjednu imamo timski rad oko pripreme hrane - kako tko stigne. Neki dan skuhao je stariji prisiljeno zelje kako sam mu govorila, jer sam ja radila nešto drugo (zamatala njihove knjige). Imaju rokovnik u kojem su im zapisani jednostavni recepti. Odavno paniraju, odnedavno stariji i poha dok ga gledam s frtalj oka.

Od kolača - čovjek bi očekivao da su zainteresirani za palačinke, ali uopće ih ne zanima. Pa onda ni mene (nisam ljubitelj - bit će da su se ugledali na mene).

Zaboravih da sudjeluju u pripremi zimnice. Jedino što mi baš nije drago da koriste je mesoreznica, ali to ni ja ne rabim često, pa nema veze.
    Posljednje uređivanje od Peterlin : 19.09.2014. at 14:31

Anemona avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2007

Početno

Citiraj jennifer_gentle prvotno napisa Vidi poruku
    I ja mu dozvoljavam, al neće pa neće.
    Pa to i ja govorim. Zabadava ja njemu dozvoljavam npr. da peče kolače, ako to njega ne zanima, a možda susjedovo dijete zanima, pa će susjedovo peči kolače s 5 godina.

Datum pristupanja
    Feb 2005

Početno

i ja zakazala, 10 g, pomaže mi ali više iz zabave,
    sama zgrije mlijeko u mikrovalnoj,
    namaže tupim nožem namaz na kruh,
    pokušava peći palačinke dok ja stojim kraj nje,

mislim da je to sve što se tiče kuhinje

jennifer_gentle avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2010

Početno

Citiraj Anemona prvotno napisa Vidi poruku
    Pa to i ja govorim. Zabadava ja njemu dozvoljavam npr. da peče kolače, ako to njega ne zanima, a možda susjedovo dijete zanima, pa će susjedovo peči kolače s 5 godina.
    Pa znam da govoriš, slažem se s tobom!

Peterlin, pranje suđa s 4-5 godina? Kako, sa stolicom?

Uvijek sam govorila kako će moja djeca raditi sve po kući, ali sve mi se još čini prerano (nit pokazuje ikakav interes).

Anemona avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2007

Početno

A dobro onda. Čudno mi da se slažemo, pa pišem.

Peterlin avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2008

Početno

Pa znam da govoriš, slažem se s tobom!

Peterlin, pranje suđa s 4-5 godina? Kako, sa stolicom?

Uvijek sam govorila kako će moja djeca raditi sve po kući, ali sve mi se još čini prerano (nit pokazuje ikakav interes).
    Da, pranje suđa sa šamrlekom. Iz vica. Pranje suđa značilo je oprati svoj tanjur od doručka, a ne suđe od nedjeljnog ručka za 8 osoba. Imam čak i slike svoje djece - jednog za sudoperom, a drugog kako kod svekrve spužvicom čisti štednjak. Njima je to bila igra, ali sa svrhom.

A i stavljala sam na forum slike njih dvojice kako natežu stari štapni sauger s kabelom - imali su valjda 2 i 3 godine i bila im je to vrhunska zafrkancija.

Danas njihova pomoć odavno nije zanemariva.
    Posljednje uređivanje od Peterlin : 19.09.2014. at 14:41

Datum pristupanja
    May 2007

Početno

Starija od skoro 7 (krenula u prvi razred) sama odreže šnitu kruha i salame i napravi sendviče, djelomično napravi smjesu za palačinke i peče uz moju pomoć. Ne dam joj da ih sama okreće. Zna upaliti plin na štednjaku da zagrije mlijeko ali ako je prevruće ja joj natočim. Ne može u jednoj ruci držati punu džezvu mlijeka, pa onda ide refleksno drugom da si pridrži. Pere salatu i prereže naranču da si ocijedi sok, i to bi bilo sve. U zadnje vrijeme pokazuje malo veći interes za kuhanje, pa planiramo povećati njenu aktivnost u kuhinji.
    Sa sredstvom za pranje prozora čisti prozore. Ide sama u dućan koji je preko ceste, kad ima više proizvoda iste vrste kupi najjeftiniji (dobra vježba matematike ) ili onaj koji zna da se doma koristi. Na proljeće s bakom na vrtu sadi.

Baš mi je pričala baka jučer za jednu susjedu koja je u dobi od 9 godina sama zaklala kokoš, očistila i napravila ručak za ostatak obitelji koji su bili na polju.

Mlađa ima 4 god. i ne radi skoro ništa od navedenog. Kad pečemo kolač ubacuje sastojke, miješa ili miksa uz nadzor. Sa sekom briše prozore i prašinu. Blizu vrućih stvari se ne mota jer joj ne dam.

Peterlin avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2008

Početno

Eh, kad smo kod nezgoda - mlađi se opekao na wok, prije godinu-dvije. Skliznuo mu je wok s rešetke plinske peći. Bacila sam taj wok, imao je premalo i nestabilno dno. Moja djeca znaju da kod opekotina trebaju odmah staviti ruku (tj. dio tijela) pod hladnu vodu i držati duuuugo do besvijesti.

Stariji se porezao na ribež dok je ribao krastavce - nije uzeo kalotu. Nisam bila doma - sam se zakrpao hansaplastom. Sad mu više ne pada na pamet koristiti ribež bez zaštite dok je krastavac (ili drugo) pri kraju.

Druge ozljede ne pamtim. Bilo je nezgoda (znalo je nešto zagorjeti ili pokipiti) a tu je regula da se sve isključi i ostavi dok se ohladi, pa tek onda čisti. To najčešće znači da ja čistim peć i suđe, ali nema veze. Za sada dovoljno.

Datum pristupanja
    Mar 2010

Početno

Već sam na drugoj temi pisala što moji mogu i moj nastariji, 13, oduvijek se zanimao i sad mi je super što ponekad kad ostanu sami njih trojica kući (13, 5 i skoro4) na pola sata, redovno kad dođem nađem ih u kuhinji gdje nešto spremaju. Na meniju su ili palačinke ili frape.

Datum pristupanja
    Mar 2010

Početno

Mi još nismo imali neku nezgodu, osim prekipjelog mlijeka koje dočeka mene.

Datum pristupanja
    Feb 2005

Početno

10 g. - peče jaja, radi tost sendviče, podgrijava i služi se mikrovalnom.Puno recepata zna i kad bih mu dozvolila najradije bi sam kuhao

16 g. - jedva zna jaja ispeći, totalno je smotana u kuhinji i jedino žensko od njih troje

17,5 g. - kuha apsolutno sve...od juha, saftova, kruha...i sl.

Neli avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2006

Početno

4 godine skoro, stavlja sastojke, valja tijesto, radi oblike za kolačiće, premazuje jajetom, stavlja sjemenke... Štednjaku i plinu/struji mu ne dam ni blizu.

Ne vidim niti jedan razlog zašto bih dijete njegove dobi dovodila u takvu situaciju.
    Odnosno, kao što je netko naveo - da u svojoj dobi podgrijava ručak?! U našem slučaju stvarno ne vidim nikakve koristi ni za koga u tome niti situaciju u kojoj bi to morao.

Mojca avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2010

Početno

Za mjesec dana tri godine od kad stoji mi pomaže za sad smo na ovom:
    -vadi suđe iz suđerice i sprema ga (počela s 8 mjeseci s priborom za jelo, sad to više ne radi, nije joj zanimljivo, a bila je došla do toga da je skoro sve povadila i pospremila ili rekla gdje stoji).
    -lomi mahune, čisti grašak i grah,
    -lupa jaja da puknu, pa ih da meni za dalje,
    -priprema šečer i kavu za nes, (to radi od prije godine dana),
    -pretače iz čaše u čašu,
    -ulijeva mlijeko u šalicu za corn flakes,
    -"reže" povrće svojim nožićem,
    -stavlja sastojke u smjesu za kolač (sad hoće i dok mikser radi, prije sam morala zaustaviti).
    -stavlja metlice u mikser,
    -maže pleh putrom,
    -maže kore za štrudl, stavlja smjesu i razmazuje,
    -nabada na štapić vege ražnjiće,
    -pere voće i povrće,
    -stavlja jaja na ulje kad ih pečemo,
    -pomaže kod paniranja, lijepo nabrašni tikvice i sl,
    -stavlja tanjure, čaše i pribor za jelo na stol,
    -stavlja sve na pizzu,
    -mijesi tijesto (višak),
    -vadi teglu s medom i nosi ih na stol, donese žlicu, pa krene stavljati med u čaj (to obožavam! )
    -sama si izvadi suho voće, orašaste plodove i sjemenke, stavi u posudicu i odnese si na stolić,
    -gasi alarm na pećnici...

Za sad joj nisam dala da pali i gasi plin i struju.

Osoblje foruma Lutonjica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

3,5 godine - panira meso, reže povrće za salatu (krastavac, paprika), reže voće za voćnu salatu, skoro samostalno napravi pizzu, kiflice i slično (ja samo odmjerim sastojke za tijesto i baratam pećnicom, ostalo on sam), radi faširance (opet ja odmjerim sastojke i pečem, ostalo je njegovo), sudjeluje u svim pečenjima kolača i torti,
    - ALI, on obožava rad u kuhinji i stalno me žica da ga naučim još nešto kuhati

7 godina - zapravo može sve, ali nije baš zainteresirana LOL (sve što nije kuhano će sama napraviti ako treba, doručak, večeru i užinu si sama priprema)

11 godina - već nekoliko godina zna skuhati bolonjez i ispeći i složiti hamburgere i cheeseburgere, kuha griz, žgance i slično, sama radi palačinke, u kolačima i tortama je skoro samostalna, uglavnom, kad joj dođe da kuha, ja samo govorim što treba, a ona sve sama radi. ručak si isto normalno podgrijava samostalno već par godina (na štednjaku, nemamo mikrovalnu)

cvijeta73 avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2007

Početno

kakav je to kakao s kipućom vodom

Cathy avatar
    Datum pristupanja
    May 2007

Početno

Citiraj cvijeta73 prvotno napisa Vidi poruku
    Iz vrečice.
    To možeš kupiti od onih koji iznajmljuju aparate za vodu.

Datum pristupanja
    Apr 2007

Početno

Citiraj Neli prvotno napisa Vidi poruku
    Ne vidim niti jedan razlog zašto bih dijete njegove dobi dovodila u takvu situaciju.
    Odnosno, kao što je netko naveo - da u svojoj dobi podgrijava ručak?! U našem slučaju stvarno ne vidim nikakve koristi ni za koga u tome niti situaciju u kojoj bi to morao.
    Mislim da je rasprava na prošlom topicu počela sa djecom školske dobi (9-10 god.) koja više nemaju boravak u školi pa se snalaze doma sami sa ručkom...
    Tad je to doista već nužda, ukoliko su u turnusima i doma ih ne čeka baka servis ili roditelj
    Iskreno, ni meni za mlađu koja ima 5 god. ne pada napamet zašto bi joj davala da sama grije, kuha i sl. ali školarac (9,5 g.) jednostavno mora jer nema izbora (ukoliko ne želi jest sendviče i peciva do navečer, ako mu je škola popodne)

Mima avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2004

Početno

Moja se stalno mota po kuhinji pa tako svašta i radi, sjecka, pomaže oko kolača, smišlja jela, peče jaja, palačinku - ali sve pod mojom kontrolom. Za zagrijavanje koristi mikrovalnu.

Mislim da je stvar prije svega u interesu, ja sam se isto tako motala po kuhinji, i sa 12-13 godina sam znala normalno skuhati ručak, MM ne zna kuhati, a njegov brat - znači odrasli su u istoj obitelji - kuha sve po redu, radi komplicirane kolače itd.

Onaj koga ne zanima pa ne nauči će , ja mislim, ako mu zatreba brzo savladati kuhanje, nije to baš neki kunst.

Yummy_mummy avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2013

Početno

Vjerujem da svaki roditelj najbolje poznaje svoje dijete. Neka djeca vec sa 4 godine mogu baratati sa kipucom vodom, neka sa 9 godina nisu u stanju narezati kruh da se ne porezu. Meni je osobno to super kad klinci sudjeluju u kuhinji. Moja je curka vec sa 9 mjeseci sudjelovala u kuhanju. Lijepo sam ja nju stavila na visoku stolicu, dala joj mali protvanic, malo maslinovog ulja i povrca, pa neka si slaze unutra. Zatim sam joj pokazala kako to stavljam u pecnicu, priblizila sam je pecnici i rekla kako je vruca i mora paziti. Nikad se u zovotu to dijete nije opeklo a u kuhinji je stalno. Zna da se vruce stvari ne diraju i to je to. Kad mjesim kolace, ona sastojke stavlja u mikser (sad ima 2,5 godine), ako se kolac treba mijesiti, dam joj komad smjese, pa neka mijesi. Istina je, koji put smjesa zavrsi u ustima, ali nije bitno. Bolje to nego plasticne igracke ili plastelin. Kad kuham juhu, dam joj da promijesa koji put. Uvijek upozorim da je vruce i to je to.Cak i ako nije previse zainteresirana za rucak/veceru, ne brinem previse jer uvijek puno pojede za vrijeme kuhanja. Eto, to je neko moje iskustvo sa djevojcicom u kuhinji...

*meri* avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2009

Početno

Moj od isto toliko plače kad treba pospremiti igračke
    i moj, makar je i stariji (ima 5 i pol)

Cathy avatar
    Datum pristupanja
    May 2007

Početno

Citiraj Yummy_mummy prvotno napisa Vidi poruku
    Vjerujem da svaki roditelj najbolje poznaje svoje dijete. Neka djeca vec sa 4 godine mogu baratati sa kipucom vodom, neka sa 9 godina nisu u stanju narezati kruh da se ne porezu. Meni je osobno to super kad klinci sudjeluju u kuhinji. Moja je curka vec sa 9 mjeseci sudjelovala u kuhanju. Lijepo sam ja nju stavila na visoku stolicu, dala joj mali protvanic, malo maslinovog ulja i povrca, pa neka si slaze unutra. Zatim sam joj pokazala kako to stavljam u pecnicu, priblizila sam je pecnici i rekla kako je vruca i mora paziti. Nikad se u zovotu to dijete nije opeklo a u kuhinji je stalno. Zna da se vruce stvari ne diraju i to je to. Kad mjesim kolace, ona sastojke stavlja u mikser (sad ima 2,5 godine), ako se kolac treba mijesiti, dam joj komad smjese, pa neka mijesi. Istina je, koji put smjesa zavrsi u ustima, ali nije bitno. Bolje to nego plasticne igracke ili plastelin. Kad kuham juhu, dam joj da promijesa koji put. Uvijek upozorim da je vruce i to je to.Cak i ako nije previse zainteresirana za rucak/veceru, ne brinem previse jer uvijek puno pojede za vrijeme kuhanja. Eto, to je neko moje iskustvo sa djevojcicom u kuhinji...
    Moje "dijete" od skoro 40 je ovo ljeto prepustilo kuhinju kćerima od 14 i 12 jer on nije u stanju niti tijesto skuhati.

Bubilo Bubich avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2011

Početno

Neka od vaše djece znaju više nego što sam ja znala s trideset dok sam još živjela kod mame .

Angie75 avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2007

Početno

Ovi što s 10 znaju skuhati bolonjez - kako ga kuhaju? Prvo narežu nasitno kapulu, režu sami pelate, dodaju začine? Ili je to samo staviti u padelu mljeveno meso i barilla umak?
    Ozbiljno me zanima. Ja sam ga naučila kuhati kad sam dobrano prešla 30
    A možda ne bih ni tada da nije topica na rodi

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Moja je krenula s podgrijavanjem s 9. godina tj. u 3. razredu kad više nije išla u boravak, a škola je u smjenama. Podgrijava na štednjaku i to na onim pločama koje imaju indukciju. Na sreću nakon par mjeseci nam je uletio baka servis na skoro pa redovnoj bazi pa to sad radi samo kad baka ne može ili ode na neki duži put. No da nije vjerojatno bi već do sada radila i nešto drugo osim podgrijavanja.

Datum pristupanja
    Nov 2009

Početno

Da, uz nadzor. Obožava kuhanje, odgledao je valjda sve epizode Masterchefa

Datum pristupanja
    Nov 2009

Početno

Citiraj cvijeta73 prvotno napisa Vidi poruku
    Ma najobičniji kakao, ali uspe malo kipuće vode iz kuhala, da ne mora čekati mlijeko da se ugrije.

Datum pristupanja
    Nov 2009

Početno

Citiraj emily prvotno napisa Vidi poruku
    kad ce si 4.godisnjak biti u prilici sam podgrijavati rucak?
    kuzim da zeli znati kako se to radi, i ti ces mu pokazati, ali realno - da li ce to ikad u sljedece 2-3 godine i raditi?
    Nije mi uopće bitno hoće li raditi, ali ako želi, ja ću ga radije naučiti kako se pravilno rukuje pločom i biti uz njega dok ne usavrši rukovanje pločom, nego da mu branim, pa da krene to raditi kad ne budem uz njega.

Mojca avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2010

Početno

Citiraj Yummy_mummy prvotno napisa Vidi poruku

Veliki potpis.
    Zaboravila sam napisati da je.moja s 2.5 sama zgrabila seflju i smjesu za palacinke nepogrešivo izlila u tavu. Dok sam ja samo na tren okrenula ledja.
    I od tad joj svaki put pustim da napravi par palacinki, dok joj ne dosadi.

Kosjenka avatar
    Datum pristupanja
    May 2007

Početno

Moji isto neće pa neće vol pomoći oko kolača. Rado bi miksali ali onako i koliko oni žele. Uglavnom nešto proliju, razbiju i sl. Kad nije gužva dozvolim im da rade koliko god žele.
    Inzistiram da se sami posluže, pomognu oko serviranja i raspremanja stola, sami si grabe itd.
    Je da oni više zaprljaju, proliju, unište i slično ali dobro. Imam u familiji primjer gdje je mama apsolutno sve tutnula u ruke, od čaše vode do stavljanja hrane u tanjur, rezali su im u tanjuru do valjda deset godina. I sada se žali kako su djeca nesamostalna i ništa si sami ne naprave, nekako mislim da se rijetko oni osamostale preko noći.

Datum pristupanja
    Nov 2009

Početno

Ispade ova tema kao neko hvalisanje, ali to joj nije smisao. Bit je u tome da su djeca često puno sposobnija nego što to mislimo. Zašto dopuštam djetetu da se bavi pravim kuhanjem, čišćenjem, pomaganjem u vrtu, pomaganjem tati u poslovima koji zahtijevaju korištenje alata ? Prvenstveno zato što mislim da dijete na taj način stječe više samopouzdanja, a tek onda zato da razvije te vještine.
    Naravno, imamo i mi svoju granicu.
    Nedavno je navukao rukavice, uzeo sredstvo za čišćenje wc-a, spužvu i rekao da želi očistiti wc. To mu ipak nisam dopustila, umjesto sredstva za čišćenje, dala sam mu špricaljku u kojoj je pomiješana rakija s vodom i rekla mu da time očisti.

Mojca avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2010

Početno

Citiraj rehab prvotno napisa Vidi poruku
    Ispade ova tema kao neko hvalisanje, ali to joj nije smisao. Bit je u tome da su djeca često puno sposobnija nego što to mislimo. Zašto dopuštam djetetu da se bavi pravim kuhanjem, čišćenjem, pomaganjem u vrtu, pomaganjem tati u poslovima koji zahtijevaju korištenje alata ? Prvenstveno zato što mislim da dijete na taj način stječe više samopouzdanja, a tek onda zato da razvije te vještine.
    Nedavno je navukao rukavice, uzeo sredstvo za čišćenje wc-a, spužvu i rekao da želi očistiti wc. To mu ipak nisam dopustila, umjesto sredstva za čišćenje, dala sam mu špricaljku u kojoj je pomiješana rakija s vodom i rekla mu da time očisti.
    Još jedan potpis.

Osoblje foruma apricot avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

staviš naslov "djeca u kuhinji", pa pišeš o čišćenju vecea

ili kuhaju ili čiste?
    već smo jako davno na forumu razlučili da se žene dijele na dvije vrste: čistačice i domaćice.
    Posljednje uređivanje od apricot : 19.09.2014. at 21:53

Peterlin avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2008

Početno

Samo da kažem - to angažiranje u kuhinji nipošto nije linearno, tj. pomoć ne raste proporcionalno godinama. Nekad mi se čini da su ranije više pomagali... zapravo više su BILI sa mnom u kuhinji (i kupaonici) ali kako djeca rastu, širi im se horizont i onda ih odjednom nemaaaa (imaju drugih obveza ili zanimacije) a meni baš treba netko odnijeti smeće.

Apsu avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2013

Početno

Ja nemam svoje odraslo dijete ali imam brata od 10 godina pa mogu na temelju njega vidjeti da smo zapravo mi ti koji od djece radimo da budu nesposobna za obaviti neke stvari.
    On je recimo danas ujutro došao k meni u stan ( u istoj smo kući, nije išao po cesti do mene, jer ni to nebi smio), te me tražio da mu namažem kruh jer je gladan. Dijete od 10 godina, ne zna mazati kruh, jer se mojoj mami kosa na glavi diže kad joj nešto zamaže, pa bolje da mu sve napravi ona. Svi njegovi prijatelji voze bicikl po cesti, jedino on ga gura. Zato vozi bicikl ko tutlek. Zapravo, jedino što radi u kući je to da upali mikrovalnu.

Napravili su od njega nesposobno, uplašeno i ograničeno dijete, i to toliko da mu se ruke tresu kada po stepenicama treba odnjeti tanjur, jer se boji da mu ne padne. Uvjerili su ga da će mu past i njegova jedina realnost je da tanjur pada.
    Ja pokušavam nekako ispraviti stvari- zovem ga kod sebe da si sam natoči vodu iz bokala, pa kad prolije ne poludim na njega nego mu kažem da je u redu. Nakon 3 puta što sam mu dopustila da natoči vodu i nisam imala reakciju da je debil nego da će naučit, četvrti put nije prolio vodu nego je samouvjereno natočio. Kad sam mu rekla da mi pomete pod, prva 2 puta je sa metlom razbio čašu sa stola i htio pobjeći od užasa al kad sam mu rekla da je to samo čaša i da nema veze i neka se ne boji, treći puta je primio metlu i pomeo lijepo pod. I tako još sto primjera.

Ali zato, kada je sa svojim roditeljima koji mu nisu usadili samopouzdanje- proljeva vodu, razbija tanjure, tresu mu se ruke kada treba pobrisati stol sa krpicom, pa i dalje sve za njega radi mama.

Prema meni su starci isto bili takvi ( zapravo ne loši, nego jako uplašeni), ali njih nisam nešto previše fermala nego me odgojila baka kod koje sam sa 5 godina miksala kolače, razvlačila tijesto, prala suđe i lomila čaše a na sve to dobila osmijeh. I naravno, samopouzdanje.

jennifer_gentle avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2010

Početno

Pa definitivno ima istine u tome, ali isto tako je istina da su djeca totalno razlicita. Evo ja kad citam da mali od rehab hoce prati wc, moze mi samo pasti celjust na pod. Sumnjam da ga ona tjera, ili da itko od roditelja ove djece koja kuhaju bolonjeze i mijese kiflice ih tjeraju na to. Mog sina to apsolutno ne zanima.

Muka je cak i kad treba pospremiti za sobom, neki dan mi je lijepo objasnio da on ne moze pospremati jer ima premale ruke i kad bude veliki onda ce moci pospremati

Datum pristupanja
    Feb 2013

Početno

a moja od 5 očisti zdjelu inćuna, glavu,iznutrice i kost u sredini ali s dizanjem igračke s poda i stavljanjem prljave majice u košaru ima puuno problema. sin (7) ne može te glave ni gledati jer razmišlja gledaju li inćuni njega. ja se ne bojim noževa( osim najvećih) niti izljevanja vruće tekućine. plina i požara da.

Yummy_mummy avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2013

Početno

Odlicno! I ja svojoj dam da sve riba. Ne znam ima li ovih proizvoda u RH: http://www.aggiesprobiotics.co.uk/
    Meni su super jer su probiotici puno sigurnija sredstva za zdravlje od antibakterijskih sredstava.
    Rakija s vodom je dobra isto tako, makar, stera rakije
    Bolje ocat i soda bikarbona...

Citiraj rehab prvotno napisa Vidi poruku

Datum pristupanja
    Jul 2012

Početno

I moja od 5g već dugo svašta pomaže u kuhinji, jako voli tijesto mijesit, sve vezano uz pravljenje kolača,miksat,sipat brašno,mlijeko i sl, voli riba ,gulit,brisat stol,pod, ima i svoj močo
    Al nema šanse da joj dam blizu vrućem ulju ili vodi. Mislim,čemu rizik? I odraslima se svašta događa a posljedice za dijete su prevelike. Rehab,sori al ne kužim,daš djetetu da npr razbije jaje i stavi u vrućeulje, on to nadgleda,vadi?
    Ne znam kak to kod vas izgleda,al neke su stvari primjerene,neke ne.

MalaSirena avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Moj jedanaestogodišnjak reže kruh od svoje cca šeste godine, ali ako smo MM ili ja doma obavezno nas žica i ne želi sam rezati .
    Zna ispeći jaje na oko po svom ćefu, palačinke okreće u zraku, a kakao kuha kao pravi majstor (pomiješa gorki kakao s medom i mrvicom mlijeka da dobije gustu kremu, zavrije mlijeko i pomiješa sve zajedno). Od trećeg razreda zna si sam prigrijati ručak (nemamo mikrovalku) i zna si uzeti hranu iz frižidera.
    MM se pak užasava toga da ovaj prtlja po kuhinji kad nas nema tako da je i malac olabavio.
    Voli gledati kulinarske emisije, ali nije nešto previše zainteresiran za praktičnu primjenu .

Bubilo Bubich avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2011

Početno

Ma mislim da bi ova tema trebala biti o tome koliko djeci dopuštamo da budu samostalna od najranije dobi, bilo da se radi o kuhinji ili tatinom alatu.

Neke bebe već same "kuhaju" (iako bih ja to prije nazvala igra i istraživanje), a drugi ne daju djeci da sama uzmu žlicu u ruku da se hrane, da ne zamažu (sebe ili okolinu). Tako da je po meni to koliko koje dijete i što radi u kuhinji prije pitanje njihovih afiniteta za kuhinju nego što govori ne znam što o nama. Moji će nekad palačinke ili kolače napraviti od početka do kraja. A nekad mi malac kaže da bi kuhao, pa nakon minutu odustane i kaže - sad ti, neću više.

Stranica 1 od 15 12311 ... PosljednjePosljednje

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •