Ja cijelo vrijeme tražim konkretne podatke i nisam zadovoljna s onim što sam dobila.
I nemam nikakvih dvojbi i volim činjenice.
Npr. Koliko košta zdravstveno, operacije, liječenja teških i lakših bolesti?
Školovanje, realno?
Zar nije Hrvatima zabranjen ulazak u S. Irsku, ne znam do kad ali tako sam čula...
a koje školovanje? mene to ne zanima. ako valjaju studirat će. iz moje generacije u školi imamo jednog predavača na Harvardu, dr.sci na Oxfordu i to za pune stipendije i plaćene školarine tako da tko zna i hoće - može. ali ako nisu za vrhunske rezultate ja želim da žive tamo gdje mogu biti i frizeri i stolari ili administratori i od toga skromno i normalno živjeti.
I ja isto.
Ali to je realnost.
Jer čisto sumnjam da MR primjerice ide na uputnicu.
Znači da treba štedjeti za takve zlu netrebalo situacije.
I ja brijem na pozitivu, ali me život demantirao na najgori mogući način i to preko noći.
Školovanje, konkretno fakultet za dijete je meni jako bitno i ja štedim od njenog rođenja za to.
I zato pitam kako je vani u slučaju da mi zatreba.
Oslanjanje na stipendije mi je krajnje nesigurno, a i neozbiljno jer stipendiju treba dobit.
Pa nama najblize jeftinije skolovanje je u austriji. Prije smo mogli tamo besplatno studirati po zakonu iz vremena Marije Terezije, no i oni su to u medjuvremenu promijenili. Sad imaju skolarine ali dostupne svima (koliko me pamet sluzi oko 400 eura/godinu). za troskove stanovanja ne znam u ovom trenutku. studiranje u engleskoj je skupo, cak i za engleze. francuzi su isto tako prilicno dostupni. finska i mislim svedska imaju isto studiranje bez skolarina.
evo za irsku su napisali da je 5-6000 eura/godini.
kod nas imas na PMF i PBF studiranje na nasem fakultetu i u Orlanu-francuska. Dio studija odradis tu, a dio slusas tamo. mozes i izraditi diplomski rad u orlanu.
eto me opet u off
Posljednje uređivanje od spajalica : 12.11.2014. at 20:03
Cure ovdje pokušavaju razmjenjivati informacije o Irskoj, neke su se odselile, neke se žele odseliti, neke jednostavno maštaju. Ne sviđa im se ovdje.
Ti se pitaš zašto i tvrdiš da ni vani nije bolje.
Mi tvrdimo da jest. Ti tvrdiš da nije.
Kreće primjer s medicinom. Ti tvrdiš da klevećemo (struku valjda?).
Ne nudiš ništa osim svog dojma, ali to je najmanje što svatko od nas ima.
I ok, možemo pisati na razini osobnih dojmova i ne slagati se, ali ti si krenula prozivati da se ovdje kleveće.
Ja ti dajem linkove kojima potkrijepljujem tvrdnje da na medicini itekako ima koruptivnih radnji.
Spominjem ti izvore informacija iz kojih je vidljivo da je Hrvatska u puno lošijem stanju od većine zemalja zapadno. To više nije moje osobno mišljenje, ni osobni dojam.
Dakle, ponudila sam neke argumente za svoje tvrdnje. Hoćeš li ih prihvatiti ili ne, to je tvoja stvar.
Na kraju, pročitaj si članak 200. Kaznenog zakona. Ovdje nitko nije oklevetao osobu da bi to bilo kazneno djelo pa malo pripazi da ne širiš neistine.
Imaš potpuno pravo, evo nama u godinu dana treba dva puta pregled MR, to je 2x2000 kuna neplaniranih troškova a ne mogu si dopustiti čekati 5-6 mjeseci listu HZZO-a.
I onda je zdrastveno za djecu besplatno.
Ne želim niti pomisliti kako bi to bilo vani.
Frend mi živi i radi u USA a popravlja zube u Hrvatskoj. I da, visoko je obrazovan i radi na primjerenom radnom mjestu.
Ja se slazem sa svim sto je potkrijepila Zuska.
Nego lijepo vas molim po ne znam koji put jel mozemo natrag na temu.
Hvala.
Tanci otvori na filozofskom.jednu takvu temu i svi happy.Dozvoli da se ovdje drzimo teme.
Pišemo o Irskoj i hipotetički ako se obitelj s troje djece odseli u Irsku mora znati troškove, eventualne, školovanja.
Ako je godina 5-6000 eura po godini pa puta tri, plus knjige, odjeća, obuća, prijevoz, hrana...to se na baušteli ili konobarenjem nemre zaraditi.
I to sve uz uvijet da su svi zdravi i imaju besprijekorno zubalo.
Međutim, često djeca trebaju aparatić, naočale...
Ne daj Bože bolesti.
Neki ovdje skaču i vidim da ima smetaju moji komentari, ali ne razumiju bit.
Glupo mi je sad nabrajati primjere, ali evo: muž od prijateljice je pilot.
Cijenjen, vozi airbus, prekoocenaske letove i ima super plaću, ali radi za stranu kompaniju i uvijeti za njega su takvi da ima ugovor i određenu plaću i to je SVE!
Osiguranje za sebe, ženu, djecu plaća sam.
Staž isto.
Nema benificija nikakvih.
Sutra mu mogu otkazati ugovor i on je bez posla bez ikakvih prava.
A dok je vozio za našu CA, imao je i mirovinski staž i zdravstveno osiguranje i benificirani radni staž i ugovor na neodređeno.
Bolje da ne pišem šta on priča o svom poslu, a do penzije mu je još jako, jako daleko.
Ja jako dobro znam da ovdje ima puno loših stvari, ali još uvijek i puno dobrih u odnosu na druge države.
Sto se tice nedaj boze odlaska u bolnicu u Irskoj. Sva hitna stanja su besplatna, od MR do najjednostavnije pretrage, nekada se dugo ceka na prijem u bolnicu po par sati al kad si jedan put u obradi onda dobivas sve. Dobivas daleko vise nego u Hrvatskoj, nemavezivanja pacijenata, neljabaznosti...i inih HRvatskih nacina.
Kad te pikaju namazu ti krrmicom gdje ce te ubosti da te ne boli....itako dalje...
Ako je u bolnici utvrdjeno da ti treba MR ne placas ga. Kod njih dobijes svu ibradu , nije moguce kod njih da dodjes u bolnicu i da ti kazu na MR se ceka a tebi je potreban.
Pacijenti koji dodatno placaju zdravstveno imaju prednost, ali samo sto se tice brzine.
Mislim da to kod njih tako ne ide, ne mozes sam zo traziti niti ce ti dr opce prakse to preporuciti bez spexijaliste konzultanta u bolnici. No mogu pitati pa vam javim.
Pa mislila sam na preporuku specijalista ali ne kao hitno.
Meni je recimo dijete danas išlo na pregled kod specijaliste i on je zaključio da želi vidjeti MR snimku. Ako se naručujemo došli bi na red za cca. 5 mjeseci.
Plaćamo pa možemo već sljedeći utorak, mogli bi i ovaj tjedan ali nam ne odgovara. Kakvo osiguranje pokriva takve situacije?
Znam da recimo u Velikoj Britaniji nije baš bajno.
Ja cu malo tjerat mak na konac što se tiče Danske.
Dancima je uistinu stalo da svi stranci koji dolaze u Dansku raditi ili se obrazovati nauče danski. Ukoliko idete na studentsku razmjenu ili nadjete posao dobit cete CPR, iliti danski osobni (iliti porezni) broj. Tečajevi jezika koji se moraju završiti ukoliko želite tamo živjeti ili raditi, besplatni su za sve koji imaju CPR.
http://denmark.dk/en/meet-the-danes/language/starting-danish-lessons/
Nema ni spomena da bi tečaj koštao 10000€.
Strani studenti na studiju u Danskoj ukoliko žele ostati tamo trebaju završiti 5 stupnjeva jezika u onim školama koje organiziraju/plaćaju općine (ukoliko žele studirati na danskom (poslijediplomski studiji su na engleskom i općenito Danci govore engleski) moraju završiti i 6. stupanj. ), a koje se spominju na linku. Isto vrijedi i za ljude koji su našli posao u Danskoj. Upoznah ih nekoliko prije 3 tjedna.
Zdravstvena zaštita se ne plaća osim zubara, koji su jezivo skupi. Jeftinije im je platiti odmor u Hr i napraviti zube nego samo napraviti zube u Danskoj.
Skupa je i odjeća i namještaj, al ima i tamo Ikea i H&M.
Školovanje do prvostupnika je besplatno. Za poslijediplomske studije nisam sigurna, doktorati se plaćaju. Ali i strani studenti mogu dobiti stipendije danske vlade (a te stipendije su ogromne i nepojmljive za naše pojmove, stotine tisuća kuna).
Vrtić košta oko 2500 kruna mjesecno, jaslice 3500.
Prosječna plaća je oko 25000 kruna netto.
Kruna je ko kuna, razlika minimalna. Kvaliteta života - nebo i zemlja. Pivo, maslac i jabuke su im fantastični. Sutra bih se odselila.
u Danskoj liječnici imaju besplatni doktorski studij. u Hrvatskoj ga zaista masno paćamo- 10 000 eura konkretno u Zagrebu. da ne pričam koliko smo limitirani jer se nema novac...pa za nista...pa ti istraživanja ovise o stranim projektima i dobrodušnosti kolega.
nitko ovdje ne tvrdi da vani teče med i mlijeko i nitko ovdje kad priča o odlasku ne planira malo oprobati zapad. nego nas sve smetaju iste stvari.
konkretno, kad je uhićen Bandić bili smo u dućanu i MM mi je rekao jer je vidio na telefonu vijest, gorko smo se nasmijali, pa nas je naš sedmogodišnji sin pitao o čemu se radi. nakon što smo mu rekli ja sam se ulovila kako mu spontano objašnjavam da to nije svuda tako, da ljudi s najviših pozicija završavaju u zatvoru. da je to tako kod nas.
prisjelo mi sve u tom trenutku. kad sam shvatila da moje dijete sponatno doživljava da je normalno da najviši dužnosnici kojima je narod poklonio povjerenje završavaju u zatvoru. svako malo od kad se on rodio. on za drugo ni ne zna.
i nije nama sada financijski o glavu da idemo. ali recimo, liječnicima plaće padaju od kada sam se ja zaposlila. što je 2008. i sve kasnije dolaze. nije krajnje iracionalan strah pitati se da li će doći mjesec u kojem plaća neće doći. ili će ju srezati još i još i još.
zašto ne idemo iako je vani bolje? jer ovdje imamo infrastrukturu i mrežu. jer adaptacija nije laka. jer imamo djecu kojoj bi adaptacija isto bila zahtjevna. jer se bojimo usamljenosti.
ja bih najvolila da znam da će ovdje jednom biti uređeno društvo. u kojem svi plaćamo poreze. nitko ne uzima plave koverte. i tko treba dobije magnet. odmah.
ali stvarnost me demantira. gubim svaku nadu. ova me vlada dotukla- uzela mi je čak i natruhu ideje da će ovdje jednom grupa sposobnih sporo, bolno i polako promjeniti stvari. neće. mi smo narod. narod bira kretene. jer je jadan i siromašan. naučen da sustav funkcionira kvarno. eto. jednom je to zuska maestralno opisala u jednom postu. (ziher ga jurana može naći). ja ponekad osjećam žalost i jad što se nisam rodila ko Danac ili Austrijanac. i da, ima i goreg. ali ovo je naša realnost. a nadohvat je i neka druga. i mnogi od nas se lome da donesu dobru odluku. zato ovakve teme, jer želimo realna iskustva.
Posljednje uređivanje od sasa : 12.11.2014. at 23:10
sasa, jako lijepo si to sve sažela i sve potpisujem od riječi do riječi. izgubila sam nadu da će biti bolje. ne vidim nikakve natruhe napretka. nigdje.
i ja sam zaboravila dodati da je mjesečna karta za javni prijevoz u CPH oko 350 kruna, a uključuje metro, vlakove, autobuse, a čini mi se i tramvaje.![]()
Posljednje uređivanje od marta : 12.11.2014. at 23:27
Moram priznati da i ja u zadnje vrijeme pomislim da smo trebali otići raditi van, i MM i ja smo struke za koju nije bilo problem naći posao. Prije par mjeseci kad su udarne vijesti bile izašla iz zatvora i obnovila saborski mandat pomislila sam što moje i sva ostala djeca mogu iz toga naučiti.
Posljednje uređivanje od larmama : 12.11.2014. at 23:54
Ako je takav slucaj kao sto pises, znaci soecijaist je to zakljucionu bolnici da vam je ta pretraga nuzna, to se odmah u bolnici napravi, nista ti sama ne narucujes. Oni rade po algoritmima za sve postoji procedura nema improvizacije kao kod nas. Ne stedi se na nicemu, MM veli da se dosta razbacuje para na gluposti.
Pr: U Rh kad otvoris ampulu nekog lijeka i das dio jednom pacijentu, ostatak lijeka ostavis za drugog pacijenta.
U Irskoj to ni u ludilu ne smijes, bacas otvorenu ampulu iako u njoj ima jos lijeka.
Kako je ovo tema odlazak u Irsku Dublin, evo jos par stvari koje su nas potakle:
MM edukacija, koja je stalna i potice se, u godini MORAS 18 dana biti na nekoj edukaciji, za te dane dobivas placu ali sam placas kotizacije i ostalo oko kongresa, ali to sebi mozes priustiti
Zbog djeteta koje sada ima 3 godine i koje moze jako prosperirati, od ucenja jezika do odrastanja u normalnom drustvu
Zbog mene koja radim odgovoran, a malo placen posao. Zelim bolje nauciti engleski.
Ne zelim da mi sustav odgaja dite i da ga vidim samo 3 sata u danu.
Zbog njihove ljubaznosti, koju smo dozivjeli ovo lito kad smo bili tamo.
Zbog uredjenog sustava, ima i tu nelogicnosti, ali nema tokiko stresa kao doma, ne siluju te s televizije svakodnevno od politicara do elite, zbog nasmjesenih ljudi koji su ti voljni pomoci...
Kad sam se vratila litos doma, u ZAdru na aerodromu sam vec zaplakala, zao mi je nasih ljudi, zao jer se stvarno muce i trude a ne mogu na zelenu granu.
sasa sto reci, nego da i ja gledam tako. Prosli bozic je jedna nasa draga forumasica i roda pripremala svoj put iseljenja na drugi kontinent. Tad se jos nisam ovako osjecala i mislila sam si nadam se da necu i ja uskoro. i evo me niti godinu dana poslje razmisaljam. Ubi me ovo sve oko mene.
Pri tome ta osoba koja se selila je obrazovana visoko da vise ne moze, imala je posao stalan, ali sila bog ne moli.
Godina sam kao larmama i razmisaljam intenzivno da ipak mozda bi trebali ici radi klinaca.
jer ne zelim da izgube osmijeh pute u zivotu.
kada ste se već dotakle Danske - sve stoji. Standard im je odličan - prava socijalna država. Mi smo na psolu puno surađivali s dancima .- i nećete vjerovati - i oni dosta odlaze van živjeti. A koji je razlog - klima. Sunca ima malo, stalno puše.
Jednima sam ja tražila stan u Zagrebu - vele oni - mi bi stan na zapad. A ja ih gledam kao da su pali s Marsa. Kod njih je stan na zapad cijenjen zbog sunca, meni je to katastrofa imati stan na zapad.
Oni vole raditi poslove koji su vezani uz putovanja - i onda biraju zemlje sa puno sunca. Evo, to je bio moj dojam o Dancima. E da - oni su se nama čudili koliko nekretnina imamo, i kako je skroz normalno djeci dati nekretninu. Tamo roditelji djeci daju obrazovanje.
A kaj će nama obrazovanje u Hrvastkoj? To je stvarno postalo pitanje
NAno i ja sam sigurna da ce joj se svidjeti i da ce joj biti dobro, ma zapravo i ti i ja znamo da joj je dobro sta ne
samo sam rekla da meni tad nije bilo ni u peti, a sad mi je svakodnevno u glavi, moje seljenje. mada vjerojatno nece se dogoditi, ali ipak ko zna.
ma htjela sma reći da mi je ona baš tip za uređenu zekmlju u kakvu je otišla
evo jos par info o skoli u Irskoj:
- kao sto sam napisala u prethodnom postu osnovna skola pocinje u 8:50, sto znaci da ujutro nema strke i stresa kao sto je bilo kod nas doma, kad skola pocinje u 8, a djeca se da bi stigla moraju dizati oko 6:30 (u nasem slucaju). Srecom, skola nam je tu blizu i njima je pjeske doslovno 1 min, tako da krecu od kuce u 8:40
- u skolu ne mogu uci bez svog ucitelja, vec stoje u vrsti po razredima na skolskom dvoristu, pa onda jedan po jedan razred ulaze. (to mi se cini lose jer je vani cesto ocajno vrijeme i smoce se dok cekaju)
- u skoli nema marende vec djeca od kuce nose lunch box. Postoje pravila skole sto sve mogu ponjeti u lunch box: sve vrste slatkisa, gaziranog, ribe su zabranjeni, osim petkom kad mogu ponjeti neki zdravi slatkis, npr pita od jabuka ili sl.
- skola uvijek skuplja neke donacije za raznorazne projekte, sad je zadnje bilo da ako kupis knjigu djetetu, dio iznosa cijene se vrati u skolski fond pa onda oni mogu kupiti sto treba
- djeca nemaju najavljene ispite znanja niti roditelji znaju kad su. Ispite pisu po grupama / individualno a ne na ho-ruk cijeli razred
ako se jos nesto sjetim napisem
Danci imaju skroz drukčiji mentalni sklop od nas.
Oni ne poklanjaju djeci aute za diplomu, stanove i ne plaćaju svadbe za 300 ljudi kao što je kod nas često slučaj.
Oni su vrlo štedljivi, skromni i jako praktični.
Ekološka svijest im je jako visoka.
Vrlo su pošteni i kod njih nema lažnih bolovanja, mirovina i sl.
Nisu baš druželjubivi, više su orjentirani na sebe i svoju familiju.
Nema kod njih roštiljanja za cijelo susjedstvo...
ja nikako da shvatim točno u kojem trenutku je postalo upitno da je u danskoj i irskoj, u zapadnoj europi, standard građana viši nego u hrvatskoj?![]()
@ardnas
Pretpostavljam da se iz bruto plaće izdvaja postotak za zdravstveno - kao i kod nas.
Kako su osigurani nezaposleni?
I ne razumijem ovo:
Oni idu preko reda ili?Pacijenti koji dodatno placaju zdravstveno imaju prednost, ali samo sto se tice brzine.
Malo sam proguglala i naišla na sljedeće informacije:
Najčešće osnovno zdravstveno osiguranje prvih 6 mj nije plaćeno, a i uz njega se odlazak liječniku opće prakse plaća dodatnih 45€.
Pa pišu još ljudi koji su u Dublinu da je 2700€ premalo za dvoje da izguraju mjesec, da su najmovi skupi.
Najlakše je do posla doći u IT sektoru...
Naše vozačke vrijede...
Za školstvo nisam niš još našla, a nemam sad ni vremena.
mislim da je razlika i u tome što netko podrazumijeva pod "izgurati mjesec", kriteriji su vrlooo rastezljivi
po meni izgurati mjesec u tom nekom minimalnom smislu znaci platiti rentu, rezije i hranu, podmiriti troskove prijevoza i osnovne potrebe clanova obitelji bez zaduzivanja tj ostajanje u plusu.
Pod normalnim zivotom bi podrazumijevala sve ovo iznad + otici vikendom na neki izlet, jednom ili dvaput na mjesec otici u restoran, kupovina nekih odjevnih predmeta.
Pod natprosjecnim bi smatrala sve iznad + kupovina odjece / cipele koja nije ustvari potrebna, izlasci svaki vikend u barove, posjecivanje raznoraznih događanja koja se placaju a sto koga veseli svaki vikend, putovanja, hranjenje vani, odlasci frizeru, pedikeru, manikir i sl.
tako nekako bumbalu.
mi trenutno živimo ovim tvojim normalnim životom (bez odlaska u restorane), ali nismo u stanju izgurati mjesec.
eto.
kombinacija na hrvatski način. koja rezultira dugovima, minusom na računu, pretakanjem iz šupog u prazno i vječitim reprogramiranjem reprogramiranih kredita. jer se ja ne mogu prisiliti da mi se život sastoji od uspoređivanja cijene putra po katalozima centara i štednjom da bi si priuštila kino. hbg.
Bumbalu ...A kako vi izgurate mjesec?
Posljednje uređivanje od zadarmamica : 13.11.2014. at 12:07
mi smo trenutno u kombinaciji izmedju prvog i drugog jer ja ne radim a cetvero nas je.
Bumbalu, može još koje pitanje?
Možete li si priuštiti slobodne aktivnosti za djecu?
kako mislis slobodne aktivnosti?
Dosta stvari je ovdje besplatno - npr bili smo na prekrasnoj predstavi za djecu u kazalistu koja je besplatna jedino sto je trebalo rezervirati karte na vrijeme.
Ako mislis na vanskolske aktivnosti - nisam o tome jos ni razmisljala jer nemamo auto i time mi je teze razvoziti i organizirati se, ali cak i da imamo nebi djeci jos uvalila dodatne obaveze jer samim tim sto moraju pratiti nastavu na jeziku kojeg ne razumiju i nova okolina bez dide i bake i prijatelja, im je po mom misljenju zasad dovoljno.
Doduse, neke aktivnosti su ukomponirane u nastavu, tako je npr plivanje organizirano od strane skole - svaki ponedjeljak je cijeli razred isao na bazen (vozio ih je skolski autobus) jer neka djeca u toj dobi jos ne znaju plivati pa da nauce, a oni koji znaju su ucili razne tehnike plivanja. Ta aktivnost je bila recimo obavezna a dodatno se placala, za 6 odlazaka platila sam 60 eur.
ne, vani ne teče med i mlijeko, za svaki cent se moraš nagrbit,
ni kod nas nije drugačije što se toga tiče.
drugačije je to što grbiš i jedva spajaš kraj s krajem, doslovno.
ja osobno ne poznajem nikoga vani kome nije bolje, financijski,
nego nama ovdje, znači govorim o ljudima koje osobno poznajem.
dovoljno mi je što moj brat koji radi u srednjoj stručnoj spremi u njemačkoj,
samac je, znači ima veće poreze, ima veća primanja nego MM i ja zajedno.
dovoljno mi je što moji roditelji, koji su zaradili mirovinu vani,
od svojih mirovina mogu živjeti normalno i putovati i priuštiti si sve što im treba.
a što ćemo mi jednog dana od svojih mirovina?
prije nisam bila takva, ali me u zadnje vrijeme počela deprimirat ova situacija,
nikako ne mogu predvidjet ni u snovima što bi se sutra moglo dogoditi,
sve manje ima onog -ma bit će bolje, sigurno.
i nije mi više toliko strana misao da bih mogla otići vani.
@Bumbalu - Mislila sam, bi li mogli priuštiti vanškolske aktivnosti (ritmika, gimnastika, plivanje...) sa samo jednom plaćom.
Ali nisi o tome razmišljala pa nema veze.