Upravo zavrsila trecu Bridget Jones, zabavna naravno, ali slazem se s laumi vezano uz Darcyja
Prije toga Amsterdam, odlicna iako mi je kraj ipak malo too much
Upravo zavrsila trecu Bridget Jones, zabavna naravno, ali slazem se s laumi vezano uz Darcyja
Prije toga Amsterdam, odlicna iako mi je kraj ipak malo too much
Robert Harris, "An Officer and a Spy" - o Aferi Dreyfus. Odlicna, mnostvo detalja, jezicno prekrasno bogata, vividna... tople preporuke!
Inace za ljubitelje JK Rowling i Sophie Kinselle - od prve je izasao novi nastavak Cormoran Strike romana, "A Silkworm", a takodjer je navodno za Halloween najavljena spinoff knjiga o Dolores Umbridge; od Kinselle se moze procitati najnovija shopingoholicarka (u Hollywoodu). Dvije rijeci: wish list!![]()
A nije da nisi bila upozorenano, drago mi je pročitati da se netko slaže sa mnom, ponekad si mislim da pretjerujem u nekim svojim stavovima o knjigama.
Nego, upravo sam vidjela da je Kristian Novak dobio nagradu t-portala . Ovo je podsjetnik onima koji još nisu pročitali "Črnu mati zemlu" da je svakako pročitaju, knjiga je odlična, meni najbolja knjiga domaćeg autora u zadnjih 5, ma što 5, 10 godina. Nagrada je zaista zaslužena.
(već sam bila izgubila iole dobro mišljenje o toj nagradi, nakon što su je dobili Ivica Đikić, a nakon njega Tahir Mujičić za svoju jezivo iritantnu knjigu "Budi Hamlet, pane Hamlete")
Bas mi je drago da je Novak osvojio nagradu!
Slazem se s tanjom, roman je izvrstan. Tematika je teska, ali je to nesto tako dobro da se mora procitati. I meni je to takodjer jedna od najboljih knjiga koje sam citala u posljednje vrijeme.
Bas sam jucer procitala intervju s Novakom na tportalu i pomislila kako bi bilo dobro da osvoji nagradu. Em je knjiga genijalna, em on izgleda jako drag i pametan lik.
Upravo zavrsila sa citanjem "Sluskinje" Kathryn Stockett, odlicna knjiga, preporucam..
cestitam Novaku na nagradi!
CMZ je sjajna knjiga.
nadam se da ce nakon ovog priznanja biti jos citanija, jer to svakako zasluzuje.
vezano uz novinarsko pitanje (iz intervjua na tportalu) o eventualnoj bojazni autora zbog slabog/loseg prihvacanja knjige, jer je dijelom pisana dijalektom - potvrdjujem da s jezikom nisam imala nikakvih problema, iako me od Medjimurja dijeli bar 400 km. upravo suprotno, uporaba dijalekta je samo pojacala ozracje cijele knjige.
Meni je upravo genijalno kako je upotrijebio dijalekt u svrhu pojačavanja atmosfere, a rječnik na kraju knjige olakšava čitanje onima koji nemaju veze ni s Međimurjem, ni s kajkavskim.
Bez dijalekta, to više ne bi bila ista knjiga. Ujedno, drugi i treći dio (pisani dobrim dijelom na dijalektu) daleko su bolji od prvog dijela.
slazem se tanja, knjiga bi bila znatno losija bez medjimurskog.
ni Osmi povjerenik bez tretjitjanskog ne bi bio toliko zavodljiv roman. mada ne u istoj mjeri kao Zemla.
evo i ja prijavljujem- pročitana črna mati zemla- odlična!
Ma da, nisam bila dovoljno precizna, jezično i sadržajno je roman podijeljen u tri cjeline (+ prolog i epilog), prvi dio je pisan urbanom štokavicom uz dodatke gradskog žargona, drugi i treći dio su miješani standardni jezik i međimurski dijalekt. Nema nastavaka romana, ali Novak piše novi roman s problematikom međimurskih Romaa s obzirom na studiozan način kojim pristupa pisanju, vjerujem da će i taj biti odličan i jedva čekam da ga objavi
![]()
Lauren Graham, "Someday, Someday, Maybe" - nelosa, mjestimicno autoironicna, citanje ide brzo.. malo bolja verzija chick-lit romana.
Dario Fo, "Papina kci" - tko ima prilike neka ju procita na talijanskom, prekrasno je napisana. Tema je poznata - zivot Lucrezie Borgia i to povijesno doba - ali napisana na vrlo scenografski nacin.
I ja se slazem za Novaka, be medjimurskog to ne bi bilo toliko vjerno. Iako mi medjimurski nije blizak, snalazila sam se u pocetku s rjecnikom, kasnije bez.
Veseli me nova knjiga
I vidjela sam da Fraktura izdaje novog Oza! Bit ce vjerojatno na Interliberu![]()
Posljednje uređivanje od Anci : 02.11.2014. at 08:32
aha, pomilsila sam da ima novi nastavak romana
iako mi se učinio dovršen i potpun ali što znam...
inače, meni je taj međimurski savršeno dočarao atmosferu i približio priču
većinu sam razumjela a što nisam, poslužila sam se rječnikom...
roman je potresan
sad čitam Stiega Larssona, Kule u zraku
prethodni dio Muškarci koji mrze žene je odličan!
Završavam ovih dana podulji roman Kena Folletta, "Pad divova". Nedavno je objavljen i drugi svezak u hrvatskom prijevodu, pa sam uz malo diplomacije u knjižnici uspjela doći istovremeno do oba nastavka, da ih mogu pročitati u cjelini.
Interesantno zamišljeno (razdoblje Prvog svjetskog rata prikazano iz perspektive različitih ljudi u različitim državama), ali po mom mišljenju preambiciozno za ono što je na kraju ispalo. Likovi su, premda interesantni, vrlo plošni, jednodimenzionalni, a kao posljedica toga, i ono što im se dešava nekako postaje predvidivo.
Prizori iz rata su dojmljivi samo ako prije toga niste čitali ništa drugo o tom razdoblju. Ako jeste, onda vas baš i neće fascinirati sve skupa.
Autor kakti želi dati cjelovit prikaz jednog razdoblja i upušta se u zaista detaljne analize politike koje su dovele do rata i analizira sam tijek rata, ali u svemu tome potpuno je ispustio neke važne momente (recimo, Italije kao da nije ni bilo u tom ratu, a upravo je Soška fronta jedan od najbolnijih i najtragičnijih dokaza svog besmisla ratovanja - o tome nema ni riječi).
I tako... ukratko - ako želite prikaz Prvog svjetskog rata, bolje preporučujem neka druga djela (Geert Mak: U Europi, poglavlja koja se odnose na to razdoblje; zatim J. Rouaud: Ratišta; film "Velika iluzija" J. Renoira, itd).
Ako želite prikaz života velških rudara, i o tome smo već čitali (npr. "Kako je bila zelena moja dolina").
Ako želite prikaz Oktobarske revolucije i njezinih posljedica, ruski autori su tu puno direktniji i uvjerljiviji.
Ali u cjelini, knjiga je vrlo čitljiva, vuče na dalje čitanje, to što oba sveska zajedno imaju skoro 1000 stranica uopće se ne čini puno. Osim toga, privlačno je pisano, kompozicijski dosta dobro usklađeno, precizno (nema onog da zaboravi na neki od brojnih likova pa ga naknadno ubacuje, sve ih prati paralelno). Mogu reći da me knjiga u ovih 10-ak dana zaista zaokupila. Nije remek-djelo, ali nije ni izgubljeno vrijeme.
Jagna Pogačnik piše o novom romanu Pirkea - krimiću - i revivalu krimića i trilera u nas.
Inače, ovi krimići objavljeni su u biblioteci Balkan noir, pa su jeftino dostupni na kioscima.
Mene zanima Crveno pile Pavla Pavličića.
Posljednje uređivanje od Jurana : 06.11.2014. at 15:46
Fiona Neill: Friends, Lovers and other Indiscretions - trebalo mi je malo da polovim (neuroticni) ritam grupe prijatelja na pragu cetrdesetih koji i nakon dvadesetogodisnjeg prijateljstva muku muce s neizrecenim dogadjajima... No jednom kad sam ulovila ritam, knjiga mi se dosta dopala. Svidja mi se vidjenje odraslih kroz oci adolescenta na pragu punoljetnosti; preporuke.
Sandale Bekima Serjanovića su me malo razočarale. Prva dva njegova romana volim, ovaj ne. Kao da je pisao neki obećani rukopis nakladniku. A početak je bio ok.
Čitam Danijela Glattauera i Dobar protiv sjeverca. Ne volim ljubavnu tematiku, ali mi se ova sviđa. Slučajno se nepoznati si Emma I Leo počinju dopisivati e-mailovima. U toj formi je roman i pisan. Neopterećeno dopisivanje prerasta u zadirkivanje, intimnost, sarkazam, u ljubav.
Ima i nastavak romana.
Pocela Brodeckov izvjestaj i odustala na cca 1/4, jednostavno mi ne pase, zivcira me nacin pripovjedanja.
Pocela sinoc Izvod iz knjige rodjenih, Prica o Danilu Kisu od Marka Thompsona, cista uzivancija.
Jen, bas mi je zao da ti se ne svidja!
Ja sam upravo dovrsila prvi roman jeffreya eugenidesa, nevina samoubojstva. Dobar je, iako me ne odusevljava. Njegov roman srednji spol (za koji je osvojio i pullitzera) mi je bio predivan!
Ovaj prvi je kraci roman, prije svega bizaranali meni nakon citanja nije skro sjeo.
Inace, dok citam, volim imati likove koji su mi dragi, a ovdje to nisam nasla. Mozda je to razlog zbog kojeg mi nije dobro sjeo.
Posljednje uređivanje od Anci : 08.11.2014. at 08:35
Vidim, Ljevak, jupi, kupit ću si je. Nadam se da me neće razočarati.
Mary Wesley, Not that Sort of Girl.
Usprkos naslovu, koji bi me, da nisam vec procitala njenu Chamomile Lawn, totalno obeshrabrio banalnoscu, knjiga mi je odlicna, zapravo, Wesley mi je odlican narator, ovogodisnje otkrice - jednom kad pocnem citati nesto njeno, ne mogu stati.
Odlično, to ću sljedeće. Nedavno sam shvatila da čitam jako malo domaćih autora, pa sam navratnanos pročitala Hotel Grand od Barešića - svidio mi se roman, tema je ok, al forma mi nikako nije sjela, a zatim i 100% pamuk od Ivane SB - to mi je sjelo ko kec na jedanaest. Istina je da su sve priče uznemirujuće i da sam imala osjećaj da mi onako malo prstom po rani kopa, al mi se jako sviđa kako ona piše. Možda to ima veze s tim da smo sličnih godina i geografskog porijekla, pa koristi jezik koji mi je jako blizak i koji me pogađa u žicu.
Od Hotela Grand meni je puno bolji bio Osmi povjerenik, pa ako njega još nisi, svakako ga preporučujem, genijalna je knjiga!
100% pamuk se i meni svidjelo. Nisu sve priče jednako dobre, ali ima nekoliko stvarno antologijskih.
Od domaćih, ovako napamet, mogu još preporučiti priče Tanje Mravak (Moramo razgovarati) i krimiće Nade Gašić (Mirna ulica, drvored i Voda, paučina). I Zorana Ferića, ofkors, ali on ne sjeda svakome, dosta je morbidan i ima neki pomaknuti smisao za humor (meni paše).
Tanja, jesi mozda citala Kseniju Kusec? Ja sam nedavno procitala jednu zbirku prica i bas mi se svidjelo.
Sad citam ona tvoja Ratista i cekam da jedno drugome kliknemono zadad nista.
Marta, od domacih svidjela bih preporucila (pored Novaka) i Tatjanu Gromaca. I svidjela mi se Sanja Lovrencic i njezine Martinove strune.
I odlican je roman Sase Stanisica Kako vojnik popravlja gramofon.
Posljednje uređivanje od Anci : 10.11.2014. at 22:21
Kseniju Kušec nisam čitala, ali doći će na red, valjda.
Sanju Lovrenčić jako volim, sve što je napisala (osim "Klizališta", to mi je bilo dosadno), a naročito Martinove strune (ok, možda zato što i sama imam doma dečka koji svira violončelo).
Tatjana Gromača je izvrsna, ali ponekad teška. Vidim da joj Fraktura objavljuje novu knjigu, zanima me kakva je.
Stanišić je isto odličan, ali on ne spada u domaće autore, osim po imenu, roman "Kako vojnik popravlja gramofon" napisao je na njemačkom, i u knjižnici ga drže na polici s njemačkim autorima. Slično kao i Alen Mešković i njegov "Ukulele jam", koji je napisan na danskom (još jedna izvrsna knjiga!).
Znam za Stanisica i da pise na njemackom, al ja ga stalno drzim "nasim"![]()
Stanišića nikako ulovit u knjižnici, ali sam zato upravo počela s Ukulele Jamom. Zasad simpatično, sviđa mi se.
od "domacih" sam zadnje procitala Čefuri raus, od Vojnovica
dobar!
sad citam Prijevremene izbore od Rawlingsice
tako puno likova ima, trebala mi je trecina knjige da zapamtim tko je tko, i u kojem odnosu
ali odlicna je pripovjedacica
Osmog povjerenika sam pročitala davno, kad je izašao.
Sad sam posudila Novaka. Javim dojmove.
Krenula sam sa Gone girl. Knjiga mi se za sad svidja, blizu sam polovine, mada sam nailazila na komentare da je knjiga ustvari dosadna do pola. Ono sto se meni dopalo jeste nacin na koji autorica pise, a ako ce radnja tek sad krenuti, onda...ocekujem jako dobru zabavu
upravo završila Juliana Barnesa, Osjećaj kraja.
odlična knjiga, koju je ovdje prije dva mjeseca preporučila Angie75.
knjiga je kratka, moja je preporuka (i Barnesova) da ju čitate u jednom dahu. razlika onoga što smo sami iskonstruirali o nekom događaju i onoga što se stvarno dogodilo, može biti golema. ako je taj događaj bio iole važan za nečiji život tragedija je gotovo neminovna. na osnovnoj razini knjiga je netipičan krimić, a izvan toga ima još puno slojeva za više od jednog čitanja.
osim toga pročitala sam Pirkeovo Vršenje dužnosti, koje je odličan tvrdokuhani krimić o sprezi politike, kriminala i policije, tako tipičnoj za našu svakodnevicu.
Vjerno susjedstvo, Tane French nešto je manje uspio krimić i analiza tipične irske radničke obitelji.
Van, Natsuo Kirino je japanski krimić u kojem je 'obično' obiteljsko nasilje okidač jezovitog slijeda događaja.
Nestala, Gillian Flynn je solidan triler o tome kako je krhka ljubav sazdana na predodžbama i očekivanjima.
puno je krimića na mojim policama u zadnje vrijeme.
Ajde, stavljam si ga na popis.
Tanja, procitala sam Ratista. Ne znam jos sto bih rekla, ne mogu uopce formulirati
Knjga je jako dobra, no ne znam jel do meneili je zaista zbunjujuce, no zbunjivalo me je to njihovo obiteljsko stablo
Ocekivala sam da je ovo "ratna" proza, tj. neki klasican ratni roman. Veci dio knjige cine naratorova sjecanja, poneke smijesne scene iz obiteljskog zivota (djed i plaza npr.) da bi me na kraj bas sokirao: oni opisi rata, upotrebe bojnog otrova, mrtvih... Tako je vjerno da se najezis.
Kraj mi je najupecatljiviji dio knjige.
Uglavnom, jako je dobro. Jedino sam se malo gubila u tome tko je tko :D
Na polici imam jos tri:
Zvuk banana Ece Temelkuran http://www.mvinfo.hr/izdvojeno-kriti....php?ppar=8263
Zonu (u izdanju Frakture): http://www.fraktura.hr/knjige/product.aspx?p=773
I Nocas sam je vidio Drage Jancara (kojeg sad prvi put planiram citati) http://www.mvinfo.hr/najnovije-knjig....php?ppar=8687
Citao netko nesto od toga?
Dovršila Ukulele jam Alena Meškovića.
Kako sam rekla kad sam počela, vrlo simpatičan je ostao do kraja. Nepretenciozan i čitak, svidio mi se jako i preporučujem ga. Uspoređivali su ga s Hotelom Zagorje, i jest sličan, odrastanje u izbjeglištvu, ali mi je duhovitiji i zanimljiviji (što reći, volim bosanski humor).
Kupila sam knjigu o Kišu na Interliberu, izdavač je Buybook a ne Ljevak, i malo je reći da sam oduševljena.
Kome je poznat Kišev "Izvod iz knjige rođenih" (a tako se zove i knjiga) nek' zna da su naslovi poglavlja rečenice iz tog teksta, i da na temelju tih rečenica autor (Mark Thompson) priča priču o Kišu.
Priča se prekida poglavljima u kojima autor detaljno analizira Kiševe knjige.
Sve u svemu, za ljubitelje djela DK obavezno štivo. Najveći mi je problem prisiliti se da čitam polako.
Pročitala sma Novaka. Roman je fantastičan. Fantastičan. Ako uspijem ovaj kaos u glavi razbistriti i utjerati u riječi, a riječi u rečenice, napisat ću još koju na tu temu.
Baš mi je drago marta da ti se tako sviđa
Ja sam isto bila pod dojmom još dugo, dugo... I svima ga preporučivala.
Sad su mi Hešto i Pujto smiješni, ovako s odmakom, ali kad se sjetim koju jezu su utjerali i tom jadnom dječaku a s time i meni![]()
Hešto i Pujto su mi se danima i danima vraćali u misli. Ušli su nam i u kućnu metaforiku. Nevjerojatno kako ih je dobro izgradio. Baš smo sinoć kupili ČMZ, a već dugo iz prostornih razloga ne kupujem nove knjige...
Za one koji žele znati više:
http://crnamatizemla.com/![]()
Zadnje sam pročitala Sarin ključ, Tatiana de Rosnay. Meni strašno dirljiv roman o dvije obitelji koje povezuje velika tajna. Riječ je o masovnom uhićenju pariških Židova i o hrabroj djevojčici Sari. Svakako preporučam!