Stranica 9 od 26 PrviPrvi ... 789101119 ... PosljednjePosljednje
Pokazuje rezultate 401 do 450 od 1264

Tema: liječenje ovisnosti o slatkom

Osoblje foruma spajalica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2005

Početno

ja se na srecu mogu kontorlirati, ali znam kako to izgleda kad to ne radim.
    Beti lako je reci zasto i kako i sl. kao da kazes alkoholicaru, pa jedna casa vina za ruckom je blazenstvo kako se mozes toga odreci, ili u kombinaciji s temom kako mozes ne jesti kolace s rumom. ili pak narkomana ma daj samo jedan joint. mozak pamti ugodu i zeli je kao i cijelo tijelo.

odricanje slatkog je tesko, ali ne i nemoguce. ja bi na vasem mjestu kad bi si slozila kockice u glavi da to zelim, maknula sve, ali sve, cak i med u caju. i tako neko vrijeme. dok ne osjetim da zbilja prodje dan i da mi se vrti od prekapanja po ormaricima i trazenja one Al folije pa makar i sa mrvicama. nakon toga bi si dopustila tzv. tamnu cokoladu. tj. cokoladu s velikim udjelom kakaoa. ali treba i cokoladu znati jesti. nije samo ubacis u usta i progutaj, pa sljedecu kockicu i tako redom.
    kocikca se ne guta odmah, pusti se da se pocne topiti u ustima lagano, tek tad osjetite pravi okus koji izlazi iz kakaoa. i onda je lagano sazvacete i progutate.
    sladoled sam nekad jela da je ono pakiranje od 1L zapravo mjera za mene. sjecam se kad je izasla Ledova stracciatella s preljevom od narance. mljac. spremila sm brdo ispita na tom sladoledu. sad pojedem ponekad sladoled. nije mi svakodnevna hrana.

svima sretno.

Tashunica avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2007

Početno

Citiraj Angie75 prvotno napisa Vidi poruku
    Meni se čini da je jedino efikasno naprasno prestati jesti slatko, i onda se s vremenom stvarno izgubi i želja.
    ovo je živa istina, ali stvarno.
    samo se kod mene ne radi o slatkom nego o koli
    neumjereno sam je pila, nedavno su mi rekli da mi je bilirubin visok,
    moj zaključak je kola.
    znala sam da nema ništa od toga malo po malo, isti tren sam ju ukinula,
    imala prave apstinencijske krize, sanjala, drhtala, ma grozno.
    nakon skoro mjesec dana u subotu sam uzela pola čaše
    i to više nije to, okus se promijenio, nisam ni popila do kraja.
    još uvijek nakon obilnog ručka imam želju natankat se kolom,
    dobro je, bar nemam cijeli dan želju.

Mojca avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2010

Početno

Meni je stres okidač za slatko.... za UH općenito.

Jučer sam došla doma i napravila veliku zdjelu salate i uz nju dva jaja... i pomislila kako mi je to super, da više ne trebam ništa jesti... i osjećala se baš dobro... i nešto kasnije stigao je mail koji me uznemirio, došli su godti... pojela par kolača, čaj sa šećerom... i još večerala s MD-om kad je došao doma oko 9.
    I jedem i znam da je to sve totalni shit.

A ne mogu si pomoći....

Datum pristupanja
    May 2007

Početno

joj, da mi se riješiti čokolade i sladoleda i... mislim da mi dnevno utučemo u slatkiše više nego neke obitelji u ručak. najgore mi je što ne mogu djeci reći da budu razumni i da se suzdrže, kad sam im jako loš primjer. sram me i ljuta sam na sebe, ali sve zaboravim kada osjetim te okuse u ustima. nikad se nisam mogla kontrolirati i stati na nekim razumnim količinama, zato potvrđujem već rečeno - treba se skinuti potpuno i naglo, da se mogu zadržati na kockici čokolade ne bih ovu temu ni čitala. ovisnik na kvadrat.

Beti3 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2010

Početno

Nisam znala da netko toliko žudi za slatkišima da ne može reći dosta. Kod mene npr. danima stoje otvorene bijela i smeđa Milka, išla sam pogledati, fale po dva reda, a ima nas doma pet . Uvijek su u kući slatkiši, nikad nikome nisam branila da jede, možda i zato nitko nije ovisan, ne znam. Nutelu sam bacila, jer joj istekao rok. Kekse otvorim kad dođu gosti i evo tri razna paketa otvorena, nepojedena.
    A ja upravo jedem suhi ananas, mendule i kikiriki, slano i slatko.

Možda bi vas prošla želja da se toliko prejedete slatkog, da vam je slabo, da boli želudac, pa ubuduće povežete slatkiše i neugodu.

A ovisnost o čokoladi i o alkoholu se ne može usporediti. to su dvije posve različite ovisnosti. i što se tiče kemijskih puteva u tijelu, što se tiče posljedica, a pogotovo što se tiče prestanka iste. Drogu u kontekstu čokolade, neću ni spominjati, posve nemoguće upoređenje.

Čokolada je zdrava.

Datum pristupanja
    Nov 2005

Početno

kakao je zdrav, a ne cokolada. kakao sadrzi antioksidanse a ne cokolada. dakle kad kazes da je cokolada zdrava onda se to moze reci za cokoladu koja sadrzi veci udio kakaoa.

milka to svakako nije, najobicnija milka mlijecna ima 30% kakao, 58% secera.

prejedanje ne pali, meni nikad nisu branili da jedem slatko, pa sam imala faze kao da cu umrijeti ako ne pojedem nesto isti tren, pa makar to bila tjestenina s secerom.
    Beti po cemu se razlikuje ovisnost jedna od druge? da li su putevi ovisnosti o alkoholu razliciti od onih od droge?
    ovisnost je ovisnost. bila ona psiholoska ili fizioloska. oba puta odvikavanja su teska.

osobno sto sam starija manje mi je slatko privlacno, ne znam zasto, ali je.

Osoblje foruma sirius avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2005

Početno

Citiraj Beti3 prvotno napisa Vidi poruku
    Nisam znala da netko toliko žudi za slatkišima da ne može reći dosta. Kod mene npr. danima stoje otvorene bijela i smeđa Milka, išla sam pogledati, fale po dva reda, a ima nas doma pet . Uvijek su u kući slatkiši, nikad nikome nisam branila da jede, možda i zato nitko nije ovisan, ne znam. Nutelu sam bacila, jer joj istekao rok. Kekse otvorim kad dođu gosti i evo tri razna paketa otvorena, nepojedena.
    A ja upravo jedem suhi ananas, mendule i kikiriki, slano i slatko.

Možda bi vas prošla želja da se toliko prejedete slatkog, da vam je slabo, da boli želudac, pa ubuduće povežete slatkiše i neugodu.

A ovisnost o čokoladi i o alkoholu se ne može usporediti. to su dvije posve različite ovisnosti. i što se tiče kemijskih puteva u tijelu, što se tiče posljedica, a pogotovo što se tiče prestanka iste. Drogu u kontekstu čokolade, neću ni spominjati, posve nemoguće upoređenje.

Čokolada je zdrava.
    Zapravo si posve u krivu.
    ovisnost bilo koje vrste pogada iste centre u mozgu i pobuduje istu reakciju ( ako cemo gledati biokemiju).
    cilj svake ovisnosti bila ona o drogi, cigaretama, seksu ili hrani za cilj ima oslobadanjanje endorfina .
    e, sad, da je nesto od toga dostupnije ,( uvjeto receno )zdravije, jeftinje i u konacnici drustveno prihvatljivje - jest.
    ali sa strane biokemije , to je potpuno ista stvar.

AdioMare avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2006

Početno

ja ne kužim, prestala sam pušiti. kavu ne pijem skoro godinu. nije mi bilo skroz bezbolno, ali odrekla sam se.
    kravlje mlijeko i sve proizvode od mlijeka eksperimentalno sam izbacila iz prehrane par mjeseci. trepnula nisam.

prođu tjedni, pa i mjeseci da ne probam ništa slatko, ni med, ni suho voće, čak ni svježe slatko voće (s visokim GI)
    napitke ne šećerim, ne pijem slatko gazirano, potpuno izbjegavam "brze" UH
    ali okus čokolade, kremšnita, ma svih kolača, uvijek mi je živ u sjećanju i uvijek bih se mogla vratiti žlicama nutele, ma da apstiniram 2 godine.

cigarete mi ne padnu na pamet! a nisam bila vikend pušač, baš naprotiv, ako nisam navečer imala dovoljno cigareta za jutarnju kavu bila sam vrlo uzrujana.
    ma ako ne bih voljela da je obrnuto, koliko mi ta težnja i čežnja za UH ne jenjava. ama nikako. bože

Datum pristupanja
    Nov 2005

Početno

Pa to je logicno.
    jesti - moras. I to nekoliko puta dnevno.
    sve ostalo - ne moras.
    i svaki put odredena hrana ( ugljikohidratna, najcesece) izazove ovisnicku reakciju i tesko stati na jednom redu, kugli, komadu ...
    Posljednje uređivanje od sirius : 25.11.2014. at 18:28

AdioMare avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2006

Početno

Citiraj sirius prvotno napisa Vidi poruku
    Pa to je logicno.
    jesti - moras. I to nekoliko puta dnevno.
    sve ostalo - ne moras.
    i svaki put odredena hrana ( ugljikohidratna, najcesece) izazove ovisnicku reakciju i tesko stati na jednom redu, kugli, komadu ...
    ma nije mi to logično
    kako se cigareti nikad nisam poželjela vratiti i to je uvijek no-no, a na čoksi pokleknem sad pa sad. pokleknem, ne govorim o zapadanju u ovisnički zatvoreni krug!

Tashunica avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2007

Početno

meni je teže bilo sada se odreći kole,
    nego kad sam se odrekla cigarete u trudnoći.
    ovako sam izgleda kad bih vidjela kolu
    bez čokolade i mogu,
    dok bez kolača nikako. i tako to.

AdioMare avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2006

Početno

Citiraj Tashunica prvotno napisa Vidi poruku
    bez čokolade i mogu,
    dok bez kolača nikako. i tako to.
    ma ne mogu ni ja bez kolača, za njima čak i više čeznem!
    kad god pomislim u čemu bi najradije guštala pomislim na fini kremasti kolač ili tortu.
    kad pomislim u čemu bih se brzopotezno ubila onda je to čokolada

ja sam se navukla na mineralnu vodu i to mi nije drago

Datum pristupanja
    Nov 2005

Početno

Moja baka se prije 30 godina bila navukla na smoki.
    i dan danas mi prica kako je bila ovisna o vrecici smokija nakon posla , i da je mrzila svekrvu koja joj je jednom uzela par komada iz vrecice . Bas tih par komada joj je falilo. Kad je prepoznala taj ovisnicki obrazac, prekinula je vezu sa smokijem zauvijek. Ali jos ga i danas spominje. :D

Tashunica avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2007

Početno

Citiraj AdioMare prvotno napisa Vidi poruku
    ma ne mogu ni ja bez kolača, za njima čak i više čeznem!
    kad god pomislim u čemu bi najradije guštala pomislim na fini kremasti kolač ili tortu.
    kad pomislim u čemu bih se brzopotezno ubila onda je to čokolada

ja sam se navukla na mineralnu vodu i to mi nije drago
    sporopotezno ledeni vjetar ili mramorni kuglof preliven čokoladom,
    a brzopotezno snickers.

a otkad ne pijem kolu, pijem mineralnu

Beti3 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2010

Početno

Zapravo si posve u krivu.
    ovisnost bilo koje vrste pogada iste centre u mozgu i pobuduje istu reakciju ( ako cemo gledati biokemiju).
    Neću polemizirati, samo da ti kažem da nisam spomenula biokemiju u svome postu, a o centrima u mozgu sigurno neću pisati na Rodi

Citiraj AdioMare prvotno napisa Vidi poruku
    prođu tjedni, pa i mjeseci da ne probam ništa slatko, ni med, ni suho voće, čak ni svježe slatko voće (s visokim GI)
    napitke ne šećerim, ne pijem slatko gazirano, potpuno izbjegavam "brze" UH
    Ti uopće ne unosiš šećer? I tvoja liječnica se slaže s tim? Ne znam, ali mislim da nije pametno to raditi svome tijelu, ako ono inače normalno funkcionira, tj nije bolesno.

Ali, stvarno, zezate li kad napišete da je netko ovisan o čokoladi, koli, smokijima... ma bilo kojoj hrani? Jednostavno mi je to čudno. Hrana kao hrana, nema jedne, ima druge ( samo neka je ima, da nitko nije gladan).

Datum pristupanja
    Jun 2005

Početno

cilj svake ovisnosti bila ona o drogi, cigaretama, seksu ili hrani za cilj ima oslobadanjanje endorfina .
    e, sad, da je nesto od toga dostupnije ,( uvjeto receno )zdravije, jeftinje i u konacnici drustveno prihvatljivje - jest.
    ali sa strane biokemije , to je potpuno ista stvar.
    Što se endorfina tiče-u pravu si, ali metabolizam šećera jako je složen. Ovisan je između ostalog o cinku i kromu, a ovog prvog zaista jako nedostaje u populaciji jer ga "troši" gotovo svaki upalni proces i neophodan je za sintezu inzulina. Krom je dio receptora za prijenos glukoze u stanicu tako da njegov nedostatak može rezultirati potrebom stanice za energijom iako šećera u krvi ima dovoljno, ali ne ulazi u nju i ne troši se nego pohranjuje u masno tkivo nakon pregradnje.

Ono što nas može tjerati na konzumaciju Nutele i Milke je potreba za lecitinom (isto vrijedi i za kremaste kolače) jer je on zbog svojih djelatnih tvari jedno od hranjiva za mozak pa je normalna potreba za njima kad dolazi do promjena u ponašanju, depresije, nervoze...

S druge strane, večernja potreba za slatkim može se javiti ako kalorijske potrebe nisu zadovoljene tijekom dana, ako se jelo neredovito i nekvalitetno.

Datum pristupanja
    Jun 2005

Početno

Ti uopće ne unosiš šećer? I tvoja liječnica se slaže s tim? Ne znam, ali mislim da nije pametno to raditi svome tijelu, ako ono inače normalno funkcionira, tj nije bolesno.
    Beti, ako ne šećeriš pića i jelo to ne znači da šećere ne unosiš. Sjeti se fruktoze npr. Ili celuloze i škroba. I to su šećeri. A pravi liječnik bi trebao pacijenta jako podržavati u tome da ne unosi previše šećera jer se zna što sve oni u tijelu rade. Pogledaj malo LCHF način prehrane, djelovanje šećera općenito... Masno nije opasno. Slatko je. Piramida prehrane, onakva kakvu smo je učili, ne osigurava zdravlje.

Apsu avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2013

Početno

Ja ne zezam da sam ovisna o slatkom.
    Doslovno imam simptome susprezanja. Nocas sam sanjala kako jedem kolace, a sad upravo idem u krevet jer ne mogu bit.

AdioMare avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2006

Početno

Citiraj mim prvotno napisa Vidi poruku
    Ono što nas može tjerati na konzumaciju Nutele i Milke je potreba za lecitinom (isto vrijedi i za kremaste kolače) jer je on zbog svojih djelatnih tvari jedno od hranjiva za mozak pa je normalna potreba za njima kad dolazi do promjena u ponašanju, depresije, nervoze...
    Ok, hvala, bar znam šta mi je.

Nisam razgovarala s dr u vezi toga.
    Na svoju ruku mislim da mi je šećera iz povrća i voća s niskim GI dosta, iako ne kažem da je tako.

betty blue avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2008

Početno

Beti, jel ti zbilja mislis da tijelu treba secera? Mislis da je to dobro gorivo? mislis da u batatu ili repi ili brokuli ili bundevi nema ugljikohidrata uopce? Ja mislim da ima i da ih ima taman dovoljno da je sav secer preko toga VIŠAK.
    A onaj tko ne zna sto je ovisnost o UH ne bi trebao docirati drugima koji se svakodnevno bore s tim.
    Meni svaki bas svaki dan na poslu komentiraju kako mogu da ne uzmem bar vrecicu secera uz kavu ili da mi nista nece biti ako pojedem keksic kojim me stalno nutkaju. Ne objasnjavam, samo odbijem. Jer se krive drine ne ispravljaju. A i svoje misljenje o tome koliko dobrog ili loseg za svoje zdravlje cine oni koji naspu dvije vrecice secera u ness od vanilije i uz to baklavu pojedu zadrzim za sebe.

Datum pristupanja
    Nov 2005

Početno

Što se endorfina tiče-u pravu si, ali metabolizam šećera jako je složen. Ovisan je između ostalog o cinku i kromu, a ovog prvog zaista jako nedostaje u populaciji jer ga "troši" gotovo svaki upalni proces i neophodan je za sintezu inzulina. Krom je dio receptora za prijenos glukoze u stanicu tako da njegov nedostatak može rezultirati potrebom stanice za energijom iako šećera u krvi ima dovoljno, ali ne ulazi u nju i ne troši se nego pohranjuje u masno tkivo nakon pregradnje.

S druge strane, večernja potreba za slatkim može se javiti ako kalorijske potrebe nisu zadovoljene tijekom dana, ako se jelo neredovito i nekvalitetno.
    Imas pravo. I druge stvari su tu u igri. Zato sam i rekla da je puno kompliciranije od prestanka pusenja.
    prerezes i gotovo.
    Meni je samo bilo bez veze ono Betino " pa kako ne mozete stati ( nakon jedne kockice)?!"

Datum pristupanja
    Nov 2005

Početno

Citiraj betty blue prvotno napisa Vidi poruku
    Beti, jel ti zbilja mislis da tijelu treba secera? Mislis da je to dobro gorivo? mislis da u batatu ili repi ili brokuli ili bundevi nema ugljikohidrata uopce? Ja mislim da ima i da ih ima taman dovoljno da je sav secer preko toga VIŠAK.
    A onaj tko ne zna sto je ovisnost o UH ne bi trebao docirati drugima koji se svakodnevno bore s tim.
    Meni svaki bas svaki dan na poslu komentiraju kako mogu da ne uzmem bar vrecicu secera uz kavu ili da mi nista nece biti ako pojedem keksic kojim me stalno nutkaju. Ne objasnjavam, samo odbijem. Jer se krive drine ne ispravljaju. A i svoje misljenje o tome koliko dobrog ili loseg za svoje zdravlje cine oni koji naspu dvije vrecice secera u ness od vanilije i uz to baklavu pojedu zadrzim za sebe.
    Nije secer u maloj kolicini los. To je obradena secerna repa. Stvar je u kolicini. I u tome da nekog mala kolicina uvijek i stalno vuce na jos. I onda to nije zlicica secera u kavi nego na kraju 10 zlicica secera samo u jednoj casi kole.

Apsu avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2013

Početno

Hvala, o tom moram porazmislit

Datum pristupanja
    Nov 2005

Početno

Citiraj Apsu prvotno napisa Vidi poruku
    Hvala, o tom moram porazmislit
    A mozes uzimati i krom i cink kao dodatke ( probala, nije pomoglo. Ali ne steti. ).

betty blue avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2008

Početno

Nije secer u maloj kolicini los. To je obradena secerna repa. Stvar je u kolicini. I u tome da nekog mala kolicina uvijek i stalno vuce na jos. I onda to nije zlicica secera u kavi nego na kraju 10 zlicica secera samo u jednoj casi kole.
    Nisam strucna, ja to onako laicki vjerujem da je ok onaj secer koji se prirodno nalazi u hrani: mlijeku, vocu, povrcu, orasastim plodovima. I vjerujem da je to dovoljno (za zdrav organizam). Secer koji se dodaje u hranu, koliko znam, nema nikakvu nutritivnu vrijednost. Osim meda. A nije ni dobro gorivo jer ima kratak rok trajanja iskoristivosti (za razliku od masnoca).
    Meni je u mojoj ovisnosti pomoglo da razmisljam u tim kategirijama nutritivne iskoristivosti. Sto moje tijelo dobiva time? Jel to gradivni materijal? Za sto je to gradivni materijal? Sto tijelo gubi ako to ne pojedem itd itd.

Ginger avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2007

Početno

Apsu, ovo sto je rekla mim - kad se ne jede redovito i kvalitetno - obrati paznju na to
    Kod mene je stvarno tako, ako ne jedem redovne, kvalitetne i dostatne obroke, onda stalno ubacujem neka s*anja u sebe i natrpam se slatkim i junkom, tek toliko da se popuni praznina
    Kad jedem redovno, prave obroke, nemam bas previse potrebu za slatkim i junkom
    Kad uz to redovno vjezbam, jos i manje
    Mislim, pojedem slatkog, al nista previse

Datum pristupanja
    Jun 2008

Početno

Jooj tek sad sam vidjela ovu temu ! Meni je problem poceo sredinom trudnoce..jednostavno sam svako malo morala gricnut nesto slatko, pa red dva tri cokolade,pa malo jaffa keksa pa po mogucnosti malo kolaca ili palacinke i tako non-stop! Nadala sam se da ce nakon poroda ta zelja malo splasnuti ali bilo je samo gore..znala sam potamanit pola protvana kolaca , nakon sendvica za dorucak obavezno jos kruha i pekmeza i tak. Evo prosla je skoro godina dana i sve je i dalje isto. U meduvremenu mi stitnjaca poludila i opcenito se ne osjecam dobro kako bi trebala. Razmisljala sam (osim izbacivanja slatkog) i krenuti s nekom dijetom, ali kako dojim stalno odgađam...kao krenut cu bar jesti zdravije, vise voca , povrca i tak...pa opet nista. Mozda mi nakon citanja prica i drugih ovisnika bude lakse zapoceti

Datum pristupanja
    Jun 2008

Početno

Ja za vrijeme pilatesa znam razmisljati o tome kaj cu slatko pojest kad dodem doma

Datum pristupanja
    Nov 2005

Početno

Nisam strucna, ja to onako laicki vjerujem da je ok onaj secer koji se prirodno nalazi u hrani: mlijeku, vocu, povrcu, orasastim plodovima. I vjerujem da je to dovoljno (za zdrav organizam). Secer koji se dodaje u hranu, koliko znam, nema nikakvu nutritivnu vrijednost. Osim meda. A nije ni dobro gorivo jer ima kratak rok trajanja iskoristivosti (za razliku od masnoca).
    Meni je u mojoj ovisnosti pomoglo da razmisljam u tim kategirijama nutritivne iskoristivosti. Sto moje tijelo dobiva time? Jel to gradivni materijal? Za sto je to gradivni materijal? Sto tijelo gubi ako to ne pojedem itd itd.
    Sav secer iz vrecice, mlijeka, krumpira, cikle, jabuke ... ulazi u isti metabolicki proces, pa si ti misli. :D
    e, sad, ako u paketu sa tim secerom dolaze vitamini, minerali i vlakna, tijelo ima vise koristi od onog secera koji ima samo kalorije.
    velika kolicina ugljikohidrata jest problematicna za one ljude koji ima problem sa tolerancijom na glukozu.
    Isto tako pitanje je potrosnje , tj. fizicke aktivnosti pa da li ce taj secer iz krvi kojom brzinom uci u stanice...
    i tako , ima tu svega, kompleksne su to stvari.

pak avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2007

Početno

Citiraj leeloo77 prvotno napisa Vidi poruku
    Ja za vrijeme pilatesa znam razmisljati o tome kaj cu slatko pojest kad dodem doma
    Ha, ha ja sam na izlasku iz dvorane znala naruciti cevape u lepinji da stignu doma kada i ja .
    A jucer sam odvjezbala vjezbe 30DS sa onog topica i nakon toga navalila na nutellu. Danas imam upalu misica i umjesto vjezbanja ispekla muffine sa nutellom. Nikada nisam mislila da sam ovisnik o UK i slatkom nego ja jednostavno to volim. Jedini put kada sam bila na dijeti jela sam juhe+tjesteninu samo sa sirom+obavezno malo cokolade i lijepo sam smrsavila.
    A moram priznati da sam prije puuuno vise cokolade jela ono od ducana do doma ode dorina ili milka, ali kada sam prestala opterecivati se sa time kako to nije dobro i da moram smanjiti i prihvatila da ako tjelo pita znaci da mu nesto fali pa mu treba to i dati ja sam prestala razmisljati o cokoladi, nutelli i sl. Sada prodju dani ili tjedni da ne pojedem nutellu sa zlicom ili cokoladu a onda se zaredaju dani kada je jedem svaki dan.
    Bez kruha ne mogu, nisam nasla jos zamjenu koja bi me drzala sitom.
    Posljednje uređivanje od pak : 25.11.2014. at 22:05

Datum pristupanja
    Jun 2005

Početno

Sav secer iz vrecice, mlijeka, krumpira, cikle, jabuke ... ulazi u isti metabolicki proces, pa si ti misli. :D
    e, sad, ako u paketu sa tim secerom dolaze vitamini, minerali i vlakna, tijelo ima vise koristi od onog secera koji ima samo kalorije.
    velika kolicina ugljikohidrata jest problematicna za one ljude koji ima problem sa tolerancijom na glukozu.
    Isto tako pitanje je potrosnje , tj. fizicke aktivnosti pa da li ce taj secer iz krvi kojom brzinom uci u stanice...
    Istina. Još kao dodatak... Tijelo za razgradnju složenih UH troši energiju. Za razgradnju saharoze vrlo malo. Zato "spori" UH niskog GI zaista nisu štetni, ali ni s njima ne treba pretjerivati. Osim toga, trebalo bi ih jesti do 14 sati, a kasnije se više orijentirati na proteine. Sve slatko (uključujući i voće) ne bi trebalo jesti iza 18 sati jer produkcija inzulina drastično pada, šećer se gomila u organizmu i skladišti kao mast.
    Dakle, spori UH za doručak (ako ih se konzumira), najkasnije za ručak. Brzi UH su ništkoristi i treba ih izbjeći.
    Ako se uzimaju suplementi cinka i kroma obavezno se uzimaju uz doručak koji sadrži UH da se stanice nakrcaju šećerom kojeg će razgraditi. Lecitin je mast pa je svejedno kad se uzima.

betty blue avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2008

Početno

Naravno, secer je secer, onaj iz voca je u prirodnijoj ambalazi pa je prihvatljiv.
    Iako, voce je slatkis prirode, to znaju svi koji su se udebljali jeduci smokve i grozdje. Sad ce se sigurno javit oni koji cijelo ljeto jedu smokve, kilu na dan, a ni grama ne dobiju

betty blue avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2008

Početno

Mim, kakav je stav struke prema eritritolu?

Datum pristupanja
    Nov 2005

Početno

Da, i mene zanima. Vidim da je nova moda . Nakon bljutave stevije. Mozda struka jos nije niti stigla stvoriti stav?

betty blue avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2008

Početno

Da se odmah ogradim, meni to ne treba na svakodnevnoj bazi nego tipa jednom mjesecno kad bih neki desertic pojela

Datum pristupanja
    Jun 2005

Početno

Hoćeš moj stav ili stav struke ?

Dakle, relativno je novi na tržištu kao zaslađivač pa još treba vidjeti kakvo je djelovanje, ali osobno sam protiv tvari bez do kraja poznatog metaboličkog puta razgradnje i naročito onih koje djelomično metabolizirane završe u urinu jer znamo kakva je brzina eliminacije istog iz tijela. Ne bih da se bilo koja kemijska tvar toliko dugo zadržava u mokraćnom mjehuru.
    Moj stav je-što manje ičega što nadomješta slatko. Ako se (rijetko) peče kolač može se drastično smanjiti količina šećera, zasladiti ga bilo čime prirodnim, u pudinzima i sličnom agava je super (kod nas se njome sladi gotovo sve), kiselo voće u sokovima miješam sa slatkim... Ono što stvarno treba izbjeći do kraja su procesirani "brzi" UH i općenito okus hiperslatkog na jeziku-neovisno o izvoru.

A ako već hoćeš pojesti nešto slatko jednom mjesečno zamjena za to ti ne treba. Zvekneš čokoladnu tortu s ganache kremom i mirna si dva tjedna . Ili si napraviš pržene banane na maslacu i preliješ s malo agavinog sirupa i malo limunovog soka. Učinak je isti-za ne povjerovati! Naravno, kad govodim o bananama važna je množina (Oink! )

zasad skulirana avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2010

Početno

Citiraj pak prvotno napisa Vidi poruku
    Bez kruha ne mogu, nisam nasla jos zamjenu koja bi me drzala sitom.
    ma daaaaj,mora da nisi provala napravit nijedan LCHF kruh...pa sto te u bijelom kruhu drzi sitom???
    dok sam ga prije jela ogladnila bi nakon dorucka za po ure,sada me drzi par sati...
    da pojedes kruh napravljen od samljevenih sjemenki i orasastih plodova a u to ide jos i par jaja i milerama pitala bi te ja....

sta to pisete o eritritolu,nije li svaki zasladjivac sa stevijom u kombinaciji s njim?
    sad sam provjerila,trenutno koristim Das Gesunde Steviju u tableticama iz DM-a, u sastavu ( sve je na njem doduse) je izgleda nema....

sto je sve secer,odnosno sto se u tijelu razgradjuje u secere mozete skuzit ako procitate malo o anti candida dijeti kojoj se ja podvrgnem kad me copi "prijateljica"...
    http://istineilaziohrani.blogspot.co...rnog-doba.html

vec se, sjecam se, pisalo o emocionalnim jedacima (najcesce to bas bude prejedanje slatkim) a pozadina su stres,depresija,neko nezadovoljstvo u zivotu isl..pa koje se onda "lijeci" otvaranjem frizidera...ako se napravi nagli rez, mora se naci adekvatna zamjena/utjeha....

zasad skulirana avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2010

Početno

evo jedan strucni clanak na temu: http://www.zzjzpgz.hr/nzl/46/prehrana.htm

jelena.O avatar
    Datum pristupanja
    May 2008

Početno

Hoćeš moj stav ili stav struke ?
    a koje si struke?

Datum pristupanja
    Nov 2005

Početno

o svim zasladjivacima ja mislim najgore. iskreno. pri tome mislim na sve ove kemijske zasladjivace.

ajti ti betty pojedi slatko ko covijek, pa onda napravi jedan trening od zuske i sve ce biti OK. ne treba ni sa strahom od secera pretjerivati. opet ja ko papagaj umjereno sve.

Datum pristupanja
    Nov 2005

Početno

Tako je spajka, zivio govornik!
    inace brzi ugljikohidati jesu dobri NAKON treninga u kombinaciji sa proteinima.
    Nakon vjezbanja se pojavljuje poseban ( kratki) trenutak kada tijelo maksimalno iskoristi uneseno.
    u tom trenutku glukoza pomaze ugradnji proteina.
    barem sam tako naucila iz svih onih filmica o nutricionizmu koje stavljaju na internet dizaci utega i intenzivni vjezbaci.
    :D

*meri* avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2009

Početno

isprobano....... vise puta....ne djeluje.

Mojca avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2010

Početno

Citiraj *meri* prvotno napisa Vidi poruku
    isprobano....... vise puta....ne djeluje.

što reći osim potpisati.

Datum pristupanja
    Jun 2005

Početno

Citiraj jelena.O prvotno napisa Vidi poruku
    a koje si struke?
    One koju su učili da su UH blagoslov, a masnoće Sotona himself . Pa sad nastojim zaboraviti sve što su me učili u "školi" i mlatim čvarke i domaću mast .

Beti, naj se ljutiti, ali savjet o jednokratnom prežderavanju slatkim ti je ravan onom da pacijentu-pušaču s karcinomom pluća kažeš da se prepuši pa ću mu nestati karcinom. Probaj shvatiti da postoji PRAVA ovisnost o slatkom i nemoj ženama koje od toga boluju (da, boluju!!! ) soliti ranu. I, da, GUK može biti apsolutno savršen na LCHF-u, razina važnih nutrijenata savršena, kolesterol normalan (balans između HDL i LDL točno onakav kakav treba biti...), a svaki liječnik takvim pacijentom trebao bi biti prezadovoljan. Toliko o tome što kažeš što bi liječnici trebali misliti o takvoj prehrani. Ne govorim ti napamet nego spominjem svoje vlastite nalaze.

Beti3 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2010

Početno

Ne ljutim se ja. Samo mi je čudan taj stav o ishrani. Meni je hrana užitak i potreba. Ne razmišljam sto se sa ukusnim zalogajem događa dok putuje mojim tijelom ( iako znam ). Ne mogu prihvatiti da hrana stvara takvu ovisnost koja pređe u bolest. Najlakše je kontrolirati samu sebe. Ili ipak svima nije

AdioMare avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2006

Početno

Ne ljutim se ja. Samo mi je čudan taj stav o ishrani. Meni je hrana užitak i potreba. Ne razmišljam sto se sa ukusnim zalogajem događa dok putuje mojim tijelom ( iako znam ). Ne mogu prihvatiti da hrana stvara takvu ovisnost koja pređe u bolest. Najlakše je kontrolirati samu sebe. Ili ipak svima nije
    drago mi je što se ne ljutiš, a nemoj se ljutiti ni kad ti kažem da u tom slučaju baš ne znaš puno o poremećajima u radu gušterače.

Datum pristupanja
    Nov 2005

Početno

Beti ako se maknemo samo od ovisnositi o slatkom, da li je tebi jasno da ima pretilih ljudi, koji su pretili jer su ovisni o hrani, a ne da se radi o hormonalnom disbalansu ili pak o nekoj bolesti. radi se o uzitku, koji je kratkortajan, a poslejdice su dugotrajne.

betty blue avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2008

Početno

Najlakše je kontrolirati samu sebe. Ili ipak svima nije
    ajd sad usput otiđi i do PDF-a potpomognuta i tamo reci kako je najlakše na svijetu zatrudnit, zašto one zaboga broje dane i piju lijekove

betty blue avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2008

Početno

Citiraj spajalica prvotno napisa Vidi poruku
    Beti ako se maknemo samo od ovisnositi o slatkom, da li je tebi jasno da ima pretilih ljudi, koji su pretili jer su ovisni o hrani, a ne da se radi o hormonalnom disbalansu ili pak o nekoj bolesti. radi se o uzitku, koji je kratkortajan, a poslejdice su dugotrajne.
    a moment on the lips, a lifetime on the hips

Beti3 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2010

Početno

Kakve to ima veze sa cokoladom?!?! Ne treba ovo meni. A lijepo je Einstein rekao...

Stranica 9 od 26 PrviPrvi ... 789101119 ... PosljednjePosljednje

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •