Stranica 35 od 110 PrviPrvi ... 2533343536374585 ... PosljednjePosljednje
Pokazuje rezultate 1,701 do 1,750 od 5466

Tema: yours in free thought (ireligiozni topic) - 4. dio

Zuska avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2012

Početno

Mojca, sad si mi dala misliti...ja se uopće nisam zapitala na koji način maloj objasniti smrt.
    Bili smo 1.11. na groblju gledat svijeće po mraku i objasnili joj da tu ljudi žive kad umru, onako, potpuno tehnički jer smo znali da ona još to ne može pojmiti. Sad nam se jedna prabaka razbolila pa me pitala oko toga, rekoh joj da se stari ljudi razbolijevaju, pa smo malo pričali o ljudskom vijeku (najprije si dijete, pa odrasla osoba, pa onda stariš i na kraju ostariš, razboliš se i umreš..)
    Ne pričam o tim temama s nekim emocijama niti se preispitujem na koji način to prenijeti, tako je kako je, to su činjenice Naravno, to je dok vodimo općenite razgovore, drugo bi bilo razgovarati o bliskoj konkretnoj smrti i odlasku...nadam se da to nećemo još neko vrijeme.

Jelena avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2008

Početno

Meni nekako najbolje lezi (trenutno) "prah si bio i u prah ces se pretvoriti." Sad to jos malo nadopuniti s organskim spojevima i da vidis

Kanga avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2007

Početno

Kristijan Novak je u romanu Črna mati zemla izvrsno opisao kakvu pomutnju može u dječjim glavicama izazvati slanje dvosmislenih i nejasnih poruka vezanih uz smrt. Meni se čini da je važno od početka biti iskren u tim stvarima.

olja avatar
    Datum pristupanja
    May 2012

Početno

Uopste nemam dilemu oko toga da necu postojati ni u kom obliku nakon smrti. Nista, ni svijesti, ni radosti, ni tuge, ni hladnoce, ni bola, niceg nece biti. I strasna mi je ta misao. Zamislim samo kako ljudi za 200 god. pod normslno putuju na Mars, ili zaista izume WARP i Enterprise i krenu put zvjezdanih staza pa me prosto muka uhvati sto sam prerano rodjena . Svijet ce jednostavno biti, bez mene, bez nas. I to je prokleto gadno saznanje.

Pokusavala sam i ja jedno vrijeme da se tjesim vjerom, al' ne ide nikako. Ono sto sad pokusavam jeste da zivim u skladu sa sobom, svaki dan koji mi je preostao. Pa ni to ne pali uvijek, pocesto use**m motku. Hebi ga, show must go on.

Djeci kazem da nas nakon smrti jednostavno nece biti i da je to isto kao sto nas nije ni bilo prije nego sto smo se rodili. Sinu sam objasnila u sitna crijevca sta se desava sahranjenom tijelu, to me je pitao kad je imao oko 8 godina. Kcerku (6) to jos konkretno nije zanimalo. Jedino kad prodjemo pored groblja kaze: "Mama, evo onih sto spavaju napolju!". Zbog toga mislim da bi me uskoro mogla upitati i je li im hladno...

Jelena avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2008

Početno

Tj. ne vidim dramu oko kemijskih promjena.
    A kad nema struje, ne radi ni svjetlo,ni telefon, a niti informacije mogu ici po mrtvom tijelu.

cvijeta73 avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2007

Početno

Citiraj Zuska prvotno napisa Vidi poruku
    Mojca, sad si mi dala misliti...ja se uopće nisam zapitala na koji način maloj objasniti smrt.
    .
    aj ti si tek rodila, prvo to objasni maloj, kuš sad o smrti mislit

cvijeta73 avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2007

Početno

Citiraj Jelena prvotno napisa Vidi poruku
    A kad nema struje, ne radi ni svjetlo,ni telefon, a niti informacije mogu ici po mrtvom tijelu.
    ok, ovo mi je, ono, hm...u rangu kao da ljubav objašnjavaš kemijskim promjenama u mozgu

cvijeta73 avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2007

Početno

Citiraj olja prvotno napisa Vidi poruku
    Djeci kazem da nas nakon smrti jednostavno nece biti i da je to isto kao sto nas nije ni bilo prije nego sto smo se rodili. .
    ovako nekako i ja. sad. kad su bili mali rekla sam im da mrtvi postaju zvjezdice na nebu

Zuska avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2012

Početno

Citiraj cvijeta73 prvotno napisa Vidi poruku
    aj ti si tek rodila, prvo to objasni maloj, kuš sad o smrti mislit
    Pa objasnila sam smrt činjenicama, nisam se zapitkivala kako
    i rođenje je detaljno objašnjeno, i sad stalno hoda za mnom na wc da provjeri krvarim li još

Zuska avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2012

Početno

ok, ovo mi je, ono, hm...u rangu kao da ljubav objašnjavaš kemijskim promjenama u mozgu
    pa i to je dio važan dio priče, samo za malo starije.

Mojca avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2010

Početno

ovako nekako i ja. sad. kad su bili mali rekla sam im da mrtvi postaju zvjezdice na nebu
    E vidiš, to bi moglo proći u našoj kući.

Mojca avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2010

Početno

Citiraj Jelena prvotno napisa Vidi poruku

E da... Ali zašto ne može? Zašto... I opet zašto... I umirem više od zašto...

ina33 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

ja ne mislim da je vjernicima lakše i mislim da je svima isto teško. ne radi tog pokušavanja dosezanja raja (to mi je apsolutno nepojmljivo, to moj mozak ne može shvatiti - da možeš vjerovati u tako "čangrizavog" boga koji svaku sitnicu tu tvoju gleda, ja da sam vjernica bila bih sigurna nekako da ću dosegnuti taj raj i mir :no_shit:, al tu je i osnovni zaheb KC :D ) nego zato jer svi mi volimo ovaj svijet.
    ono što je eventualno lakše vjernicima je neka zamisao o drugom životu, bilo dobro bilo loše. "ništa" je teško našem ljudskom umu pojmiti. ko recimo beskonačnost svemira. prihvatiš da je tako, al u principu ne možeš do kraja razumjeti.
    Potpis sto posto, odlično si to rekla... baš ti hvala, jer to su i moje misli . A opet, svi mi bi morali pazit "da ne idemo mali ispod zvijezda", ne zbog raja itd., nego ono... bezveze bit takav u ovoj jedinstvenoj prilici koja nam je dana, sam sebi činiš loše onda. Vezano za smrt, sjećam se djetinjstva točno i užasa svoga u susretu s bezdanom. A sad je više ono, a šta tu možeš, odigraj na Zemlji dobro koliko možeš. Apsolutno se ne sjećam nikakvih čežnji za utjehom (u svom djetinjstvu) u bogu, crkvi itd. - možda zato jer nisam bila okružena vjernicima, vjernicaje bila neka dalja starija teta, koja je više bilal ono "Bog će te kaštigat, ćerce!!!" i sva nekako ustrašena, tako da mi nije dobro "prodavala" tu ideju, nisam imala u blizini nikog onako blaženog, božanska ljubav, da pjeva itd., sve su to bile neke seriozne, i iz moje perspektive, ustrašene, tradicionalne bakice. Zapravo, lažem, imala sam moju baku vjernicu, ali sam to doživljavala kao "her thing", ne nešto u čemu bi se željela priključiti (opet, možda nije bilo "moderno" u moje doba, religija je bila za stare bakice tada).
    Posljednje uređivanje od ina33 : 03.12.2014. at 10:09

Zuska avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2012

Početno

Ni ja se ne sjećam nikakvih čežnji za religijom, bogom i utjehom.
    Nikad se nisam pretjerano zamarala s onim što dolazi poslije, osim u razdoblju kad se dogodila smrt jedne bliske osobe pa sam jako, jako htjela vjerovati da je ona još uvijek živa, samo u nekom drugom stanju, svemiru ili trenutku, i da ćemo mi još koji put komunicirati jer to ne može biti kraj... Kasnije sam shvatila da sam samo prolazila kroz uobičajenu fazu žalovanja.

Ono što mi je važno je sadašnji trenutak i budućnost koja se tiče života, jedinog kojeg imamo - i prevažno mi je da ga provedem u skladu sa svojom savješću. Nema tog boga, bića ili pojave koja me može više kazniti ili ukoriti od moje vlastite savjesti koja mi onda ne da spavati, prouzroči bol u želucu, utječe na promjenu raspoloženja... Utjehu dobijem od meni dragih osoba ili opet od vlastite savjesti.

Kanga avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2007

Početno

Citiraj olja prvotno napisa Vidi poruku
    Svijet ce jednostavno biti, bez mene, bez nas. I to je prokleto gadno saznanje.
    Sad bi ti Brad Pitt alias Ahilej u Troji rekao da je za bogove (besmrtnike) prokleto gadno saznanje da će zauvijek ostati u svijetu i da je konačan i neponovljiv život neprocijenjiv dar, sve dobiva drugačiju vrijednost . Sjećate se te scene?
    Posljednje uređivanje od Kanga : 03.12.2014. at 11:21

cvijeta73 avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2007

Početno

je rajt, lako njima laprdat kad su besmrtni. to kao kad ljepotice izjavljuju da je najvažnija unutarnja ljepota

Kanga avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2007

Početno

Cvijeto, meni uvjerljivije kad to izjave ljepotice nego one koje nisu

Datum pristupanja
    May 2007

Početno

koliko god se bojim smrti, pomisao da živim vječno mi je strašna (dobro, da svi moji dragi isto tako žive vječno, možda). upravo ta činjenica da nismo ovdje zauvijek daje vrijednost i ljepotu našim životima. jednostavno ne znam što mi je gore, da postanem ništa ili da vječno trajem. nikad zadovoljna.

ina33 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

Citiraj Riječanka prvotno napisa Vidi poruku
    koliko god se bojim smrti, pomisao da živim vječno mi je strašna (dobro, da svi moji dragi isto tako žive vječno, možda). upravo ta činjenica da nismo ovdje zauvijek daje vrijednost i ljepotu našim životima. jednostavno ne znam što mi je gore, da postanem ništa ili da vječno trajem. nikad zadovoljna.
    Ja pak potpisujem vječni život odmah. Tj, ne baš odmah... morala bih isto kao i ti (i svi, vjerojatno) imat prvo pravnog savjetnika i definirat točne uvjete, a ti bi bili da sam zdrava, sretna, sa svima dragima koji isto žive vječno itd, pa da me ne strefi nepogoda, rat itd. Vjerujem da bi scena ličila na ono Meet Joe Black i da bih zapravo zaboravila neki ključan uvjet (uvijek je tako) i služila drugima kao opomena kako je ta želja bezvezna jer ništa nije vječno, pa ni galaksije, ni crne rupe, ni svemir itd. .

Ne tješi me ni Ahilej...a ni ljepotice. Najbolja mi utjeha, ko što Zuska kaže, moja savjest i ekipa koja razmišlja slično kao ja, a frendovi su mi.
    Posljednje uređivanje od ina33 : 03.12.2014. at 12:36

Kanga avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2007

Početno

ja bih potpisala i smrtnost i vječnost, sve mi je to ok, jedino čega se bojim je da umirem dugo i u bolovima, to bih baš rado izbjegla.

Zuska avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2012

Početno

Prije dosta godina jedan moj stariji susjed često je govorio "Ne bih volija umriti dok ne vidim ča će s tega svita zajti"

ina33 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

Citiraj Kanga prvotno napisa Vidi poruku
    ja bih potpisala i smrtnost i vječnost, sve mi je to ok, jedino čega se bojim je da umirem dugo i u bolovima, to bih baš rado izbjegla.

E, da. Vezano za to, ja sam ful za samilosnu eutanaziju, ili kako se to već stručno zove.

Datum pristupanja
    May 2007

Početno

nedavno sam čitala o nekom Indijcu koji tvrdi da ima ne znam sad točno koliko godina, 130, moža i više, stvarno ne znam. uglavnom. rekao je: već sam izgubio svaku nadu da ću umrijeti.

Kanga avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2007

Početno

Citiraj ina33 prvotno napisa Vidi poruku
    E, da. Vezano za to, ja sam ful za samilosnu eutanaziju, ili kako se to već stručno zove.
    nisam te sreće s mm-ovim stavom: ajd daj molim te, sve je to za ljude (bol i patnja, op.a.), neš' ti sad...

cvijeta73 avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2007

Početno

mene tješi da je to kao s porodom. strah te rodit, al krajem devetog mjeseca trudnoće ti je tako već pun k svega da te više nije ni strah.
    al, kad se sjetim none, koja je umrla s 93, nekako bojim se da to ne igra. do 92 je stalno pričala da jedva čeka umrijeti. kad se kraj približio (zadnja dva mjeseca) promijenila je ploču.
    auf.
    nego, a da se vratimo na vjeronauk u školama npr, ono božić dolazi, jel pjevaju radujte se narodi i to?

AdioMare avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2006

Početno

Prije dosta godina jedan moj stariji susjed često je govorio "Ne bih volija umriti dok ne vidim ča će s tega svita zajti"
    ovo mi je genijalno , tako bi nekako i ja. da možemo bar tako svi.

Datum pristupanja
    Oct 2004

Početno

nego, a da se vratimo na vjeronauk u školama npr, ono božić dolazi, jel pjevaju radujte se narodi i to?

Zuska avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2012

Početno

al, kad se sjetim none, koja je umrla s 93, nekako bojim se da to ne igra. do 92 je stalno pričala da jedva čeka umrijeti. kad se kraj približio (zadnja dva mjeseca) promijenila je ploču.
    Moja pranona je počela govoriti da će umrijeti u drugoj polovici 80-tih, s neke 83 godine. Valjda joj je počeo biti pun k svega iako je bila savršenog zdravlja i kondicije. I tada me to činilo jako tužnom jer sam joj povjerovala pa sam joj čak napisala i jednu lijepu pjesmu u ime skorog rastanka.
    Umrla je 13 godina kasnije s punih 96 godina u dosta dobroj kondiciji, smrt je ipak "čekala" dosta aktivno za nekog tko priželjkuje smrt.
    Od tada više nikom ne vjerujem da će umrijeti kad to kaže sam za sebe

Jedna od tri prabake mojih klinaca ima 88 godina i sad je ona u tom filmu da joj je pun k svega. Kao, čeka smrt. Ipak, to je ne sprječava da kupuje nove aparate za kuhinju, farba stan, odlazi na aerobik i u šetnje, lani je skočila do Dubrovnika jer nikad nije bila, ima tri frendice s kojima svako jutro ispija kave u kafiću...

Meni se čini da se nikom zdravom zapravo ne odlazi s ovoga svijeta... nego stari ljudi s tim "čekanjem smrti" samo verbaliziraju strah od smrti za koju znaju da je iza ugla i da može svaki čas... Kao, gotovo je, na kraju sam filma...a ipak film dozvoljava da ispucavamo još neke fotke za koje se nismo nadali da postoje na tom filmu...i super smo iznenađeni, ali sa svakom fotkom čekanje kraja biva sve teže...

ina33 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

Da, mislim da si u pravu za svakog tko se osjeca ok.

Kanga avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2007

Početno

Čisto evolucijski gledano, svojstva koja osiguravaju bolje preživljavanje vlastitih gena imaju tendenciju da se zadržavaju u populaciji. Tako bi želja da ne živiš nakon što postaneš otežavajući faktor u preživljavanju svog potomstva (svojih gena) bila favorizirana u odnosu na želju da živiš. Poznati su primjeri nemoćnih staraca koji napuštaju pleme i odlaze u sigurnu smrt...

seni avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2004

Početno

vec je inoslav besker nesto pametno na tu temu napisao.

jennifer_gentle avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2010

Početno

Aha, spominje ga u članku.

Jelena avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2008

Početno

Nekako mi ta vjernicka hipersenzitivnost izgleda kao da su si ti koji se na marketinske gluposti vrijedjaju sami sebi najvazniji. Ne smeta im sto je cijeli jezik ostecen kraticama, anglizmima i ostalim tudjicama. Samo eto kad je simbol krista upotrijebljen umjesto rijeci krist. Kao da je rijec kada se "raspiše" nesto vise od simbola.
    Posljednje uređivanje od Jelena : 10.12.2014. at 18:19

suncokret avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2006

Početno

ovo je za rubriku vjerovali, ili ne:
    http://www.034portal.hr/clanak.php?i...iti-prije-jela

a ravnateljica je poseban slučaj, od nadležnih je saznala da je to što rade nezakonito, ali će to i dalje provoditi ako se većina roditelja izjasni za molitvu i ostali folklor.
    možda bi mogla pitati roditelje žele li usput i kakvo "nevjerničko" dijete istjerati pred vrata dok se oni mole, ili na neki još dodatni način diskriminirati.
    svaka čast roditeljima koji su digli glas protiv te prakse, kladim se da ih je bilo još od 1990. kojima to baš nije bilo milo, ali što bi talasali.
    a opće poznato je: dok pametni šute, budale kolo vode.

suncokret avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2006

Početno

Međutim, ponovno su mi se javili mnogi roditelji. Zbog toga smo, u dogovoru s osnivačem, roditeljima dali mogućnost da svojim potpisom daju dopuštenje da se u vrtiću provodi molitva prije jela te druge aktivnosti s vjerskim predznakom za vjernike katoličke vjeroispovijesti, na način kako to odgojitelji budu organizirali. Odgovore ćemo čekati do kraja tjedna i ako većina roditelja bude za to da se molitva i dalje provodi u vrtiću, mi ćemo nastaviti s tim – pojašnjava ravnateljica.

čitam ovo već dva puta i ježim se ljudi takvog razmišljanja, preokreće mi se želudac-i to bez imalo pretjerivanja.

za sve vjernike katoličke vjeroispovijesti kojima je tako stalo do molitve u vrtićima neka organiziraju vjeronauk (nama je u njemačkoj dolazila časna jednom, ili dva put na tjedan u vrtić i s njom smo obrađivali vjerske teme. i to naravno oni koji su htjeli/morali, izvan toga nije bilo vjerskih sadržaja), to što su većina ne daje im za pravo da diskriminiraju bilo koga.

Datum pristupanja
    Feb 2005

Početno

kakve su to gluposti, bože sačuvaj.pa nije u pitanju crkveni vrtić

pitam se da li to znači da zapošljavaju isključivo vjernike ili su tete prisiljene na molitvu da bi zadržale posao

mama courage avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2006

Početno

lijepo da je spomenuto da se radi o "nacionalnoj manjini". kao ono, ako ste sumnjali, zna se tko pravi probleme.

a i ovo Xmas je provala stoljeća. kao čemu služi slovo "X", to se ne zna?!

Ms. Mar avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2007

Početno

Citiraj dolega prvotno napisa Vidi poruku
    pitam se da li to znači da zapošljavaju isključivo vjernike ili su tete prisiljene na molitvu da bi zadržale posao
    Ovo je i meni palo na pamet. Podrazumijeva se, valjda, da su odgajatelji vjernici jer ne bi bilo prirodno da bezbožnici odgajaju djecu.
    A u komentarima ispod članka prevladava standardna retorika - manjina opet hoće vršiti teror nad većinom. Pardon, nacionalna manjina jer kako bi netko uopće mogao biti Hrvat ako nije vjernik. Svaka čast ovim hrabrim roditeljima!

Datum pristupanja
    May 2007

Početno

tko još u ovoj državi drži do Ustava i zakona? neće se žena valjda toga držati, treba samo pitati većinu, jer je većina, zna se, uvijek u pravu. stvarno za ne povjerovati. a ta se većina sigurno uvijek i prije svakog obroka kući moli, o da!

Jelena avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2008

Početno

Segregacija djece i zaposlenika vrtica ne smeta, vrijedjanje zdravog razuma na mjestima odakle se ne mozes maknuti, a kazaliste opet vrijedja. Zapravo me zanima da vidim koliko je provokativno. Mozda se zaletim do Rijeke. Nisam dugo bila. A u rijckom Hnk nikad nisam bila.

http://m.tportal.hr/kultura/362447/F...ski-logor.html

suncokret avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2006

Početno

da se bar svećenici i biskupi drže ovog dok propovijedaju:

'da se takva skrnavljenja i vrijeđanja više ne ponove', a pogotovo ne 'iz kuće koja je po svom poslanju pozvana promicati sve ono što uzdiže i oplemenjuje'.

mama courage avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2006

Početno

jelena, ići ću u siječnju/veljači /kad već/ u rijeku na predstavu, pa možeš sa mnom.

Zuska avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2012

Početno

ovo sam čitala sa zakašnjenjem danas i plakala...http://www.jutarnji.hr/ispovijest-ud...moze-/1254413/

Zuska avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2012

Početno

evo i ovo (škrta na pismu, dojim i čitam) http://www.heraznanje.com/nenad-horvat-razgovor/

Bodulica avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2009

Početno

nažalost, još primjera gdje se opet i opet osvjedočim da smo zapeli u tom nekom jednoumlju kojeg su se ovi koji ga sad potiču tako silno htjeli riješiti. al opet je na snazi ona... ko je jači taj tlači :/

vjerujem da ste ovu emisiju gledali, ali meni je to bio tračak nade u svemu ovom. da ima još mladih ljudi koji ovako razmišljaju iako je i u tom primjeru očito da bi čovjek bolje prošao da je jednostavno šutio. http://www.hrt.hr/enz/nedjeljom-u-dva/

mama courage avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2006

Početno

ovo sam čitala sa zakašnjenjem danas i plakala...http://www.jutarnji.hr/ispovijest-ud...moze-/1254413/
    bolje bi mu bilo da je šutio i imao bi neku mirovinu od osam tisuća kuna kao neki koje je poznavao. stvarno da se čovjek zapita...

tangerina avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2009

Početno

Hi cure
    Dosla sam ovdje po malo podrske, perspektive, iskustva i stajaznam valjda da slozim svoje vlastite misli na temu
    Moj petogodisnji m. se zadnjih pola godine intenzivno druzi sa susjedom p. Koji je iz obitelji onako vrlo velikih zadrtih vjernika (kako znam? Tata mu je kolumnist, procitala sam par kolumni i to je sama sreca, ne zna se ko mu je gori, nevjernici, srbi il pederi, samo sam napravila note to self "razgovarati iskljucivo o vremenu"). Uglavnom, djeca se igraju ko djeca i sva su u auticima i transformerima, ponekad izade neki biser koji preskocimo, racunam taj ce ideoloski jaz vjerojatno nekad stati izmedju njih ali prerano je za to jos.
    Ja sam s m. pricala nesto malo o tome kako neki ljudi vjeruju u boga i idu u crkvu i sto tamo rade, ali imam osjecaj da je njemu to sve dosta apstraktno i nevazno bilo, nije bas bio zainteresiran.
    S druge strane, P. je pun fraza raznih koje pocinjem dozivljavat malo invazivno. Tipa ja kuham i P. krene objasnjavat kako je bog stvorio svu hranu (zasuzila sam od smijeha na "i pennete je stvorio bog"). I priznajem, ono sto me ponukalo na ovaj post i izbacilo iz cipela je sto uporno govori kako ne postoji djed mraz . Nego samo mali Isus. Ja sam mome kasnije dodala da postoji za tebe onaj u koga vjerujes, kao nek ostane svakom onaj kojeg zeli, ali ovaj je uporan "ne, moji mama i tata su rekli da nikako ne postoji djed mraz nego samo mali isus"
    Uglavnom, odjednom se nekako osjecam kao da ne prenosim dovoljno snazno svoja uvjerenja svome djetetu. Kako su oni lijepo njemu usadili fraze i stav "ovo je apsolutna istina", a ja stalno izbjegavam tu temu nekako, izbjegavam da objasnim svom djetetu "gle mi smo ateisti dakle drugaciji"
    Tila sam mu poklonit humanizam za djecu za Bozic al mi rekose da je premali. Znate za neku knjigu koja objasnjava religije nepristrano a prikladna je za petogodisnjake?
    Nekako mi je lakse preko knjige otvorit temu.
    I opcenito da li se netko od vas nalazio u slicnoj situaciji?

Datum pristupanja
    Oct 2009

Početno

Ja svojoj petogodisnjakinji prenosim vlastita uvjerenja. I naglasavam nakon svake druge recenice: Ali mozes ti sama odlucit u sta ces vjerovat. Ali sta ti mislis o tome?
    Bez nekog prevelikog ucinka, mislim da ona moje stavove preuzima bez prevelikog premisljanja.

Nedavno smo tek zapravo i po prvi put opsirnije pricali o religiji. Pa sam joj za ilustraciju ( u nedostatku prikladne djecije knjige) hladno pustila one you tube jeftinoca crtice s Biblijskim temama (konkretno rodenje Isusa i Isusova cuda). Nekoliko puta je pripomenula: Mama, ali ovo ne moze u pravom svijetu.
    S druge strane hladno vjeruje u citavu plejadu sv. Nikola, djedova Bozicnjaka te Mrazova, uskrsnjih zeceva i Zubic vila.

sillyme avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2009

Početno

Moja ce skoro sest, isto je pocela s vjerom i povezanim pitanjima, tipa: zasto nemam kumu (valjda joj fali poklona ), zasto nemam dva imena, zasto mi nemamo nasu crkvu u koju idemo kao drugi i sto se tamo radi, itd.
    Ja se trudim jasno joj reci zasto (ponekad imam inspiraciju a ponekad ne), uglavnom svela sam na to da tata i ja mislimo da ono sto se prica u crkvi nije istina i zato ne idemo tamo to slusati. Ne znam kako to jednostavnije i tocnije objasniti. Alternativu prezentiram neutralno, u stilu "neki vjeruju" ali sam joj rekla da ne znam zasto. Mislim da je jos premala da shvati vecinu mojih razmisljanja zasto ja ne vjerujem niti to cijenim kao neku vrlinu, a i da joj objasnim kako je oportuno takva razmisljanja zadrzati u javnosti za sebe.

za sad je njen Deklarirani stav da ona vjeruje u boga, sto se primarno ocituje kad igramo covjece ne ljuti se jer ponavlja "molim te boze, molim te da dobijem tri"
    za sad m je smijesno, na zalost od jeseni vec vjerojatno nece biti tako smjesno sve skupa... Budemo vidjeli kako ce to ici.
    Posljednje uređivanje od sillyme : 27.12.2014. at 19:55 Razlog: Pisem na tabletu

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •