Stranica 36 od 110 PrviPrvi ... 2634353637384686 ... PosljednjePosljednje
Pokazuje rezultate 1,751 do 1,800 od 5466

Tema: yours in free thought (ireligiozni topic) - 4. dio

mama courage avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2006

Početno

mm je prije neki dan objašnjavao (bio je primoran) rođenje isusa. tj. ajmo reći prvo je počeo objašnjavati kako je isus začet i tko mu je otac. ona ga je samo blijedo gledala jer nije mogla vjerovati kakav je to sv. duh, otkud josip i sl. ni priča o postanku joj nije nikako smislena. jednom me pitala kako je moguće da je u drugom danu stvorio svjetlost, a tek kasnije, sunce?!

tangerina, imam jednu lijepu dječju knjigu, ne znam je li je za petogodišnjake, ali je puna slika i na njemačkom je. i objašnjava sve bitne religije, ali i ateizam, tj. humanizam. mogu ti posuditi ako hoćeš?

Mojca avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2010

Početno

Ajd nama ostalima reci naslov... Možda je ima i na engleskom... Pokušala bi nabaviti.

mama courage avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2006

Početno

ne znam naslov, a sad sam u inozemstvu. javim čim budem saznala.

imam nekoliko knjiga za djecu - ali na njemačkom.
    no, ako netko hoće, posudim.

sasa avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2007

Početno

Mc ja bih da mi posudis tu knjigu o religijama na njemackom!

mama courage avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2006

Početno

mogle bi čak sastaviti spisak s ateistički-humanističkim knjigama.

šafran avatar
    Datum pristupanja
    May 2013

Početno

Moja ima 5, ide u Katolički vrtić, samo u njeno grupi od 25 djece, 7 su muslimani za koje znam sigurno, a dolazi im i Djed Mraz u vrtić, zna nekoliko vjerskih pjesmica na njemačkom. Najbolji prijatelji u vrtiću su joj muslimani ili polumuslimani, makar neke mame muslimanke ne žele imati puno posla privatno očigledno sa nekim tko nije musliman, probala sam u par navrata, pa sam dobila košaricu tipa nemamo vremena, nimalo ugodno jer se radi o djeci i najboljim prijateljicama, kasnije sam saznala još od dvije mame istu priču i da se druže isključivo samo sa "svojima". Ono jedino što moja pita u zadnje vrijeme često i što vidim da je malo rastužuje, zašto ta i ta curica moja najbolja prijateljica ne dolazi kod mene ili me ne zove kod nje.

I tu imam problem kako djetetu objasniti takvu situaciju. Svaki dan kad dođem u vrtić sve te njene 3 muslimanske najprijateljice se zalete kod mene pa sve četiri u isti glas prepričavaju ovo i ono, zagrle me, ponašaju se prisno, moja tu kuži, pa onda ne kuži zašto one ne dolaze, a neki drugi dolaze. Jer sklopila sam par poznastava sa drugim mama u grupi, pa se nalazimo, pozivamo na rođendane, i mislila sam da će to funkcinirati, ali evo već godinu dana tako i zabadava, na zadnji rođendan gdje je bila pozvana kod te curice, a roditelji su joj stvarno čista petica, super ljudi, moja jedva da je htjela ići, ta curica ima svoje najbolje prijateljice u gupi, moja svoje i njih dvije se uopće ne igraju. Tako da su nam takve skretnice isto pale u vodu.Sad za rođendan će joj doći sigurno 15 djece, ako ne i više, što od prijatelja što iz grupe, ali ona stalno samo pita za te tri curice, i nitko durgi je ne zanima. Najbolji prijatelj joj je ostao isto jedan mali polumusliman, to je ustvari nešto kao prva ljubav između njih dvoje, traje evo već dvije godine, ali s njegovim roditeljima je sve super, samo on je dečko, i vole se oni, ali treba ju joj i curice očito. I sad ova jedna će ajde barem doći na rođendan, bili smo mi i na njenom, za ovu drugu nisam sigurna, a ova treća sigurno neće.

Mi doma rijetko diskutiramo o vjeri, tu i tamo, vjeorajtno neke stvari, naše stavove čuje iako mi mislimo da ona ne sluša, ali još uvijek ništa ne pita, makar je u vrtiću katolička vjera i sve što ide uz to sveprisutno. Još nikada sa nama nije bila u crkvi, ali kako je u sklopu vrtića u crkva, ide redovito 3 x godišnje sa vrtićem. Za Djeda Mraza je sama donijela zaključak da je to neka vrsta ukrasa, dekora, običaja, kao i bor za Božić i Novu.
    Nikad ništa nije pitala, mi nikad nismo ni spominjali tu figuru, susrela ga je prvi put u vrtiću i sama valjda stvorila neki svoj zaključak. Zna da poklone donose mama i tata, toga se naslušala već i previše i u vrtiću i doma kako mnoga djeca na svijetu nemaju niti što za jesti, niti mamu ni tatu, a kamoli tek igračke kako postoje domovi za napuštenu djecu, da se hrana i zašto ne baca po podu niti se igra sa njom, zašto i za koga točno skupljamo svake godine prije Božića u vrtiću priloge i darove, pa je ove godine ona sama izabrala za tu djecu koju ne poznaje, što je jako značajno za nju ta činjenica da je ne poznaju i da ona njih ne poznaje, poklone i svoju neku preraslu robicu.
    Biblijske priče i crtiće doživljava kao i svaku drugu priču i crtić. Tako stoje stvari za sada. Što nas čeka kasnije kad poraste, ne znam točno, čak niti ne naslučujem. Vjerojatno će dosta toga ovisiti o društvu iz škole.

Zaključak do kojeg nekako sve češće dolazim, djeca su svoja, koliko god ih mi pokušali učiniti našima. Nekad su nam sličnija pa taj naš utjecaj bude lakši, kao kod tog klinca, a nekad teži. Prije ili kasnije uglavnom mislim da nađu neki svoj put ili uđu u kompromise radi familije, ljubavi, prijateljstva. Samo ja sam pak dva puta u životu bila vjernik, pa dva puta nevjernik, u 4 skroz različita perioda života i uzrasta, milion faktora je utjecalo na to od djetinjstva pa do moje četrdesete. S time da se onaj utjecaj iz djetinjstva uglavnom razvodio i skroz izgubio.

tangerina avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2009

Početno

mc, hvala, ali ne znam njemački (još )
    sinoć sam našla dvije stranice u dječjoj enciklopediji koje pokrivaju baš onako osnove osnova, pa sam malo proširila priču
    sad ću vidjet kako će reagirat, obično se pitanja pojave tek nakon dan-dva kad malo razmisli

ma čisto sam skužila kako mi tu temu nekako zaobilazimo, kao komplicirana je, i odjednom vidim kontrast u odnosu na vjersku obitelj gdje se od ranih dana prenose priče
    i imam izvjestan strah za njega jer gleda u tog p. kao u boga (pun intended) i strah me da će ga ovaj grubo odbaciti kad baš eksplicitno sazna da mi ne vjerujemo u boga

jelena.O avatar
    Datum pristupanja
    May 2008

Početno

Citiraj šafran prvotno napisa Vidi poruku
    Moja ima 5, ide u Katolički vrtić,
    šafran što je tebe ponukalo da klince daš u katolički vrtić, nije da je tojedini vrtić u kraju???

Datum pristupanja
    Oct 2004

Početno

Citiraj sillyme prvotno napisa Vidi poruku
    Moja ce skoro sest, isto je pocela s vjerom i povezanim pitanjima, tipa: zasto nemam kumu (valjda joj fali poklona ), zasto nemam dva imena, zasto mi nemamo nasu crkvu u koju idemo kao drugi i sto se tamo radi, itd.
    Ja se trudim jasno joj reci zasto (ponekad imam inspiraciju a ponekad ne), uglavnom svela sam na to da tata i ja mislimo da ono sto se prica u crkvi nije istina i zato ne idemo tamo to slusati. Ne znam kako to jednostavnije i tocnije objasniti. Alternativu prezentiram neutralno, u stilu "neki vjeruju" ali sam joj rekla da ne znam zasto. Mislim da je jos premala da shvati vecinu mojih razmisljanja zasto ja ne vjerujem niti to cijenim kao neku vrlinu, a i da joj objasnim kako je oportuno takva razmisljanja zadrzati u javnosti za sebe.

za sad je njen Deklarirani stav da ona vjeruje u boga, sto se primarno ocituje kad igramo covjece ne ljuti se jer ponavlja "molim te boze, molim te da dobijem tri"
    za sad m je smijesno, na zalost od jeseni vec vjerojatno nece biti tako smjesno sve skupa... Budemo vidjeli kako ce to ici.
    Joj, i mene moj tako zna pitati da zašto on nema dva imena ali to je više iz zafrkancije.
    Inače, do 4. razreda je u potpunosti sjelo i njegovo nepohađanje vjeronauka, i prihvaćanje naše nereligioznosti same po sebi, stvari su nekako same sjele na svoje mjesto. I o evoluciji i o religijama smo imali više rasprava, sve razumije i sve shvaća. I unatoč tome, znam čuti od njega fraze u stilu "molim te bože da padne snijeg" ili "daj bože da bude ovako ili onako". Nekako mi to više vuče na neki urođeni dječji fatalizam.

Posebna su pak priča vjerski sadržaji u praktički svim školskim predmetima, osim matematike ove godine su za zadaću iz hrvatskog (hrvatskog, ne vjeronauka!) morali napisati pjesmicu o Isusovom rođenju. On je napisao nešto totalno pobožno, očito je dovoljno dobro shvatio što se od njega traži. Ne znam samo da li da budem zadovoljna zbog toga, ili bi mi ipak bilo draže da je nadrljao nešto bezveze.

vertex avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

Mi nismo nikad ciljano prenosili svoja uvjerenja. Nego u slobodnom stilu, kroz život i puno usputnih situacija. Ne držim specijalne govore o poštenju, o dobroti, o spolnosti, o politici...pa tako ni o ateizmu. I ne bih drugačije.
    Imali su i moji prijatelje koji su od malena puno govorili o Bogu, A. je dapače u predškolskoj dob bio potpuno fasciniran pričama svog prijatelja o Isusu i o Bogu, ali evo, nije ga se dugoročno primilo.

mama courage avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2006

Početno

sve počne i kod nas usputno, ali se onda rasprava razvije. tj. monolog s naše strane. ona dodje doma s nekim pitanjem ili konstatacijom ili nešto što je čula u školi. jednom smo krenuli od imena njene frendice koja se zove marija magdalena... pa eto... ajd sad objasni tko je marija magdalena.... i to se onda razvuče na sat vremena. to je recimo bilo s njenih šest godina.

Datum pristupanja
    Oct 2009

Početno

Ja se sjecam, imala sam otprilike 12 godina, i malo pred Novu Godinu, moja prijateljica izostane jedan dan s nastave. I ja je pitam:
    -Zar si bila bolesna?
    -Ne, slavili smo Bozic.
    -Slavili ste sta?
    -

Dobro, bila su druga vremena, ali ja se ni danas ne mogu nacudit kako sam izbjegla ovu informaciju do 12-e godine.

A sada zivim jako daleko od obitelji, i vjernickog i nevjernickog dijela, i njihov je utjecaj minimalan, mala ide u javnu skolu - mozda je jos rano, ali ja imam osjecaj da ako joj ja ne prenesem informacije, da nitko nece.
    Ali ona je i po prirodi malo laprdalo i uziva u razgovoru bilo koje vrste. Njoj je i svadja bolja od tisine. A meni je filozofiranje bolje od svadje.

šafran avatar
    Datum pristupanja
    May 2013

Početno

Citiraj jelena.O prvotno napisa Vidi poruku
    šafran što je tebe ponukalo da klince daš u katolički vrtić, nije da je tojedini vrtić u kraju???
    U državnom nema mjesta ni za lijek, premalo vrtića, premalo odgajatelja, svega premalo kada su djeca u pitanju, ne bi ga dobili vjerojatno ni do škole, privatni si ne možemo priuštiti dođe 8 sati 800 eura, a i za ovaj katolički smo morali potegnuti čak dvije veze, sreća i slučajnost da smo ih uopće i imali.

sillyme avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2009

Početno

Citiraj tanja_b prvotno napisa Vidi poruku
    Joj, i mene moj tako zna pitati da zašto on nema dva imena ali to je više iz zafrkancije.
    Inače, do 4. razreda je u potpunosti sjelo i njegovo nepohađanje vjeronauka, i prihvaćanje naše nereligioznosti same po sebi, stvari su nekako same sjele na svoje mjesto. I o evoluciji i o religijama smo imali više rasprava, sve razumije i sve shvaća. I unatoč tome, znam čuti od njega fraze u stilu "molim te bože da padne snijeg" ili "daj bože da bude ovako ili onako". Nekako mi to više vuče na neki urođeni dječji fatalizam.

Posebna su pak priča vjerski sadržaji u praktički svim školskim predmetima, osim matematike ove godine su za zadaću iz hrvatskog (hrvatskog, ne vjeronauka!) morali napisati pjesmicu o Isusovom rođenju. On je napisao nešto totalno pobožno, očito je dovoljno dobro shvatio što se od njega traži. Ne znam samo da li da budem zadovoljna zbog toga, ili bi mi ipak bilo draže da je nadrljao nešto bezveze.
    To je nekako i meni mantra, da prezivimo prva cetiri razreda da ne ide na vjeronauk, pa da je prodje to djetinje zaneseno uklapanje i vjerovanje svim zivim i da formira cvrstinu svojih stavova (sjecam se da su i mene jednom s 9 godina na ljetovanju "obratili" i skoro uvjerili da ima neki bog koji visi sve i cuje sve, da sam trazila da idem u crkvu - srecom, moja mama je to dobro odhendlala tako da me brzo proslo, a u razredu vecina nije isla na vjeronauk niti smo o tome pricali osim na nivou da netko ide na vjeronauk a drugi u varsavsku, pa nije bilo nikakvog vrsnjackog pritiska po tom pitanju)

sto se tice pjesmice, mislim da cu se morati suzdrzavati jer bi moja prva pomisao bila da potaknem komentarom dijete na nesto subverzivno u inat takvom odvratnom sustavu i konformistickoj prisili nad svim nama (isti bi poriv imala na zadacu kako mama pece kolace i ne zna raditi na racunalu a tata popravlja auto ili stovec rade "glave obitelji" - ne volim predrasude, a pogotovo ne one koje se ticu mene, npr predrasude da su svi Hrvati katolici )

Datum pristupanja
    Oct 2004

Početno

Citiraj sillyme prvotno napisa Vidi poruku
    sto se tice pjesmice, mislim da cu se morati suzdrzavati jer bi moja prva pomisao bila da potaknem komentarom dijete na nesto subverzivno u inat takvom odvratnom sustavu i konformistickoj prisili nad svim nama (isti bi poriv imala na zadacu kako mama pece kolace i ne zna raditi na racunalu a tata popravlja auto ili stovec rade "glave obitelji" - ne volim predrasude, a pogotovo ne one koje se ticu mene, npr predrasude da su svi Hrvati katolici )
    Ovako bi i meni palo na pamet prije 2-3 godine.
    Sad, više ne. Prvo, vidim da mi dijete uopće nije kapacitet za bilo što subverzivno on ne kuži ni ironiju, ni suptilno podbadanje, naprosto sve shvaća doslovno. Drugo, imam dojam da je kod učiteljice ionako pod povećalom (između ostalog, i zbog tog nesretnog vjeronauka, jer sam jedino ja imala prigovora na sjedenje u razredu za vrijeme tog sata i slične običaje). Kad se sve skupa zbroji, draže mi je da u takvim zadacima ne talasa, bitno mi je da vidim da razumije cijelu situaciju (i za tu pjesmicu mi je rekao: A čuj, što sam drugo mogao napisati?). Moramo birati svoje bitke, ja osobno smatram da je, uz njega takvog kakav jest, i uz oportunistički raspoloženu okolinu, veliki uspjeh što smo izbjegli cijelu priču oko vjeronauka na kojeg "svi idu".

seni avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2004

Početno

Tanja, mislim da je tvoj sin odreagirao vrlo zrelo. Na stranu to da ja ne mogu doći sebi, da to uopće bude tema iz hrvatskog , ali to je očito tu tako. Naravno da mi je prva misao kao i sillyme, hoće li i kada će doći vrijeme, da netko napise taj sastav s ateisticke pozicije, ili uopće postavi pitanje o smislu takvih tema. A ako vam daju odgovor, da je to jedna duboko ljudska i prekrasna tema puna ljubavi, predložite im da sljedeća tema bude rođenje alaha ili muhameda. Isto jedna prekrasna tema puna ljubavi, razumije se.
    No te stvari trebaju riješavati odrasli, a ne da se lomi preko dječjih leđa.
    Ono što zapravo želim reći, jest jedno ohrabrenje svima koje to muči. Kao sto tanja kaže sve sjedne na svoje mjesto. Zaista.

seni avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2004

Početno

Tangerina, mislim da je poanta, da prvo razmisliš zašto zaobilaziš temu, ako je zaobilaziš. Ako je zato jer ti to nije neka tema, sve pet. Ako zato, jer ti je nekako "neugodno", onda bi možda prvi korak bio, sama sa sobom "raščistiti" što i kako.
    Ja bih u objašnjavnju bila kratka, jasna i jednostavna. Što iz tebe više zrači sigurnost, to lakše za dijete. Znam da je kontekst u kojem ja živim drugačiji, ali to ne mijenja na stvari da dijete i ateizam i religiju prihvaća kroz roditelje. I tu zapravo nema problema.
    Što se tiče konkretnih situacija, ja bih kada bi neko dijete u mojoj kući ili mom djetetu u mom prisustvu opetovano ponavljalo da postoji samo mali isus, a ne djeda mraz, jer njegovi mama i tata tako kažu, vrlo jednostavno, prijazno i jasno rekla da u mojoj kući, ili u našoj obitelji postoji djeda mraz, jer ja tako kažem. ( ili ne postoji kao kod nas - niti dijete, niti mi nemamo sklonosti ni prema djedu mrazu, zubic vili i svim ostalim nepostojećim bićima).
    Znaš ono pogledaš tog prijatelja tvog djeteta u oči i jasno mu kažeš. Ne zbog njega, ili sebe. Zbog svog djeteta.

ina33 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

Emsa, ja bi naziv te knjige na njem, pa da iščepram nešto za sebe što mogu uobličit u komunikacijski paket, ili se bilježim u red za posudbu. Moja pita sve i propituje i ne zadovoljava se usputnim objašnjenjima, tj. usputna objašnjenja kad tad opet dođu na tapet. Da mi mora pisat pjesmicu o Isusovom rođenju... nemam pojma što bi, vjerojatno bi tražili alternativnu temu, isto ovisi o broju započetih bitaka.

tangerina avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2009

Početno

seni, u pravu si, skužila sam da ja zaista imam taj jedan "šuti i ne talasaj" stav kad sam u društvu vjernika općenito, i vidim problem većim nego što on ustvari vjerojatno je, i malo sam isprojicirala neke stvari na svoje dijete
    a susjedov klinac ko većina klinaca, kreće s pretpostavkom da svi rade ko i njegova obitelj, pa pita logične stvari (jučer je bilo "jeste glasali za Kujundžića?" )
    tanja, oduševljena sam rečenicom "a čuj što sam drugo mogao napisati?" to je bitka koju biješ samo onda kad osjetiš u trbuhu da baš moraš pa nek pukne što mora puknuti (dođu i takve situacije, ali u mom slučaju barem, tek u tinejdžerskim buntovničkim godinama)

palčica avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2012

Početno

Nisam baš ni istraživala, ali nekako mi nije sjela nedavna akcija po školama kad je učiteljica vjeronauka svim razrednicima podijelila te neke gumene, šarene narukvice s mudrim porukama (koliko je učenika u razredu, s naglaskom da ih ima još za one koji žele) i rekla kako je donacija simbolična, ali je cijena narukvice 5 kuna. I time po meni dovela u neugodnu poziciju i profesore/ice i učenike. Ne znam, meni je to neumjesno i nije mi tome mjesto u školi. Vadili su novce i učenici kojima je to jedva dan novac za marendu - nitko se ne želi izdvajati.....U redu su mi akcije donacije starog papira, starih deka i hrane za azile, hranu za beskućnike i sl.gdje se pred nikim izravno ne stoji ispružene ruke..... Ne znam, meni bi bilo primjerenije da se ovako nešto prodaje ispred ili u crkvi nego po školama. Mislim da oni čak nisu ni znali koja je svrha prodaje narukvica, a to je valjda bila i poanta. Doduše, ja ne gledam TV pa je moguće i da sam nešto propustila. Kome se konkretno time pomoglo? I zašto u školama?

bella77 avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2013

Početno

Ove narukvice su i nama "prodavali" u vrticu. To je caritas skupljao za nesto... ne znam, nije mi se dalo citati.
    Dala sam tih 5 kn, ali evo me spremam se napisati mail ravnateljici vrtica. Isto su tete rekle da je cijena 5 kn, ali da se daju donacije, koliko se moze...

Mima avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2004

Početno

Caritasova božićna akcija "Za 1000 radosti" - sakupljanje novca za siromašne obitelji. Ista stvar kao kad se za 5 kuna dobije papirić od Caritasa ili Crvenog križa, rekla bih, samo su sad bile u pitanju narukvice.
    (što jest, jest, narukvice su bile vrlo atraktivne). U svakom slučaju, nikako nije u redu da to djeca moraju kupiti, moralo bi biti dobrovoljno. Koliko znam kod nas se to kupovalo od vjeroučiteljice.

palčica avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2012

Početno

Ovo mi se činilo kao dobrovoljno upakirano u dobar celofan.

Mima avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2004

Početno

Pa jest, obično to tako ispadne, i sa prilogom za Caritas i za Crveni križ - obično se djeci podijele papirići i onda se očekuje da daju 5 kuna.
    Ja se toga sjećam još iz vremena svog školovanja ( s tim da je tada sama CK bio u pitanju, naravno).

šafran avatar
    Datum pristupanja
    May 2013

Početno

Meni iskreno ne smeta upakirano u celofan, ako je stvarno za one kojima treba i koji stvarno nemaju baš ništa. Kod nas se u vrtiću izvjesi lista na svaka vrata grupe sa popisom stvari koje su potrebne, tipa pelene,ulja za bebe, četkice za zube, paste, blokovi za crtanje, pazle, čokolade itd.. nitko nije obavezan ali svi donesu bez obzira koje vjere bili i uvijek još nešto mimo liste, to ide za djecu po domovima. Isto kad su bile poplave kod nas u Hr i BiH se skupljalo sve moguće što tko moće dati, nakupilo se puno, a koliko se novaca skupi od prodaje doniranih kolača na bazarima se uvijek izvjesi lista na pročelje vrtića sa sumom koja se skupila.

bella77 avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2013

Početno

Mene smeta to akviziterstvo u vrticu. Neka izvjese obavjest na oglasnu plocu, pa tko hoce neka uplati. Ili da donaciju u stvarima. Ovo mi je zicanje na vrtickom hodniku bas neprimjereno. I gdje je racun za tih 5 kn?

Mima avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2004

Početno

Nisam sigurna da se za humanitarne priloge izdaje račun.

bella77 avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2013

Početno

Meni je receno da je cijena narukvice 5 kn. Ako je i bila donacija, onda bih ocekivala potvrdu za donaciju da je prilozim prijavi poreza za 2014.
    Redovno dajem donacije i dobivam potvrde, te mi se porez za te donacije vrati.

Mislim, znam da je 5kn, ali stvar je postivanja zakona. I onome tko je skupio te donacije je puno veci iznos koji ce ostati neprijavljen...

Mima avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2004

Početno

Pa ja mislim da je narukvica potvrda, kao što je to inače papirić na kojem piše Caritas ili CK. Ne znam prilažeš li inače te papiriće u poreznoj prijavi?
    Ne vjerujem da se radi o povredi zakona, obzirom da je Ministarstvo odobrilo, dapače preporučilo školama da se uključe u ovu Caritasovu akciju.

šafran avatar
    Datum pristupanja
    May 2013

Početno

Okej, to mi je novo, mi godišnje doniramo hrpu toga, ne mislim samo mi, općentio čitav vrtić, svaka tri mjeseca se nešto organizira, znam da je teško za povjerovat, ali i kod nas ima siromašnih na rubu gladi, ne samo djece po domovima, nikad nismo dobili nikakvu potvrdu niti je itko tražio u ovom smislu, a Nijemci su inače kraljevi utjerivanja poreza, pridržavanja zakona, a pogotovo povrata poreza, ono idu mi već na živce nekad s tom renvošću Ali ovdje me to ne zanima, vidim ni hrpu drugih, svi znamo kako je. ALi za povrat poreza za neke druge stvari opsjedam poreznu ako treba

bella77 avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2013

Početno

Ma nebitno... ali ne mogu u poreznu upravu poslati narukvicu.
    Inace doniram tamo gdje je sustav transparentniji i potvrda se dobije postom bez da se trazi.
    Tako da cu svakako pitati ravnateljicu za potvrdu (ili racun), zanima me odgovor.

palčica avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2012

Početno

Znači narukvice idu od Ministarstva (kako čitam za iskorištavanje odgojno-obrazovnih procesa). Baš dobro. :roli:

Mima avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2004

Početno

Ne idu od Ministarstva, nego od Caritasa, a Ministarstvo je preporučilo školama uključivanje u Caritasovu akciju.

palčica avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2012

Početno

Na to sam i mislila. Ministarstvo školstva se bavi krivim stvarima.

Mima avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2004

Početno

Pa slažem se da se generalno bavi krivim stvarima, ali ovim se vjerojatno ništa posebno nije bavilo, nego je naprosto odobrilo/preporučilo humanitarnu akciju.
    Koliko ja znam, u školama se oduvijek sakupljaju prilozi za Crveni križ i Caritas, jedina je razlika što se sad kao potvrda nisu dijelili papirići nego gumene narukvice.
    Ne vidim tu ništa posebno sporno, osim što ne bi trebalo biti predstavljeno kao obavezno (ali bojim se da uvijek jest).

cvijeta73 avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2007

Početno

tang, se sjećaš, pisala sam kako je moj jadni j u školi dobio zadatak iz prirode - koja je tvoja najdraža molitva. pa je napisao "zdravo oče naš"

i umirem na kujundžića, umirem lol, simpa neki mali, ha? otvoren i brbljav
    inače, to i je tako. desničari su uvijek agresivniji, uvijek. i ne moš tu nešto puno pomoć, ne sekiraj se radi toga. dobro je dok ti tata ne počne dolazit na kavu, lako za malog.

ako se već u vjeru ne želiš petljat, daj mu bar za kujundžića odgovori da niste glasali za njega, a kolko je glasova dobio, to ste valjda samo vi za njega glasali :D

jelena.O avatar
    Datum pristupanja
    May 2008

Početno

Citiraj bella77 prvotno napisa Vidi poruku
    Meni je receno da je cijena narukvice 5 kn. Ako je i bila donacija, onda bih ocekivala potvrdu za donaciju da je prilozim prijavi poreza za 2014.
    Redovno dajem donacije i dobivam potvrde, te mi se porez za te donacije vrati.
    je si li sigurna da dobijaš povrat poreza na donacije, kolko ja znam toga nema već par godina bar ne za obične ljude

jelena.O avatar
    Datum pristupanja
    May 2008

Početno

sory za moj zadnji komentar sad vidim da na novom obrascu ima

tangerina avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2009

Početno

Citiraj cvijeta73 prvotno napisa Vidi poruku
    ako se već u vjeru ne želiš petljat, daj mu bar za kujundžića odgovori da niste glasali za njega, a kolko je glasova dobio, to ste valjda samo vi za njega glasali :D
    vidila sam na sprdexu "nacrtana muška spolovila dobila više glasova od Kujundžića"

vertex avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

Citiraj ina33 prvotno napisa Vidi poruku
    Moja pita sve i propituje i ne zadovoljava se usputnim objašnjenjima, tj. usputna objašnjenja kad tad opet dođu na tapet.
    Na ovo sam zapravo i mislila, naravno da razgovor ide u dubinu i širinu barem koliko dijete traži. Ni mi se ne ustručavamo od komentiranja situacija, ponašanja, Košićevih izjava, Beškerovoh komentara...

Tangerina, ja bih ovako kao cvijeta. Ne bi se ustručavala reći kako to mi mislimo i radimo. Neka dijete vidi da ljudi ima svakavih, a svejedno su dobro za igranje :D, i neka tvoje dijete vidi isto. Uostalom, i sama si već sve to posložila u glavi.

Datum pristupanja
    May 2007

Početno

Citiraj tangerina prvotno napisa Vidi poruku
    vidila sam na sprdexu "nacrtana muška spolovila dobila više glasova od Kujundžića"

tangerina, ne brini previše, to ti nekako dodje samo od sebe, sjedne svima i tvom će djetetu, nije bitno, još je malen i on i njegov P., nije to nešto što bi im sada već bilo toliko važno da ih razdvoji (osim ukoliko se roditelji ne umješaju, naravno). a kasnije, ako je vrijedno, to će prijateljstvo biti važnije od različitih likova koji ih darivaju. moja najbolja prijateljica iz osnovne i ja smo bile potpuno suprotnih svjetonazora i uvijek je bilo tema za rasprave i pokušaje da jedna drugu "preodgojimo", ali su dobra zabava, dečki, i to što smo jedna za drugu bile spremne sve učiniti, uvijek bili važniji od toga.

a evo i danas me nasmija ovaj tekst - mislim, što da čovjek kaže na dubinu i postojanost nečijih uvjerenja, sve je to za ljude:

http://www.jutarnji.hr/nakon-12-mjes...vjeru/1264652/

ina33 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

Citiraj Riječanka prvotno napisa Vidi poruku

a evo i danas me nasmija ovaj tekst - mislim, što da čovjek kaže na dubinu i postojanost nečijih uvjerenja, sve je to za ljude:

http://www.jutarnji.hr/nakon-12-mjes...vjeru/1264652/

Meni je taj tekst super, ne u smislu da me nešto specijalno nasmijao, nego mi je baš bio iskren i ful se poklopilo s nekim mojim osjećajima, rijetki su ljudi koji stvari tako otvoreno propituju, ljudski je promijenit stav i to ne mora nužno značit da je sve prije bilo lažno i nepostojano, plitko i površno - bilo je istinito za tu osobu u tom nekom trenutku.
    Posljednje uređivanje od ina33 : 30.12.2014. at 11:56

Mojca avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2010

Početno

Tangerina, joj sad me sjetila na neke lijepe uspomene
    U osnovnoj školi mi je najbolji prijatelj bio jedan dečko iz tvog kvarta... bio je iz jako religiozne obitelji, kriomice je nosio prsten sa šahovnicom (i to s prvim bijelim poljem), živio je s bakom, roditelji u Berlinu... A ja iz partizanske obitelji, jedva da sam znala za sv. Nikolu i za Božić.

Bili smo najbolji prijatelji, non stop zajedno, kako je busom dolazio u školu u mom kvartu, sjedili smo na klupi na autobusnoj stanici preko puta veterinarske stanice i čekali ponekad i po dva sata. Ne zato jer nije bilo busa, nego jer je propuštao buseve da bi pričali... A pričali o svemu, pa i o razlikama... i uopće se ne sjećam da su nas razliike dijelile. Bio je to valjda sedmi - osmi osnovne. Bio je mlađi od mene godinu dana. Čak nismo bili ni u istom razredu... zapravo, pitam se kako smo se uopće povezali.

I nedavno sam ga zguglala, i dalje je u istoj ikonografiji... ja i istom filmu... Baš me zanima samo kako bi se razvijalo naše prijateljstvo da nas srednja škola nije razdvojila.

Datum pristupanja
    May 2007

Početno

ma meni je isto taj lik simpatičan i iskren, nasmijao me jer sam i sama imala jednu kratku vjerničku fazu u svom životu, već sam pisala o tome, i kad me "prošla", sama sam se sebi čudila, kako sam ja to mislila da se može "odlučiti" biti vjernik ili ne biti, ali eto, vidim da je to propitivanje zaista nešto normalno i ljudski, pa kad jedan svećenik može postati ateista u tako kratkom vremenu, što je čudno u tome da sam u teškim trenucima pokušala u vjeri naći neke odgovore.

Datum pristupanja
    May 2007

Početno

e, da, ona moja prijateljica, sad se nasmijem kad se sjetim mog kad mi je pokušavala prodati priču kako je A. Pavelić zapravo bio pozitivan lik u našoj povijesti. a ja šterberica, predsjednik pionirske, nagrade za sastavke i pratnja štafeti...što bi mladež HDZ-a u Vž danas rekla čisti, 100%-tni jugosmrad.

mama courage avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2006

Početno

idemo u novu godinu uci s pozitivnijim imenima i postom

svima zelim sretnu novu godinu i sve najbolje u 2015!

hvala vam na zajednickom druzenju idemo u nove pobjede, nova nadahnuća!

Mojca avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2010

Početno

Datum pristupanja
    May 2007

Početno

Zuska avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2012

Početno

Datum pristupanja