Pisala sam ranije na ovoj temi - kod nas je odluka o prijevremenom upisu bila pun pogodak. Curka je u školu krenula sa 6 god. i 2 mj. Zadnju vrtićku godinu postala je dosta nezadovoljna u vrtiću i navaljivala je da ide ranije u školu. Ljudi iz okoline (a i dosta ljudi ovdje na forumu) su nam govorili da šta dijete ima navaljivati, šta dijete zna šta je škola (ima starijeg brata i sestru u školi) i tak.
Testirana je u vrtiću s 5 god. i u školi s 5,5; svi testovi su pokazali da je spremna. Mene je malo mučilo je li ona i emocionalno dovoljno zrela pa sam se posavjetovala s njenim vrtićkim tetama (mislim da su one najkompetentnije procijeniti emocionalnu zrelost djeteta jer dijete ipak najviše vremena provede s njima i vide ga u različitim situacijama), koje su mi potvrdile da je spremna i što se toga tiče. Učiteljica je rekla da je došla spremna ko puška.

Sad je 2. razred. Školu i dalje obožava, odlično joj ide.

Mislim da je za prijevremeni upis najvažnije dobro procijeniti emocionalnu zrelost djeteta (podrazumijeva se da dijete treba biti kognitivno spremno, inače nitko valjda ne bi razmišljao o ranijem upisu), a nisam sigurna koliko realna procjena se može dati prilikom samo jednog susreta s djetetom. Zato se meni čini da djetetove vrtićke tete tu mogu dati možda i realniji sud od osobe koja procjenjuje dijete. Samo što se tiče emocionalne zrelosti, naravno.