Stranica 2 od 2 PrviPrvi 12
Pokazuje rezultate 51 do 71 od 71

Tema: Kutak za tete

Datum pristupanja
    Aug 2013

Početno

Citiraj sorciere prvotno napisa Vidi poruku
    ne znam kaj bi ti rekla, osim da valjda imaš konjske živce ...
    ja sam jako liberalna u puno stvari, no u nekima sam zadrta do bola.

da sam JA kuhala, i da mi je sestra to napravila - sklonila bih sve tanjure, i rekla: ako je tako, svi jedemo isto. i dala i njima slatkiše umjesto ručka, jer smatraju da je to u redu - pa nek jedu što i njihovo dijete.
    Malo OT... Sorciere hvala ti!! Ovo je genijalno! Primijenit cu ovo na svoju sveki, samo u malo modificiranom obliku! Sve slatkise koje da L. mora i ona pojesti ali x3, tako da omjer kolicine slatkisa i kilaze bude tu negdje. Mozda onda shvati koliko smeca trpa u nju. joj, kako cu je gnjaviti

Jelena avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2008

Početno

E sad mi se otvorila nova tema - što vi želite da se vašoj djeci donese kad se dođe?
    Ja obično tamo kamo idem često ponesem neku malu čokoladicu, jer djeca to odmah strpaju u zube što im doneseš. Mi smo kao klinci morali zahvaliti i spremiti u ormar, a bombonjere su u pravilu bile proslijeđene.
    A bude mi malo i neugodno, jer si mislim da to nije baš dobro za dijete. S druge strane - ne mogu s jogurtom doći djetetu ili s jabukom. U zadnje vrijeme ponesem čokoladno mlijeko, za koje znam da isto nije baš optimalno, al mi se čini manje lošim od čokoladice.
    Posljednje uređivanje od Jelena : 19.02.2015. at 13:21

*mamica* avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2009

Početno

Nasa cijela obitelj i prijatelji znaju da ne zelimo da se djetetu donose slatkisi, tako da mu donesu voce, stiropor, one plocice od zitarica i sl.

Ako netko ipak donese slatkis, mi to pospremimo u ormar. Doduse, decko je jos premalen pa i ne zna da je dobio poklon. Kada bude veci i svjestan toga, moci ce pojesti ako pozeli.

Kada je na rodjendanu, ne branimo mu slatkise - to se svede na smoki i par zalogaja cokoladnog keksica ili torte.

Smatram da ne pretjerujemo i definitivno ne zelim od hrane raditi "big deal", mislim da to moze biti samo kontraproduktivno.

mare41 avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2009

Početno

Ako i dobiju slatkis, spremim ga, ne znam jel ti glupo zvuci, al meni je voce super poklon, a i datulje, suho voce, brusnice, al mozda veca djeca ipak ocekuju slatkise

Mima avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2004

Početno

Oduvijek mi je svejedno što dobije, a dobije uglavnom slatkiše. Nema običaj odmah strpati u usta i sve pojesti, nego pospremi i uzima po malo.
    Glupo mi je jedino kad dobije neke od slatkiša koji mi stvarno spadaju u neku groznu skupinu, npr. gumene bombone ili bananko, jer to ne pojede.

Anci avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2007

Početno

meni ne smeta ako dobiju slatkiše, ne pojedu odmah sve, ali moraju malo
    ja također često poklanjam čokolade
    ne kikije, ne gumene jer to nekako ne volim ni da moji jedu

no voljela bih da meni netko donese žele bonbona, ajme, što to volim

cvijeta73 avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2007

Početno

poklonjenom konju se ne gleda u zube
    kao i mimi, baš mi je svejedno što dobiju i nisam baš nikad o tome razmišljala, al eto, čokolada je uvijek dobar poklon.
    i ništa ne spremamo u vitrinu, a i nije da nam baš gosti, ti koji nose poklone, sad baš svaki dan dolaze.

cvijeta73 avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2007

Početno

a ni ja ne volim da jedu gumene bombone, al su im ti, iz nekog razloga i najdraži. m ih obožava. one iz kioska, na deke što se prodaju mm joj je na karnevalu kupio punu vreću tih bombona, ne znam kako im nije bilo slabo.
    Posljednje uređivanje od cvijeta73 : 19.02.2015. at 14:17

Osoblje foruma spajalica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2005

Početno

Citiraj cvijeta73 prvotno napisa Vidi poruku
    kao i mimi, baš mi je svejedno što dobiju i nisam baš nikad o tome razmišljala, al eto, čokolada je uvijek dobar poklon.
    i ništa ne spremamo u vitrinu, a i nije da nam baš gosti, ti koji nose poklone, sad baš svaki dan dolaze.
    x, kad mi dodju ljudi jos su se i potrudili nesto kupiti, zahvalim, djeci dam oni odluce hoce li to staviti u spajzu ili u sebe.

Datum pristupanja
    Oct 2014

Početno

Citiraj Alba prvotno napisa Vidi poruku
    Bok svima, imam nećakinju od 4 godine, koja kad dodje k meni, svaki put radi iste stvari.Npr. ručak, prvo ju par puta pozovem pa tek onda dodje za stol, i onda kaže ja to neću jesti( kuham sve ono što voli), a ako se slučajno dogodi da joj se jede i da ništa ne kaže vezano za hranu, onda pojede doslovce dva komadića. Evo još jedan primjer, kad smo kod bake i dede, jednom prilikom je htjela jesti kekse i mlijeko za ručak,. I naravno ono što jednostavno ne mogu shvatiti je to da dijete ne pojede, ili ne pojede dovoljno i nakon 5 minuta traži, sok, bombom, keks, i to joj se da, naravno ne ja nego ( tata ili baka). Nisam joj mama, i ne mogu se tako ne postaviti, ali kako dijetetu objasniti da kad je kod tete vrijede drugačija pravila.
    Alba, ovo je baš pohvalno što brineš o zdravoj prehrani svoje nećakinje,
    a ne da ideš linijom manjeg otpora.

Prehrambene navike se lako pokvare, a ispravljanje je kasnije vrlo mukotrpno.

I ja imam nećake i kad su kod mene ili smo negdje drugdje a meni su dodijeljeni na čuvanje,
    ponašam se prema njima kao prema svojoj djeci.
    Dakle, opominjem ih da sjede mirno za stolom, ne ustaju, ne igraju se
    s hranom i moraju jesti ono što sam skuhala i stavila na stol.

Jedino mi je problem sa 5 godišnjom nećakinjom koja je izbirljiva oko hrane i navikla da ju se hrani,
    a ja to ne radim.
    Situacija s njom obično ispadne tako da onda ona preskoči taj obrok, ali onda slijedeći polako krene jesti.
    Ali da ću joj dati kekse za užinu, a za ručak nije jela - nema šanse.

Nećak od muža je isto "mustra" po nekim pitanjima, tipa: ljeto je i ja bi im svima kupila sladoled, ali on
    jede samo jednu vrstu koje ima samo tamo negdje u n-tom dučanu.
    To mi je isto malo
    Za mene je sladoled - sladoled, ako želiš kakvog ima ovdje - dobro, ako ne, ne moraš jesti.
    ok. ako nam je na ruku, pa možemo prošetati do tog drugog sladoleda, ali u principu nije
    pa se onda dijete pomiri sa "tužnom sudbinom" da mora pojesti sladoled koji mu nije u top 5.

Ja mislim da nam samo mogu jednog dana biti zahvalni što smo upotrebljavali zdrav razum
    u ophođenju s njima.

sorciere avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

kikica je s cca 5 godina otišla u vikend posjet mojoj teti na selo. sa svojom tetom (mojom sestričnom) koju je tad vidjela drugi put u životu. (bio je rat - nije se putovalo).
    prije odlaska sam joj rekla: teta A. nema novaca, živi na selu. tamo se jede ono što se ima. ako ne želiš biti gladna - jedi ono što ti daju. ne možeš birati kao doma. naravno da doma nije mogla "birati" slatkiše umjesto obroka, ali je recimo birala između juhe i čušpajza, i ja sam kuhala ono što je rađe jela.

na njena mala pleća natovarila sam i dodatnu odgovornost: o nama dvjema će misliti onako kako se ti ponašaš.

tad je prvi put u usta stavila kobasicu, špek, kozji sir, žgance s mlijekom, i slične "đakonije".

po povratku me nazvala moja teta, jedna prava, divna seoska žena koju život nije mazio...
    rekla je da nije mogla zamisliti kakvo divno dijete imam, i ako mogu - da ju opet pošaljem da koji dan provede kod nje...

kaj da velim - narasla sam do neba ...

tuđoj djeci (uključujući nećake i nećakinje) - nikad nisam dala / radila ono što nisam željela da netko radi mom djetetu. čak i dok ju nisam imala, ali sam razmišljala kako bi to bilo....

sorciere avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Citiraj Uh-puh prvotno napisa Vidi poruku
    Malo OT... Sorciere hvala ti!! Ovo je genijalno! Primijenit cu ovo na svoju sveki, samo u malo modificiranom obliku! Sve slatkise koje da L. mora i ona pojesti ali x3, tako da omjer kolicine slatkisa i kilaze bude tu negdje. Mozda onda shvati koliko smeca trpa u nju. joj, kako cu je gnjaviti

hahaha..... go for it

seni avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2004

Početno

alba, kakav j eodnos tebe i tvoje sestre (i njenog muza)?
    meni se cini da u tom odnosu lezi kljuc svega.

Tashunica avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2007

Početno

sve gumene bombone koje dobiju vaša djeca slobodno meni pošaljite,
    adresu šaljem pp-om
    ja ih obožavaaam.
    i žele bombone.

nisam teta, na žalost, ali jedva čekam.
    i bit ću vjerojatno mamitzi-teta.
    Posljednje uređivanje od Tashunica : 19.02.2015. at 18:29

Datum pristupanja
    Jun 2005

Početno

Citiraj sorciere prvotno napisa Vidi poruku
    tad je prvi put u usta stavila kobasicu, špek, kozji sir, žgance s mlijekom, i slične "đakonije".

po povratku me nazvala moja teta, jedna prava, divna seoska žena koju život nije mazio...
    rekla je da nije mogla zamisliti kakvo divno dijete imam, i ako mogu - da ju opet pošaljem da koji dan provede kod nje...
    Ako imaš još rodbine koja ovako časti goste rado bih se pozvala :prasica:

sorciere avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Citiraj mim prvotno napisa Vidi poruku
    Ako imaš još rodbine koja ovako časti goste rado bih se pozvala :prasica:
    da, sad je ovakva hrana na cijeni - a tad se jela jer je bila proizvedena doma. nije bilo novaca za kupovinu čokolina i slatkiša .
    i na žalost - nema više... tete odavno nema, a ja jednom godišnje nažicam grah i repu, sa žgancima koji su preliveni vrućom svinjskom masti...

eh...

šafran avatar
    Datum pristupanja
    May 2013

Početno

Volim seljačku hranu, i kao dijete sam je voljela, ja sam po rođenju svejed kao i moj sin. Cura je na tatu po tom pitanju, i radije će gladovati i biti na kruhu i vodi danima, nego staviti u usta ono od čije teksture i okusa joj se povraća, recimo pršut. Volim kuhati i fino kuham, barem mojima, pa mi nije bilo problem radi nje malo modificirati i izmanipulariati da bi pojela zdravo. U našoj kući nikad nije bilo čokolina, nutele i sličnoga od kada su došla djeca, uopće ne kupujemo slatko, osim onoga što sama napravim od kolača i deserta, a uvijek ga jedu, nevjerojatno nešto. GUmenih bombona na sve strane, odeš u apoteku uvale im paketić, dva, odeš ko okuliste isto, odeš kod optičara opet isto, u obično dučan opet dobiju, moji su mamac za dobijanje gumenih, pa od susjeda, pa onda od gostiju i uglavnom, ja ih ne kupujem a uvijek ih ima. A i u vrtiću ih dobiju, ajde ako ništa u jaslicama je zabranjeno.

A što se darivanja tiče, meni je jako drago kad netko donese za djecu bilo kakvu sitnicu, pa nek je i lizalica, čokolada, gumeni, znam da će se djeca veseliti jer toga mama ne kupuje, a voće jedu ioanko svaki dan na tone. Ono što je za njih mogu otvoriti odmah i pojesti ako im se hoće, takvi izleti im sigurno neće pokvariti usađivane prehrambene navike, a čine im veselje, ono baš se raduju, ko djeca A i onaj koji tako što donese se isto super osjeća jer se djeca vesele.

Jelena avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2008

Početno

Citiraj cvijeta73 prvotno napisa Vidi poruku
    Ma da, nije isto kad idem nekome jednom mjesečno ili ako se vidimo 2-3 put tjedno navečer, a ja izvlačim čokoladice. Pišem čokoladice, jer stvarno nastojim da ne budu male, neke "prikladne" za djecu, da ne reklamiram ovdje koje.

Znači, nema pravila. Dok se roditelj ne pobuni. Moji starci nisu dali redovitim posjetiteljima da nam nose slatkiše.

Mima avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2004

Početno

Jelena, u pravu si, nije isto. Nama je tako sa bakama, često dolaze, par puta tjedno, i najčešće nešto nose. Ali, kao što sam već rekla, moja curka nema običaj sve odmah pojesti, tako je navikla, nego spremi pa uzima malo po malo. Svejedno, ja znam bakama reći da joj ne donose stalno slatkiše, ali to baš i ne pali. Onda joj bake ponekad donesu nešto što joj bude obrok - krafna ili nekakvo pecivo, ali opet to je meni prohvatljivo a nekom drugom roditelju je vjerojatno neprihvatljivo da dijete jede krafne.

Mima avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2004

Početno

Najdraže mi je kad joj donesu domaće kolače ili kekse ali to je i najzahtjevnije.

palčica avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2012

Početno

Nama je prehrana jako važna, pogotovo mm-u i to nam je bio jedini uvjet za dedu i baku (kad nas teta ignorira). Oni su to prihvatili i poštuju, dapače i sami su promijenili prehrambene navike, doduše i dalje ne u tolikoj mjeri kao mi. Ja sam im beskrajno zahvalna i ugodno iznenađena. Deda je otkrio sve čari kvalitetnije prehrane i sad se on zgraža na smokije po parkićima što nas ne dira, niti nas se tiče. Baka mu pravi integralne kolače s medom i datuljama, grickaju orašide i suho voće, ne kupuju mu krafne u pekarama, pudinge i kekse - u početku su se propitkivali čime će ga razmaziti ako ne šećerom. Baka čak dila recepte i najprije ih isprobava jadan deda.
    Kod njih vrijede druga pravila za sve ostalo, kuhinja se potapa u vodi, on im radi kaos po kući, voza ih i vesla, vrti oko prsta, uživaju oni, uživa on i drago mi je da je tako. I ono što sasa veli - osjećaj da je sigurno i zbrinuto dijete mi je neprocjenjiv.
    Posljednje uređivanje od palčica : 21.02.2015. at 15:42

Stranica 2 od 2 PrviPrvi 12

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •