Stranica 58 od 63 PrviPrvi ... 8485657585960 ... PosljednjePosljednje
Pokazuje rezultate 2,851 do 2,900 od 3113

Tema: Motorički razvoj djeteta u 1. godini života

Datum pristupanja
    Aug 2012

Početno

Primjecujem vec neko vrijeme da maleni preferira naginjat glavicu na jednu stranu, tipa dok pogleda prema meni sa svojih puzzla na podu uvijek ju naginje. fizijatar kaže da to nije tortikolis, ali ja sve povezano s tim naginajnjem čitam da je..pa me zanima kako je kod vaših mališana?

Toreta avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2015

Početno

Pozdrav, nova sam ovdje, iako vas vec dugo citam.

Imam curku od 10,5mj koja se jos ne dize na noge. Posjela se sa 8,5, propuzala sa 9,5, ali od ustajanja nista.
    Podigne se na koljena i tako se zna igrati. Krupnija je beba, mozda to ima veze? Da li bi trebali raditi neke vjezbice
    ili da samo budem strpljiva i cekam?

Lola13 avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2014

Početno

Imam jednu nedoumicu tj pitanjce pa bih molila iskusnije mame za odgov !

Bebi 7,5mj, vojnicki puze tj plazi i koristi i ruke i noge od 6mj (okrece se vec odavno), brz je i okretan, dize se na sve 4 i ljula vec kojih 3tjed.
    E sad, poceo se dizati u piramidicu, tj osloni se na ruke, digne guzu , i osloni se na tabane.
    Da li da to smatram kao pokusaj nekakvog kvazi dizanja ili kaj?!
    I cini mi se da, da se ima za sto uhvatiti da bi se cak i pokusao dignuti.
    Ima naznake posjedanja, ali najvise voli plaziti

Hvala

Sani1612 avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2009

Početno

Least123 moj sin ima tortikolis.
    Njemu je u početku bio slabo vidljiv, jedva primjetan neiskusnom oku. Međutim sa rastom, odnosno, izduživanjem vrata i tortikolis je postao dosta vidljiv.
    Glava naginje ka jednom ramenu u potrbušnom stavu, u ležećem stavu i kad ga nosiš.
    Mislim da iskusnom fizijatru ne može promaknuti.
    Probaj mu malo forsirati drugu stranu, tu koju manje koristi.
    Kroz igru, prateći tvoj glas i lice, najbolje ćeš primjetiti da li se naginjanje nastavlja. Ako ćeš i dalje biti zabrinuta potraži drugo mišljenje.

KrisZg avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2013

Početno

Imam pitanje : U kojoj dobi se bebe okrecu s trbuha na ledja? Ja sam sve zaboravila, predugo je proslo kako sam imala malu bebu. Mala ima 2,5 mjeseca, kada je na trbuhu okrene se na ledja. Glavu drzi visoko, slobodno ju okrece s jedne na drugu stranu, dio prsa joj je odignut. Palac je jos uvijek u rucici, vise je nego nije. Oslanja se na laktove s time da su joj rucice ispod brade. Probala sam ju staviti na trbuh i rasirila joj rukice ali ona si ih fino vrati nazad i tako se podupire dok zuji okolo i onda jednu rucicu nekako ispruzi i prevrne se na ledja. Kaj nije to malo rano?

tanja37 avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2013

Početno

Meni to zvuči kao hipertonus. Vježbice bi pomogle... Vidjela sam nedavno jednu takvu bebušku, pa zato mislim da je malo hipertonus u pitanju.

Sani1612 avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2009

Početno

KrisZg to je moj bebač radio i dijagnoza je uz tortikolis i distoni sindrom.
    A mi smo mislili kak je napredan.

KrisZg avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2013

Početno

Meni isto to tak zgleda.Ipak mi je ostalo nekaj u glavi Pedica nije nikaj rekla prosli tjedan za to.Ona inace nije cvrsca kod kretnji pa me to zbunilo.Ali palcici ipak pokazuju nekaj...

KrisZg avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2013

Početno

Nisam pametna, imam iskustva sa vjezbicama ali je proslo dugo. Mali je imao krvarenje u mozak drugog stupnja i tortikolis i distoni ali se njemu to puno jace ocitovalo. Znaci sakice su bile cvrsto zatvorene s palcevima unutra (njoj su labavo, na jednoj vise kao figu drzi) i nisu uvijek zatvorene. Skracenje vratnih misisca je bilo vidljivo itekako, preferirao je jednu stranu i na toj strani je glavica bila plosnatija i celavija, stavljala sam pelenu i do druge godine vise se nije vidjelo nikaj, mali ima super oblik glave. Motoricki razvoj mu je bio uredan, trenira kosarku i dobro mu ide. Istina trapaviji je, popikne se i na ravnome. Puno sma s njime radila na razvoju mortorike ruku iako nije kaskao za vrsnjacima vec ih je prestizao(valjda zbog toga?)Prohodao tjedan dana prije prvog rockasa, bila sam mlada pa je bio u hodalici. Druga kcer nije imala takvih problema i dosta rano mi je pedica rekla da je napredna, gledam fotke i vidim da sa mjesec i pol dana vise nije imala palceve u saci, sa 6 tjedana je odizala glavicu s jednom ispruzenom rukicom ispred sebe. S 2,5 mjeseca vidi se velika razlika izmedu nje i seke.

Datum pristupanja
    Jan 2015

Početno

Citiraj KrisZg prvotno napisa Vidi poruku
    Imam pitanje : U kojoj dobi se bebe okrecu s trbuha na ledja? Ja sam sve zaboravila, predugo je proslo kako sam imala malu bebu. Mala ima 2,5 mjeseca, kada je na trbuhu okrene se na ledja. Glavu drzi visoko, slobodno ju okrece s jedne na drugu stranu, dio prsa joj je odignut. Palac je jos uvijek u rucici, vise je nego nije. Oslanja se na laktove s time da su joj rucice ispod brade. Probala sam ju staviti na trbuh i rasirila joj rukice ali ona si ih fino vrati nazad i tako se podupire dok zuji okolo i onda jednu rucicu nekako ispruzi i prevrne se na ledja. Kaj nije to malo rano?
    Imaš motorički razvoj na početku topica a možeš i pogledati razvoj u prvoj godini na: www.poliklinika.org , inače malo je rano okretanje s 2,5 mjeseca

Lola13 avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2014

Početno

Beba 8mj, okrece se na sve strane, puze vojnicki kad zeli negdje brzo doci, ali to je sve rijede jer mu ide dobro i pravilno puzanje na sve cetiri.
    Pravilno je propuzao sa 7,5mj

Nova fora mu je da se stalno pokusava podignuti na nogice i najveci gust mu je u zadnjih tjedan dana bio hopsati na koljenima dok se drzi za nesto.

Jucer se prvi put podignuo na nogice dok se drzao za stranicu krevetica i to pravilno.
    Tj, iz koljena, ali se zbog ravnoteze drzao za krevetic.

Moje pitanje je, da li je to prerano ili je to primjerena dob, da li mu to dopustiti ili ne?!?

Jos se ne posjeda sam, ali smo ga stavili u sjedeci i cvrsto i ravno sjedi, ima razvijene i potpore sa rukicama, ali mu ni ne trebaju jer je stabilan (ne posjedamo ga tj ne sjedi, to smo samo probali da vidimo da li moze).

Hvala

lulu-mama avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2008

Početno

ako se pravilno dize, i sam to moze uciniti, onda ga pusti da to i radi. nek vjezba svoje misice! to ce mu pomoci i da se pocne sam posjedati

Lola13 avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2014

Početno

Citiraj lulu-mama prvotno napisa Vidi poruku
    ako se pravilno dize, i sam to moze uciniti, onda ga pusti da to i radi. nek vjezba svoje misice! to ce mu pomoci i da se pocne sam posjedati

Da, jer da radi nepravilno spustala bih ga.
    On klekne na jednu nogu i tako se digne, iz noge jel.
    To je pravilno ak sam dobro skuzila (?)
    Sam to radi, i kad se digne je sav sretan i ponosan :D :D
    Ja samo pazim da ne padne, jer zna pustiti jednu ruku da bi uhvati/dosao do necega pa mu ode ravnoteza i ako se ne uhvati nazad za ogradicu, padne na guzu :D

Inace je na puzzlama od 3mj tj u baby gymu i gledamo da je sto vise na podu.

ana- avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2009

Početno

Pozdrav mame!
    imam fakina od nepunih 7mj bili kod pedijatrice na kontroli radi kašlja inače je rođen 37+6tt (cr radi intrauterinog zastoja) dg.hipotrofično novorođenče,
    naime on se kad je na trbuhu diže na rukice ali se još uvijek ne okreće satrbuha na leđa ili obrnuto sjedi uz pomoć i sad nam je pedij. rekla da treba na vježbe,neuropedijatru na uzv glavice jer po rođenju nije napravljen i neuropedijatru. Uputnu dijagnozu nam je napisala dystoni nespecifičan. ja radim s njima vježbice i pokazujem mu kako bi se trebao okretati jel ima još kakvih vježbica da bi mogla raditi s njime dok ne krenemo na vježbice.

Hvala i isprika na podužem postu

maca papucarica avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2011

Početno

Citiraj Lola13 prvotno napisa Vidi poruku
    Da, jer da radi nepravilno spustala bih ga.
    On klekne na jednu nogu i tako se digne, iz noge jel.
    To je pravilno ak sam dobro skuzila (?)
    Sam to radi, i kad se digne je sav sretan i ponosan :D :D
    Ja samo pazim da ne padne, jer zna pustiti jednu ruku da bi uhvati/dosao do necega pa mu ode ravnoteza i ako se ne uhvati nazad za ogradicu, padne na guzu :D

Inace je na puzzlama od 3mj tj u baby gymu i gledamo da je sto vise na podu.
    Ja bih samo rekla da ne paziš previše da ne padne jer mora naučiti i pasti.

Moj je rano propuzao i par dana nakon se počeo dizati na noge, a ubrzo i hodati.
    Sa 10 mjeseci je samostalno hodao.
    Bio je jako klimav hodač i umijeće pravilnog padanja mu je itekako dobro došlo .

Lola13 avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2014

Početno

Citiraj maca papucarica prvotno napisa Vidi poruku
    Ja bih samo rekla da ne paziš previše da ne padne jer mora naučiti i pasti.

Moj je rano propuzao i par dana nakon se počeo dizati na noge, a ubrzo i hodati.
    Sa 10 mjeseci je samostalno hodao.
    Bio je jako klimav hodač i umijeće pravilnog padanja mu je itekako dobro došlo .

A da, ma znam..
    Znam da je i to padanje bitno

Hvala na odgovorima

KrisZg avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2013

Početno

Citiraj firefox prvotno napisa Vidi poruku
    Imaš motorički razvoj na početku topica a možeš i pogledati razvoj u prvoj godini na: www.poliklinika.org , inače malo je rano okretanje s 2,5 mjeseca
    Hvala na linku...nema nista osim tih palceva u saci, ne drzi ih stalno stisnute ali kada ih stisne nadu se unutra. I prestala se prevrtati, radila je to par dana i jednostavno prestala.

Sani1612 avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2009

Početno

ana meni su na Goljaku savjetovali da ne radim ništa na svoju ruku nego da čekam da mi pokažu.
    Ima na yt zbilja dosta filmića s vježbama za dystoni.
    Mi smo vježbači i prvo smo radili vježbe za okretanje, pa oslonac na otvorene dlanove zatim tzv.prednje obrane.

Sani1612 avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2009

Početno

Nama je fizio. rekla da je za njihov razvoj bitno ne preskakati faze.
    Znači bitno je prvo savladati okrete tek tada sve ostalo nekim redom.
    Radimo po bobath metodi i napredak je vidljiv iz dana u dan.

ana- avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2009

Početno

Sani1612 hvala za okretanje radim s njime viježbice,on kad je na trbuhu diže se na rukice dlanovima je na podu a prsima u zraku,
    u zadnjih par dana smo skužila da se savila u luk kada leži na leđima čekamo uzv mozga da se vidi jel ima šta i da krenemo sa vježbicama

Sani1612 avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2009

Početno

Nema na čemu ana.
    Vidiš nama je fizijatrica rekla da nju najviše brine taj luk, tj.opistotonus. Bio je dosta izražen.
    Izvijanje probaj kontrolirati pomoću igrački i tako da mu nitko ne prilazi s leđa.
    Ne znam da li si upoznata sa baby handling-om?
    Mada imaš već dvoje dječice pa pretpostavljam da jesi.
    Nama je puno pomoglo pravilno rukovanje, a najviše od svega pravilno nošenje.

ana- avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2009

Početno

Mi čekamo taj uzv mozga 23.2. i onda idući mjesec ostalo
    a pošto smo sada na srebrnjaku na intenzivnoj radi upale pluča,rsv virusa,akutnog bronhitisa nadam se izlasku
    do uzv a da nam ne propadne datum

Hvala ti puno još jednom na odgovorima

Sani1612 avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2009

Početno

A baš vas je snašlo.
    Neka se maleni brzo oporavi.

Datum pristupanja
    Jun 2014

Početno

Moja mala ima novu dijagnozu. Tortikolis smo riješili, ali su sad ustanovili da je hipotonična . Pogotovo je izraženo u trbuhu, oslanja se na stopala umjesto na koljena itd. Naručeni smo za dva tjedna na fizioterapiju. Ima možda netko savjet što da radimo u međuvremenu? Zasad i dalje samo forsiramo potrbušni položaj na podu.

Konfuzija avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2011

Početno

Evo i mi moramo vježbati...
    Buhtlica je normo-hipotonus, problem je što ne sjedi baš najstabilnije niti se sama posjeda, a o puzanju možemo samo sanjati - za sada samo pivotiranje, rotacije su joj nekako spore i oprezne. Ima 9 mj.
    Pokazane su nam vježbe koje se meni čine oskudne. Drmusanje u četveronožnom, posjedanje kroz kosi sjed i bočne obrane. Ona jako protestira i izvija se u četvernožnom, kad ju hoću u kosi ukruti nožice, jedino nam nekako uspijeva s obranama. Naganjam ju po cijeli dan i mislim da se ne nabere niti pola sata sve skupa.
    Inače, uzv mozga dobar, apgar 10/10, porod CR, sve drugo s razvojem štima, samo neće i neće sjesti... Uf. Savjeti?

Konfuzija avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2011

Početno

Noubadi?!
    Ajde, kasnoposjedači, znam da vas ima i da znate znanje.

Apsu avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2013

Početno

Moj malac se posjeo sa skoro 11 mj, iz cetveronoznog. Prvo je znaci napokon poceo puzat pa se posjedat. Iz polozaja vrtnog patuljka se jos nije posjeo

Savjet, radi ono sto su ti rekli i pokazali, mislim da drugih vjezba za to ni nema...

Datum pristupanja
    Nov 2013

Početno

Pozdrav drage mame!
    Imam jedno pitanje.
    Curicu muce zubici, bilo je malo temperatutre, bala, slina, svega ima. Al danas se u par navrata naginje na svoju lijevu stranu. Onako uhom u rame, kao da se zgrci. Jel moguce da zbog zacepljenog nosa pocinje boljeti uho i da tako pokusa odmaknuti bol, zacepljenost?
    Il moze bit nesto drugo? MM me danas uspanicio da nije nesto neuroloski.
    Ona se ponasa normalno, samo se nagne, al nastavi s igrom.
    Utjesite!!!!

Apsu avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2013

Početno

To ti može biti nešto kao tik, zovu to obrazac ponašanja.
    Moj malac je pri okretanju i dizanju dobra 4 mjeseca ruku stavljao iza glave kao da ide radit trbušnjake. I naravno da je nepravilno sve radio zbog toga, ali prošlo je.. To im je neka fora, ali prođe

Datum pristupanja
    Nov 2013

Početno

Apsu, hvala.
    Bas cu pratiti danas.

Ninunanu avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2013

Početno

moja je uvijek dok su joj zubi izlazili cupala usi, valjda ih ceška pa se znaju stresti. Barem je takvo moje iskustvo

Datum pristupanja
    Nov 2013

Početno

Evo kroz jutro je bilo ok, popodne je opet to nekoliko puta napravila. Kad joj desno uho pritisnem ne reagira, al kad to lijevo buni se i kao zakenjka.
    Citala sam da se bol zuba moze projicirati na uho, ali cu za svaki slucaj otici do pedi.da pogleda. Svakako da je upala uha imala bi temp.i puno bi plakala. Moze bit da joj je zacepljeno zbog nosica i sline.

dino84 avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2009

Početno

Ima pitanje Moja N. će 1.2. imati 7 mjeseci. Ljulja se u četveronožnom položaju već neka dva mjeseca, prije mjesec dana počela se je postavljati u položaj vrtnog patuljka, puže isto već skoro mjesec dana. Još se nije posjela, oslanja se još uvijek na jednu ruku.

Unazad par dana je počela, npr. kada sam s njom na podu i igramo se, ja sjedim pored nje, oslanja se rukama na moje noge i diže se na svoje noge. Stoji par sekunda i onda se prekrene. Da li smije to raditi i na taj način? Koji je uopće pravilan način da se digne na svoje noge?
    Posljednje uređivanje od dino84 : 25.02.2015. at 09:13

BOZZ avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2009

Početno

Dino 6 ili 7 mj ,misliš 1.3 će imati 7 mj

dino84 avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2009

Početno

Citiraj BOZZ prvotno napisa Vidi poruku
    Dino 6 ili 7 mj ,misliš 1.3 će imati 7 mj
    Ah tako je, 1.3. će imati 7 mjeseci.

Datum pristupanja
    Apr 2014

Početno

Ufff, sad kad ovo čitam sve, pogotovo Konfuziju, malo se brinem? Moj mali će za tjedan dana 9 mjeseci, i ne sjedi ni blizu, a kamoli da se pokušava posjesti. Nisam znala da je to problem??? Moja pedica je uvijek prilično ležerna, kad sam ju pitala još s 5 mjeseci (tad mali još ama baš ništa nije radio, ni okretanje), rekla je da nema brige, da okretanje ide sa 6 mjeseci, a sjedenje sa 9. Za okretanje je tako i bilo, prvi put se leđa-trbuh okrenuo sa ravno 6 mjeseci. Sa 7 mjeseci je počeo trbuh-leđa.

Okreće se sad u oba smjera, ne puže nego se eventualno rukama malo odguruje unazad. Ljulja se zadnje vrijeme pomalo četveronoške, naprijed nazad. I da, on se do nedavno kad bi ga se stavilo ''da stoji'' odnosno da stopalima dodiruje podlogu, ništa, kao da ima gumene noge doslovno. Sad tek zadnje vrijeme kad ga nosim pa mu dam da nogama dodiruje podlogu, udara nogama po tome.

Pa jel mislite da je to problem, ili je samo malo sporiji??? On je inače mirnija beba, puno više voli družiti se, slikovnice, kockice....nego baš fizišku aktivnost (u usporedbi s recimo bebama za koje čujem da su kao zvrkovi, nemaju sekunde mira). Takav je bio i moj stariji brat, i mužev stariji brat, gdje ih staviš tu budu, mirni i lijeni. Pa sam to pripisala takvom karakteru. I ne bih požurivala ako je samo pitanje vremena odnosno da će on neke stvari napraviti nešto kasnije. Ali sad kad vas čitam, nije mi baš svejedno :/

Inače, na kontroli smo bili sa 7,5 mjeseci i pedica je samo pitala da li se on okreće, rekla sam da, i to je to. Mali nije htio surađivati jer je dramatizirao. Je li ona malo preležerna? Iduću kontrolu kod nje imamo sa 9,5 mjeseci, dakle za 3 tjedna. Da pustim do tad da ide dalje svojim tokom, ili bi trebala potražiti stručno mišljenje privatno?

Datum pristupanja
    Apr 2014

Početno

Ufff, sad kad ovo čitam sve, pogotovo Konfuziju, malo se brinem? Moj mali će za tjedan dana 9 mjeseci, i ne sjedi ni blizu, a kamoli da se pokušava posjesti. Nisam znala da je to problem??? Moja pedica je uvijek prilično ležerna, kad sam ju pitala još s 5 mjeseci (tad mali još ama baš ništa nije radio, ni okretanje), rekla je da nema brige, da okretanje ide sa 6 mjeseci, a sjedenje sa 9. Za okretanje je tako i bilo, prvi put se leđa-trbuh okrenuo sa ravno 6 mjeseci. Sa 7 mjeseci je počeo trbuh-leđa.

Okreće se sad u oba smjera, ne puže nego se eventualno rukama malo odguruje unazad. Ljulja se zadnje vrijeme pomalo četveronoške, naprijed nazad. I da, on se do nedavno kad bi ga se stavilo ''da stoji'' odnosno da stopalima dodiruje podlogu, ništa, kao da ima gumene noge doslovno. Sad tek zadnje vrijeme kad ga nosim pa mu dam da nogama dodiruje podlogu, udara nogama po tome.

Pa jel mislite da je to problem, ili je samo malo sporiji??? On je inače mirnija beba, puno više voli družiti se, slikovnice, kockice....nego baš fizišku aktivnost (u usporedbi s recimo bebama za koje čujem da su kao zvrkovi, nemaju sekunde mira). Takav je bio i moj stariji brat, i mužev stariji brat, gdje ih staviš tu budu, mirni i lijeni. Pa sam to pripisala takvom karakteru. I ne bih požurivala ako je samo pitanje vremena odnosno da će on neke stvari napraviti nešto kasnije. Ali sad kad vas čitam, nije mi baš svejedno :/

Inače, na kontroli smo bili sa 7,5 mjeseci i pedica je samo pitala da li se on okreće, rekla sam da, i to je to. Mali nije htio surađivati jer je dramatizirao. Je li ona malo preležerna? Iduću kontrolu kod nje imamo sa 9,5 mjeseci, dakle za 3 tjedna. Da pustim do tad da ide dalje svojim tokom, ili bi trebala potražiti stručno mišljenje privatno?

mare41 avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2009

Početno

Vrlo je koristan prvi post na prvoj stranici ove teme
    ne dijete stavljati na noge dok to sam ne bude mogao
    posjedati se moze na kratko, par minuta

Sani1612 avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2009

Početno

Citiraj mare41 prvotno napisa Vidi poruku
    Vrlo je koristan prvi post na prvoj stranici ove teme
    ne dijete stavljati na noge dok to sam ne bude mogao
    posjedati se moze na kratko, par minuta
    X

Konfuzija avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2011

Početno

Ne znam više ni sama. Kad joj je nešto interesantno, izravna se kao strijela, napne leđa, sjedi i gleda. Čim je uzmem vježbati, sfrče se k'o perec i zaurla. A kad je potrbuške, kao da pliva na suhom.
    A kakva je ta Jovančevićeva vježba za posjedanje, nogicu ispod guze? Je li to onaj kosi sjed, kao za istezanje guze?
    Primjećujem da mi je nakon ovih par tjedana vježbanja mrvicu pokretnija, to je sve. Ali stvarno ne vježbamo puno i tu se grizem. Ima li smisla vježbati dijete koje plače i ne sudjeluje nimalo? Napravim pauzicu pa onda opet. A tu su i spavanja i hranjenja i prematanja i šetnje i posjete..

Emmalia. Meni pedica nije htjela dati uputnicu za fizijatra, već me je bez uputnice poslala fizioterapeutu neka mi pokaže "par vježbica". Ona je konstatirala da je mala na razini 5.5 mjeseci. Na vlastitu inicijativu odlazim neuropedijatru, on pita kako da pedijatar to nije primijetio. A meni prvo dijete i nemam koga pitati. Po bakama bi već odavno sjedila među jastucima, a sad bi jašila hodalicu. Napravili smo pretrage, sve OK, a ja i dalje ludim od brige.

Datum pristupanja
    Apr 2014

Početno

Konfuzija, a u čemu je zapravo najveći problem po njima, to što se nije još posjela ili? Jer znam dosta ljudi kojima su se bebe posjele s 9, 10 mjeseci pa i kasnije, i nitko nije spominjao kao problem...

Konfuzija avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2011

Početno

Citiraj Emmalia prvotno napisa Vidi poruku
    Konfuzija, a u čemu je zapravo najveći problem po njima, to što se nije još posjela ili? Jer znam dosta ljudi kojima su se bebe posjele s 9, 10 mjeseci pa i kasnije, i nitko nije spominjao kao problem...
    Nemogućnost samostalnog sjedenja s navršenih 8 mj. je jedan od znakova razvojnih poremećaja, piše i u Rodinom "Kljunu" i na masu drugih mjesta. To i posjedanje nije isto, ali meni se čini da se ako može samo sjediti, može i posjesti.. Kao što rekoh, nije to baš lako ustanoviti, jer ponekad lijepo sjedi, a ponekad ne.
    I nije to samo po sebi problem, nego smanjen ili povećan mišićni tonus, koji pak može biti simptom masu gadnih stvari.

mare41 avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2009

Početno

Moze, a i ne mora
    Fizijatru pa vjezbat

Datum pristupanja
    Apr 2014

Početno

Ajme, ja sam sad skroz da ne kažem šokirana pa mislila sam cijelo vrijeme da za sjedenje nije bed isto kao i za posjedanje, u toj dobi... evo sa 7.5 smo bili kod pedice i kad sam rekla da on još ni blizu ne sjedi, rekla je samo ,,on je još mali za sjedenje, to ide s 9 mjeseci'' nisam imala pojma da je to sumnjivo i problematično... samo sam se držala toga da ga ne stavljam sjediti dok se sam ne posjedne, što sam mislila da nije problem još u ovoj dobi.... pa on će navršiti 9 mjeseci uskoro i ne sjedi ni blizu samostalno, tek neki dan sam skužila da može malo sjediti, do pred neki dan nije mogao uopće, presavinuo bi se kao palačinka isti tren

vikki avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2008

Početno

Konfuzija, s obzirom na nalaze neuropeda i apgar ja se uopće ne bih brinula (lako mi je to sada reći, ali bila sam kao i ti). Isti smo slučaj: normohipertonus, apgar 10/10, porod CR, UZV mozga i EEG savršeno uredni. Do faze posjedanja je napravio sve u skladu s užim granicama dobi, a onda je počeo kaskati. S 8 mj. sam ga počela stavljati u sjedeći na par minuta, u početku je padao ko kruška, normalno, no s vremenom je bio sve stabilniji. Posjeo se s 9 i pol mj., propuzao negdje s 10 i pol, a prohodao ovih dana sa 17 i pol mjeseci. Već smo svi bili ludi od nehodanja jer puže već sedam mjeseci i hoda uz namještaj pet mjeseci, a nikako da se pusti. Danas smo konačno dobili otpust s Goljaka jer je sve u savršenom redu .
    Po neuropedijatrima (a i mome fizijatru) to uopće nije nikakvo kašnjenje, već je sve u (širim) granicama dobi.
    Malo smo zapravo vježbali jer je puno plakao i odbijao (ukrutio bi se, izvijao, nije bilo šanse da ga lomim, i ja sam se naplakala s njim), a otkad je propuzao uopće više nisam vježbala, tu i tamo desni iskorak jer ga sam baš ne radi, čučanj nije htio, nije htio ni da mu masiram stopala, ma ništa.
    No s druge strane, vrlo je oprezan. S 10 mj. kad je propuzao došao bi do ruba neograđene terase i nema šanse da bi prešao preko ruba, s 14. mj. se počeo verati po namještaju i silaziti da ne padne, popeo bi se na stolić u dnevnom i isto tako ne bi srljao, mogli smo ga slobodno ostaviti sigurni da neće tresnuti na leđa na pod. Od 15.-og mjeseca mogu ga ostaviti da spava u našem krevetu, znam da se neće otkotrljati i pasti s njega. Ustane se u hranilici i preko tacne popne na stol (isto pazeći da se ne izvrne). Sve je radio osim hodanja.
    Izludilo me čekanje da prohoda, ali samo zato što jedva čekam da ga bar malo manje nosim, a i da riješimo konačno i to i da više nemam grižnju savjesti što ne vježbam.
    Uglavnom, ne brini, svi su se ovdje posjeli, propuzali i prohodali, mjesec-dva prije ili kasnije baš ništa ne znači.

Konfuzija avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2011

Početno

Vikki, naših devet i pol mjeseci prošlo neki dan, a ona osta pri svome.. Tuga me uhvati kad je vidim da tako pasivno leži, neki dan mi je baš autistično izgledala dok je čupkala svoje ručice, a opet sve kuži. I iz koje posude stiže hrana, iz koje voda, i što radi daljinski, i kako se otvaraju vrata. I ona je jako oprezna i nježna. Par puta je kvrcnula glavicom o puzle, pa sad spuštanje traje pola minute. Lakše mi je sad kad smo dobili vježbice, barem nešto mogu poduzeti, iako mi se čini da će ona i dalje svojim tempom. I da, sad manje traži da ju nosim, sluti kako bi to moglo završiti a handling je super prihvatila, odmah je skužila na koju stranu se treba okrenuti po tome kako ju primim (btw, baka i tata još nisu).

Draga Mare, u haiku formi , hoćemo, dakako, a što nam drugo preostaje?

mare41 avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2009

Početno

Nisam stigla duze
    Razumijem strah, cure su od drugog mjeseca po vjezbama, jaki hipertonus pa sve ok, kao i vecina djece koju smo tamo susretali

zasad skulirana avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2010

Početno

da vas malo umirim,moja se okrenula sa 6.5mj, posjela sa 9.5mj, puzala jaaako dugo da bi prohodala tek sa 16-17mj...
    vodili smo je na vjezbice od 6og mj dok nije propuzala sa 10-11mj.... nije imala nikakvu dijagnozu,malo je eto kaskala (pa je pedica dala uputnicu) al je i karakterom bila jako mirna...trudili smo se primjenjivat b. handling,bez ikakvog uplitanja,posjedanja,vertikalizacije,vristali na nonice da je ne "uce hodat"...pazili da ne preskoci puzanje,vjezbom se poticalo na okret,otvaranje sake itd itd...od 3ceg mjeseca je bila na podu/strunjaci, u lezecem polozaju u kolicima....

epilog: otkad je prohodala nijednom nije pala i zveknula glavom (cesta pojava kod onih koji prohodaju uz forsiranje), provozila je biciklu (bez pomocnih) sa 3,5god, jucer mi tete u vrticu hvale motoriku kako izvrsno pise i crta,da savladava sve ispred vrsnjaka....
    na djecjoj jogi/pilatesu izvodi pokrete (skok s dvije noge,tombulu,stoj na glavi uz zid...) bolje i od starijih curica...

kad se sad samo sjetim MMa i mene kako zabrinuto stojimo iznad nje na strunjaci i molimo:ajdeee,okreni seeee....
    ugl,mislila sam da fizioterapeutkinja fantazira kad mi je rekla da cesto vjezbaci kasnije budu spretniji i napredniji od svojih vrsnjaka....bome,vidim da je bila u pravu!
    trud se isplati,samo vjezbajte i ne brinite!
    Posljednje uređivanje od zasad skulirana : 27.02.2015. at 00:17

Konfuzija avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2011

Početno

Nije bitno kada će napraviti što, nije bitno je li spretno ili nespretno, važno je dijete zdravo i da ta kašnjenja u razvoju ne rezultiraju kasnijim kašnjenjima u razvoju ili ne daj bože, posebnim potrebama. Naravno da nije sramota ni imati posebne potrebe, ali se tomu nitko ne veseli.

A mene zanima razlog zašto se to događa u slučajevima kao što je Vikkin i moj.. Može li to biti genetika ili je to samo drugi način da kažu da je u šumi? U slučaju kad ništa drugo nije sumnjivo. I koliko se to kasnije manifestira.

vikki avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2008

Početno

Ja nisam toliko daleko razmisljala o tome, prva pomisao mi je bila da je moj mali na tatu - spor i slampav (ali izuzetno spretan na jeziku). Uzasnula sam se npr. kad sam skuzila da povlaci nozni palac prema gore, kao to je znak moguce CP, ali sam onda vidjela da i MM koji ima preko 50 godina jos uvijek cesto drzi palac prema gore :D
    Kazem, lako mi je sada kad vidim da je sve ok, ali mi je bilo koma s bebom od mjesec i pol dana koja se jos ne smije, ne rotira, a poslana je neuropedu najprije zbog tremora koji nije prosao kad je pedijatrica mislila da treba, a onda i zbog hipertonusa. Odahnula sam tek kad se posjeo i propuzao.
    Uglavnom, razlog je po meni jednostavan - nisu svi isti. Moj je mali zato s godinu dana govorio mama, tata, teta, pape za patke, tape za carape, a od frendice mali hoda od svog 10.-og mjeseca, sad ima 16 i jos ne govori ni mama ni tata.
    Mi smo nestrpljivi, moje je dijete desetljece cekano i jedino mi je pa je pod povecalom, kad bih imala jos jedno mislim da bih puno manje brinula, a vise uzivala, pogotovo u toj prvoj godini koja tako brzo prodje.

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •