Da, slično zapravo...
Moj stariji se bacio na pod urlajući tri puta - prvi, zadnji i nikad više. Napravio je to u dućanu kad sam mu htjela probati jaknu. Okrenula sam se na peti i otišla iz dućana van, a njega ostavila. Kad sam prošla kroz vrata, dojurio je za mnom u suzama, ali urlanju više nije bilo ni traga. Ni danas ne znam kako mi je to palo na pamet. To je bilo samo par koraka, ali svejedno, da sam razmislila - možda i ne bih to napravila. Kako god bilo, spasila sam se, ali dugo duuuugo sam izbjegavala takve situacije.
Kazne - isto smo imali mirni stolac. Vrijeme kazne na mirnom stolcu - koliko godina, toliko minuta moraš mirno sjediti u tišini.
Ja sam imala dvojicu "na blizu" pa sam ih morala razdvajati ako su se svađali - svaki u svoju sobu. Rezultat - i dan danas ako netko nekom smeta, dogovore se tko će u koju sobu/prostoriju (što nije lako u malom stanu, ali ide).
ALI najvažnije je ono što je Zuska napisala - roditelj prvo mora izaći na kraj SAM SA SOBOM, a onda je puno lakše to napraviti i s djetetom. Naše eksplozije, gubljenje živaca i svađe obično su poticale eskalaciju deračine. S druge strane - tišina (recimo u autu) je bila neobična i klinci su se brzo znali zapitati "zašto su tata i mama zašutjeli - očito nešto nije kako treba". Eh, sad, to je bilo negdje nakon treće godine.
Prije toga - u autu obavezno audio priče i pjesmice (izludili su me Pikova kućica na drvetu i Žabac veseljak - i danas ih znam napamet).
Doma - ako je atmosfera mirna i bez trzavica, onda su obično i djeca bolja. Ali s dvogodišnjacima koji ispituju granice naših živaca nema nam spasa - sami moramo pomicati svoje granice (kaže osoba koja je to naučila na vlastitoj koži).
Moja djeca nisu kino vidjela valjda do pete godine i dulje, ni u kazalištu ništa dulje od pol sata, jednostavno smo zaobilazili takva mjesta sve dok nisu bili sposobni izdržati sat - sat i pol na miru. Kupovina - nula bodova (pogotovo shoppping centri - fluorescentna rasvjeta i previše poticaja sa strane bili su recept za katastrofu. Igraonice isto nula bodova do negdje pred školu.
Ono što su podnosili bili su prostori u kojima je relativan mir - od zatvorenih prostora na pamet mi pada knjižnica (dječji odjel), muzeji (prirodoslovni, tehnički, povijesni, etnografski.... ) jer to su mjesta odakle možeš izaći kad je djetetu dosta i kraj priče.