Nego, kakav je postupak zaljenja na odluku ako odbiju odobriti odgodu za upis?
kad smo bili na sistematskom meni je doktor rekao da je, sto se tice odgode do lani bilo da je zadnju rijec imao roditelj. a sada vise nije tako, nego kako procjene psiholozi tako bude. njihova je odluka konacna.
Da, tako nesto je i nama šk doktorica govorila, u smislu da ona vise u svemu tome nije vazna, ali mi nije rekla tko je zapravo vazan.
Dobro je znati da su to psiholozi. U mom slucaju malo mi je lakse, jer je psihologica lijepo jasno i glasno rekla da preporucuje odgodu.
Mozda su me zato u skoli trazili da i vrticka pshol. nesto napise. Da podeblja misljenje ove prve.
kad smo se bili prijaviti u skolu, pedagogica nam je rekla da jos ne zna da li ce raditi testiranja ona ili psiholog ili oboje. a u vrticu nemamo psihologa, samo pripravnicu koja je tek dosla. ona je bila prije par dan u skupini bas kad su radili zadatke i rekla mi je teta da je i ona rekla da misli da on nije spreman, ali ne znam koliko se njezino misljenje uzima u obzir (jer je pripravnica). mi jos uvijek ni ne znamo kad ce biti testiranje, jos nas nisu zvali.
a meni se čini da stručni timovi u vrtiću ponekad kao da izbjegavaju preuzet svoj dio odgovornosti i jasno i glasno reći tj. napisati da dijete nije spremno za školu i treba odgodu odnosno da je spremno u slučaju prijevremenog. Čak bih rekla da su još "zahtjevniji" po pitanju prijevremenog upisa.
i kod naših sam primjetila da bi oni najrađe bili neutralni negdje po strani jer su par puta zaribali s nekom djecom pa "pušu" i na hladno, pustili su neku djecu (skol.obveznike) nespremnu u školu i pojavili su se veliki problemi u školi. Meni je strašno da jedan npr. psiholog ne može ili ne želi čvrsto stati iza svog stajališta ne samo usmeno nego i pismeno. Kakav si ti to psiholog onda ?!
Posljednje uređivanje od Lili75 : 08.04.2015. at 15:29
rekla sam da po mojem misljenju on nije spreman. pedagogica mi je rekla da kad budemo dosli na testiranje da joj to napomenem, pa da ce ona malo vise obratiti paznju na to.
a mi neki strucni tim u vrticu ni nemamo. imamo psihologicu pripravnicu, koja je pocela raditi prije niti mjesec dana.
Posljednje uređivanje od *meri* : 08.04.2015. at 15:29
evo meni je psiha rekla: A joj mama tako nam je žao da je nismo uključili u program za darovite (nakon što je vidjela papire od Severa), pa zašto nam niste rekli?! sad ćemo bolje promatrati sina.
Mislim hello pa šta si ženo radila u vrtiću zadnjih 5 godina da ja to trebam reći vama, uostalom dijete mi u tom terminu ima ritmiku koju obožava i nema šanse da bih je zbog toga ispisala. Ima vremena za bistrićke radionice i kasnije u životu.
Ma fakat su stručni za poludit...
Nadam se stručnijima u školi ha ha,....will see![]()
ja znam jednog malog koji je darovit, sad završava prvi i malo drugačije ga gledaju, ide u našu školu. mislim da to najviše ovisi o učiteljici
Posljednje uređivanje od jelena.O : 08.04.2015. at 18:01
Evo me
Osjecaj prije....paaa....ko prije ispita na faksu - grc u zelucu i nabijanje srca sto na sat
Isli mi coporativno, tamo veliku curku uciteljica odvela na razgovor i test, mi popunili neki opceniti upitnik i dobili raspored za sistematski
Uglavnom, osim uciteljice s kojom je otisla bile su jos 3 - logopedica, psihologica i ne znam sto je treca
Uciteljica veli da je sve rasturila, a nas su pozvali na kraju kad ju je logopedica jos nesto ispitivala
Zakljucak je da je zrela i savrseno spremna za skolu
Ja jos uvijek nisam
Al ona je spremna, i to je jedini bitno
Poslije smo malo proslavili, he he
Za sve koji upisuju dijete u prvi razred http://www.centar-dmo-vg.hr/images/s..._pdf/vodic.pdf
evo malo i za vjezbanje
http://www.maligenijalci.com/radni-l.../predskolarci/
Imamo takav problem, molim savjet & iskustva roditelja glede istog. Ukratko, uz preporuku odgode polaska u pvi razred, odsnosno jasnu dokumentaciju lijecnika specijalista (djecji psihijatar, neurolog, fizijatar) te vrticku tetu i logopeda, Strucno povjerenstvo skole odbilo je taj zahtjev. Napominjem da je dijete provelo 7 minuta u razgovoru s doticnim povjerenstvom, dok je lijecnica skolske medicine izjavila da se dijete moze 'kozmeticki' izbrusiti u skoli glede navedenih posteskoca. Ne negiram strucnost istih, no … smatram da bih ja kao majka (uz jednako misljenje ostale struke) ipak trebala imati neka veca prava od ovih koja su mi data.
Na upit kome se zaliti, odgovor je glasio … kome hocete. Daklem … kome se dalje zaliti. Hvala![]()
Evo da se priključim na ovu temu jer i moja curka na jesen kreće u 1.razred ! Ono što me zanima ( a vidila sam da je smokvica spomenula) je da li se moja curka može cijepit Priorixom ako sam ja trudna ?
Imamo takav problem, molim savjet & iskustva roditelja glede istog. Ukratko, uz preporuku odgode polaska u pvi razred, odsnosno jasnu dokumentaciju lijecnika specijalista (djecji psihijatar, neurolog, fizijatar) te vrticku tetu i logopeda, Strucno povjerenstvo skole odbilo je taj zahtjev. Napominjem da je dijete provelo 7 minuta u razgovoru s doticnim povjerenstvom, dok je lijecnica skolske medicine izjavila da se dijete moze 'kozmeticki' izbrusiti u skoli glede navedenih posteskoca. Ne negiram strucnost istih, no … smatram da bih ja kao majka (uz jednako misljenje ostale struke) ipak trebala imati neka veca prava od ovih koja su mi data.
Na upit kome se zaliti, odgovor je glasio … kome hocete. Daklem … kome se dalje zaliti. Hvala![]()
Hvala, pokusat cemo …
Hvala zeljka.
Sonic ajmeee za ne vjerovat.
Sonic, možda ti pomogne naše iskustvo...
I mi smo prošle godine tražili odgodu, al nam je komisija nije dala.
No, komisiji se može uputiti zahtjev za odgodom, o kojem odlučuje gradski ured.
Gradski ured pri odlučivanju uvažava preporuke komisije, stoga je nama zahtjev rješenjem odbijen.
No na to rješenje smo se žalili ministarstvu koje nam je odobrili odgodu upisa.
Malo mukotrpan put, ali se definitivno isplatio.
bebeto...zasto mislis da bi bilo rizicno cjepljenje za tebe?
nama je pedijatrtica rekla da ce nam odgoditi cjepljenje jer imamo sad kozice
mislim da je rekla da treba sest tjedanq proci od vodenih kozica da bi se mogla cijepiti
Hvala Zareto … Isla sam danas i u Gradski ured, tamo su pak dogovorili za sl. tjedan jos jedan sistematski kod sr. skolske medicine, uz prisustvo djecjeg psihologa. Tek onda eventualno imam pravo zalbe ministarstvu. Dijete je rodjeno kao neurorizicno, motorika slaba, ne izgovara kako treba sedam slova, potom dijagnoza ADD, plus jedna trauma kroz koju je dijete proslo, te emocionalna nezrelost … daklem to su sve misljenja strucnjaka kod kojih dijete i odlazi vec poduze vrijeme. Inace je veseo i poslusan deckic, trudi se jako odraditi sto treba, s njim se puno radi, pohvalimo ga za rad, trud i ostalo, ali jednostavno kaska, ne moze pratiti ostatak vrticke grupe. Poceo mi se povlaciti u sebe zbog toga, govoreci i da je glup. Ne znam ima li kakve prednosti glede odgode ako se dijete salje u privatnu skolu, odnosno prodje isto sve to kod njih? Ima li gdje dr. skolske medicine koji/a radi i privatno? Sve mi se cini da opet nista necemo postici kod novog sistematskog. Pratila sam neke druge skole, odnosno zahtjeve za odgodama, no cini se da sve ovisi o Strucnom povjerenstvu i kako je isto nastrojeno, npr. curica mojih znanaca je u drugoj skoli bez problema dobila odgodu, a razlozi nemaju niti upola tezinu kao kod mog djeteta. Umorilo se i dijete, a i mama …
Zeljka33 pitam jer kad se cijepila sa godinu dana rečeno mi je da ne smije blizu trudnica i pedijatrica je pitala i mene jesam li trudna..a s obzirom da se radi o revakcinaciji sa istim cjepivom pretpostavljam da i sada ne smije blizu trudnice...i mi smo nedavno imali kozice tj. mala, mali i muž pa me i to dodatno brine jer im je imunitet još uvijek nikakav..
bebeto, mi smo prije nekoliko tjedana bili na pregledu i isto sam trudna pa sam pitala liječnicu da li da odgodimo cijepljenje. Ona je rekla da određeni rizik postoji jer se radi o živom cjepivu ali budući da sam ja redovito cijepljena da je taj rizik zaista zanemarivo mali i da sama odlučim da li da mi cijepi dijete. Na kraju sam ipak pristala na cijepljenje. Možda ipak nisam trebala, nemam pojma.
Inda hvala ti na odgovoru, i cestitam !!!
Neznam ni sama sto cu napravit mozda i odgodim, posavjetovat cu se i sa ginekologom...
Moja obavila testiranje u skoli, pitala zasto su zadaci tako lagani
Tako da sam pitala sto rade u boravku s djecom koja rijese zadacu u pola sata, a predvidjena su dva, pa su mi rekli da dobiju dodatne zadatke. Nadam se da je tako, mozda razvije naviku redovitog ucenja, kad vec ja nisam...
Joj , super , dodatni zadatci za brze.
Kao da im nije dosta zadataka cijeli dan pa trebaju raditi jos.
Pa - nije im dovoljno. Mislim, mozda im je dovoljno opcenito ali nedovoljno za popuniti dva sata rjesavanja. Valjda.
Ja sam bila jako sretna u visim osnovne kad smo smjeli izac iz ucionice nakon sto je test bio rijesen a ne ono sjedenje i zurenje u prazno pol sata dok ostali rjesavaju. Pa sam obicno rjesavala drugima i upadala u probleme, znala sam uz svoj jos dva-tri testa rijesiti. Pa i dobiti poneki komad zbog saptanja i prepisivanja. Sto cu, ostala mi je os u sjecanju kao prilicno dosadno mjesto gdje se gradivo sporo prolazi, domaca zadaca od par zadataka prepise pod odmorom prije sata (kao sto rekoh stekla sam u os nula radnih navika ucenja) a zadaci su pretezno jako lagani...
Pa , da .
Nasi predskolci u vrticu slobodni su ustati i baviti se slobodnim aktivnostima nakon odradenih zadataka.
E. to jako veseli. Ona je inace perfekcionistica vrlo poslusna sto se autoriteta tice, i ona ce raditi zadatke ,sve koje dobije jer misli da mora ( iako bi joj to bilo previse i bilo bi frustrirajuce za nju).
hocu reci da mislim da je to previse strukture za jednog prvoskolca. Zadatak, zadatak i jos zadataka. Vecinom svi na isti kalup.
Posljednje uređivanje od sirius : 13.04.2015. at 20:47
I ja ove godine imam školarku.
Imam pitanje za sve koji su prosli sistematski, sa kojim cjepivom ste cjepili djecu, Priorix ili?
Nasa doktorica je imala samo M-M-RVAXPRO (Sanofi). Kako je N. prvi put bila cijepljena Priorixom, pitala sam ima li kakvog značaja što se 'miješaju' cjepiva.
Navodno nema.
Još sam par stvari pitala i rekla vezano uz N., pa je počela prevrtati karton da vidi koje sam struke, na kraju me i pitala :/
Moja pitanja nisu bila nešto specijalno 'intelektualna', i jako sam daleko od medicinskih struka, ali valjda najviše voli kad šutke klimaš glavom, a ne kad ispituješ![]()
Sandee, bili smo danas i nisam ju jos cijepila, jer je pocela smrcat, valjda zbog alergije. Doktorica je bila super i rekla da ja sama odlucim. Cjepit cu je Priorixom jer je to dobila i prvi put i to ce napraviti njena pedica. Narucila sam Priorix danas..
Valjda necu pogrijesiti... Strah me tih cjepiva
evo mi odradili zubara, vadjenje krvi i danas sistemski
ostalo nam cjepljenje za mjesec dana jer smo upravo prebolili vodene kozice
koliko predmeta imaju prvasici? zanima me koliko knjiga moraju nositi?
Pokusavam se sjetiti kako je to bilo nama. Da li smo i mi to sve imali osim vjeronauka? Papuce mislim da smo ostavljali pod klupicom u skoli. Tjelesni smo nosili samo one dane kad nam je bilo po rasporedu.
Izborni? Kakav izborni u prvom razredu?? Ne sjecam se da smo imali izborni do visih razreda. Sada im je valjda strani jezik izborni? Sa to znaci izborni? Da mogu ali ne trebaju? Ili svatko mora imati barem jedan izborni?
ali mislim da su onda slobodni taj sat kad drugi imaju vjeronauk. ako je to izmedju drugih satova, a ne na kraju onda je to problem.