Da se uključim i ovdje
Ugl ja sam kod S i da sam znala ovo što znam danas ne bih završila kod nje.. jedna moja molba, prijedlog nije uvažen..a samo sam molila da bar jednu inseminaciju stavimo u rezervu. i evo, 4ta je iza mene, jučer 12dpo test neg. Slijedi IVF. Sa klomifenima na koje sam dobro odreagirala i u zadnja 3 postupka...
Ej žalosti moja...
Pitanje; Da li ću moći odmah sljedeći mjesec na 1 prirodni ivf, sa klomifenima?
Pitam jer ne znam kakva je praksa ako bi mi to bio 4mj sa klomfenom, s time da sam ok reagirala na njih. U pon zovem posto sam tek danas dobila vješticu da se dogovorim ali možda vi imate sličnog iskustva. ?
Mislim da se do 6 mjeseci bez pauze može koristiti klomifen...ali da li ćeš moći odmah u postupak ovisi kako si se dogovorila sa Madam jer ako niste niša dogovorile za slučaj da inseminacija ne uspije onda moraš najprije na konzultacije da se dogovorite i onda u IVF...Trebaš imati na zadnjem nalazu napisanu uputu za dalje da bi mogla samo nazvati i dogovoriti folikulometriju...
I uopće ne kužim koja je to fora da ti nije dala da preskočiš zadnju inseminaciju..Pa zadnja inseminacija se obično i ostavlja za rezervu za slučaj da u prirodnjaku pukne folikul prerano pa da ne propadne mjesec...Šteta što nisi pročešljala forume prije odabira doktora...Uštedila bi si dosta vremena i živaca tijekom liječenja...
Lagunas ne znam da li znaš ali dr S. je do 19.5 na godišnjem odmoru...
Eto curke, ako je koja zainteresirana za rijecku kafu, tema je tu, dogovori u tijeku. Papricice, i tebe smo se uzeljeli!
http://forum.roda.hr/threads/83709-R...24#post2766424
Posljednje uređivanje od Kikica1 : 06.05.2015. at 08:31
Nove snage treba skupit na kafu!!Ali nitko da se odvazi doci... dobro da si stavila ovdje link jer mislim da ih dosta ne kuzi onu posebnu temu...
A nekima je tako slabo da ne idu nikuda osim na wc.![]()
ja sam se mislila možda pridružiti i baš pitati jesu li nove dobrodošleAli iskreno ne kužim na kraju za kad je dogovorena kava? 9.5?
Popratim na temi![]()
Eryngium, nadam se da sam dobro shvatila zasto ti je losebude i to proslo, been there, done that.
Novih bi cura dobro doslo jer nije u pitanju obicna rijecka kafa nego rijecka potpomognuta kafa...istina da velika vecina ima danas djecurliju ali mislim da bi novima svejedno dobro doslo kafenisanje s nama...sto radi toga da im se digne moral i da vide da velika vecina prica ima happy end, sto radi razmjene informacija i iskustava a ako radi niceg drugog cisto radi ispijanja kafe u dobrom drustvu. A i da vide da je nasa Arđa sasvim fina i draga uzivo![]()
Meni je žao da na kraju nisam mogla, nisam bila u RIali predbilježujem se za iduću
![]()
Novi taktički briljantan Smiljin potez...Čitam na forum.hr kako je curu upozorila da djeca iz mpo imaju 10% šanse da se rode s nekom manom...Koji dobar vjetar u leđa za nekog tko tek ulazi u sve ovo i ne zna nšta i ustrašen je...pa zbilja zaslužuje nagradu godine za empatiju i taktičnost...ali napreduje...valjda joj je dosadila fraza "nikad nećete zatrudniti" pa se malo nadogradila....dobila sam bjesnoću kad sam pročitala.![]()
I šta, ima literaturu s kojom će to potkrijepiti? Vodi evidenciju svojih postupaka pa je uočila taj problem? Wtf? Sad će se nabacivati statistikama koje nitko ne prati, ne bilježi i ne objavljuje?
Svemir mi se zaista osmjehnuo kad se pobrinuo da ne završim kod nje.
Posljednje uređivanje od eryngium : 23.05.2015. at 22:00
E da sam i ja znala ono što sad znam...ne bi nikad kod nje...ali nova,neupućena,preporučena od moje gin...
godina dana bačena u vjetar...
sad sam pametnija...ali i starija...podrumske prostorije me više neće vidjeti(barem se iskreno nadam)...
ali da ne strašimo nove cure..znam dobar primjer gdje se pokazala jako dobra i uspješna...zavisi valjda od pristupa,principa...
pozdrav cure, ima li vas u postupcima? Neko je zatišje..
Zanima me ako je i koja od vas uzela opću za punkciju? Da li rade probleme kod toga i postoje određeni uvjeti?
nema Maneta, do 24.6 ako se ne varam..
Mislim da bi mi punkcija mogla biti u nedjelju/ponedjeljak
Dobro rastu folikuli, ima ih dosta, i baš osjetim jajnike. UZV mi je već neugodan/bolan, zato se i plašim punkcije :D
Šteta što nema Maneta. Ali vjerujem da se i s V možeš lako dogovoriti za opću. Nikad do sada nisu pravili problema oko toga. Ako krenu, buni se. Cura što je bila sa mnom nakon transfera je isto uzela opću za punkciju, a pacijentica je od profe. Na idućoj folikulometriji probaj dogovoriti detalje.
Katjusa,neće ti stvarati problem.samo zatraži anesteziju.ja sam i ovaj put bila bez i vjeruj mi požalila.Doduše V me je pitao što ćemo,ali je sugerirao bez.ja pristala,a njega nije bilo na punkciji!Katastrofa!Inače kad mi je on radio prosli postupak nije uopće bilo strašno i bez anestezije.
Predložili su mi oni sami opću, tako da nema problema.. A nakon punkcije, o tome ću poslije razmišljati..
Što ste znale uzeti protiv bolova?
Nisam baš od pijenja tableta pa ni ne znam.. Ali da znam što uzeti ako baš bude jako bolno poslije
Ja sam isto mislila da će boliti poslije ali nije skoro ništa. mm stao u ljekarnu kupiti nešto protiv bolova ali ne daju ti skoro ništa bez recepta.dali mu jedino ibalgin rapid ali mi nije trebao iako sam krvarila cijeli dan.a možda meni više nije ništa bilo strašno nakon što sam preživila punkciju kod madam. Sad mi treba opća samo kad je ugledam...
ajoj baš mi je žao da je tako bilo
Koliko si imala folikula tad?
Ma sve će se zaboraviti,samo da uspije.Na folikulometriji mi je rekao da ima 8-9 folikula ali je na punkciji bilo 13 stanica,jedna je bila nezrela.12 su podvrgli oplodnji klasično ivf-om i treći dan je bilo 9 oplodenih,a peti dan 5 blastica.jedna vraćena a 2+2 na zimovanju!
da, to si i ja mislim da bi više moglo biti do punkcije..
Super za blastice i smrzliće![]()
Kad je test/beta? Vibram ti jako![]()
Beta je 2.7. ali obično je više i ne vadim jer betu stave kasno a do tad već znam da nije uspjelo.Nadam se da ću je ovog puta ipak ići vaditi!Sretno na punkciji!Javi kako je prošlo!
Da, ful kasno stave. Nadam se da ces ju docekati i potvrditi njom trudnocu![]()
Katjuša, jesi imala punkciju? Kako je prošlo?
Lea draga, kako si ti? Sta ima novoga kod tebe?
Evo u iščekivanju. Danas mi je 6dt jedne blastice.Opet sve isto kao i prije. Ništa od simptoma.Ništa ne boli. Tješim se da je još rano, ali mi se ne čini dobro.Sama sam sebi obećala da se neću više zamarati s tim simptomima, ali jednostavno ne uspijevam. Za vikend bi već trebala znati je li uspjelo ili nije.
hej lea, bila punkcija, evo već danas i transfer, 3.dan osmostanični.. Dobro je sve prošlo, sad čekam ako će biti smrzlića.. I betu naravno, odnosno test ću sigurno prije koji piškiti. Tu ako dočekaš betu si na konju
ti simptomi i iščekivanje i analiza istih su čisto zlo a ne možeš si pomoći..
jedino što ja znam i vjerujem je da nema pravila i da je svaka priča drugačija..![]()
Super vijesti. Koliko si imala stanica i embrija? Držim fige za što više smrzlića.
11 stanica, 3 su smrznuli, 2 se nisu oplodile, jedan je vraćen i sad je još 5 na čekanju, ako mi se nije pomiješalo![]()
Odlična brojka. Sad odmaraj i uzivaj. Sretno!
Ne znam. Vidjet ću kako ću se osjećati, a i u nedjelju će biti tek 10 dt, iako to za blasticu nije rano.
Cure, sretno u postupcima. Neka bude što više mpo sretnih beba i roditelja.
Na Odbrojavanju se ovih dana pisalo kako se u Rijeci ne oplođuje zakonski propisan maksimalan broj jajnih stanica (12), već da se oplođuje manji broj od tog maksimuma, a preostale jajne stanice se zamrzavaju.
Čak i kad se u postupku dobije manje od 12 js, ne oplođuju se sve dobivene js i kriopohrane netransferirani embriji, već se zamrzavaju jajne stanice.
Kakva su vaša iskustva? Ako ste dobile više od 12 js, koliko su ih dali u oplodnju? Jesu li zamrzavaju samo one jajne stanice koje su bile "zakonski prekobrojne" tj. onaj broj iznad 12 js? Ili su vam u oplodnju stavili jedan dio js a drugi smrzli bez obzira jeste li uopće dobile maksimalan broj js koji se u postupku smije oploditi?
Tko je odlučio koliko js ide u oplodnju a koliko će js ići u zamrzavanje?
Ja sam u prvom stimuliranom imala 19 jajnih stanica. Kad sam došla treći dan rekli su mi da su 10 podvrgnuli oplodnji a 9 zaledili.Mene nitko nije ništa pitao. Tih 9 su zaledili u dvije cjevčice po 4 i 5. Kad sam išla u sekundarni et odledili su 4, i bila su dva sedmerostanična embrija. Nisu mi rekli jesu li ostale dvije prezivile ili se nisu oplodile. U drugom sekundarnom et-u mi od ovih pet 4 nisu prezivjele a jedna se nije oplodila. U početku mi nije ni bilo bitno što nisu oplodili svih 12, ali nakon što mi nije bilo transfera u sekundarnom et-u, sam se pitala bi li od te dvije stanice koje nisu prezivjele odmrzavanje, a koje su se mogle odmah podvrći oplodnji ipak nastao bar jedan embrij, jer koliko sam čula stanice puno lošije podnose odmrzavanje od embrija. Sad sam imala 13 stanica, od toga je jedna bila nezrela a ostalih 12 su podvrgnuli oplodnji. ne znam zašto su kod Katjuše išli na smrzavanje jajnih stanica , kad ih nije bilo više od 12. Ali valjda zanju što rade!
Meni su oplodili svih 11 i nije bilo spomena da ce oploditi samo dio...tako da me sokiralo ovih par primjera zamrzavanja stanica gdje ukupna brojka ne prelazi za oplodnju zakonski dopustenih 12...uopce nisam nikad ni pomislila da ce netko odluciti drugacije obzirom da se zna koliko stanice kao takve lose podnose odmrzavanje za razliku od embrija...
Red, čini se da cure i neznaju koliko jajne stanice loše podnose zamrzavanje i odmrzavanje.
Na žalost, ali moram to napisti, mnogo je cura slabo educirano i kako se meni čini nema volje za edukacijom i informiranjem već bezrezervno vjeruju odlukama liječnika. A liječnici... liječnici su često zarobljeni vlastitim pogledima na svijet, ne mogu i ne žele odmaknuti se od toga.
Jajne stanice toliko loše podnose zamrzavanje i odmrzavanje da je u ozbiljnoj znanstvenoj literaturu taj podatak i teško naći. Zašto? Jajne stanice se zamrzavaju samo kad se baš mora. Ali baš kad se mora. Ne zamrzavaju se jajne stanice rutinski zdravim ženama. Jajne stanice se zamrzavaju npr. kod mladih ženama koje moraju proći kemoterapije kako bi im se nakon ozdravljenja dala kakva-takva šansa da sa vlastitim jajnim stanicama zamrznutim prije kemoterapije uspiju imati dijete. To je primjer zamrzavanja jajnih stanica koje zapravo kod teško bolesnih žene predstavlja hvatanje za slamčicu, ono davanje kakve-takve šanse da se nakon zloćudne bolesti ima dijete s vlastitim js.
S druge strane, embriji odlično podnose zamrzavanje i odmrzavanje. Kod zamrznutih blastocista, oko 95% ih preživi odmrzavanje...
Molim tko ima volje neka potraži info koliki je % js koje prežive odmrzavanje i nakon toga daju viabilan embrij koji će rezultirati trudnoćom.
Sad sam vidjela šta cure pišu na Odbrojavanju. Katjuša nije izoliran slučaj, pa c/p s odbrojavanja i odgovaram ovdje:
Draga Leelooluna, kao da čitam sebeprvi IVF niente, samo grozno razočaranje. Drugi IVF 4 blastice, 2 za svježi ET, 2 u kriopohrani. I isto uopće nisam mislila da će uspjeti, računala sam na FET, kad evo vidi u potpisu, double trouble
i da, spremamo se po još. Samo za tvoju info, NITKO, ALI BAŠ NITKO, NE SMIJE DONIRATI ILI IŠTA NAPRAVITI S TVOJIM EMBRIJIMA BEZ TVOG POTPISA I POTPISA TVOG PARTNERA.
Inesz nije ništa loše mislila, i sama uviđaš kakva klima u ovoj žabokrečini od države vlada. Po ovome što pišeš, ovako na neviđeno, okladila bi se da si naletjela na prof. Smiljan SeverinskiPrvo ima problema s liječenjem žena određene dobi (valjda je sve preko 35 za nju staro biti materom), onda na drugom forumu žena piše kako je zastrašuje oko povećanih šansi za rođenje djeteta s manom iz MPOa (??? to je valjda medicinska dijagnoza - dijete s manom), pa se sad brine o eventualnim viškovima embrija. Stvarno fascinantno. Ako netko ima osobnih problema s MPO-om, neka se prebaci na (opću) ginekologiju. Ako ima problema s nekim MPO postupcima, ima čl 44 Zakona, neka se pozove na priziv savjesti. Ako nekome ne paše Zakon, neka se angažira i mijenja ga. U krajnjoj liniji, može otići u privatnike, pa neka bira i postupke i pacijente. Ali svi ti postupci traže hrabrost i odgovornost; puno je lakše više ili manje suptilno nametati svoje, usudila bi se reći svjetonazorske, a ne medicinski potkrijepljene stavove, te pikati i podbadati pacjentice kad su najranjivije i oko stvari koje ih itekako bole. Kao da zaboravlja kako radi na teret javnog zdravstva.... neka poštuje zakon države koja daje plaću, a koju plaćamo svi mi. A ako već netko ima potrebe brinuti se o tuđoj djeci, ne treba oko moje potencijalne i zamrznutih embrija. Puna je Slavonija gladne djece.
Curke, meni je danas 7 dt jedne blastice. Jučer mi se poslijepodne, dakle 6 dan pojavilo malo smedkastog iscjetka na toaletnom papiru. To mi je u prijašnjim postupcima uvijek najavljivalo dolazak vještice. Ali pojavljivao bi se najranije 9dt nakon blastice ili 11 nakon osmostaničnog embrija. Sinoć su me uhvatlil bolovi,slični menstrualnim ali više onako probadanje. Trajalo skoro cijelu noć. Danas mi se isto tako nastavilo kad odem na wc povremeno na papiru ostanu sitni tragovi smeđkastog. Menga mi ne bi trebala doći prije nedjelje. Ovog puta prvi put korsitim injekcije fragmina, i pila sam andol sto prije i par dana nakon transfera. Je li moguće da je fragmin ubrzao sam proces krvarenja.Za test mi se čini dosta rano, možda eventualno sutra ujutro. Ne znam što bih mislila. Sve mi se čini da ni od ovog puta ništa. Ima li neko sa sličnim iskustvom? Što se tiče ostalih simptoma ništa, cicke nula bodova, niti bole, niti su drugačije...
Je Big Blue,tocno tako!
lea, napravi test ujutro, ili izvadi ß, trebalo bi pokazati nakon 8dnt blastica. Nemam ti ništa pametno reći osim uzimaj i dalje terapiju i sretno!
Inesz sad vidim da si pitala za studije. Ima ih dosta, ali većinom uključuju mlade i zdrave žene koje su u principu donorice oocita, a manji dio onkološke pacjentice. Relevantne studije bi mogle biti iz Italije, koja je također imala apsurdan zakon koji je zabranjivao zamrzavanje embrija (njihov Ustavni sud je barem srušio taj zakon, dok je naš ustavni sud šutio kao pi* dok zakon nije promijenjen, a onda su se odmah oglasili kako se nemaju o čemu očitovati). Ali kad se sjetim kako su neki naši doktori tvrdili kako je njima dovoljno 3 js za tri dobra embrija (
na kubik), jednostavno ne mogu uzeti rezultate bez određene rezerve; je li studija rađena da se podupre trenutni zakon ili da se ukaže na nedostatke? Šta reći kad od 2721 oocita imaju 929 embrija koja su rezultirala s 147 živorođene djece u 128 poroda i napišu ovakav zaključak: Oocyte vitrification is an efficient and reliable approach, with consistent results between centers and predictable DRs. It should be applied routinely for various indications. A predictive model is proposed to help patient counselling and selection (ubij me, ali stvarno imam trust-issues). U svakom slučaju, tu je sažetak http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/22442248 ima negdje i cijela studija, ne da mi se u ponoć tražiti. Imaš i ovu meta analizu (http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3888550/, pogledaj tablicu 2).
Ne znam dijagnozu cura kojima je rađena vitrifikacija oocita, ne znam imaju li muški faktor, i kakav (tim gore za ovakvu odluku), ali očito im nije rečeno da se poslije vitrifikacije može raditi jedino ICSI, a ne klasičan IVF. A ICSI košta, nepotreban ICSI u ovakvom našem financijskom okruženju košta još više jer se nekoga mora zakinuti. A i zanimljivo je kako posljedično dobrobit (mogućeg) djeteta pada u drugi plan u odnosu na status embrija...
lea, kako je? jesi li radila test jučer?
ustvari ovo bi trebalo biti na odbrojavanju![]()
Napravila sam jutros. Negativan je. Ovo mi je već 6 neuspjeli transfer.Stvarno više gubim nadu da će ikad uspjeti.
Draga cure (i dečki),
znam da vas monogo čita ovaj forum, a manji dio vas i sujdjeluje pišući. Sretno u postupcima ~~~~ da svi brzo zagrlite svoje dijete.
Kako bi netko od liječnika mogao odrediti što je za pojedini par "višak embrija"? Što bi to uopće značilo " višak embrija" npr. za par koji nema dijete? Kako netko od liječnika koji na dan aspiracije odlučuje zamrzavati jajne stanice kao ne bi bilo "viška embrija" može znati koliko koliko će (i da li će uopće) biti embrija za zamrzavanje? Puno se pitanja nameće kad razmišljamo o tome da vam liječnici unaprijed sugeriraju zamrzavanje jajnih stanica kako ne bi došlo do "viška embrija"...
Zakon o medicinski potpomognutoj oplodnji predviđa da se u jednom postupku može oploditi 12 jajnih stanice. Preostale dobivene jajne stanice se zamrzavaju.
Ako neplodni par želi može odlučiti o oplodnji manjeg broja stanica.
Zakon o meidcinski potpomognutoj oplodnji:
http://www.zakon.hr/z/248/Zakon-o-me...nutoj-oplodnji
Kada liječnici razgovaraju sa vama i informiraju vas o postupku liječenja tada su dužni biti objektivni, nepristrani i utelejeni na znanosti i medicinskim dostignućima.
Zakon o liječništvu: http://www.zakon.hr/z/405/Zakon-o-lije%C4%8Dni%C5%A1tvu
MEĐUSOBNI ODNOSI LIJEČNIKA I PACIJENATA
Članak 19.
Svi postupci medicinske prevencije, dijagnostike i liječenja moraju se planirati i provoditi tako da se očuva ljudsko dostojanstvo, integritet osobe i prava pacijenata, a posebno pravo na informiranost i samostalno odlučivanje.
Liječnik je dužan u odnosu prema pacijentima postupati primjenjujući i poštujući odredbe posebnih zakona koji reguliraju prava pacijenata te odredbe Kodeksa Hrvatske liječničke komore.
Ako liječnik koji sudjeluje u liječenju medicinski potpomognutom olodnjom ima svojih etičkih i moralnih dvojbi (npr. ako liječnik ne želi zamrzavati embrije radi svojih stavova i uvjerenja) gore citirani zakon daje mu pravo na priziv savjesti i izuzeće od sudjelovanja u postupcima liječenja medicinski potpomognutom oplodnjom.
PRIZIV SAVJESTI
Članak 20.
Radi svojih etičkih, vjerskih ili moralnih nazora, odnosno uvjerenja liječnik se ima pravo pozvati na priziv savjesti te odbiti provođenje dijagnostike, liječenja i rehabilitacije pacijenta, ako se to ne kosi s pravilima struke te ako time ne uzrokuje trajne posljedice za zdravlje ili ne ugrozi život pacijenta. O svojoj odluci mora pravodobno izvijestiti pacijenta te ga uputiti drugom liječniku iste struke.
Ako je liječnik zaposlen u zdravstvenoj ustanovi, trgovačkom društvu, odnosno drugoj pravnoj osobi koja obavlja zdravstvenu djelatnost ili kod drugog liječnika koji obavlja privatnu praksu, mora o odluci izvijestiti svog nadređenog, odnosno poslodavca.
Pacijent ima pravo na infrmiranost i samostalno odlučivanje, a liječnik koji ima dvojbi oko nekog medicinskog postupka (npr. zamrzavanje embrija) može se pozvati na priziv savjesti.
Nije u redu da bilo koji liječnik radi svojih uvjerenja postupa tako da neplodnim parovima umanjuje šansu za roiteljstvom. Liječnik ima pravo na svoja uvjerenja, ali to treba jasno izraziti i pozvati se na zakonsko pravo priziva savjesti. U tom slučaju klinika je dužna osigurati da drugi liječnici liječe neplodne parove u skladu sa zakonom.