ok, sad kuzim da je kod tebe rijec o svetistu a ne o Gardalandu, to bi mozda i moj odbio![]()
pa meni je to baš simpa.
ja se ne sjećam kad sam učila 10 božjih zapovjedi,
ali se sjećam kako smo trčali s našim svećenikom oko crkve za zagrijavanje za vjeronauk,
padali ko kruške po mokrom lišću i cerekali se do besvijesti, meni su to lijepa sjećanja.
nismo samo sjedili uštogljeno u crkvenim klupama i slušali božju riječ,
nego se i družili onako za pravo.
bilo bi mi draže da moje dijete ima takva sjećanja na vjeronauk i svećenika,
nego na prozivanje i stavljanje plusića tko je koliko puta bio na vjeronauku i misi.
toga u moje vrijeme nije bilo.
ne znam.
tek sam u 4.r.
eventualno mogu izračunat opseg nečijih gaća.
usput ja kupim na placu ( ima i u dučanima) faro gaće
Ja sam samo dosla vidjeti koja je ovo zapravo tema bila ...?![]()
da, prećerasmo, treba zamahnuti metlom.
ja predajem fiziku
i nisam postavila nikakav zadatak, to su sve belosvetske zavjere
Eheeee, kad bi to bilo tako jednostavno.... Moj mladji je kao i tvoj - obicno deriste. A ovaj stariji je takav - odgovoran i savjestan. Nije to moja zasluga. Nema odgoj s tim bas puno veze. Ali zato cu s mladjim imati (imam vec sada) veselje iduce skolske godine, jer njega nije puno briga ni za ocjene ni za upise. A takva je vecina.
Evo, prošlo i kod nas.
Na FB-u sam našla samo slike sa kumovima i rodbinom, te iz restorana.
I da, hrpa slika u haljinama.![]()
Krizma,skupa odjela ,još skuplji pokloni... Jedan svecenik je dobro rekao da li je koji kum poklonijo svom kumcetu Bibliju... mm ce u lipnju biti kum i mi smo se dogovorili medusobno da necemo pretjerivat i odredili smo budet od 1000 kn .
Tesko je odrediti što je kome pretjerivanje.
Ja recimo ne znam sto bih svojoj djeci trebala kupiti, a da košta 1000 kn.
I meni je tisuću kuna debelo pretjerivanje. Mi obično dajemo 200 kuna djeci koja se pričeste ili krizmaju. a da smo kumovi što tehnički baš ne možemo biti vjerujem da ne bi izdvojili više od 500 kuna. ne zato što smo škrti ili nemamo nego jer mi sve više od toga nije primjereno. a i u takvom krugu ljudi se krećemo gdje bi sve više od toga bilo pretjerivanje, da ne upotrijebim jednu vulgarniju riječ
ali, sto ljudi, sto ćudi i običaja tako da ovo gore uzmete samo kao moje skromno mišljenje, a ne kao pametovanje![]()
Posljednje uređivanje od Bodulica : 19.05.2015. at 17:50
Zaboravila sam napisati da je u budet uracunat i gorivo jer smo dosta udaljeni jedni od drugih,i po sitnica za brata i sestricu jer se ne vidimo bas cesto,nisam mislila stavit tisucicu u kovertu pa dat kucetu...
da, teško je odrediti što je kome pretjerivanje
meni 1000 kn u ulozi kuma to svakako nije
dapače
Kako mi nemamo sakramente, nismo nikad bili kumovi, no za pricest ( jel to u 2.razredu?) djetetu od najblizih prijatelja smo dali 100 eur.
Sad je pričest u 3. Nekad kad dmo mi bili klinci bila je u 2.
Pa točno, teško je to odrediti. Jedna moja nećakinja je dobila 1000 kuna za krizmu od dede i bake sa druge strane, a ostali nećaci to i dan danas prepričavaju kao čudo neviđeno - polako prelazi u legendu.
U kom smislu, da su dali malo ili puno?
Od clanova najblize obitelji u krugovima nasih prijatelja se za krizmu davalo od 1000 kn navise. Znam da su cak vece iznose dobivali od rodbine (tete, ujaci, stricevi) iz Hercegovine, a manje od bliskije rodbine iz Zgb. Navodno su obicaji i darovi razliciti od regije do regije.
Isto tako, ako idemo samo u crkvu onda cu dati manje nego ako idemo jos u restoran. Tada cu dodati na planirani iznos jos cca. 150 kn po osobi.
sve zavisi gdi si živjela i kolko je dece bilo
moj buraz je isto 69. išo je u 2., skoro sam ja pošlai u prvom, ali je mama rekla nek ponavljam godinu vjeronauka jer sam krenula s burazom
sisterice su razlika godinu dana išle su skupa kad je starija išla u 2. a mlađa u 1. Jer su one uvijek skupa išle svukud osim u školu ( sad nije više tako), kod nas u župi je uvijek bilo puno djece išlo se u 2. ( osim u par iznimaka)
kod bratića na selu se išlo svake 2. godine na krizmu u Zagreb obavezno na Duhove, sad ni tam nije takvi običaj.
u nekim dijelovima i sad znaju spojiti par generacija ako imaju premalo djece, recimo prošle godine na Lošinju.
sad sam se sjetila nisu ni firme bile uvijek u 4-5 mjesecu u Šestinama je bilo početkom rujna.
kod nas južnije (crkva koja je imala 3škole pod sobom) sve takve svećanosti su bile u svibnju, Pričest obavezno na Majčin dan
Sad more ili ne , mali manje more je išlo navjeronauk uz to kaj u to tvojevrijeme nije baš ni bilo crkva na tvom području,
Ja pričam priču s sjevera zagreba, i nas je samo nekoliko išlo it razreda na vjeronauk ali ak se pomnoži s 15 razreda kolko nasje bilo u3 škole, bio je pozamašni broj, nas u generaciji prek 160 klinaca prvopričesnika
ovo je daleko vise od bilo kojih mojih navika. A nije da imam bas skromna primanja. ako dajem keš dat cu 200 kn, kao gost (ne kuma); sad je bila pricest djevojcici kojoj sam ja krsna kuma, na poklon sam postrosila 320 kn i napravila sam tortu. kakve veze ima idemo li u restoran ili ne, ja cu za B krizmu raditi rucak u restoranu, svi koje smo pozvali, pozvani su, naravno, i u restoran - pa ne ocekujem da mi ljudi sami plate svoj rucak. Pozvala sam ih jer ja njih zelim pocastiti...novac koji B dobije i tako njemu ostaje.
U krivu si.
Svako naselje je imalo crkvu organiziranu u stanu, a vjeronauk smo imali u prilagođenoj garaži.
Puno je djece tada bilo u N. Zagrebu i puno je djece išlo na vjeronauk.
Iz mog razreda više od pola.
Novi Zagreb je bio pun šljakerskih i seoskih obitelji koje su njegovale vjeru i običaje.
Čak se usudim reći i više nego danas.
Bilo je nekoliko stanova adaptiranih u crkve. mm je iz susjednog kvarta - on priča da su išli na vjeronauk u jedan dvosobni stan, mislim u Maretićevom prilazu. Nisam sigurna za adresu, ali tamo negdje.Mislim da je slično bilo u većini novozagrebačkih naselja. A za pričest se obično organiziralo u nekoj većoj crkvi. Moram ga pitati točno gdje, ali mislim da su išli u Odru ili tamo negdje. Pojma nemam. Tek kasnije je izgrađena crkva Sv.križa (Aleja pomoraca). To je bilo negdje osamdesetih - sjećam se da smo išli tamo na polnoćku kao studenti, još nije bilo onih krasnih vitraja. Ali to je bilo davno.
očito je neka caka bila zakaj si ti onda išla u 4. a ja i buraz tvoje godište i sestre starije i mlađi od mene u 2.
očito to nije bilo baš precizirano kad.
znam ja za stanove, i ja sam svojevremeno kad sam se udala hodala tam na mise.
To štima.
Ako je 6 godina mlađa od mene, znači da se ona pričestila najvjerojatnije one godine kad sam se ja krizmala, a tada je crkva Sv. Križa bila izgrađena.
U Sigetu, ne u Utrinama kako si gore negdje napisala.
Inače je bilo onako kako smo Peterlin i ja napisale; ja sam se pričestila u Klari, u pravoj crkvi, a pretpostavljam i zbog veličine prostora jer u stan koji je glumio Crkvu ne bi stali.
Naši će imat pričest u dvorani, jer u hol ne stanu, akamoli u pastoralni centar
U Utrinama je crkva sv. Ivana apostola i evanđelista. Nije mi oličenje ljepote (izgleda izvana i iznutra kao turska kupelj, tj. Sv.križ mi se više sviđa) ali to je moje osobno mišljenje. To nije velika crkva, a ipak, nije za usporedbu sa stanom u koji je mm išao na vjeronauk u sedamdesetima u tom kvartu. Ponekad za Uskrs odemo tamo.