Zapisat ću kad zatvore listu!
Ajme.
tko to ima direktan upis?
Ne kuzim jos nista jer se moj upisuje slhedece godine- a tko zna kaj ce tada biti
Ali meni ovo izgleda kao trač ili nagađanje... da je moje dijete prvak u šahu, upisala bih ga u sportsku gimnaziju. Uostalom, za sve postoje razlozi, čak i kad ih široke mase ne znaju...
Ima djece koja mogu imati kojekakve zdravstvene teškoće koje utječu na prosjek, pa opet dobiti preporuku za mat.gimnaziju.
Moj stariji je na listi za XV gimnaziju sa 80 bodova kao i svi drugi iznad crte. Bit će to zanimljivo kad krene školska godina, ali drago mi je da će napokon imati pravu konkurenciju. Nema bolje motivacije za učenje.
Hm, stvarno me čudi da netko ne zna kaj je to dijete sa posebnim potrebama. Probaj uguglati.
Tek sam danas skuzila da se sada u MIOC upisuje 50% manje djece nego kada sam ja isla. Nas je bilo 12 razreda po otprilike 38 ucenika. Znaci cca 450 po generaciji. A sada upisuju 250., ak imam dobru informaciju.
Ovaj primjereni oblik skolovanja necu komentirati
Rješenje o primjerenom obliku školovanja je rješenje o individualizaciji, ili rješenje prilagođenom programu, koje dijete sa posebnim potrebama dobije na temelju nalaza komisije (koja uključuje psihijatra, defektologa, logopeda, psihologa, neurologa, već prema potrebi ) u osnovnoj školi. Ne znam detalje, ali mislim da izravan upis u neku školu djeca sa takvim rješenjem mogu dobiti samo na preporuku opet komisije za profesionalnu orijentaciju (dakle, to mislim, ne znam pouzdano).
Dakle, dijete se skoluje po posebnom programu ili uz IP, te na kraju skolovanja ide na komisiju i dobiva preporuku za ( najcesece) tri skole u koje ima pravo direktnog upisa. Ali uz uvijet da ako se javi vise djece sa takvim pravom upisuju odreden broj ( svaka skola propisuje koliko djece po razredu) onih sa najboljim ocjenama.
Posljednje uređivanje od sirius : 29.06.2015. at 00:26
a tu je smijesno sto?
ako su djeca dobila preporuku za gimnaziju tada je to komisija preporucila sa razlogom.
Najcesece ta djeca imaju tako jako tjelesno ostecenje da u obzir dolaze samo gimnazije koje nemaju arhitektonske barijere , a intelekt im je normalan pa nisu za specijalnu skolu.
Osim toga takva djeca imaju direktan upis ( ako su najteza ostecenja u igri) , i imaju pravo produziti skolovanje za dvije godine ( 4 godine se produzuje na 6).
Posljednje uređivanje od sirius : 29.06.2015. at 00:22
Gradski ured za obrazovanje na trazenje skole/roditelja/skolskog lijecnika , uz nalaze komisije ( psiholog, defektolog, psihijatar) koja je dala preporuku za odredeni oblik skolovanja. Dijete se po tom programu mora skolovati minimalno jednu godinu prije upisa u srednju, a najcesece se skoluju vise godina prije upisa, ili cak cijelu OS ( ovisno kad se prepozna/otkrije) poteskoca.
Posljednje uređivanje od sirius : 29.06.2015. at 00:39
Ja nisam imala nikakav zločesti komentar.
Samo me zanimalo što su to i kakve su to posebne potrebe, s obzirom da dobar dio djece s tim potvrdama ima 80 bodova.
Za koje se (barem u školi moga djeteta) nije baš tako lako izboriti.
Ne želim da rasprava na ovom topicu ode u neželjenom smjeru i neću više ovo komentirati.
Ali ono što me zanima uskoro ću saznati iz prve ruke, pa ću možda biti malo pametnija, tak' da Mima više nema potrebu slati me na guglanje.
Sretno svima s upisima!![]()
I ne kuzim za kakve se to potvrde treba izboriti.
Potvrde o primjerenom obliku skolovanja se dobivaju od komisije , strucnjaka, vise njih . Ako postoji potreba nakon sto skola posalje roditelje na procjenu, ili roditelji sami odluce traziti od skole da dijete posalje na procjenu jer ima poteskoce.
Takva djeca su u dugotrajnom pracenju, nije to nesto sto se napise na jednom sastanku prije upisa.
Posljednje uređivanje od sirius : 29.06.2015. at 00:53
sad upadam kao padobranac, ali ako je sposoban imati odličan iz svih predmeta i maksimalan broj bodova, zašto onda dodatni bodovi? a sto se tiče prvaka u šahu, nije mi jasno zašto je to nekom upitno. pa šah je i te kako intelektualno zahtjevan. zašto bi nečije prvo mjesto u nogometu bilo vrijednije od onog u šahu?
Evo da ti ja pojasnim.
npr. dijete sa invaliditetom u kolicima ili sa teskom bolesti srca , moze imati odlicne ocjene i direktan upis.
isto tako moze imati direktan upis sa solidnim ( ali NE super odlicnim) ocjenama jer oni zbog svojih teskoca kao izbor imaju jedino gimnaziju . Fizicka poteskoca im je kontraindicirana za sve ostale skole.
Posljednje uređivanje od sirius : 29.06.2015. at 00:57
Potpis na ovo.
I mene puno toga nervira, a posebno me nervira što se Sirius našla prozvanom i "iznerviranom zločestim komentarima" ovdje.
Ne kužim to.
Upisuješ dijete u MIOC? Tvoje dijete ima tih 64 boda i izravan upis?!?
Eto, na svačiju i nečiju veliku žalost nisam ni ja glupa i sve mi je jasno.
Ovo je Hrvatistan
Alex, po mojoj logici bi izravan upis ili dodatne bodove na temelju natjecanja iz sporta trebale vrednovati sportske i srodne gimnazije, a ne sve.
Moja kći ima maksimalne bodove i mi čak nismo htjeli ići na vještačenje za onaj dodatni bod na temelju dijagnoze koju ima, a na što je imala pravo jer joj to nije potrebno i ona sama je izrazila želju da to ne povlačimo jer da se ona želi upisati na temelju svojih ocjena, a ne dodatnih bodova.
Dodatni bodovi su jedno.
primjeren oblik skolovanja sasvim nesto drugo.
Dvije razlicite stvari.
Ima direktan upis ( ako ima primjeren oblik skolovanja)ili dodatne bodove ( ako ima poteskocu koja donosi bodove , ali nije imao potrebu/ nema potrebu za primjerenim oblikom skolovanja - PP ili IP).
ako se ima direktan upis, bodovi nisu presudni.
ako se nema direktan upis, nego se samo dobiva dodatni bod tada se dijte boduje kao i ostali ( plus dodatni bod).
Tako je. Npr...
eto , nasa jedna forumasica upisuje dijete sa odlicnim ocjenama direktno u gimnaziju.
i jedna moja prijateljica svoje koje nema sve odlicne nego vrlodobre, takoder u gimnaziju direktno.
Oba ucenika su djeca sa teskim fizickim ostecenjima i NE mogu upisati bilo koju drugu skolu ( osim specijalne ) i to samo one gimnazije bez arhitektonskih barijera dolaze u obzir.
Hajde, sad ću ja k'o padobranac.... Ako dijete nema dovoljno bodova onda znači da ni ocjene nema primjerene najvišem broju bodova. Dakle-nije odlikaš npr. Kakva mu se usluga radi time ako ga se direktno upisuje u npr. MIOC u kojem nema šanse da prati s kakvom-takvom lakoćom nastavu (jer to objektivno ne može ako nema predznanje i mogućnosti) ?
Dijete u zivotu ima izbor specijalne skole i gimnazije po produzenom programu ( 4 godine u 6 godina).
Uz IP jasno.
Na roditelju je da odluci ( uz dijete i strucnjake , jasno) da li cemu se dati prilika pohadanja gimnazije unatoc VRLO DOBRIM ocjenama ( ne dvojkama), ili ce ga se strpati u specijalnu skolu bez mogucnosti za daljnje skolovanje zbog ( najcesece vrlo teskog) FIZICKOG invaliditeta . Pa si vi mislite , sto je fer.
Posljednje uređivanje od sirius : 29.06.2015. at 01:29
Zapravo sam sokirana kolicinom nedostatka empatije prema djeci sa poteskocama.
Kao da smo vukovi , pa samo neka najjaci u coporu prezive, a oni sapoteskocama ( bez obzira na realne intelektualne mogucnosti, motiviranost i interese) ne trebaju cinise niti dobiti sansu.
Posljednje uređivanje od sirius : 29.06.2015. at 01:33
Ok je ako je riječ o vrlo dobrim ocjenama. Onda se tu nema što misliti. Ali ako dijete ima direktan upis na temelju takve potvrde onda može imati i jedva dvojke pa svejedno može upisati vrlo tešku školu samo zato jer nema arhitektonske barijere. Oprosti, ali meni se to čini kao medvjeđom uslugom dotičnom djetetu. Ako je u osnovnoj imalo dvojke onda u MIOC-u nema što tražiti pa da je sto puta bez stepenica (što nije). Zbog djeteta samog-ne zbog bilo čega drugog.
Bilo bi, da.
No, u ovom pojedinačnom primjeru ima i dosta trojki.
U teoriji -da.
Ali SAMO uz preporuku komisije na zavodu za zaposljavanje.
oni niti u ludilu ne bi dali preporuku za dijete sa dvojkama za gimnaziju.
nego bi tada preporucilili centar za obrazovanje u dubravi , ako ne moze neka druga skola.
jedva i za motiviranu djecu sa cetvorkama koja imaju tezak invaliditet daju preporuke, a kamoli za bilo sto drugo.