Pokazuje rezultate 1 do 50 od 6145

Tema: Kako poništiti glasački listić

Hybrid View

prethodna poruka prethodna poruka   sljedeća poruka sljedeća poruka

Datum pristupanja
    Sep 2015

Početno

Sorr, sad sam vidjela da je i Mima odgovorila isto, ali mislim da je to pripajanje glasova onih koji nisu prešli izborni prag namjerno smišljena igra velikih da ne bi slučajno itko ugrozio njihove dogovore

Beti3 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2010

Početno

Puno puta sam bila član izbornog povjerenstva i mogu odgovoriti na nešto od ovoga "iznutra"
    Jurana

Ovdje su opisani razni načini, a najjednostavniji se čini - pisati grafitnom olovkom
    Uopće nije važno čime pišeš. Svaki listić na kojem se bez dileme može reći za koga je glasano, je važeći listić. Bez obzira na vrstu sredstva za pisanje, boju, oblik označavanja. Ma da napravite rupicu na imenu jednog od kandidata, nema dileme.
    Znači, ako se želi poništiti listić, dovoljno je zaokružiti više kandidata od broja koji se traži i listić je nevažeći.

Uglavnom ih bude jako malo. Jedan-dva po glasanju. I svakoga pregleda komisija.

Citiraj sirius prvotno napisa Vidi poruku
    Da , i meni to ponostavanje ne lezi.
    Mislim na sve ljudi i zene koji su se zestoko borili da se uopce dobije pravo glasa, pa mi ne sjeda da samo tako to odbacim.
    Tako je. Ako se želi koristiti pravo glasa, treba glasati. Kada ja ne mogu odlučiti koga da biram, ne izlazim na izbore. Čemu povećavati postotak izlaznosti, ako ne glasaš. To jedino vrijedi za referendume u kojima je bitan postotak izlaznosti, da bi referendum uopće vrijedio, no tada ionako svatko zna da li je za ili protiv.

Citiraj roman972 prvotno napisa Vidi poruku
    Meni se čini da zaokruživanje grafitnom olovkom omogućuje očiglednu zloupotrebu - a to je da se poslije može jednostavno gumicom obrisati i ispravno kemijskom zaokružiti svog kandidata i tako listić ipak ne ispada poništen! (Mislim, možete ako imate beskrajno povjerenje u članove povjerenstva ...).
    Znam da ima svakakvih ljudi, ali u svim ovim godinama u kojima radim na izborima, nikad nitko nije ni pokušao nešto krivotvoriti, a i nema prilike, uvijek je negdje neko "oko sokolovo"

Citiraj bobić prvotno napisa Vidi poruku
    Sorr, sad sam vidjela da je i Mima odgovorila isto, ali mislim da je to pripajanje glasova onih koji nisu prešli izborni prag namjerno smišljena igra velikih da ne bi slučajno itko ugrozio njihove dogovore
    Glasovi se nikome ne pripajaju, od kuda ta kriva informacija?
    Bit je samo u postocima koliko je svaki kandidat ( ili stranka) dobila u odnosu na ukupan broj izašlih birača.

Znači, apsolutni broj glasova se ne mijenja, samo se postotak mijenja.
    Ako je izašlo npr. 100 birača, a neka stranka je dobila 5 glasova, ta stranka ima 5%
    Ako je izašlo 200 birača, a stranka ima istih 5 glasova, dobila je samo 2,5%

Valjda sam dobro objasnila matematički

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •