Trina pa može to biti neki sport ili bilo koja druga aktivnost, nešto što TI voliš.
plivaj kad već imaš sreću živjeti kraj mora
nema veze što je hladno
hladnoća usporava rad srca![]()
Posljednje uređivanje od aleksandra70vanja : 22.09.2015. at 23:37
aleks
Trina, slusaj doktoricu
A po zimi pij kafu i pusi na balkonu, bez jakne![]()
Mi se tu zahebavamo na Trinin račun, a njoj je sigurno grozno kad joj se srce uzlupa. A kad se joga spomenula ja nisam mogla odoliti. Mislim, ja volim volim vjezbati jogu. Sviđa mi se taj osjećaj rastezanja i zatezanja. Al ne mogu u grupi nikako. Te grupe, ti ljudi, ja to podnijeti ne mogu, a ton Trininih postova mi kaže da ne bi ni ona.
Posljednje uređivanje od marta : 23.09.2015. at 08:14 Razlog: tipfeler na tipfeleru
ja sam na jogi pukla ne crveni energetski balon koji udisem sve do noznog prsta. i onda ga izdisem tako da mi kao dim obavije prvo mozak pa izadje kroz nos van.
ma daj me nemoj......
ja stvarno na tim skupnim jogama postanem histericna.
Ja sam uvijek mislila da ću umrijeti na yogi jer sam isto tip za akciju, ali baš obožavam taj osjećaj istezanja. Nemam izbora, moram raditi u grupi jer kad radim sama, stalno imam osjećaj da ne radim kako treba, treba mi učitelj, a preskupo mi je imati osobnog.
E sad, mene yoga nabrije. Toliko me nabrije da bih nakon sata yoge slobodno mogla na trening nekog borilačkog sporta, imam osjećaj da bih mogla eksplodirati, otrčati do mjeseca, preseliti sve ormare i klavire u gradu. Na žalost, moram doma, tuljani čekaju.
Da, jedino što me na yogi nervira je ono opuštanje na kraju, kao, duboko diši, zatvori oči i to. To me iznervira, onda duboko dišem da ne bih pop..., žmirkam okolo, gledam tko žmirka kao i ja (uglavnom nitko), pogledavam na sat, lupkam prstima... Odlučila sam taj dio preskočiti ove godine, kad se oni krenu opuštati, ja odoh. Kakvo opuštanje, tko je vidio biti opušten.
Trina možešš ti reći što hoćeš
ali kutija ćika i toliko kave u danu, na tvoju konstituciju
to ti je sigurna bolest
tako sam ja živjela godinama
plus svakodnevni nemili stres
pa sam lijepo sebi priznala neke stvari, zbrojila se malo
i odlučila se boriti protiv toga
ne možeš sav stres iz života istjerati, ne možeš izbjeći sekiranje i probleme
toga će biti uvijek
ali možeš osnažiti sebe i svoje tijelo i pomoći si da prebrodiš pi..darije
moj savjet, baci ćike, spavaj dovoljno, tenisice na noge, zalupi vratima i van na trčanje, brzu šetnju
boks
ako te to više veseli![]()
Potpis na Flopicu. Djeca zaslužuju zdravu majku. Još dugo. Iako mi ne odlučujemo o svojim bolestima, treba brinuti o sebi.
Posljednje uređivanje od Zuska : 23.09.2015. at 09:38
Zuska stanje opuštenosti/relaksacije je jako bitno za cjelokupno zdravstveno stanje organizma, naravno tko ga može postići.
To je prekrasan osjećaj koji si rijetko priuštimo zbog tempa života kojim živimo.
da Lili, samo što ga ne postižemo na jednak način. Meni to grupno disanje zatvorenih očiju jednostavno diže tlak.
.
Posljednje uređivanje od Lili75 : 23.09.2015. at 09:48
ja se ne zahebavam
kuš bolje fizičke aktivnosti od plivanja
mene more spašava
kad uđem u more ne izlazim 1-2 sata
plivam
polako
penzionerski
pa malo ubrzam
pa opet polako
na početku mozak radi 100/h
vrtim sva njesra
i onda polako, kao da more na sebe preuzme svu negativnu energiju, opustim se
mozak uspori
i izađem iz mora kao nova
nažalost, opet se brzo napunim svim, ali da sam u mogućnosti sad uskočiti u more, pa da je temp i 18C, spasila bih se
Zuska, potpuno te razumijem. Mene sve te vježbe opuštanja i ono hlađenje na kraju vježbanja samo čine nervoznom, najradije bih iskočila iz kože dok to traje. Redovito preskačem taj dio.
Ja sam uspjela s jogom, kad su djeca imala 3 i 4 godine odlučila sam uzeti 2x1h vremena tjedno za sebe. Isto sam hiperaktivac, pa sam se pitala kako će to biti ali uspjelo je. Tamo isključim mozak, mislim o ničemu i odmorim se u tih sat vremena više nego cijelu noć neprekinutog spavanja.
No - nije joga bitna. Bitno je osigurati vrijeme za sebe, kad nema nikoga da te cima i viče "mamaaa" ili "ženoooo!". Vjerujem da ti nije lako negdje naći rupu uz djecu i hrpu obaveza, ali probaj. Nađi nešto što ti odgovara. Ja sam odabrala jogu zato jer mi je to fizički najbliže. Vidi što ima - teretana, pilates, zumba - svejedno. Može i borilačka vještina. Meni je bilo bitno da mi ne treba sat vremena vožnje do lokacije nego stignem autom za 10min, a još kad idu susjede imam i društvo. Idem već dulje od 10 godina i to vrijeme mi je neprocjenjivo.
* * *
Dodatak - mojoj obitelji također je to dobro, dvije večeri tjedno oni su bez mene i snalaze se i više nego dobro, odahnu jer nema mame/žene s bičem.
Posljednje uređivanje od Peterlin : 23.09.2015. at 11:49
Dobila sam Propranolol, 1/4 ujutro i navečer. Nisam digla, ne žurim se s tim i nećkam. Nećkala se i kardiologinja jer imam nizak tlak a ovaj lijek ga dodatno snižava. Ali ipak je rekla da ga počnem uzimati. Ja sam se ograničila na jednu kavu ujutro. I pola kutije cigareta. I opet sve isto, srce luduje. Idući mjesec imam zakazan kod ginekologa, trebam li njemu išta spominjati, može li imati veze s ičim na tom polju, Mirenom ili pojma nemam s čim? Moja dr opće prakse mi je rekla da samo pijem po jedan normabel svaku večer, ja sam rekla da neću i to je to što se nje tiče.
Propanolol je beta blokator, i ne moraš se bojati uzimanja. Vjerojatno si dobila malu dozu da vide kako će djelovati. Možda da pitaš liječnicu da li bi ti pomogao Atenolol. jer je on, rekla bih jednostavno, blaži. Meni djeluje 25 mg na dan. I tlak i lupanje mi je uglavnom pod kontrolom, osim kad me preveliki stres poremeti
Počela sam uzimati beta blokatore odmah nakon 36. godine i uzimala sam i cijelu trudnoću.
Mirena može djelovati na pojačano lupanje srca.
Ne znam kako će to ići s tim mojim niskim tlakom, ako će ga lijek još dodatno sniziti. Ali ajde, ljeto je završilo pa nisam toliko beživotna kao kad je jako vruće pa možda bude ok. A ništa, pričat ću još i s ginekologom pa ćemo vidjeti što on misli. A svi vam oni meni kažu jednu te istu stvar-ti imaš četvero djece i naravno da si pod ogromnim stresom. Malo Normabelčića i sve će biti dobro. A nemaju pojma da oni nisu moj izvor stresa nego baš obrnuto.
A koliko dugo imas mirenu?
Da to stvarno nije od nje?
Za djecu i ja slusam iste komentare![]()
to je betablokator, fakat mi nije jasno uz niski tlak da si to dobila.
pa šta ne postoje lijekovi koji samo umiruju srčani ritam?
ja pijem maksimalnu dozu, ali ljeti moram regulirati,
često mjerim tlak i prilagođavam terapiju, jer itekako ruši tlak.
na tvom mjestu prije bih odabrala normabel nego betablokator.
i normabel će ti umiriti srce.
a znaš i sama - kava i cigarete
ja uopće ne pijem tursku, samo mućkalicu ujutro,
a ako slučajno popijem i popodne, srce odmah krene lupati.
Kaže dr da ne postoji nažalost ništa što bi samo usporilo ritam a ne diralo tlak. Pa mi je dala minimalnu dozu.
Kava + cigarete=ja
Smanjila sam, rekla sam već. Sad pijem samo jednu (J E D N U) kavu ujutro i popušim pola kutije cigareta. To je za mene značajno. I srce i dalje skače. Morat ću probati s tim lijekom, nema druge. Ako vidim da ne mogu funkcionirati s tim, onda ne znam
ja pojma nemam ni o betablokatorima ni o tahikardijama, no kolegi je lijecnica povecala dozu betablokatora, pa su mu poceli problemi. prvo grcevi u misicima, potom malaksalost. nije mu palo na pamet prvi tren da je od toga. sam kaze da je kriv i sam sto si nije mjerio tlak na vrijeme.
ovo sve sto pisem je iz razgovora koji smo imali jucer.
dakle trina mjeri tlak i pripazi na one nus pojave.
Pa kao riješila sam. Možda mi sad ulazimo u zonu mračnog uma, di sam ja jedno, um drugo a srce treće, hebiga, ko to zna. Zato me i zanimalo da li je moguća nekakva zakašnjela reakcija organizma na izrazito stresnu situaciju od prije 6,7,8 mjeseci. Kad razmišljam o tome popiz.dim. Ali što sad, pa to se ne može promijeniti, osim da ne razmišljam previše o tome. Mislim, s vremenom su moje reakcije sve blaže pa će biti bolje. Ali opet, ja nekako ne vjerujem da se radi o tome. Ja sam toliko racionalna i objektivna, da ne kažem razumna, da ne mogu povjerovati da me od stresa srce zahebava. I čitam pve postove, i vaše i moje..pričamo o eliminaciji stresa. Ja sam ga eliminirala maksimalno. Fizički sam aktivna dovoljno i nemam potrebu za tih sat-dva tjedno za sebe, dovoljno vremena imam za sebe. Sve mi se nekako čini da se držim tih nekih ustaljenih fraza koje bi mi kao trebale pomoći, a u biti ja živim onako kako ja želim. Ja nisam za nikakve društvene skakaonice, a bogami ni za jogu, ne treba mi dva sata tjedno da budem sama jer nemam potrebu za tim, imam dovoljno vremena za sebe, zadovoljna sam uglavnom...sve ovo što ste napisale meni bi izazvalo stres....Tako da...pojma nemam
Trina , iz postova mi se cini da ti znas uzrok zbog cega ti se dogadja. Mislim da trebas djelovati na uzrok a ne na posljedice![]()
I te kako je moguće.... Dok se stresna situacija događa, ne možeš si dopustiti emocionalno proživljavanje. Kad stvari malo popuste, vrati ti se sve kao bumerang. Vjerojatno se baš to i dogodilo.
Btw. stres ne možeš eliminirati tako da ne misliš na njega. Stresne situacije treba riješiti ili zauzeti stav da to nije tvoja muka (što si, čini mi se, učinila). Bit će bolje. Kad te uhvati lupanje srca, popij vode i probaj se opustiti, DIŠI (ne do ključne kosti nego do mirene, he he he) polako i duboko. Broji u sebi udah do štajaznam pet, izdah do deset. Probaj misliti na ništa. Nije to samo joga - molitva krunice recimo ima isti efekt, skretanje misli da ne prožvakavaš stresnu situaciju opet i opet (u konkretnom slučaju da ne osluškuješ svoje srce, ništa drugo). Sretno!
Meni se isto čini da je to zakašnjela reakcija na ogromnu količinu stresa. Ako su svi nalazi uredni i isklučene su neke bolesti srca, onda ne preostaje ništa drugo nego je na psihičkoj bazi. Ako ej situacija koja ti je izazivala stres riješena, onda pokušaj još neko vrijeme sama sa sobom(duboko disanje, pozitivne misli) , ali ako ne ide odi porazgovarati sa nekim stručnim, ako ništa drugo naučiti će te kako da odreagiraš kad osjetiš da dolazi napad.nemoj se dovesti u situaciju da ode tako daleko da te kad dođe do toga totalno zablokira.
A što se tiče bumeranga u reakciji organizma... opet ja o mokoj frendici ali iz prve ruke sam vidjela što proživljavaju(sve smo joj bile na raspolaganju u bilo koje doba dana ili noći da nas nazove ako ju lovi panika ili ako treba razgovor) jer suprug joj ej bio ogromna potpora. Njezina mama je uskakala koliko je mogla no veliki dio tereta je bio na njemu i kad je njoj konačno nakon 3 godine bilo dobro-on se raspao. sad su oboje dobro ali iza njih je 4 godine pakla. Tako da je lako moguće da tvoje tijelo reagira na situacije koje su bile. Koliko god mi mislimo da smo neke stvari otpustili od sebe, podsvijest ne spava i vraća se na ono što nas negdje duboko tišti.
Netko mi je preporučio Q10. Jel itko od vas to pio? Ja nisam ni znala da to postoji, mislila sam da je to samo sastojak krema protiv bora![]()
To je za detoksikaciju organizma, što bi ti dobro činilo, ali mislim da je i za mršavljenje, pa ne znam je li to pravi izbor baš za tebe. Ako potiče REGULACIJU tjelesne težine, ok, ali ako potiče gubitak, nađi radijeneki drugi antioksidans, štajaznam đumbir mi pada na pamet. Ne zna dovoljno za pametan savjet.
Cigarete ti to rade.
Palo mi napamet, kaj stvarno mislisda nekaj mozebit bolje nakon samo par dana, treba ipak malo vise suzdrzavanja, najboljebi bilo zaboravit da cigerete da uopce postoje
baš me zanima tko je preporučio Q10..
ok, nije loše piti ga, ali prvenstveno se daje kod kardiovaskularnih bolesti, visokog tlaka (snižuje ga!) i dijabetesa, protiv pretilosti... dakle svih tegoba upravo suprotnih tvojima.
ja bih na tvom mjestu uzela neki dobar multivitamin, pojačala magnezij (magnezij citrat) i B kompleks.
kavu i cigarete si smanjila, privikni se na to prvo pa vidi možeš li još malo cigarete skresati.
i da, za sve treba vremena.. jedino jako kemija brzo djeluje, a često i njoj treba par tjedana da "unormali" reakcije organizma. ako ćeš ići prirodno čajevima za opuštanje (matičnjak i sl.), možda uljima za imunitet (crni kim i sl.) i vitaminima - računaj na par mjeseci za očigledni pomak nabolje
treba se riješiti trovača iz okoline, pritom mislim da usputne ljude koji šire ogorčenost i razočarenje u onom "dobar dan, što ima" na ulici, jer svakodnevna mala doza se skuplja negdje i baš truje (bar mene)
Q10 mi je preporučila poznanica ali pitala sam internisticu, ona nikad čula pa mi više nije opcija. Čitala sam o tome i kad čujem riječ detoksikacija i mršavljenje, ne interesira me više. Digla sam onaj lijek što mi je kardiologinja dala ali nisam ga počela piti još.
Internistica nikad cula za Q10? Meni je to nevjerojatno.
Nije. Pitat ćemo i kardiologinju kad dođe s godišnjeg, baš me zanima što će ona reći (moja stara radi u kardiološkoj, zato je komunikacija tako kvalitetna i brza)
vjerojatno ni kardiologinja nije čula..
liječnici čuju samo za kemiju, sve drugo im je mambo-đambo
Trina, a jel se dovoljno odmaraš? Tipa, jel dobro spavaš,pravilno jedeš? Meni srce zna lupati ako ne pojedem nešto 3 sata, strašno mi je to.
Pa ustvari se odmaram dovoljno zadnjih mjeseci. Što se prehrane tiče, dobro pitaš, ja sam strašna po tom pitanju. Ne jedem pravilno ni dobro. Sad kad je zahladilo, malo sam se i s tim pozabavila. Inače, moj normalni ritam hranjenja su dva obroka dnevno-ručak u podne i predvečer ili popodne sendvič ili nešto. Između toga, pohađate, jeli-kava. Sad se trudim da jedem malo više i češće. Za doručak kava (bez cigarete, jedna šalica), ručak, pa popodne nešto i za večeru nešto. I između se trudim ubaciti kakav jogurt, nešto od voća (užas, užas, sve mi to teško ide) i slatko, uspjela sam se navući na slatko. Uspjela sam se i popeti na 51 kg i sad imam nekakvih tragova guzice. Ne osjećam se bolje nego se osjećam tromo, teško i ružno.
Propranolol sam počela piti i pomaže. Daklem, popravljam prehranu, pijem jednu (J E D N U) šaličicu kave dnevno, po kutije duvana i hebate, sad sam ko vrhunska sportašica na žestokom režimu:D Bit će nešto od mene
Posljednje uređivanje od Trina : 05.10.2015. at 20:19
Ajde ajde popravljas se ide to al pobogu daj ubaci najvazniji obrok u danu-dorucak.
ne mogu vjerovat da imas samo 2 obroka.zasto?
Posljednje uređivanje od Lili75 : 05.10.2015. at 20:26
Cigareta ubije apetit. Tako sam i ja bila blagoslovljena mršavoćom, te osjećajem nemira, vrućice i hiperaktivnosti nakon puno kave.
S 51 kilom?! Hihihihinego se osjećam tromo, teško i ružno
Sorry, morala sam![]()