cvijeta73 prvotno napisa
ja bih se na ovo vratila. tvoje teze šafran nisu neka novost. i predstavljaju stav svake stranke u cijelo svijetu koja je politički desni centar pa još na desno. i to je, naravno, legitimno, i ja nemam što tu prigovoriti. mogu se, naravno, ne složiti, jer to nije moja politička opcija, ali ne u smislu osuđivanja - stav nije niti rasistički, niti nacionalistički niti huškački - to je, ponavljam, legitiman stav. svaka stranka od centra na desno na cijelom svijetu se buni da je socijala previsoka.
no, s druge strane, ajmo se smjestiti u kontekst teme. ti ljudi su ovdje. neće nikuda otići i biće ih još više. možemo reć, eto, došlo je na naplatu. velike migracije ljudi su posljedica.
onaj tekst što je linkala mima dao mi je za misliti. na početku ove teme mi je strano djelovalo i senino mišljenje. no ona je u pravu. ne valja ni ovo moje, idealistički. može rezultirati jačanjem ekstremno desnih opcija.
moj sukus svega je, da europa mora prihvatiti te ljude. što će vjerojatno značiti i promjene u raznim politikama. pa i socijalnim politikama. pa i u politikama integracije. pa se neće više moći dozvoliti burka na ulicama europe. jer to nije europski. neće se dozvoliti da, što je seni pisala, dijete dođe u prvi razred, a ne zna jezik. neće se dozvoliti da imigranti rade samo najniže poslove. niti ovo što piše uh puh, sve to nije nemoguće. i morati će se naći rješenje. jer druga varijanta nije dobra.