Sto zapravo znaci da ne jedu dovoljno? Iskreno me zanima jer ne znam, tj. nisam se susrela sa situacijom u kojoj me stvarno brinulo jede li dijete ili ne (osim neposredno nakon rodjenja, dok nismo rijesili probleme oko ne dobivanja na kilazi I odbijanja bradavice).

Je li rijec o djeci koja su manja/sitnija/vrlo nisko po percentilima u tablicama, ali koja nemaju zdravstvenih problema koji uzrokuju probleme s prehranom, ili probleme s prehranom koji uzrokuju druge zdravstvene probleme? Ili je rijec o djeci slabog prirasta I niskih percentila, ali koja imaju zbog toga stvarne medicinske/razvojne probleme?

Pitam prvenstveno jer se dosta susrecem s dijagnozom "failure to thrive", a koja zahvaca I novorodjencad I toddlere I stariju djecu. U slucaju dijagnoze (a to su djeca koja gube ili ne dobivaju na tezini, a kojoj I opca zdravstvena slika pokazuje da to nije do genetskih predispozicija ili eventualno do nekog senzornog poremecaja). Njih se salje na raznorazne preglede, cesto su hospitalizirani barem na odredjeno vrijeme, a onda jedu po posebnom jelovniku uz dodatke prehrani, itd.

Djeca koja ne spadaju u ovu kategoriju (znaci za koje nema razloga za dijagnozu) spadaju u rubriku izbirljive djece, za koju vrijede 'pravila' I upute koje se provlace kroz cijeli topic. Ocekuje se da ce jednog dana poceti jesti, osim ako su u okruzenju u kojem vlada opcenito nezdrav stav prema hrani (ili se cijela obitelj hrani lose I limitirano pa nemaju od koga uciti na primjerima).