Vidi rezultate ankete: Biste li pružili sklonište izbjeglicama kod sebe?

Glasači
90. Ne možete glasovati u ovoj Anketi.
  • Da

26 28.89%
  • Ne, iako imam mogućnosti

33 36.67%
  • Ne, jer nemam mogućnosti

21 23.33%
  • Ne znam

10 11.11%
Stranica 23 od 55 PrviPrvi ... 13212223242533 ... PosljednjePosljednje
Pokazuje rezultate 1,101 do 1,150 od 2743

Tema: Lica djece migranata s novinskih naslovnica

šafran avatar
    Datum pristupanja
    May 2013

Početno

Citiraj Pcelica Mara prvotno napisa Vidi poruku
    Meni osobno je ovaj slučaj sumnjiv, opet zbog predrasude, ali eto, kad pojedinci iz nekih političkih stranaka ističu neke osobne događaje, uvijek ispadne da je u pozadini politika i stranka (a žena u ovom primjeru jest iz neke stranke). No dobro, vjerojatno je stvarno čovjek odbio poslovati sa ženom pa je ispala dobra prilika za napuhati cijeli slučaj i dati ga na sva zvona.
    Ma eto upravo o tome se radi. Da je situaciju dožvijela zastupnica lijevice (ona je iz desnice) vjerojatno ne bi bila nazvana naci droljom od svojih sugrađana, niti bi dobivala prijeteće telefonske pozive. Ali bilo kako bilo, na situaciju su reagirali udruženo i lijevica i desnica.
    Posljednje uređivanje od šafran : 06.10.2015. at 11:54

Pcelica Mara avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2006

Početno

Da nastavim, novac je moćniji od ove rijeke ljudi. Zbog novca se eto islamizira (da se tako izrazim) luksuzni hotel u našem najljepšem gradu, kao i u mnogim drugima diljem Europe. Šutke i bez puno priče.
    Ove ljude koji sad dolaze, za razliku od onih bogatih šeika, možemo naučiti tome da je život ljepši kad smo svi ravnopravni. Naravno, ne sve njih. Ali ne treba odmah ni odustati od svih. Njihovim ženama i njihovoj djeci treba pružiti priliku i potruditi se naučiti ih da traže svoja prava. Meni to uopće ne izgleda kao nemoguća misija, prije svega jer mislim da su svi ti sustavi gdje je jedna strana pootlačena u odnosu na drugu održivi samo u sredini gdje se potlačenoj strani ne nudi mogućnost izbora, informiranja ili ikakve promjene. Što u Europi nije slučaj, postoje službe koje se brinu da se, žene i djeca prije svega, ne zlostavljaju.
    A prvi korak za sve je učenje jezika države domaćina. To bi trebao biti neki imperativ o kojem bi ovisilo sve ostalo - od dobivanja azila, radne dozvole, socijalne pomoći... Doslovno ono - nema rukica nema čokolade.

Datum pristupanja
    Aug 2013

Početno

Ja se bojim islama, tj. odredjenih praktika koje se neguju, bilo da imaju svoj korjen u islamu ili ih je izmislilo islamsko drustvo.
    Vuka ispod kreveta nikad nije bilo niti ce ga biti. Islamistickih praktika ( ne pada mi na pamet bolji izraz, slobodno me ispravite) vec ima i biti ce ih. Vuk je nerealan, a ovo drugo se vec prakticira - evo pcelicin post je dobar primjer.

Datum pristupanja
    Oct 2009

Početno

Pa i kod nas su frizerski saloni vrlo cesto muski ili zenski? Znam, nije da mi je bas zabranjeno krocit nogom u muski.

vertex avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

Pčelicin post jest dobar primjer prakse koju ne želimo podržavati, ali je to također primjer kako takve stvari prolaze ako se s njima složimo. To je primjer kako se ne pitamo baš previše, ili barem ne glasno, koje vrijednosti su u pitanju, ako s vrijednostima dolaze i novci. Dakle, na nama je puno toga.

Pcelica Mara avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2006

Početno

Citiraj lunja prvotno napisa Vidi poruku
    Pa i kod nas su frizerski saloni vrlo cesto muski ili zenski? Znam, nije da mi je bas zabranjeno krocit nogom u muski.
    To je sasvim druga stvar i uopće nije često.

Ja sam pisala o pregrađivanju već postojećeg zajedničkog prostora kako se ne bi miješali žene i muškarci.
    Što je sramotno.
    Ali, sve za novac.

tangerina avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2009

Početno

Citiraj Uh-puh prvotno napisa Vidi poruku
    Ja se bojim islama, tj. odredjenih praktika koje se neguju
    i ja, ali i kršćanstva na isti način, pa sam navikla

zasad skulirana avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2010

Početno

Amo ovako, meni su kroz posao tokom godina nadređeni bili redom Austrijanac,Turčin i Turkinja...
    Najbolji,najkulturniji,ma sve naj od njih je bio - ne "Bečka škola" kao što bi se pomislilo, već Turčin....
    Austrijanac je u Londonu napravio neki incident pa su ga za kaznu poslali u banana državu gdje može radit takva sranja nekažnjeno, onako malo neprimjereno govorit i ophodit se prema ženama....
    (npr. kolegicu mi je ko' slučajno dotaknuo za grudi)...
    Turkinja nam je govorila da više ne želi zapošljavat osobe sa maternicom,takve naime gledaju na sat kad će po djecu pa ne mogu ostat overtime i tako....
    Ali naravno, jedna lasta ne čini proljeće...

Mogu stavit ruku u vatru da je ova žena kroz karijeru doživjela šovinizam i seksizam isl od svojih sunarodnjaka,onih koji su dakle odrasli u drugačijoj (naprednoj?) kulturi što bi valjda bilo za veću osudu nego primjer nekoga tko je jučer sa drugačijim svjetonazorima stigao u Njemačku....ali eto,sad je vrijeme da se ističu ovakvi primjeri,pa je još političarka pa ovo pa ono...to je ono što me nervira...

Lijepo je što mi imamo kao žene sva ta silna prava na papiru a onda u praksi imaš osobe u saboru koje izjave da su žene za madraca a ne mudraca, poražavajuće statistike u zaposlenju,degradacija po povratku s porodiljnog, nasilje u obitelji (svaki koji ono Hrvat mlati svoju suprugu?)....
    Sad sam se sjetila svog profe iz filozofije koji nam je na faxu rekao da mu se čini da su žene prije imale veću moć (i način da dođu do cilja) nego danas uza sva prava koja imaju....

A i jedan mi je vodič u Istambulu (Europljanin,nije musliman) rekao da zapad često krivo shvaća islam i ulogu žene u njoj,da se ona itekako poštuje pa možda i više nego na zapadu....pa objašnjavao neke razlike i vukao paralele u kršćanstvu, ne sjećam se nažalost detalja ali znam da sam se u datom momentu baš zamislila....da se razumijemo, i ja znam jaaako malo ali što više čitam vidim samo da se informacijama lako manipulira odnosno da ih se predstavi onako kako je to za datu prigodu prikladno...manje više je svaki portal piskaralo neke struje i stranke tako da ne možemo očekivati neku veliku objektivnost...

šafran,npr. jeli ovaj site OK,čini mi se da normalno pišu,bez senzacionalizma http://www.dw.com/sr/kuran-ne-odobra...nama/a-4308522

pčelica,ja bome dobrog frizera ne bi promjenila jer mu salon nema pogled na more....

šafran avatar
    Datum pristupanja
    May 2013

Početno

Nije me strah, ali razumijem i Pcelicu i Uh-puh o čemu govore.
    Da se nadovežem sa podacima iz Njemačke.
    U nNjemačkoj arapski šeici investiraju u velikom stilu u velike koncerne, pa čak i u njemačku banku.
    Katar je u posjedu 15% Volkswagena i 10% građevinskog diva Hochtief i trebao bi navodno postati većinski vlasnik Njemačke banke.
    Kuvajt posjeduje oko 7% Daimlera.
    ABu Dhabi oko 30% Air berlin i oko 30% u Eonu.
    Tu su onda još Siemens i podosta Europskih koncerna, ne samo isključivo Njemački. Uglavnom šeici su trenutno velikoj kupovini po Europi.

šafran avatar
    Datum pristupanja
    May 2013

Početno

Pa zasad skulirana, ovaj tvoj post sada zvuči sasvim drugačije od onog na koji sam se referirala.

zasad skulirana avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2010

Početno

mana forumske komunikacije,šta da ti kažem.....a i možda ja trabunjam?

Uh-puh i tang se boje ekstremnih oblika obiju vjera,samo što se nas naravno (kad smo većinski katolička zemlja) hrani ugl. samo informacijama o ekstremnim oblicima islama pa je prva asocijacija na tu riječ većini osjećaj nelagode....ajme kad se sjetim,mi smo se na poslu zezali sa Ahmed the dead terrorist i pjevali onaj jingle bombs za Božić.....(to biće kad nas je šef ipak malo naljutio )
    Posljednje uređivanje od zasad skulirana : 06.10.2015. at 12:58

šafran avatar
    Datum pristupanja
    May 2013

Početno

Nije mana samo forumske komunikacije, nego o ovakvim temama stvarno nije lako raspravljati i to još objektivno.
    A kad smo kod strahova, pa evo i mojih.
    NIje me strah, sada, dokle god šeici ne sjede u Bundestagu i Europskom Parlamentu.
    Tada će me biti strah.
    Osim ukoliko se ne pokaže da i šeici rade na promicanju demokracije i sekularizma.
    Tada me opet neće biti strah.

Pcelica Mara avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2006

Početno

Citiraj zasad skulirana prvotno napisa Vidi poruku
    pčelica,ja bome dobrog frizera ne bi promjenila jer mu salon nema pogled na more....
    Šališ se, zar ne?
    Jer ako je ovo zaključak iz mog posta ne znam što više napisati, a da se ne iskrivi do apsurda.

cvijeta73 avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2007

Početno

Uh-puh i tang se boje ekstremnih oblika obiju vjera,samo što se nas naravno (kad smo većinski katolička zemlja) hrani ugl. samo informacijama o ekstremnim oblicima islama pa je prva asocijacija na tu riječ većini osjećaj nelagode....)
    pa ekstremni islam ulijeva strah u kosti. kako neće. više nego ekstremno kršćanstvo.
    prva asocijacija na ekstremni islam su mrtvi ljudi bez glava. a na ekstremno kršćanstvo lude babe po americi s transparentima.

safran, ako se nižu samo linkovi i izvještaji o masovnim kravalima po njemačkoj, o onoj betini koju je grad izbacio, o ovoj zastupnici ...samo takvi primjeri, što je to nego širenje straha? eto ti uh puh, prilično isprepadane i za sebe i za kćer.

Pcelica Mara avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2006

Početno

Da nadodam kako se i ja bojim obiju vjera, ali ipak je u kršćanskom dijelu svijeta situacija ponešto drugačija i crkva ima puno manji utjecaj (za moj ukus i dalje prevelik, kod nas na primjer). Vjerujem da se crkvi kod nas da neograničena moć da bi isto bilo potlačenih, ugnjetavanja i sl.
    Ali ježim se od objašnjenja kako islam žene jako poštuje, da je i pokrivanje znak poštovanja, da ih njihovi muškarci štite (od koga?), da žene na zapadu nisu tako zaštićene i sl. s.anja... Imala sam prilike čuti i pročitati slične gluposti i ranije i nikad se na takvo nešto nisam zamislila nego se svaki put iznova pitam tko je tu lud.
    I apsolutno mi nisu za usporedbu saborski biseri o mudracima i madracima ili manja zastupljenost žena na rukovodećim mjestima s praksom udavanja (bolje rečeno prodaje) maloljetnih kćeri, polijevanja neposlušnih žena kiselinom, kamenovanja i sl.

Zasad skulirana, pogledaj koji dokumentarac o tim ženama koje imaju čast biti zaštićene burkom ili pročitaj neku knjigu o toj temi, možda ćeš se zamisliti i više nego nakon priče krasnog vodiča iz Istambula.

Da se primjetiti da mi je ovo minoriziranje sustavnog zlostavljanja žena pod krinkom vjere malo diglo tlak
    Posljednje uređivanje od Pcelica Mara : 06.10.2015. at 13:55

zasad skulirana avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2010

Početno

Imam jedan divan primjer - hotel Libertas danas je dio Rixos lanca hotela, vlasnici Turci (sad će ispast da imam nešto protiv Turaka, a nemam stvarno, radila s njima, još smo u kontaktu, ali ti moji su se doduše školovali na Oxfordu). Svakako, moj frizer je svojevremeno tamo imao prostor, predivan veliki prostor s pogledom na pučinu, divota. Ali, gazda zahtijeva odvojen muški i ženski frizerski salon pa se taj prostor morao pregraditi u dvije potpuno odvojene prostorije. Naravno, muške je dopao onaj dio s pogledom, a ženski dio je ostao prema unutra, bez prozora. Mi smo na to pristali. Nitko nije rekao, sorry ekipa, kod nas su saloni zajednički, ili ćemo tako ili doviđenja vi i vaše pare. Ja sam učinila jedino što sam mogla - promijenila frizera dok ne nađe bolji prostor.
    čekaj,da vidim oept...mi smo na to pristali...nismo mi nego prvenstveno najmoprimac- frizer...jeli znaš jeli on išta rekao i objasnio najmodavcu da bi mogo izgubit svoje mušterije radi tog poteza itd itd?
    ili promet njemu većinu čine oni kojima trebaju takvi odvojeni prostori? (ali mislim da je struktura gostiju ipak drugačija)
    ti si demonstrativno da dokažeš da to ne podržavaš od tamo otišla,jeli znaš da je ta poruka doprijela dokle je trebala? ja bi radije tražila broj od GM-a i sa njime malo popričala....
    s obzirom da smo zaključili da se svi ipak najviše klanjaju novcu a turci su jako sposobni trgovci i poslovni ljudi (barem ih ja takvim doživljavam) ako im radi te odluke bude imalo patio posao promijenit će mišljenje...
    a nekako se nadam da je neki drugi razlog (na prvu ne tako očit i ciljano diskriminatoran) kumovao takvoj podjeli...ženski je dio valjda veći,sa više stolica isl..mislim, pretpostaljam da se ipak više u salonu friziraju žene?

šafran avatar
    Datum pristupanja
    May 2013

Početno

Citiraj cvijeta73 prvotno napisa Vidi poruku
    safran, ako se nižu samo linkovi i izvještaji o masovnim kravalima po njemačkoj, o onoj betini koju je grad izbacio, o ovoj zastupnici ...samo takvi primjeri, što je to nego širenje straha? eto ti uh puh, prilično isprepadane i za sebe i za kćer.
    Ma daj, tebe fakt više ne mogu uzet za ozbiljno. Pretjeruješ i preuveličavaš, i parafrizirat ću Pčelicu, iskrivljuješ ono što pišem i na način koji pišem do apsurda.
    Ali hej , ako je to najbolje što možeš, okej. Meni ni iz džepa ni u džep.

šafran avatar
    Datum pristupanja
    May 2013

Početno

Pcelice DW ne treba uzimati za ozbiljno. Čitam ih već godinama i umirem od smijeha i hrvatski i srpski rade isto. Prevode članke čak iz renomiranih novina u stilu diskusije na ovom topicu, uzmu članak u kojem piše na njemačkom tipa, danas je bilo puno padalina na sjeveru Njemačke, a oni to prevedu tipa, danas je pjevalo puno ptica na jugu Njemačke ,i slično.

seni avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2004

Početno

Ja se ne bojim islama. Bojala bih ga se da moram živjeti u nekoj od zemalja gdje je država = islam.
    Ali se bojim ljudske gluposti, nerazmišljanja i bezglavog paničarenja i histerije. Ona nikada ništa dobra nije donijela, i sklona je navesti ljude da isključe mozak, a uključe paniku i strah, koji niti je dobar gospodar niti sluga.

Meni pomalo strano zvuče sve te crne teorije. Pa nije islamizacija nesto sto se dešava kao prirodna nepogoda ili klimatska promjena. Ono desi se, a mi nemoćni.
    Pa mi smo to društvo i ta zajednicama i u stanju smo društvo usmjeriti u željenom smjeru.
    Ako sekularizam braniš kao jednu visoku vrijednost koja se ne smije dovoditi u pitanje, e pa onda se ona i neće dovoditi u pitanje.

Zivim u multikulturalnoj sredini i jasno mi je i da se ljudi boje, jasno mi je da u mnogim točkama integracija nije zaživjela, ali ne zato jer je nebo tako htjelo. Nego zato jer svi skupa nismo učinili ono sto je trebalo.
    Jer nas nije diralo, ili smo od toga imali koristi, ili nije bilo oportuno. Ili nas nije zanimalo.

šafran avatar
    Datum pristupanja
    May 2013

Početno

Osim toga Cvijeto mislim da uh-puh ima svoju vlastitiu glavu. ALi ako sam ja kriva za njene strahove sa ta tri linka, iskreno se ispričivam. ALi cenzura informacija, znamo kuda vodi.

Pcelica Mara avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2006

Početno

čekaj,da vidim oept...mi smo na to pristali...nismo mi nego prvenstveno najmoprimac- frizer...jeli znaš jeli on išta rekao i objasnio najmodavcu da bi mogo izgubit svoje mušterije radi tog poteza itd itd?
    ili promet njemu većinu čine oni kojima trebaju takvi odvojeni prostori? (ali mislim da je struktura gostiju ipak drugačija)
    ti si demonstrativno da dokažeš da to ne podržavaš od tamo otišla,jeli znaš da je ta poruka doprijela dokle je trebala? ja bi radije tražila broj od GM-a i sa njime malo popričala....
    s obzirom da smo zaključili da se svi ipak najviše klanjaju novcu a turci su jako sposobni trgovci i poslovni ljudi (barem ih ja takvim doživljavam) ako im radi te odluke bude imalo patio posao promijenit će mišljenje...
    a nekako se nadam da je neki drugi razlog (na prvu ne tako očit i ciljano diskriminatoran) kumovao takvoj podjeli...ženski je dio valjda veći,sa više stolica isl..mislim, pretpostaljam da se ipak više u salonu friziraju žene?
    Dakle, da, najmoprimac je pristao na uvjete koje mu je postavio najmodavac, hotel Libertas Rixos. Nije bio najsretniji zbog toga, ali tada nije imao bolje rješenje. Inače, ubrzo je preselio u drugi prostor.

Takvo razdvajanje niti je potrebno, niti je funkcionalno, niti je učinjeno na zahtjev gosta ili lokalnih mušterija... To je očito gazdina želja i volja.

Ja nisam demonstrativno otamo otišla, zajedno smo komentirali kako je to glupost i baš mi se nekako nije dalo više ići u taj hotel (priznajem, idem i dalje jednom godišnje na dječje maškare, ali i dalje smatram da takvo mjesto nije dostojno moje pojave ).

I uzalud se nadaš, ženski dio nije ni veći ni ljepši (dapače). Razlog je vrlo jasan - da se žene i muškarci ne miješaju dok uređuju dlake na glavi. Od čega se meni dižu dlake na glavi.

Pcelica Mara avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2006

Početno

Citiraj seni prvotno napisa Vidi poruku
    Ja se ne bojim islama. Bojala bih ga se da moram živjeti u nekoj od zemalja gdje je država = islam.
    Ali se bojim ljudske gluposti, nerazmišljanja i bezglavog paničarenja i histerije. Ona nikada ništa dobra nije donijela, i sklona je navesti ljude da isključe mozak, a uključe paniku i strah, koji niti je dobar gospodar niti sluga.

Meni pomalo strano zvuče sve te crne teorije. Pa nije islamizacija nesto sto se dešava kao prirodna nepogoda ili klimatska promjena. Ono desi se, a mi nemoćni.
    Pa mi smo to društvo i ta zajednicama i u stanju smo društvo usmjeriti u željenom smjeru.
    Ako sekularizam braniš kao jednu visoku vrijednost koja se ne smije dovoditi u pitanje, e pa onda se ona i neće dovoditi u pitanje.

Zivim u multikulturalnoj sredini i jasno mi je i da se ljudi boje, jasno mi je da u mnogim točkama integracija nije zaživjela, ali ne zato jer je nebo tako htjelo. Nego zato jer svi skupa nismo učinili ono sto je trebalo.
    Jer nas nije diralo, ili smo od toga imali koristi, ili nije bilo oportuno. Ili nas nije zanimalo.
    Nisam vidjela ovaj post. Potpisujem!

Pcelica Mara avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2006

Početno

Citiraj šafran prvotno napisa Vidi poruku
    Pcelice DW ne treba uzimati za ozbiljno. Čitam ih već godinama i umirem od smijeha i hrvatski i srpski rade isto. Prevode članke čak iz renomiranih novina u stilu diskusije na ovom topicu, uzmu članak u kojem piše na njemačkom tipa, danas je bilo puno padalina na sjeveru Njemačke, a oni to prevedu tipa, danas je pjevalo puno ptica na jugu Njemačke ,i slično.
    Što je DW?

Btw, ja ti ne čitam ove linkove na njemačkom jer, iako živim u obitelji gdje se na televiziji gledaju samo njemački programi, ja ustrajem u svom neznanju njemačkog jezika.

ina33 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

Nisam vidjela ovaj post. Potpisujem!
    I ja. I iz te pozicije mi je izdaja sekularizma udovoljavanje englesko s natpisima po WC-ima da će tu prostoriju možebitno očistiti muškarac. Tu povlačim crtu, i nije mi to isto kao odricanje od odgovornosti za buku na koncertima koja će možebitno oštetiti sluh ili da je pod klizav pa će potencijalni tužitelj se oplest i past.
    Posljednje uređivanje od ina33 : 06.10.2015. at 16:09

šafran avatar
    Datum pristupanja
    May 2013

Početno

Što je DW?

Btw, ja ti ne čitam ove linkove na njemačkom jer, iako živim u obitelji gdje se na televiziji gledaju samo njemački programi, ja ustrajem u svom neznanju njemačkog jezika.
    DW = Deutsche Welle, gore link na srpskom kojeg je linkala Zasad skulirana

šafran avatar
    Datum pristupanja
    May 2013

Početno

O da ina33 i za mene, puno ljudi tu ipak povlači crtu, jer ipak demokracija i sekularizam nisu toliko baš rastezljivi pojmovi, pa i u svojem najširem smislu, pošto bi tako vrlo brzo izgubili svoju suštinu.

pikula avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2003

Početno

ja bih se vratila na naslov teme. Ne čini li vam se da se te snimke djece puštaju u javnost kad politika odluči da nekog trebamo simpatizirati.
    Pravobraniteljica je povodom izborne kampanje podsjetila stranke i medije da ne zloupotrebljavaju djecu u kampanji.
    Nisu li i djeca imigranti zloupotrebljena na neki način?

Lili75 avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2007

Početno

Oh da mislim da jesu itekako.

Pcelica Mara avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2006

Početno

Citiraj pikula prvotno napisa Vidi poruku
    ja bih se vratila na naslov teme. Ne čini li vam se da se te snimke djece puštaju u javnost kad politika odluči da nekog trebamo simpatizirati.
    Pravobraniteljica je povodom izborne kampanje podsjetila stranke i medije da ne zloupotrebljavaju djecu u kampanji.
    Nisu li i djeca imigranti zloupotrebljena na neki način?
    Jesu.
    Ali opet, ako ce to pomoci da ih ljudi bolje prime, s dobrim je ciljem.
    U svakom slucaju bolje od onih huskackih clanaka i komentara.

Doduse, sliku malog Aylana je bilo tesko izbjeci, a ono je bilo stvarno previse. Dusu sam isplakala. Ovaj vertexin link nisam otvarala, ne mogu

zutaminuta avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2014

Početno

Ne znam zašto stalno nailazim na ovakve vijesti, ali ruka mi sama krene kada pročitam naslov, i onda požalim.
    http://darbarnensover.aftonbladet.se...glish-version/

šafran avatar
    Datum pristupanja
    May 2013

Početno

Zato što ih ima mnogo više nego onih negativnih, barem u Njemačkoj, i na tv-u i po novinama . Iako se naravno izvještava i onoj manje srcedrapajućoj strani kao što su sad već svakodnevni masovni obračuni i nasilje po kampovima među izbjeglicama, čiji broj se povećava brže nego što se za toliku masu najednom mogu osigurati dovoljni smještajni, službenički, sigurnosni kapaciteti. Naravno da se razgovara sa malo drugačijim akcentom o čitavoj situaciji, kada se u gradu poput Vodnjana koji broji oko 5000 stanovnika planira smjestiti 4000 izbjeglica. To su onda vrlo stvarni problemi, kao i slike ove djece, samo što izbjeglice ne čine samo djeca. I tu onda postaje itekako bitno radi li se o kršćanima, sunitima, šiitima ili kojoj već vjerojskoj pripadnosti ili njenom ogranku jer je dosadašnje relativno kratko iskustvo pokazalo potrebu za odvajanjem kako bi se izbjegli obračuni.

šafran avatar
    Datum pristupanja
    May 2013

Početno

Jedanko tako koji smisao u linkanju srcedrapajućih slika i članaka i cmoljenju nad njima. Ovo nije samo Njemački problem, već Europski i svakoga od nas. U anketi je trebalo biti postavljeno i pitanje koliko od vas je već uzelo k sebi doma izbjeglice, pa bi ovo sve možda i imalo nekog smisla. A sad baš da od tih 100 000 izbjeglica koji su ušli u Hrvatsku, baš nitko ne želi ostati u Hrvatskoj...U Njemačkoj ljudi udomljuju izbjeglice i kod sebe doma, i to ne samo na par dana u tranzitu za drugu zemlju.

zutaminuta avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2014

Početno

Pravila sam ju tek na početku pa nisam imala pravu sliku da će ovo biti rijeka ljudi koja se ne zaustavlja. Da mogu, dodala bih, iako sada svi koji su aktivni već su piknuli svoj odgovor.

Bilo bi čudno da nema nasilja u masi koju čini oko 80 % mladih muškaraca, polugladnih, traumatiziranih i u nepoznatom okolišu.

Pcelica Mara avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2006

Početno

Citiraj šafran prvotno napisa Vidi poruku
    A sad baš da od tih 100 000 izbjeglica koji su ušli u Hrvatsku, baš nitko ne želi ostati u Hrvatskoj...
    Nevjerojatno, ali ima bit da stvarno ne zeli. Bas nitko.
    Meni je to za zamislit se...

šafran avatar
    Datum pristupanja
    May 2013

Početno

Pa ne znam baš koliko su dezorijentirani kad je očigledno da postoji strogo definiran cilj gdje žele ići. A inaće tu se uopće ne radi o nikakvim strahovima i panici, mislim da neki uopće ne kapiraju o čemu govorim. Njemačkoj toliko različitih kultura i religija na jednom mjestu nije apsolutno ništa novo. Iako naravno da ima još etnički neizmješanih kutaka, ali to su uglavnom manja mjesta i sela. Velikih gradova više ne.

Samo u našoj zgradi sa 6 ulaza većinski vlasnici (oko 95%) su Nijemci, uglavnom starija generacija starosijedioca, dok je udio stranaca kao stanara u tim stanovima preko 30%. nema otkuda nas nema, samo u našoj zgradi, a gdje je tek čitavo naselje, pardon naselja po Munchenu. Samo u našem ulazu imamo Indijce, Pakistance, Iračane, Bugare, Ukrajince, Albance, Makedonce, Talijane i Ruse.
    Nikad nikakvih neugodnosti, nepodnošljivosti, neprijateljstva, osim što se svi drže malo distancirno od onih u burkama, više bi se reklo po govoru tijela iz neugodnjaka jer ne znaju kako da se ponašaju. Svi kulturni, ljubazni, dobar dan, doviđenja, hvala, molim, ali do mješanja privatno, van vrtića, škola, i parka dolazi vrlo malo. Uglavnom manje više svatko sa svojima.

šafran avatar
    Datum pristupanja
    May 2013

Početno

U ulazima dalje ima Poljaka, Čeha, Srba, Bosanaca, Slovenca, Brazilaca, čak i Šveda.

šafran avatar
    Datum pristupanja
    May 2013

Početno

Meni nije. Pa razlozi su poznati, ima ih nekoliko. Od glasina preko socijalnih mreža koje su proširile glas kao Njemačka šalje brodove da bi pokupili Sirijce iz Libanona i Turske prema EUropi, pa lančana reakcija ostalih, zatim ljeto kad je putovanje preko Sredozemlja manje opasno nego zimi i preko Balkana također, lakše su se tolike mase odlučile riskirati, pa đihadisti, pa siromaštvo, pa opet lančana reakcija, te najzadnji ali očigledno najbitniji u toj čitavoj priči, šverceri koji su na tim glasinama zaradili silne pare.

Na stranicama Njemačke Ambasade u Libanonu, Turskoj i Saudijskoj Arabiji zemlje u kojima je već ionako veoma veliki broj Sirijaca objašnjeno je na Arapskom da se radi o švercerimakoji su tu laž lansirali u svijet.

Mojca avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2010

Početno

Evo Robi K. je to fino sažeo.
    http://pescanik.net/biljeznica-robija-k-orban-bajram/

Svimbalo avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2008

Početno

Odličan Robi K.

šafran avatar
    Datum pristupanja
    May 2013

Početno

O da, odlično je sažeo gdje prestaje humanost, a počinje hipokrizia.

Nedavno smo i mi dobili svoje prve izbjeglice u ulazu. Ne znam da li ih ima i u drugim ulazima, jesen je, hladno i kišovito pa se više svi ne srećemo toliko po vani, parkovima i lokalnoj, jednoj jedinoj slastičarnici, gdje se okupljaju svi i oni na socijali i oni sa najnovijim porsche macanom. Čak mi se kćer i vozi povremeno u jednom, dok se istovremeno igra u parku i sa onom malom u socijalnom stanu.
    Tako je to ovdje, s obzirom da smo prisljeni se mješati, pa barem javno, pošto su i čitava naselja i vrtići i obrazovne institucije tako u Njemačkoj koncipirane, srećom. U protivnom bi slika integracije bila još sivija.

U svakom slučaju naši Iračani u ulazu, muž i žena i dvoje djece, treće je na putu, žive u 63m2, zasad unajmljenog stana. Za sada nisu u socijalnom stanu, ali ako nastave tempom koji su si zadali, nešto je spomenuo brojku 7, ona ne govori njemački, on slabo, ali razumljivo koliko toliko, razvozi pakete da prehrani obitelj, sigurno da će steći pravo i na socijalni stan i na socijalnu pomoć, pošto je i cijena ovog stana, s obzirom na njihove prihode debelo iznad njihovh mogućnosti. Nekad se pitamo kako uopće spajaju kraj sa krajem. Uglavnom doveli su iz kampa jednu iračku obitelj s 5 djece. Pomogli su, barem svojima.

Upravo neki dan smo se u razgovoru sa danas već vrlo starim gospodinom, profesorom sa 2. kata, supruga mu je umrla lani, također profesorica, dotakli ovih aktualnih zbivanja. A u kontekstu toga i koliko se slika samo naše zgrade i našeg naselja unaza 15 godina izmjenila, a posebno u posljednjih 5 godina, a tako je svuda po Munchenu i velikom dijelu Njemačke. Prije 15 godina kada smo uselili u taj isti ulaz bili smo jedini stranci u ulazu, pored jednog starijeg para iz Bosne, kojih također više nema, sada su u tom stanu Talijani. Do unazad 5 godina na cesti niti u dućanu nisi mogao sresti žene u rupcima, a kamoli u burkama, danas je neobično ukoliko ih ne sretneš.

šafran avatar
    Datum pristupanja
    May 2013

Početno

Međutim u čemu je točna razlika između velikog Kršćana, velikog Muslimana , velikog Hinda ili velikog Židova? Pa zapravo ih nema, osim ukoliko njegujemo dvostruka pravila.
    Probajmo dirnuti u njihove vjere i vrijednosti koje proizlaze iz tih vjera, objasniti im suštinu sekularizma i demokracije.
    S jedne strane je nekima u Hrvatskoj neshvatljiva tolika religioznost građana , čak religija per se kao izvor svih zala, kao i kako je uopće moglo doći do tolike razvodnjenosti sekularizma , a sad najdenom imaju veliko razuzmjevanje za veliki broj Židova koji svoju vjeru smatraju čistiju od ostalih, a Islam zapravo niti priznaju kao religiju, Indijce koji te prestanu pozdravljati na spomen kako je hijerahijsko nasljedno društvo koje se zasniva na strogo odijeljenim kastama protivno temeljnim ljudskim pravima i sloboda, Muslimane koji ne razumije da zakone u Njemačkoj ne piše prorok.
    ALi sekularizam u Njemačkoj nije ugrože, niti još dugo neće biti, ali će iz tog razloga i integracija još vrlo dugo ostati u sivoj zoni.

A koliko daleko doista može ići ljudska glupost govori i podatak koliko je jedna mlada policajka u Njemačkoj pretrpila i trpi još uvijek uvrede, napisavši knjigu o neuspijeloj integraciji i koliko muslimani, pogotovo njihov muški dio ne poštuje pravila i zakone Njemačke. Žena je porijeklom iz Grčke, ponosna na svoje korijene, nazivana nacistom. I sama kaže, pisavši tu knjigu bilo joj je potpuno jasno što je očekuje, jer tko takne u to osinje gnjezdo u Njemačkoj, vrlo brzo bude uguran u jednu nišu, onu nacističku.

šafran avatar
    Datum pristupanja
    May 2013

Početno

Po Njemačkoj lagano kreču demonstracije. Merkel i dalje ustraje na svojoj izjavi, mi ćemo to uspijeti, međutim na pitanje , kako, još uvijek nema odgovora.
    ALi slažem se u jednom s njom, eto kao jedan građanin laik u odnosu na visoku politiku: ljudima treba pomoći, osim toga kako zatvoriti i nagledati tako veliku ganicu i osim toga što smo trebali napraviti tim ljudima, jednostavno ih potjerati nazad? Tu se sa njom slažem i skidam joj kapu jer se našla nasuprot čitave svoje stranke. Jedini tko je još podržava je SPD.

cvijeta73 avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2007

Početno

Pikula, meni se cini da ce fotografija aylana biti zapamcena kao jedna od onih koje mijenjaju tijek dogadjaja. Poput one iz vijetnamskog rata, gole curice koja bjezi pred napalmom.

šafran avatar
    Datum pristupanja
    May 2013

Početno

Velike riječi, i mala dijela. To je ono što Merkel nije.

cvijeta73 avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2007

Početno

Sta, sta velike rijeci mala djela? Cije velike rijeci i cija mala djela?

pikula avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2003

Početno

Meni je apsolutno nejasno da nitko ne povezuje da su demokracija i ljudska prava nastale/ opstale kako što jedino u kršćanskom svijetu, a da se moderno društvo svim silama pokušava to zanijekati i u ime nekog utopijskog sinkretizma izjednačava sve od vudua i ljudskih žrtvi do talibana i katoličkog sveučilišta u Rimu.
    Ako je to zapadnoj civilizaciji isto u teoriji nek probaju u praksi.
    Ja se zapravo veselim učenju na prirodnim posljedicam to je uvijek najbolja škola.
    Nikad ljudi nisu poštovali onog koji je pljuvao po svojem podrijetlu.
    Posljednje uređivanje od pikula : 08.10.2015. at 17:20

Datum pristupanja
    Oct 2009

Početno

Meni je apsolutno nejasno da nitko ne povezuje da su demokracija i ljudska prava nastale/ opstale kako što jedino u kršćanskom svijetu, a da se moderno društvo svim silama pokušava to zanijekati i u ime nekog utopijskog sinkretizma izjednačava sve od vudua i ljudskih žrtvi do talibana i katoličkog sveučilišta u Rimu.
    Ja se zapravo veselim učenju na prirodnim posljedicam to je uvijek najbolja škola.
    Nikad ljudi nisu poštovali onog koji je pljuvao po svojem podrijetlu.
    Demokracija je nastala u politeistickoj staroj Grckoj, a svijest o ljudskim pravima u doba prosvjetiteljstva? Ja stvarno ne vidim toliko direktnu vezu s krscanstvom.

šafran avatar
    Datum pristupanja
    May 2013

Početno

Citiraj cvijeta73 prvotno napisa Vidi poruku
    Sta, sta velike rijeci mala djela? Cije velike rijeci i cija mala djela?
    Ako netko mjenja tijek događaja, a i povijesti onda je to Merkel, a ne neki fotograf.
    Pojednostavnit ću, tko se još odrekne javno svoje karijere, odnosno čak dopusti da ga se javno razapne u ime izbjeglica iz Arapskog svijeta ili ukoliko se odrekne svog komoditeta u ime istih tih izbjeglica, sad i odmah, ja ću mu se prva nakloniti, i to javno. Kao što činim i sa Merkel u svojoj javnosti.
    Posljednje uređivanje od šafran : 08.10.2015. at 18:10 Razlog: poredak slova u riječi

šafran avatar
    Datum pristupanja
    May 2013

Početno

Pikula, pa kako nije, evo ti Njemačke. Spajamo ovdje uporno nespojivo, desetljećima. A istakneš li da nije spojivo, razapnu te gore od Krista. Ne mislim ovdje na forume i mreže društvene, lako za forum. Govorim o stvarnosti , gdje nastupaš pod punim imenom i prezimenom.
    Posljednje uređivanje od šafran : 08.10.2015. at 18:11

zutaminuta avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2014

Početno

Opstalo unatoč kršćanstvu, ne zbog njega.

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •