Najavite se ravnatelju/ici i pitajte kako konkretno misle riješiti problem i u kojem roku. I najavite moguće daljnje djelovanje (ministarstvo, pravobraniteljica, socijalna služba).
Najavite se ravnatelju/ici i pitajte kako konkretno misle riješiti problem i u kojem roku. I najavite moguće daljnje djelovanje (ministarstvo, pravobraniteljica, socijalna služba).
X
Sa sobom treba ponijeti papir na kojem su zapisani datumi ranijih incidenata, tko je bio prisutan (od nastavnika ili djece ili bilo koga), treba fotografirati eventualne ozljede.
* * *
Tako bi to trebalo ići. Inače, nemojte se ljudi nadati čudu. Nasilje u razredu mog sina nikada nije prestalo do kraja (sad je u 8. razredu, a traje od vrtića) ali se osjetno smanjilo kako je djeci znalo dozlogrditi, pa su zlostavljaču pokazali istom mjerom.
Naravno, ne kažem da djetetu treba savjetovati da tako postupi, ali treba osoblju škole reći da se ne začude ako netko od zlostavljane djece ili više njih uzme pravdu u svoje ruke, budući da su se odrasli pokazali nemoćnima.
Ja sam se znala poslužiti riječima "da se to događa kod mene u stanu, znala bih se postaviti - u školi je osoblje odgovorno da moje i ostala djeca dođu doma zdravi i čitavi, a po mogućnosti i zadovoljni".
Problem je često nerješiv ako su takva nasilna djeca iz problematičnih obitelji, na brizi czss ili s kojekakvim papirima, tada se tu ništa ne može učiniti. U tom slučaju vršnjačko dijeljenje pravde često bude jedino rješenje.