Zna li netko ovdje koliko dugo i često smiju klinci od 2g fluimukan i aquamaris strong. ORL nam je napisala prema potrebi, a rekla za svake šmrklje. Sad je prošlo već 7 mj od zadnje upale (imali smo 2 za redom).
Kako smo ok, hvala Bogu, pedica nas više ne šalje na kontrole pa nemam koga pitati.
I da ima li igdje za kupiti fluimukan sirup? Granule nam dosadile s doziranjem.
Peterlin čak mislim da smo gotovi s Fluimukanom, dobila je 3 tjedna, moram vidjeti točno kad smo bili kod ORL.
Ma ja nekako nemam u glavi da ona ima astmu, iako je alergologica napisala tu dijagnozu,jermo imali dosta mirno razdoblje što se donjih dišnih puteva tiče. Alergijski rinitis i atopijski nam je puno veći problem. Iako evo sad kad razmišljam, ta zima kad je bilo problema s kašljem je atopijski bio mirniji, prošla zima je bila mirna što se dišnih puteva tiče a katastrofa što se kože tiče, ova zima je mirna što se kože tiče, a očito će nam dišni putevi biti problem.
Kad moji trebaju ventolin, onda im par dana podebljam flixitide, s time smanjujemventolin, flixotidu treba do 4 dana da počinje djelovat
Ajd pitanje, naveći mi zakuril na štefanje, malo je fučkal , dobio doma ventolin i flixotide, i kad smo otišli do doktorice veli ona da za asmatičare svaka temo. TREBA ANTIBIOTIK, klincima tak pedijatrica nije oropisivala.
Nek te ne brine i ne opterećuje kakvu dijagnozu ima dijete. Moj E.je dobio dijagnozu alergijske astme i rinitisa tek sa 5 godina, a najgore simptome i stanja smo progurali prije službene dijagnoze. Pisalo je "in obs". Kad sam pitala zašto, rekli suda se djeci mlađojod 5 godina teško može kvalitetno ispitati plućna funkcija, a time i dati tvrda dijagnoza, ako sam dobro zapamtila. Nebitno. Terapija jeista. Do pete godine jurili smo na hitnu i svašta, nakon toga puno manje. Stanje se nije toliko popravilo koliko smo svi, dijete i roditelji, naučili prepoznavati trigere i sustavno ih izbjegavati. Ali činjenica je da je moje dijete s godinama bolje. Tata i brat su mu također skloni bronhitisima i osjetljivi na grinje, ali samo je on imao prave opake napade i dugotrajni kašalj.
Nadam se da vam zima neće teško pasti. Mm ima kožne epizode za vrijeme najgore zime. Za sad je bio dobro, a dalje, vidjet ćemo. S tim se živi. Meni je dugo trebalo da se pomirim da ne mogu bogznašto učiniti osim ublažavati simptome.
Nije to tako drastično, ALI kod djece s astmom stvarno svaku temperaturu treba shvatiti krajnje ozbiljno i otići u laborstorij, provjeriti i dooobro paziti da se ni na virozu ne nakalemi bakterija. Tako nešto je dr. mislila. Kod djece s astmom i dišnim alergijama često će pedijatri preporučiti cijepljenje protiv gripe, da se smanji rizik jer sve te plućne kakti bezopasne bolesti imaju puno teži tijek kod osoba s deficitarnom plućnom funkcijom.
To ne znači da će baš svaki put dobiti atb ali može biti da će ga dobiti puno češće nego djeca bez ti smetnji. I zato je nužno redovno uzimati trajnu terapiju, da se pluća i ostali dišni putovi održavaju u što boljem stanju tijekom zime.
A to da. Meni se najmanji ne smije uopce cijepiti sada tako da taj dio otpada. U principu sam htjela prevenar jer je imao krajem rujna pneumokoknu upalu pluca.
Mi imamo odgodu da, ne zbog astme. Za gripu mislim da ne smije dobiti, zvoni mi da nije za konvulzicare?
[QUOTE=jaffa;2839010]Mi imamo odgodu da, ne zbog astme. Za gripu mislim da ne smije dobiti, zvoni mi da nije za konvulzicare?[/QUOTE
Ne bih znala. Moj sin je bio prerano rođen i alergičar, ali lako može biti da kod konvulzija isto treba biti oprezan.
TO je dobio najstariji koji je klimavi s dijagnozom, fučkal je .
ali doktorica je rekla da mu to daje prvenstveno iz preventive, jer su blagdani i ostalo. klinac je popio ant, dobio ventolin, dobiva još i flixotide
inače kaj se tiče cjepljenja, ja sam najmlađeg jedva "spassila" od cjepljenja s godinu dana, doktorica ga je bez obzira na njegove dijagnoze htjela odmah i sada cjepiti, sad ima 54.5 i trenutni zabranu cjepljena s Moparu od specijaliste, u isto doba klinka trebala ić u školu i školska me htjela poslat u bolnicu da je cjepim bez obzira kaj jede godinama jaja, i cjepljena je s 18 mj. s moparu, u bolnici, jer se njena pedijatrica nije usudila cjepit je doma.
najstariji je imal odgode cjepljenja iz neurološkog statusa, tak da je prvi put cjepnjen s 7 mjeseci uz odobrenje neurologa.
gripa je pretežno na jajima i sličnim supstancama, nikad nisam svoje cjepila protiv gripe.
Posljednje uređivanje od jelena.O : 06.01.2016. at 11:41
Nisam ni ja, u principu su od dodatnih stariji samo prevenar dobili.
Jelena moj ima dijagnozu astme godinama i mislim da smo jednom bili na antb.zbog disnih samo....Uglavnom redovna terapija,ventolin.....i od strane ped.i od strane pulmologa.
Ovo uz svaku temp.1.put cujem.
Jednom smo ga cijepili protiv gripe samo-vise nemam namjeru uopce ga cijepiti uz hrpu dg.koje ima...
Narucili nas na kontrolu za Srebrnjak za 5.9.!?
Ne vjerujem....
moj četverogodišnjak mora proći alergološku obradu, u vrlo kratkom vremenu imao je 3 napadaja opstrukcijskog bronhitisa, a i prošla zima mu nije baš bila dobra, sad je na flixotidu, međutim iskreno sumnjam da ćemo uspjeti napraviti prick test, panično se boji svega, tako da nam je i vađenje krvi iz prstića ono
da li postoji u mogućnost da vade krv iz prstića, ili se isključivo vadi iz vene?
planirala sam na Srebrnjak, ali kad vidim koliko se čeka mislim da ćemo drugdje...
mi smo bili na svetom duhu i klaićevoj i uvijek su vadili iz vene.
Mi smo danas ponavljali prick, cuo nas je cijeli kat ali uspjeli smo hihi (3god i 8mj).
I mi smo svaki puta iz vene. Ali prick zaista ne boli. Najstariji koji mrzi igle i lancete i sve je samo pitao kada se smije posvrbiti danas. Malena je tulila i na spirometriju pa ju nismo obavili. Ono bas se neda dirat hihi. Ali uspjeli smo. Osim spiro :D
joj na spiro je i moj mali zadnji put radil komedije, ali kod ( klaićeva) nas ni ne delaju spiro prije 5 godina , feno je ok odradil s 3 i 4, i 5 godina u crikvenici i u lošinju ( u lošinju je radio i spiro). za zadnji prick je bio ko bubica, možda i rado tog kaj je klinka prvo dobila to, a on odma posle nje.
Ma i ona je isla nakon brata ali corak, nece nece. za prick sam ju drzala dok ju je pikala, cim je prestala sa pikanjem mir. Ali bitno da je dramiti hihi
A spiro smo isli probati ak ide.
Pozdrav za sve.
Imam ovih dana misli koje me more,pa cisto zelim cuti misljenje iskusnih i mama koje biju slicne bitke.
Stariji djecak puni za par dana 7 godina.Bronhitisi su krenuli pred prvi rodjendan.Kritican period jesen zima,proljece ljeto miran.Imao bi opstrukciju tri cetiri puta godisnje,bez kortikosteroida,ssmo inhalacija Berodualom ili Salbutamolom.
Sa 4 godine radjeni alergotestovi,osjetljivost na korove i brezu,ne velikog stepena.Uveden singular jedan mjesec i nakon toga dijete godinu ipo bez potrebe za dilatatorima.Zimi malo kaslja,bez opstrukcije,sve lagano,ni jedan dan nije izostao iz vrtica.
Negdje u hodu pocinje da dise na usta,da spava otvorenih usta,da hrce dok spava,zabacuje glavu unazad,ima prekide u disanju,prica izrazito nazalno i pocinje lose da cuje.
Vodim ga kod ORL s namjerom da sredimo treci krajnik,ali on kaze moraju svi van. On nije imao ceste angine,ali zadnju ksd je imao mislila sam ugusice se,gore od ijedne opstrukcije,krajnici sastavljeni,odskakivso je od kreveta pri disanju,bukvalno krkljao.Ali osim toga,bilo je da ga boli grlo,ali ne tako strasno.Nepcani krajnici izrazito veliki.Ja i dalje ocu samo treci van,ORL kaze nece se rijesiti problem,doci ce opet da mice ova dva.Jooooj,j mojoj glavi opet anestezija,trauma,stres...ORL kaze vadim trecu,a tokom operacije cu vidjeti ove dvije.Nskon operacije je rekao da je sve makso jer je to bila greota drzati u grlu.
Operacija u oktobru.Do kraja aprila sve idealno.Krajem aprila lagano otok kapaka i svrab ociju.U junu opstrukcija.Septembar opet.Prije par dana opet.
Sad me zivu pojede da je to zbog micanja nepcanih krajnika i da nisam trebala dozvoliti.
Osjecam krivicu
Je li bilo kod koga slicno nakon operacije,pa da se posle smirilo ?
Koliki post,izvinjavam se.Nego me pojede zivu.
.
Da,dva puta radjena spirometrija,savrsene.Fizicki jako aktivan i izdrzljiv,moze da trci s MM,koji aktivno trenira,ili ds igra fudbal ili tenis bukvalno satima.
A citajuci sve i svasta vidim da uklanjanje nrpcanih tonzila navode kao faktor rizika za alergijske bolesti![]()
Meni nije problem što će urlati i što će izvoditi sve i svašta, neko kako držati tu ruku mirno 10-tak min, pa mi izgleda brže i sigurnije izvaditi krv.
Tu sam vidjela da djeci do 7 god vade iz prstića, pa sam pomislila da takva opcija postoji i u bolnicama http://www.lab-breyer.com/pretrage/s...pecifican-rast
Prvi prick je radio (zbog kožnih problema) s nepune 3 godine, to je bila ludnica, na kraju nisu ni sve pogledali, nismo ni stigli do onih alergena koji su nam bili zanimljivi...
Ne znam, ona se smirila kad se sestra maknula i gledala je dalje slikovnicu neku. Samo bockanje je bilo kriticno. Jako lol
Mi smo bili u 10mj u Klaićevoj na prick testu. Kako je u 3mj doživjela traumu prilikom operacije krajnika i ponovnu hitnu operaciju i šikljanje krvi iz usta, naravno ima ogroman strah. I to je sad bilo užas, urlala je, otimala se, jedva sam ju smirila, ali me sestra neugodno iznenadila jer joj je rekla kako je ona velika curica i kako ju je razočarala jer nije očekivala da se tako ponaša, uglavnom uopće nije bila od pomoći.
moji se većinom smire, ako je problem onda ja u dlanovima držim podlaktice
nego klinac predzadnji put imo fraze kod vađenja krvi, skroz se oznojio
Uff to da
Inace curetak je prosirila malo paletu, dodala si je ambroziju medu alergene.
Vjerojatno je bila osjetljiva i prije, ali nisu to testirali ili se nije pokazalo. Moj E.ide ponovno na prick u travnju. Baš me zanima rezultat jer dugo nije rađena provjera. Prošli put valjda nije bilo tvari na koju nije reagirao. Sva sreća, nema prehrqmbene alergije ni kožne probleme.
Ne znam jel prvi puta uopce testirana na nju. Sada sam znala da je garant to po simptomima i evo je. Ovo je prvi puta ponavljala nakon 3godine (nije bilo potrebe ranije kada je i prvi puta bila pozitivna na trave i grinje a terapija je ista). Jos me muci drvo pred zgradom, na njega reagira a ne znam sta je to. Cim cvate ako ode blizu kisw i svrbi se ko manijak.
Prehrambene nemaju ni moji vise (najstariji je imao na km reakcije a malena km i jaja). A najmladi pak mi je u dva navrata reagirao kozom na ljesnjake (inace nema nekih koznih problema osim sto je jako jako suha) a testovi su zasada negativni. Radi li se o nekom mixu ili jednostavno nije jos reagirao na testu to cemo vidjeti.
Čitala samo ovo tu za solne lampe i ja stavila na radijator zdjelicu s morskom soli i malo vode. Jel može to pomoći?
Cure molim pomoć, znate možda da li Dr Boduen još uvijek radi privatno i gdje?
ajde pošalji jelki poruku, ona je njegov pacijent
usput iskopala sam da je radio u Echo http://www.poliklinika-echo.hr/
Imamo 19mj i idemo u vrtic. Bolesni smo 2 tjedna u mjesecu...nista neobicno. Nos je uvijek zacepljen, il curi, il kaslje...plus suha koza i atopija povremeno.
Prije nekih 3tj mali je dobio ventolin s kojim smo se jedno 2 tj3dna kroz chember inhalirali. S malom pauzom izmedu jer nakon sto smo prestali opet se vratio kasalj i opet smo dobili jos 5 dana ventolina. Cijelo vrijeme po 3 puta dnevno.
Od danas ipet slicno stanje i otezano disanje. Temp nema. Kasalj i nos su standardno nikakvi.
citam cesto da se ventolin daje prema potrebi...mogu li mu na svoju ruku dat 2-3 puta dnevno dok mu je kasalj intenzivniji?
Nemamo bas dobri pedijatricu...slala nas je prosli puta po zaraznama, a ventolin smo dobili tek po dolasku privatno kod Jovancevica, sto nije opcija bas svaki put s obzirom na cijenu.
možeš dat ventolin ali svakak zapiši kad si davala i koji simptomi, nabavi si neki inhalator ( ja imam nebulflaem) pa inhaliraj s fiziološkom kad je začepljen možeš stavit i efedrina, obavezno čišćenje nosa s usisavačem i nauči ga puhat
hvala na odgovoru jelena...
inhaliramo ga sinomarinom i sinomarin stavljamo redovito u nos. ali kad je u vrtiću po 9h, prođe dosta vremena i svejendo dođe do začepljenja.
sinoć sam mu na chember dala uz jedan potisak ventolina jedno 6 udisaja. nešto je bolje. jutros mu nisam davala. da li mu sad dati nekoliko dana redovito ili samo prema potrebi? nebi voljela navikavati ga na ventolin. ali ne vidim riješenje.
ne znam da li da ga odvedem pulmologu? bake me stalno plaše za to plitko disanje
meni to i ne djeluje tako strašno, ali vidim da se muči
po noći čak i nije puno kašljao, mogao je disati i spavati.
Least123, idi na pojedinačne informacije u vrtić i zamoli osoblje da vode računa o tome da djetetu nos bude prohodan, dostavi im morsku vodu u spreju da ga time špricaju, daj im ručnu pumpicu za izvlačenje sekreta iz nosa i lijepo ih zamoli da to rade barem svaka 2 sata. Higijena nosa puno znači, jer taj sekret se slijeva u grlo i pluća i eto zla.
Slobodno djetetu daj nekoliko dana ventolin, dok se ne oporavi. Bake imaju pravo - plitko disanje je veće zlo. Moj E. od rođenja je imao smetnje disanja jer je rođen 5 tjedana prije termina, prvi put ventolin dobio u dobi od štajaznam 3 mjeseca, dnevno 1 potisak - 10 udaha (babyhaler) a i danas ga koristi po potrebi u 15. godini života.
Ma joj u vrticu sam to vec pokusavala, al tete kazu da one to ne smiju davat, kao nikakve lijekove pa cak ni fiziolosku...a po yome moj mali nikad nebi smio u vrtic. Kako vi drugi to u vrticima dogovarate?
Kome se obratit?
Vezano za plitko disanje...u cemu bi mogao biti problem?
Dakle ako sam dobro shvatila mogu ventolin dati kada god osjetim da mu je tesko? I ne mora biti nakon tog neka redovita dinamika?
Pa ne baš... Ako se dobro sjećam, kod tako malog djeteta maksimalna doza je 2 potiska dnevno (1 ujutro, 1 navečer - babyhaler) i to u ograničenom vremenskom periodu - 5 dana ili tjedan dana.
Ne bih ja tu baš gatala.
Uzmi lijepo kod pedijatra uputnicu za pulmologa, pa pravac na Srebrnjak ili u Klaićevu - kamo te pošalju. Možda ima i drugih mjesta, ali za ova dva znam.
Ventolin je bronhodilatator - on se koristi po potrebi u slučaju frke (bronhitis, spazmi) a za trajnu terapiju obično dobiješ drugi lijek, npr. Flixotide 50 za ovako malo dijete, ako su simptomi trajni.
Ako još ima i rinitis i kongestije nosa - dobiješ lijek i za to, aliiii trebaš napraviti kompletnu obradu da se vidi o čemu se radi. NEMOJ SE USTRUČAVATI PITATI LIJEČNIKA sve što ti nije jasno. Meni su godine trebale da pohvatam sve cake - kako to ide, a moje dijete je alergično na prašinu, grinje i pelud od rođenja i vječito je s tim imao problema. U jaslicama je bilo jako teško jer su klinci bili na podu na tepihu punom prašine, pa se vječito davio + često imao virusne konjuktivitise.
Nisam sigurna da odgajatelji ne smiju djetetu kapati u nos fiziološku otopinu. Pitaj još jednom, ali ne odgajatelje nego zdravstvenog voditelja u vrtiću i pokaži tamo preporuku pedijatra ili pulmologa. To nije lijek, nego se radi o higijeni nosa. Mislim... pelene presvlačiti im mogu, a nos čistiti ne mogu.... Svašta!
Sretno!
Posljednje uređivanje od Peterlin : 04.02.2016. at 14:40
zašto ne bi smjele špricnut u nos malo sterimara, mojem su znale špricati, sad to sam radi ( valjda), to nije lijek
Nije max doza 2potiska, evo moj je sada skoro iste dobi (1g i 9mj) i u subotu je dobio 6*2 potiska + cepic rectodelta. Ali da, bolje da je potrebno sto manje. I ja bi isto isla pulmologu koji ce vas uputiti dalje, eventualno dati preventivnu terapiju.
Lazem 4*2 potiska i a ujutro i navecer koktel sa ventolinom ali dode na isto.
moja kćer (5god) je sinoć opet počela jako kašljati i škripati pri disanju. u tri ujutro se probudila od kašlja. Prije dva mjeseca je bila u bolnici 6 dana- 2 dana intenzivna, 4 dana pulmologija- zbog teškog astma napada. na kontroli u ponedjeljak joj je liječnik ukinuo inhalacije pulmikortom, istu večer je počela kašljucati a kulminiralo je sinoć, vjv zbog užasne vlage i lošeg vremena. vrijeme se popravilo, danas manje kašlje, čistimo nos i napajam ju tekućinom. danas popodne bi trebali na plivanje. da li vi svoje klince vodite na aktivnosti dok su u takvom stanju? temperature nema.
Jelena ak dogura do 19 dana bez napada skacem od srece. Pred novu je dobio inekcije i sada ovo. Izmedu je jedan blazi bio, nadam se da ce ipak biti vise blazih.
Ono sto je pozitivo je da mi se nekako cini da bez obzira na jacinu krace traje. Npr u subotu su nas skoro ostavili u bolnici, u ponedjeljak pluca cista kao suza.
Ako je naceta ja nebi ali tu sam subjektivna jer mojima jako smeta vlaga pa i ona kod samog kupanja ako se kupaona malo upari.
hvala, peterlin. mislim da ipak nećemo ići jer je i krepana od neprospavane noći. ima vremena za plivanje.
kak ne nek radije popodne odspava ili otiđe u šetnju
jaffa držite se