-
za one koji su recimo napredniji iz matematike postojat će mogućnost da slušaju matematiku sa sljedećim razredom a ostatak predmeta sa svojim (tako su nam rekli na onom webinaru).
Bit će fleksibilna satnica što će značiti da će svaki profesor u svakoj školi sam odrediti kako će rasporediti svoj godišnji broj sati na svaki pojedini razred, negdje sate grupirati, negdje razrijediti. Sve će se ustvari dogovarati na nivou svake škole. Ako neke škole hoće mogu ostati raditi kao i do sada. Imaju svoju slobodu.
Bit će projektni tjedni bez nastave kada će se na nivou škole raditi neki zajednički projekt koji će obuhvaćati i ove međupredmetne teme. Jedan takav tjedan će morat bit u kontinuitetu a drugi će moći biti rascjepkan na dane unutar godine.
Više nisu definirani sadržaji koji se podučavaju nego rezultati tog podučavanja što znači da će svaki profesor moći sam birati preko kojih sadržaja će nešto obraditi.
Ustvari jako puno je na samim profesorima. Dio njih (onaj inertniji) će moći raditi po udžbenicima (koji će se isto raditi novi) kao i prije (samo sa reduciranim sadržajem) a dio njih (onaj kreativniji) će moći kreirati svoje materijale. Edukacija i cijela reforma će se najvećim dijelom platiti iz fondova EU i taj novac je već odobren (zato je i bitno da to ide sada jer EU očekuje da se ispoštuju rokovi).
Zakonski okvir koji bi trebao pratiti ovu reformu (onaj preko kojeg će se moći nagrađivati i kažnjavati profesore recimo...) je stvar političke volje i ustvari nema veze sa radnim skupinama koje su ovu reformu radile. Zato Jokić ne daje odgovor na ta pitanja - jer to nije do njega nego do aktualne vlasti.
Ja se jako veselim. Kao profesor ali i kao roditelj. I nije me strah dodatnog posla, edukacija, zaokreta. Jer ovo što sad moram raditi nema nikakvog smisla i protivno je svim mojim uvjerenjima...
Pravila pisanja postova
- Ne možete otvoriti novu temu
- Ne možete ostaviti odgovor
- Ne možete stavljati privitke
- Ne možete uređivati svoje postove
-
Pravila foruma