Page 2 of 17 FirstFirst 123412 ... LastLast
Results 51 to 100 of 837

Thread: svi bi jeli zdravo i fino, ali bi dali za domaća jaja kunu, a za domaće mlijeko 4..

  1. #51
    Beti3's Avatar
    Join Date
    Jan 2010
    Location
    Kvarner
    Posts
    12,294

    Default

    Quote Originally Posted by Angie75 View Post
    I ja kad god mogu nabavim sa sela i domaće. Spremna sam i platiti više, ali da znam otkud je i što jedem. Pa sam svašta o trančiranju i naučila, sjećam se sebe s prvom gromadom mesa i tupim nožem, nisam znala gdje udaram i bilo mi je da sjednem i plačem.
    Quote Originally Posted by bella77 View Post
    Mi smo nedavno kupili pola teleta. Domaćeg, naravno. Ja ne znam ništa o teletini i dijelovima mesa. Pa smo izrezali kako smo znali i umjeli. Potrpali u vrećice i zaledili. Neki dan sam odledila komad da radim na varivo s keljom. Tek kad sam komad počela rezati na kockice, skužila sam da se radi o bifteku. I štaš sad. Kelj s biftekom na varivo.
    A da sam imala nekoga da mi istrančira to tele, platila bih.
    Quote Originally Posted by In love View Post
    Ja kupujem domace kad uspijem.
    Meso, ako je trancirano, je malo skuplje nego cijelo pile, purica , kokica.. I meni je ok platiti malo vise i samo potrpati u zamrzivac, jednom sam se zeznula i narucila pola purice, donesla sam to doma , bacila na stol i onda smo mm i ja gledali u to. Na kraju sam tako stavila u frizider ( imamo onaj veliki americki) i drugi dan neksko izrezala, nije to za mene. Bolje platiti par kn vise.

    A domaca jaja su kod mene 1,5kn cijelu godinu.
    Litra domaceg mlijeka 5-8 kn, ovisi od koga se uzme.
    Naravoučenije ove teme je da moram djecu naučiti kako se trančira meso. nekako sam mislila da to znaju.

    Ljeta kod none na selu blizu Rijeke, naučila su me kako od koke koja kljuca po dvorištu, dođeš do juhe i pohanog, a godine roditeljskog kupovanja polovica preko sindikata, kako to napraviti sa teletom i prascem. Osim toga, na zidu svake mesnice su dijelovi životinja, za koje jelo je koji dio, pa usput pogledate dok čekate red, i evo znanja.

  2. #52
    Trina's Avatar
    Join Date
    Nov 2006
    Posts
    6,874

    Default

    Quote Originally Posted by AdioMare View Post
    ja sam ti blizu zadnjih 8 godina pa nikad po 3 kn nismo kupovali. morala bih pitati muža sjeća li on.
    Tu svaka baba ispred kuće prodaje. Ja ih sama uzgajam pa mi ne trebaju ali bacim oko povremeno, pomidor je najjeftinije povrće ljeti. A zato tikvice baš i nisu po 2,5 kune

  3. #53
    Mima's Avatar
    Join Date
    Feb 2004
    Location
    Zagreb
    Posts
    21,853

    Default

    Kod nas isto nisu 3 kune, čak mislim da ne padaju ispod 10, jedino možda oni mekši i oštećeni, za kuhanje.

  4. #54
    AdioMare's Avatar
    Join Date
    Aug 2006
    Posts
    9,023

    Default

    Provjerila sam, plaćali smo najjeftinije 7 kn, pa preko 10 do 12 kn/kg.

  5. #55

    Join Date
    Nov 2003
    Posts
    4,340

    Default

    Ja recimo neke domaće stvari uopće ne mogu jesti. Recimo domaća jaja mi imaju preintezivan miris ako ih jedem kao samostalno jelo. Pokušavala sam kupovati i Veronikino mlijeko pa iz mlijekomata i ne mogu ga piti.

  6. #56
    Trina's Avatar
    Join Date
    Nov 2006
    Posts
    6,874

    Default

    Ma daj, pa nisam valjda halucinirala. Kožda sam se zeznila onda. provjerit ću na lito pa ću vam javiti

  7. #57
    Mima's Avatar
    Join Date
    Feb 2004
    Location
    Zagreb
    Posts
    21,853

    Default

    Ja sam na otoku (Pagu), ali to nema puno veze jer ljudi tamo imaju velika polja i uzgajaju jako puno paradajza.

    Uglavnom, mnogi vikendaši kupuju povrće u Konzumu/Plodinama jer smatraju da je domaće preskupo.

  8. #58
    NanoiBeba's Avatar
    Join Date
    Nov 2003
    Location
    Zagreb
    Posts
    12,705

    Default

    Quote Originally Posted by isvetica View Post
    Moji su prodavali prije na Korčuli, dok nisu preprodavači sve istisnuli. Prvo bi prodali sve domaće što su donijeli od doma, pa donosili iz Metkovića drugu turu, jer bi se inaće kupci bunili. Pod domaće kupili,pod domaće izjeli.
    Nisam bas shvatila sto si htjela reci. Ljetujem u jednom malom mjestu i ak sam napisala da kupujem domaci paradajz, kupujem ga. Znam ga razlikovati od onog drugog, kojeg onda kupujem u ducanu a ne kod preprodavaca

  9. #59
    zutaminuta's Avatar
    Join Date
    Oct 2014
    Posts
    11,848

    Default

    Ne da mi se sve čitati, samo ću dodati svoja dva centa, a to je da kumice imaju manje efikasne nastambe za svoje životinje od proizvođača na veliko, što će reći da je njihov trošak proizvodnje, odnosno uložena energija i novac daleko premašuju onu od proizvođača na veliko, koji svoje objekte dobro kalkuliraju i nabiju pileke na uske kvadratne centimetre, jer je svaka ušteda novca vrijedna. Osnova biznisa, jel. S time, računam da nije puno kumici dati 1,8 kn po jaju, koliko košta i ono Konzumovo, jer i one plaćaju svoj trošak prijevoza, a koliko mi je poznato porez isto moraju otkad je uvedena fiskalizacija.

    No, sve to ne bi bio problem kada bi za kumicu mogli osim ovog laičkog profiliranja po placu pouzdano reći da je njen proizvod njen, uzgojen na valjan način. Zato jedino ostaju certificirani eko uzgajivači kao oni kojima stvarno vrijedi puniti džep ako se već bira kvaliteta.

  10. #60
    zasad skulirana's Avatar
    Join Date
    Dec 2010
    Location
    na jugu
    Posts
    3,403

    Default

    ja bome teško u Lidla nadjem jaja iz podnog uzgoja,prva se rasprodaju iako su malo skuplja...da li je opravdana ta razlika u cijeni ne znam,tješim se da su bolja...
    kupila neku skutu u Lidla za cca 9kn...losa,suha,nikakva..onda ju kupila u Gligora shopu i jedva se suzdržala da je cijelu odjednom ne smlatim...je skoro 3x skuplja ali to se ne da usporediti...

    đemove zadnje 2 god kupujem od OPG Jug...bez šećera su i kad čitam deklaraciju piše da su spravljeni od 160gr voća na 100gr proizvoda..
    .oni vulgaris po butigama su sa samo 60gr voća na 100gr proizvoda a oni skupi za dijabetičare 100 do max 120gr voća....pa kad tako gledaš ovi od OPG Jug su samo uvjetno rečeno skuplji...

    nije mi problem izdvojiti više za kvalitetnu stvar ali ne volim prevare, šetam po polju blizu kuće i gledam kako se šprica sve u 16 a onda na pjaci izvikuje nešpricano......preprodavača ribe ima više nego ribara,moraš bit znalac da ti ne podvale ribu iz leda ili uzgoja (pod divlju)..odnosno,znaš kad je rasporiš ili baciš na gradele ali onda je već kasno...

    pomadore imamo u đardinu (preklani ih je bilo do Božića) ali sveki sadi šljivarice koje ja baš i ne volim,njih sušim...najbolje su mi volovsko srce...
    od kupovnih,one Zarja cherry i cocktail rajčice su fenomenalne (kad otrgneš od stabljike to miiiriše) ali cijena je nebulozna...mislim da većinu izvoze...

  11. #61
    isvetica's Avatar
    Join Date
    Jul 2009
    Location
    ni tamo ni vamo
    Posts
    1,656

    Default

    Quote Originally Posted by NanoiBeba View Post
    Nisam bas shvatila sto si htjela reci. Ljetujem u jednom malom mjestu i ak sam napisala da kupujem domaci paradajz, kupujem ga. Znam ga razlikovati od onog drugog, kojeg onda kupujem u ducanu a ne kod preprodavaca
    Ništa, samo me spomen Korčule sjetio na tu crticu iz obiteljske povijesti.
    Domaći proizvod ne znači organski proizvod i više vjerujem mlađim prodavačicama da uzgajaju organski, nego starim generacijama.

  12. #62
    Mima's Avatar
    Join Date
    Feb 2004
    Location
    Zagreb
    Posts
    21,853

    Default

    Zar nisu sad sva jaja podnog uzgoja?

  13. #63
    sasa's Avatar
    Join Date
    Mar 2007
    Location
    zg
    Posts
    4,609

    Default

    pa nisu. imaš one sirote koke u kavezima na kat. jamislim da je to razlika.

  14. #64
    Mima's Avatar
    Join Date
    Feb 2004
    Location
    Zagreb
    Posts
    21,853

    Default

    Ne smije toga više biti otkad smo u EU. Znam jer imam kolegicu čija obitelj ima farmu jaja,pa su morali pustiti koke iz kaveza na pod.

  15. #65
    Osoblje foruma čokolada's Avatar
    Join Date
    Apr 2004
    Location
    Zagreb
    Posts
    13,097

    Default

    A zasto onda na unutrasnjosti kutije jaja ima 4 klase jaja, od 0 do 3, trojka je kavezni tj.baterijski uzgoj. Mozda su to stara izdanja kutija?

  16. #66
    Mima's Avatar
    Join Date
    Feb 2004
    Location
    Zagreb
    Posts
    21,853

    Default

    https://medjimurje.hr/aktualno/arhiv...rmi-jaja-8749/

    e pa ako sam dobro shvatila, nije zabranjen uzgoj kokoši u kavezima, nego je propisano kakvi kavezi moraju biti (puno veći i dobro opremljeni), a to je našim malim proizvođačima preskupo, pa su prešli na podni uzgoj.

  17. #67
    flopica's Avatar
    Join Date
    Nov 2010
    Posts
    6,482

    Default

    ne bih rekla da je skluplje
    ako se uzima direktno od proizvođača
    mlijeko plaćam 6 kn
    pa ni u dućanu nema ispod 6 osim kad su akcije...
    jaja od 1-2 kn, ovisno kad se kupuju
    zimi skuplje, naravno
    ni u dućanu nije puno jeftinije jaje
    a meni se to ne može usporediti po ničemu

    meso, evo jučer sam kupila mladu junetinu po 45 kn/kg
    vjerujem da opet u dućanu nije daleko od te cijene, zar ne?
    ljeti voće i povrće zna biti skuplje, ali samo ono prvo, kad počinje sezona...

  18. #68
    Apsu's Avatar
    Join Date
    Jul 2013
    Location
    Zagreb
    Posts
    3,100

    Default

    Ako nemam svoje, uzimam od opg-ovaca i placam skuplje nego u ducanu.
    Postoji cak i jedan ducan koji ima voce i povrce i pekmeze i sokove raznih eko opg-ovaca i jaja iz slobodnog uzgoja po 2 kn/kom. Sve po pristupacnim cijenama.

    Bezobrazluk ne podrzavam, volim dobiti domace jaje po 1.30 ali platit cu ga i dvije ako vidim da je domace. Isto vrijedi i za ostalo.

  19. #69
    NanoiBeba's Avatar
    Join Date
    Nov 2003
    Location
    Zagreb
    Posts
    12,705

    Default

    tak i ja. S time da razvijem i mrežu kumica na placu - može me netko jednom prevariti, ali onda tam prestanem kupovati. nekak mi se čini da sam konačno naučila već po vanjskom izgledu razlikovati domaća od uzgajanih jaja, s time da sam ziher tek kada ih razbijem. ali nnisam baš takav maher - dijete sam grada bez familije na selu, tak da stalno učim. a da kumice na placu muljaju, muljaju naravno

  20. #70
    sillyme's Avatar
    Join Date
    Mar 2009
    Posts
    5,590

    Default

    Quote Originally Posted by flopica View Post
    ne bih rekla da je skluplje
    ako se uzima direktno od proizvođača
    mlijeko plaćam 6 kn
    pa ni u dućanu nema ispod 6 osim kad su akcije...
    ...
    Mlijeko u dućanu košta ispod 4,5kn (jučer sam platila 4,40), s plaćenom cijenom proizvodnje, veterinarskom kontrolom, UHT obradom, higijenski ispravnim pakiranjem, transportom, trgovačkom i proizvođačkom maržom i naravno plaćenim porezom. Ovo od 6kn litra u boci od jamnice od svega toga u troškovima ima...? Proizvođač doduše uzme dio mm iz mlijeka (ovo je 2,8%) ali sam zato jučer kupila u tom istom dućanu za ispod 18kn 500g putra. Kod kumice bi to došlo...?

    Svatko bira što će kupiti, i to mi je ok, ali tvrditi da u dućanu isto košta jednostavno nije točno.ž

    PS - rok trajanja je 07/16 tako da nije da je zbog toga ta cijena
    Last edited by sillyme; 11.03.2016 at 10:04.

  21. #71
    NanoiBeba's Avatar
    Join Date
    Nov 2003
    Location
    Zagreb
    Posts
    12,705

    Default

    Quote Originally Posted by sillyme View Post
    Mlijeko u dućanu košta ispod 4,5kn (jučer sam platila 4,40), s plaćenom cijenom proizvodnje, veterinarskom kontrolom, UHT obradom, higijenski ispravnim pakiranjem, transportom, trgovačkom i proizvođačkom maržom i naravno plaćenim porezom.
    ti znaš da piješ mlijeko mlijeko - to u tetrapaku - baš i nema okus pravog mlijeka. Kolika je otkupna cijen pravog mlijeka - 2,5 kn? ili tak nekak. Ot te litre mlijeka (onog od krave) u mljekarama naprave svašta - mene baš zanima što mi točno pijemo u tom kontroliranom mlijeku u tetrapaku , i zašto on o ima skroz drugačiji okus i miris od mlijeka krave,. ne znam, nisam stručnjak, pišem laički i ono što je meni logično . Mislim ak gledam mlijeko krave i mlijeko iz dućana

  22. #72
    sillyme's Avatar
    Join Date
    Mar 2009
    Posts
    5,590

    Default

    Quote Originally Posted by NanoiBeba View Post
    ti znaš da piješ mlijeko mlijeko - to u tetrapaku - baš i nema okus pravog mlijeka. Kolika je otkupna cijen pravog mlijeka - 2,5 kn? ili tak nekak. Ot te litre mlijeka (onog od krave) u mljekarama naprave svašta - mene baš zanima što mi točno pijemo u tom kontroliranom mlijeku u tetrapaku , i zašto on o ima skroz drugačiji okus i miris od mlijeka krave,. ne znam, nisam stručnjak, pišem laički i ono što je meni logično . Mislim ak gledam mlijeko krave i mlijeko iz dućana
    A ti znaš da se meni od mirisa "pravog" mlijeka diže želudac na povraćanje? Da mi smrdi? Da ako imam jednu životnu traumu što se prehrane tiče da je to miris i okus prokuhanog mlijeka, koje su me tjerali piti u vrtiću i školi, i od kojeg sam povraćala.
    A koje trajno mlijeko nema.
    Last edited by sillyme; 11.03.2016 at 10:32.

  23. #73
    bella77's Avatar
    Join Date
    Oct 2013
    Location
    tu i tamo
    Posts
    1,478

    Default

    Quote Originally Posted by sillyme View Post
    Mlijeko u dućanu košta ispod 4,5kn (jučer sam platila 4,40), s plaćenom cijenom proizvodnje, veterinarskom kontrolom, UHT obradom, higijenski ispravnim pakiranjem, transportom, trgovačkom i proizvođačkom maržom i naravno plaćenim porezom.
    dobila si i puno više u tom mlijeku od ovoga što nabrajaš: antibiotike i hormone.

    Kažem, meni nije do toga koliki je trošak proizvodnje (jer će veliki proizvođači uvijek imati manji trošak), nego mi je do kvalitete proizvoda i tu sam spremna platiti više. I treba platiti više.

  24. #74
    sillyme's Avatar
    Join Date
    Mar 2009
    Posts
    5,590

    Default

    Quote Originally Posted by bella77 View Post
    dobila si i puno više u tom mlijeku od ovoga što nabrajaš: antibiotike i hormone.

    Kažem, meni nije do toga koliki je trošak proizvodnje (jer će veliki proizvođači uvijek imati manji trošak), nego mi je do kvalitete proizvoda i tu sam spremna platiti više. I treba platiti više.
    Da li sam dobila antibiotike ili ne bar načelno brine veterinarska inspekcija. Kod mene. Kod tebe - ne znam, a sumnjam da i ti znaš. A hormone sam sigurno dobila jer jedem životinjski proizvod koji je po prirodi pun hormona.
    Osvrnula sam se primarno na neistinitu izjavu da mlijeko i u dućanu košta isto. Jer ne košta.
    Ostalo je naravno individualna odluka svake osobe koju temelji na preferencijama i izvorima informacija kojima vjeruje ili ne vjeruje (ja konkretno ne vjerujem da su senzacionalistički američki dokumentarci 100% istiniti kad se radi o proizvodnji tu kod nas)

  25. #75
    NanoiBeba's Avatar
    Join Date
    Nov 2003
    Location
    Zagreb
    Posts
    12,705

    Default

    gledaj, teško je uspoređivati cijenu jer to nisu dva ista proizvoda: jedno je mlijeko a drugo je "mlijeko". Odnosno, to drugo mi stvarno ne znamo što je.

  26. #76
    sillyme's Avatar
    Join Date
    Mar 2009
    Posts
    5,590

    Default

    Hvala na semantičkoj analizi, vidim da smo stvarno na filozofskom kutu kad od teme cijene možemo priječi na semantiku a možda dođemo i do smisla života u dubiozi je li nešto mlijeko ili "mlijeko"
    Last edited by sillyme; 11.03.2016 at 11:00.

  27. #77
    bella77's Avatar
    Join Date
    Oct 2013
    Location
    tu i tamo
    Posts
    1,478

    Default

    Mislim da nismo na semantickoj vec kemijskoj analizi.

  28. #78
    cvijeta73's Avatar
    Join Date
    Nov 2007
    Location
    Rijeka
    Posts
    11,735

    Default

    nikad ne bih kupila litru mlijeka u toj boci od jamnice, na pjaci.
    u mljekomatu npr - da.
    da bi mogli prodavati putem mljekomata, proizvođači moraju biti registrirani, krave moraju biti pod veterinarskom kontrolom, a provodi se kontrola kvalitete mlijeka.
    a i inače mislim da je ipak edukacija proizvođača sve bolja. i onih malih.
    neki dan, u našim prostorima, se provodi edukacija poljoprivrednika za pesticide.
    ne možeš u apoteci kupiti pesticid, ako ne prođeš edukaciju.
    mislim, svaka čast svima, al to trebate vidjeti, kakvi su, između ostaloga, sve likovi došli. djedica koji ne kuži ni kope ni špade, kaže ova koja je držala edukaciju da se za glavu vatala. šta će on s pesticidima, i koliko će ih istrest (a svi vole malo više, just in case :D ) na salatu pite boga.
    al ajd, bar je tu neku edukaciju prošao.
    i mislim da stvarno treba poticati domaću proizvodnju, i više platiti, al ne ovih što samo nešto prtljaju s tom poljoprivredom.

  29. #79
    Mima's Avatar
    Join Date
    Feb 2004
    Location
    Zagreb
    Posts
    21,853

    Default

    Ne znam zašto bi u mlijeku iz dućana bilo antibiotika i hormona, a u domaćem ne, pa ne dodaju se oni (navodno) u mlijeko, nego se daju kravi, znači nije pitanje obrade mlijeka nego kako je krava tretirana.

    Isto kao i sa ovim povrćem, ne znači to što je domaće uzgojeno da je uzgajano na ekološki način, može biti baš suprotno, da je ono što uzgoji seljak bez kontrole maksimalno tretirano.

  30. #80
    Mojca's Avatar
    Join Date
    Aug 2010
    Location
    Zagreb
    Posts
    13,629

    Default

    Quote Originally Posted by Mima View Post
    Ne znam zašto bi u mlijeku iz dućana bilo antibiotika i hormona, a u domaćem ne, pa ne dodaju se oni (navodno) u mlijeko, nego se daju kravi, znači nije pitanje obrade mlijeka nego kako je krava tretirana.

    Isto kao i sa ovim povrćem, ne znači to što je domaće uzgojeno da je uzgajano na ekološki način, može biti baš suprotno, da je ono što uzgoji seljak bez kontrole maksimalno tretirano.
    Istina.
    Zato je važna edukacija i provjereni proizvođači.

    Ja kupujem mlijeko od provjerenog malog proizvođača, ali nikad ne bi kupila od kumice u flaši od Jamnice.
    Jednako kao što jaja koja mi daje žena sa sela koju poznajem nikad ne koristim, jer su mi užasna. Dok su mi ona od malih savjesnih proizvođača predivna.

  31. #81
    cvijeta73's Avatar
    Join Date
    Nov 2007
    Location
    Rijeka
    Posts
    11,735

    Default

    pa da, krava dobije mastitis i mora dobiti antibiotik. i onda je problem što se, umjesto da se čeka oporavak i da se antibiotici izbace iz organizma, prebrzo mlijeko stavlja u prodaju. to ja ovako otprilike, bolje će znati proizvođači mlijeka.
    no, kažem, ljudi jesu educirani sve više, a kontrola postoji. tako da nije to baš smrtna opasnost kupiti mlijeko na mljekomatu :D

    edit: ovo što kaže mojca
    Last edited by cvijeta73; 11.03.2016 at 12:14.

  32. #82
    NanoiBeba's Avatar
    Join Date
    Nov 2003
    Location
    Zagreb
    Posts
    12,705

    Default

    slažem se cure s vama i kontrolom.

    no ono kaj kaže bella77, mene osobno smeta to što na nečemu piše mlijeko, ali to nije kravlje mlijeko, odnosno je, ali pitanje je u kojem postotku, i čega još unutra ima. na tetrapaku nema sastava - mislim, a morati ću i provjeriti.

    A da naši poljoprivrednici koriste svašta, koriste. I teško je tu kod nas biti pametan - kada kupujem, koristim se nekom svojom logikom, a svaka moja frendica, pa i vi svi ovdje imate neku logiku,. A bilo bi bolje kada bih se mogla osloniti na nekaj opipljivije od logike.

  33. #83
    Mima's Avatar
    Join Date
    Feb 2004
    Location
    Zagreb
    Posts
    21,853

    Default

    Kako nije mlijeko, ne razumijem. Zašto ti misliš da to nije kravlje mlijeko?

  34. #84
    vertex's Avatar
    Join Date
    Nov 2006
    Location
    Split
    Posts
    7,562

    Default

    Odakle te informacije da mlijeko iz tetrapaka nije mlijeko?
    Godinama se već govori da se radi od mlijeka u prahu. Nemam pojma, ali ne znam od kud info i po kojoj logici to ne bi trebalo pisati na tetrapaku?
    Ako na tetrapaku soka piše: proizvedeno od koncentrata voćnog soka, šećera, vode, zašto mljekari ne bi imali obavezi napisati: proizvedeno od dehidriranog mlijeka?

  35. #85
    vertex's Avatar
    Join Date
    Nov 2006
    Location
    Split
    Posts
    7,562

    Default

    Kako nema sastava, ima sastava, sastav je UHT mlijeko. I piše postotak nutrijenata.

  36. #86
    NanoiBeba's Avatar
    Join Date
    Nov 2003
    Location
    Zagreb
    Posts
    12,705

    Default

    ne znam što je UHT mlijeko

    ako pogledaš miris, okus, konzistenciju mlijeka u tetrapaku i onog pomuženog - razlika je jako velika. Ne razumijem se u proces proizvodnje, ali ovo kaj sam navela meni fakat nije isto.
    Ovo iz tetrapaka meni naginje više prema običnoj vodi nego prema kravljem mlijeku.

    Ok, ovo s sokom je isto nebuloza - na tetrapaku piše udio voća 100 %,cijena 6 kn, a ja od dvije naranče ne uspijem ocijediti 2 dcl soka. Koila naranči je cca 6 kn

  37. #87
    cvijeta73's Avatar
    Join Date
    Nov 2007
    Location
    Rijeka
    Posts
    11,735

    Default

    nano, kako to misliš nije mlijeko?
    odi jednom u vindiju npr pa ćeš vidjeti kako to izgleda

    Sirovo mlijeko doprema se dnevno specijalnim autocisternama u industrijski krug.
    Nakon kontrole u vlastitom laboratoriju, mlijeko se istače uz prethodno filtriranje i hlađenje, te
    skladišti u tankovima za sirovo mlijeko. Sukladno potrebama, zaprimljeno mlijeko se
    cjevovodima doprema do procesnog dijela gdje se odvija primarna obrada mlijeka.

    Primarna termička obrada mlijeka provodi se na pločastim izmjenjivačima topline
    Proces je kontinuiran, automatski kontroliran i upravljan, te zadovoljava
    visoke higijenske standarde. Ovisno o vrsti proizvoda, standardizirano mlijeko se
    cjevovodima transportira prema određenim tehnološkim cjelinama na lokacijama
    Međimurska 6, te autocisternama na lokaciju Gospodarska b.b.
    Tehničko – tehnološko rješenje za postojeće postrojenje za obradu i preradu mlijeka

    1.2. Linija svježeg mlijeka (Slika 1, oznaka 1.2.)
    Standardizirano svježe mlijeko se nakon primarne termičke obrade usmjerava na
    proces sekundarne pasterizacije i homogenizacije mlijeka.
    Pasterizirano ohlađeno mlijeko se puni u PET boce, ambalaža se označava i pakira, te
    transportira u hladnjaču gotovih proizvoda iz koje se distribuira na tržište


    1.4. Proizvodnja trajnih proizvoda (mlijeko i mlijeko s dodacima - vitamini i sl)
    Mlijeko se nakon primarne pasterizacije i standardizacije odvodi na dodatnu termičku
    obradu na uređajima sterilizatorima gdje se mlijeko pri kontinuiranoj sterilizaciji zagrijava na
    temperaturu koja nije ispod 137°C (UHT postupak - vrlo visoka temperatura, kratko vrijeme).
    Mlijeko sa dodacima priprema se tako da se prije postupka sterilizacije u tankovima za
    umješavanje mlijeku dodaju praškaste komponente.

    Nakon sterilizacije i hlađenja mlijeko se puni na aseptičnim punilicama u tetrapak
    ambalažu. Po izlasku iz punilice na pakete se aplicira po potrebi čep ili slamka.
    Napunjeni i oblikovani paketi pakiraju se na automatskim linijama u kartonsku
    ambalažu i slažu na palete pomoću paletizera ili robota.
    pasterizacija - Pasterizacija je tehnološki proces obrade mlijeka zagrijavanjem na temperaturama nižim od 100 ºC, pri čemu se uništavaju svi za zdravlje štetni mikroorganizmi i osigurava zdravstvena ispravnost proizvoda.

    sterilizacija - Sterilizacija je proces termičke obrade mlijeka na temperaturama iznad 100 ºC. Proces je optimiziran tako da se sačuvaju svi vrijedni sastojci mlijeka, a u potpunosti se uništavaju svi mikroorganizmi i njihove spore.

    homogenizacija - U mlijeku se mliječna mast nalazi u obliku globula, odnosno kapljica veličine oko 20 µm. Homogenizacija je postupak usitnjavanja i izjednačavanja kapljica mliječne masti u mlijeku radi veće stabilnosti emulzije. Veličina kapljice mliječne masti se nakon homogenizacije smanjuje na 1-5 µm. Homogenizirano mlijeko ima intenzivniju bijelu boju, puniji okus, a na površini nema izdvojenog sloja mliječne masti.

  38. #88
    Mima's Avatar
    Join Date
    Feb 2004
    Location
    Zagreb
    Posts
    21,853

    Default

    Pa to je, ja bih rekla, do količine masti u mlijeku.

  39. #89
    vertex's Avatar
    Join Date
    Nov 2006
    Location
    Split
    Posts
    7,562

    Default

    UHT znači da je mlijeko pasterizirano na vrlo visokoj temperaturi. UHT je ultra high temperature. Naravno da mlijeko gubi nešto u tom postupku. Ali ne postaje voda.
    Ali ti, Nano, čini se da misliš da nijednoj deklaraciji ne treba vjerovati?
    Last edited by vertex; 11.03.2016 at 13:09.

  40. #90
    Mojca's Avatar
    Join Date
    Aug 2010
    Location
    Zagreb
    Posts
    13,629

    Default

    Ja godinama nisam pila mlijeko, bila sam uvjerena da ga ne volim. Dok nisam otkrila Veroniku na 50 metara od kuće.
    Onda mi je frendica rekla u čemu je stvar. Veronikino (i Tonkino, njega uzememo ako kupijemo popodne, pa Veronika ne radi) mlijeko nije homogenizirano... meni je to najveći grijeh što se mlijeka tiče.

  41. #91
    NanoiBeba's Avatar
    Join Date
    Nov 2003
    Location
    Zagreb
    Posts
    12,705

    Default

    sada ne znam multiquatat pa idem redom
    1. priče frendova koji su bili na praksi u mljekari mi se dobro urezalo u pamćenje i zgadilo mi mlijeko za čitav život (ali mislim da ionako imam intoleranciju)
    2. Hvala cvijeta na objašnjeju (iako nije baš da sve kužim) ali taj cijeli proces totalno promijeni okus, miris i konzistenciju kravljeg mlijeka, pa sam tako zaključila da u mlijeku u tetrapaku ima malo pravog kravljeg mlijeka.
    3. tu u još ubaciti i pitanje od čega mljekare rade maslac, sir, vrhlje i svaštaonoga lijepoga što ima po našim dućanima? Pritom je sve manje otkupa mlijeka po našim selima.
    4. I na kraju, vartex, baš na primjeru soka i postotka voća, na žalost mogu reći da ne vjerujem deklaracijama -

    Za mene nema pomoći. Sada više niti ne vidim čitati deklaracije bez naočala, koje redovno zaboravim kada idem u dućan. I ne znam zašto sam se uopće raspisala o mlijeku kada ga ne pijem (OK, koristim ga za kolače i palačinke).

  42. #92
    vertex's Avatar
    Join Date
    Nov 2006
    Location
    Split
    Posts
    7,562

    Default

    Ako je argumentacija ta da se od dvije naranče koje si platila 6 kuna dobije samo dva deca soka, onda je to vrlo slaba argumentacija. Jer proizvođači soka sigurno ne kupuju te naranče (stolne, ajmo reć), i sigurno ih ne kupuju po toj cijeni jer kupuju na veliko.
    Pitaš li se kad zašto na većini sokova piše da sadrže i vodu i šećer, ako tako mrtvi hladni mogu staviti da je proizvod 100% voće?

    U svakom slučaju, ja držim do deklaracija. Ne sumnajm da može biti pokušaja da se izigra pravila, ne sumnjam da sustav ima mana - ali sve u svemu, mislim da su deklaracije relevantne.

  43. #93
    Mima's Avatar
    Join Date
    Feb 2004
    Location
    Zagreb
    Posts
    21,853

    Default

    Ja mislim da u tetrapaku ima kravljeg mlijeka točno onoliko koliko piše, litra ili pola litre, ali je to mlijeko naravno obrađeno i ima manji postotak masti od domaćeg, pa je sasvim sigurno i drugačijeg okusa.

    (za mene srećom, jer domaće ne mogu niti pomirišati)

  44. #94
    sillyme's Avatar
    Join Date
    Mar 2009
    Posts
    5,590

    Default

    Quote Originally Posted by Mima View Post
    Ja mislim da u tetrapaku ima kravljeg mlijeka točno onoliko koliko piše, litra ili pola litre, ali je to mlijeko naravno obrađeno i ima manji postotak masti od domaćeg, pa je sasvim sigurno i drugačijeg okusa.
    (za mene srećom, jer domaće ne mogu niti pomirišati)
    Apsolutno se slažem s tobom (uključivo dio u zagradi).
    A to "izgleda i miriši drugačije" - mislim, i komad sirovog mesa izgleda drugačije nego pečenog, da li to znači da ovo pečeno nije pravo meso nego je "meso"?!

  45. #95
    NanoiBeba's Avatar
    Join Date
    Nov 2003
    Location
    Zagreb
    Posts
    12,705

    Default

    Quote Originally Posted by vertex View Post
    Ako je argumentacija ta da se od dvije naranče koje si platila 6 kuna dobije samo dva deca soka, onda je to vrlo slaba argumentacija. Jer proizvođači soka sigurno ne kupuju te naranče (stolne, ajmo reć), i sigurno ih ne kupuju po toj cijeni jer kupuju na veliko.
    Pitaš li se kad zašto na većini sokova piše da sadrže i vodu i šećer, ako tako mrtvi hladni mogu staviti da je proizvod 100% voće?

    U svakom slučaju, ja držim do deklaracija. Ne sumnajm da može biti pokušaja da se izigra pravila, ne sumnjam da sustav ima mana - ali sve u svemu, mislim da su deklaracije relevantne.
    dvije naranče nisu 1 kg voća. Ovisno o količini soka u 1 kg ide 4 -6 naranči. I da, sigurna sam da sok u tetrapapaku nema 100 % voća. P taj tetrapak bi koštao 30 kn da je to tako.

    e da, i mislim u 1 l mlijeka u tetrapaku nema točno 1 l kravljeg obrađenog mlijeka.

    E sada, bilo bi zanimljivo kada bi stvarno nekako mogli doznati pravu istinu - ali bojim se da je to teško.

  46. #96

    Join Date
    Aug 2008
    Location
    zg
    Posts
    1,374

    Default

    je, nisam s mora i moje je gledište kontinentalno
    možda jesam stavila nespretno primjere bila sam revoltirana ..
    ali,ak se mene pita, postoji oogromna rupa u količini rada i uloženog vremena koji se ne doživljava u radu ljudi na selu

    ko u onom videu kad su prek skype ponudili najgori posao na svijetu, 0-24, bez plaće, bez godišnjeg, bez bolovanja (radilo se o mami, sjećate se )

    jer:
    ljudi na selu da bi uopće imali kaj za prodati moraju proizvesti (ili kupiti) hranu za svoje životinje
    i moraju svaki dan hraniti i timariti svoje životinje
    i ne mogu uzet bolovanje
    i ne idu na godišnje odmore

    jer
    neće biti jaja ako se ne hrane koke cijelo ljeto
    neće bit mlijeka ako se krave ne hrane i ne čiste cijele godine (kojeg btw krava daje samo pol godine)
    i to nakon što se prvo proizvede tijekom proljeća, ljeta, jeseni, hrana za te živine

    znate da su ljudi na selu sretni ako pokriju troškove na kraju godine, s tim da se ne gleda ništa osim rashoda i prihoda
    kakva naknada za rad? a ne, to se ne računa!
    nema plaće za to - jel to znači da to nije rad?

    u biti, ista priča ko i za posao domaćice! to se ne doživljava! to je moja poanta!

    a usporedba cijena u dućanima i cijena domaćih proizvoda mi je ko da se uspoređuju cipele od postolara i one iz Kine..

    a ljudski rad vrijedi i zavređuje poštovanje!

    i zato sam pisala, jer po meni domaća jaja stvarno vrijede 2 kune, a litra domaćeg kravljeg mlijeka 8
    i opet ne mislim na one koji trguju, nek govorim o onom manjem dijelu koji živi od svog rada i ne mulja


    i da, iz frendičine priče sam izostavila najvažnije (srećom moji doma nemaju viška piceka)

    nije prošlo ni par tjedana nakon što je prodala onu rundu, kad ono počela opet pitanja:
    "e, a kad buš imala piceke opet?" "čuj, da mi reci kad bu opet bilo"
    za plakat od smijeha/tuge..
    moram ju pitat kaj se dalje događalo...

  47. #97

    Join Date
    Aug 2008
    Location
    zg
    Posts
    1,374

    Default

    nije teško doznati, može se nazvati bilo koji potrošački telefon onih koji proizvode sokove/mlijeko i objasnit će vam..

  48. #98
    vertex's Avatar
    Join Date
    Nov 2006
    Location
    Split
    Posts
    7,562

    Default

    Nano, mislim da tvoja linija razmišljanja puno toga ne uzima u obzir, ali ok, nema se tu više puno za dodati. Mislim da možda vrijedi barem su obratiti Društvu za zaštitu potrošača - jer ako netko sok u kojem je 20% voća deklarira kao 100%, onda je to čista prevara.

  49. #99
    n.grace's Avatar
    Join Date
    Feb 2010
    Posts
    4,993

    Default

    Quote Originally Posted by Mima View Post
    Isto kao i sa ovim povrćem, ne znači to što je domaće uzgojeno da je uzgajano na ekološki način, može biti baš suprotno, da je ono što uzgoji seljak bez kontrole maksimalno tretirano.
    ovo je posve istinito
    teta mm-a cijeli život uzgaja povrće i tretira tko zna čime sve ne da zaboli glava
    i njeni susjedi, koji to isto tretirano povrće prodaju pod "domaće" na placu

    nekako mi se čini da taj eko-certifikat ipak nešto znači, ako ništa bar je koliko-toliko kontrolirano, za razliku od "domaćeg"

  50. #100
    cvijeta73's Avatar
    Join Date
    Nov 2007
    Location
    Rijeka
    Posts
    11,735

    Default

    a što to "domaće" uopće znači? proizvedeno u hrvatskoj? ako lidl otkupi salatu od domaćeg proizvođača, ta salata prestaje biti "domaća"

    ili "domaće" znači proizvodnju u malim količinama? a ako čovjek uspije, udruže se više opg-ova i uspiju probiti lidl, onda proizvodi prestaju biti "domaći"?

    ili "domaće" znači samo prodaju na kućnom pragu?

    mislim, sve te varijante su ok, al treba biti precizan :D

Page 2 of 17 FirstFirst 123412 ... LastLast

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •