Stranica 6 od 15 PrviPrvi ... 45678 ... PosljednjePosljednje
Pokazuje rezultate 251 do 300 od 742

Tema: On radi, ona ne radi

*mamica* avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2009

Početno

Citiraj Dijana prvotno napisa Vidi poruku
    A meni baš super kad je netko zadovoljan svojim načinom života, kad si posloži kako želi, radio izvan kuće ili ne, ne volim kad su ljudi frustrirani načinom kako žive..a normalno da svima ne paše sve..ja isto nisam za kućanicu-nezadovoljna sam, i imam u glavi neki glas da stalno nešto moram..
    Pa to sam i napisala - super mi je kada je netko posve zadovoljan i miran sa sobom - ponekad mi se čini da je to najveće umijeće življenja. I ja uvijek nešto moram i to zna dosta opteretiti čovjeka. Ali bi me opterećivala i pomisao da dani prolaze, a ja nisam ništa konkretno uradila.

Lili75 avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2007

Početno

A meni baš super kad je netko zadovoljan svojim načinom života, kad si posloži kako želi, radio izvan kuće ili ne, ne volim kad su ljudi frustrirani načinom kako žive..a normalno da svima ne paše sve..ja isto nisam za kućanicu-nezadovoljna sam, i imam u glavi neki glas da stalno nešto moram..
    Hvala Dijana, upravo ovo sam i mislila kad sam napisala da mi je lijepo čitati InLove.

Kao što rekoh ni ja nisam tip za kućanicu al mi je prekrasno kad si netko lijepo posloži život po svom guštu. Bravo Inlove!

mifija avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2013

Početno

Citiraj In love prvotno napisa Vidi poruku
    Ja isto neznam sto toliko rintate po kuci? Pa sve se obavi unutar sat vremena, mi imamo 130m2 i kad se ulovim sam jen, dva, tri gotova.
    Eto, meni konkretno ovakve stvari čine da se osjećam loše. Pa ne trošim ja sate na čišćenje/spremanje/kuhanje jer mi je baš gušt, nego zato jer ne raspolažem magijom kojom se to sve napravi ‘za sat vremena’. Meni nekad za pranje i slaganje suđa ode dva sata. A nekad samo za usisavanje (samo 60 kvadrata) ode taj sat. Prozore i podove ne perem gotovo nikad. Da ne nabrajam dalje, kak, kak, kak se to može napraviti za sat vremena?? Molim vas, nek mi netko objasni, da ne budem jedina budala koja na to troši nepotrebno vrijeme :p

Ginger avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2007

Početno

A meni baš super kad je netko zadovoljan svojim načinom života, kad si posloži kako želi, radio izvan kuće ili ne, ne volim kad su ljudi frustrirani načinom kako žive..a normalno da svima ne paše sve..
    e, ovo si bas lijepo rekla

ja bih rado bila doma jos koju godinu, ali ne mogu
    ili, isla na posao 4 sata (ne ovaj koji sad radim)
    ali mi je to neizvedivo, tj. ne znam kako to postici
    i stvarno me frka kako cu i na posao i sve s njih tri, jer muza cesto nema doma
    ali, prezivjet cu
    koliko cu biti zadovoljna, vidjet cemo
    ako budem nesretna, nesto cu mijenjati
    a mozda se sve super poslozi...

Mima avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2004

Početno

Citiraj mifija prvotno napisa Vidi poruku
    Eto, meni konkretno ovakve stvari čine da se osjećam loše. Pa ne trošim ja sate na čišćenje/spremanje/kuhanje jer mi je baš gušt, nego zato jer ne raspolažem magijom kojom se to sve napravi ‘za sat vremena’. Meni nekad za pranje i slaganje suđa ode dva sata. A nekad samo za usisavanje (samo 60 kvadrata) ode taj sat. Prozore i podove ne perem gotovo nikad. Da ne nabrajam dalje, kak, kak, kak se to može napraviti za sat vremena?? Molim vas, nek mi netko objasni, da ne budem jedina budala koja na to troši nepotrebno vrijeme :p

Mahne se čarobnim štapićem, i posipa vilinskom prašinom.

Ginger avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2007

Početno

ni ja ne stignem bas puno u sat vremena
    i nekad nakuhavam, nekad nesto na brzinu skuham...

Lili75 avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2007

Početno

Nadam se da se nećeš ljutit, možda si malo sporiji tip.
    Kako možeš sat vremena usisavat? ja imam 67 m2 i nikad ne usisavam duže od 10ak min zum-zum i to je to. Suđe pere suđerica, muž stavlja i vadi, za to mu treba isto par minuta.

Ja ne volim radit kućanske poslove pa ih obavim što brže da ih se rješim.
    Al da razjasnim meni stan ne blista kako bih ga ja zamišljala dok sam bila s mužem bez djece al prilagodila sam svoja očekivanja.

Jadranka avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2012

Početno

Ja isto usisavam 15-ak minuta... nakon toga dodje md i usisava jos sat vremena. Ja naime nisam "dovoljno pedantna"

Deaedi avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2004

Početno

Za 1h ja u cijelom stanu usisam, operem podove i operem kupaonu.

Beti3 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2010

Početno

Citiraj seni prvotno napisa Vidi poruku
    No niskokvalificirani poslovi se u principu manje plaćaju, a možda i manje cijene od više kvalificiranih.
    Kako uvredljiva rečenica! Zar je npr. odgajanje djece niskokvalificiran posao?

Citiraj elor prvotno napisa Vidi poruku
    meni je svako uopcavanje i stereotipiziranje nepotrebno, ako covjek radi nesto iz ljubavi to se vidi i osjecaju oni sa kojima radi. evo da opet malo pokukam, ja bih rado nakon "dobre" i amiciozne karijere postala "samo"majka, kucanica i zena, sa povemenim part time izletima u posao, ali kod nas takvih mgucnosti na zalost nema....i to me sad preokupira i nervira ...
    Ima samo treba znat kako

Citiraj anabeg prvotno napisa Vidi poruku
    Svede se na isto jer dok zaposlena majka radi 8-9 sati, nezaposlena majka ne sjedi doma i češka gospođu nego također radi. Dok ti radis tih 8,-9 sati tvoju djecu cuva treca osoba, ja svoju cuvam sama-- i to je "posao"...
    Ja znam koliko je meni teško/nije tesko psihicki i fizicki, i tako zna svatko za sebe.
    Tko moze i po kakvim to pravilima odredivati dali je nekom drugom lakse, teze, bolje ili gore u zivotu?
    X

Citiraj Cubana prvotno napisa Vidi poruku
    Kaj bi se svelo na isto?
    Upravo zavrsavam rucak, cekam da susilica izvrti i muza da dodje iz nocne i jurim na posao.
    Kuham jer moje nitko ne cuva. Idu u skolu, doma i doručkuju i rucaju.
    6i40 je.
    Vraćam se u 17. Ves, djeca, spremanje.. i dan je gotov.
    Nista se ne svodi na isto, ma kako to prezentirali.
    No, sama si to izabrala. Baš je zato isto. Da muž radi i zarađuje toliko da ti ne moraš ovako, da li bi izabrala nešto drugo? Da li bi izagrala da budeš doma od 7 do 17? Ili ne bi?

Citiraj Tanči prvotno napisa Vidi poruku
    To je osnovna matematika i kaže:
    8 sati sna
    8 sati na poslu
    2 sata putovanje (ja putujem i 3-4, ali ajd nek bude 2 neki prosjek)
    I ostane 6 sati ili i manje ako žena dulje ostaje na poslu ili dulje putuje koje zaposlena majka mora rasporediti na kućanske poslove, nabavku, djecu i njihove aktivnosti i naposlijetku na sebe, a ne zaboravimo da je došla strgana s posla i nije ni sekunde predahnula.
    Ovo uspoređivati s domaćicom i tvrditi da je isto je suludo.
    Ne, nije i ne može biti isto.
    Da, je! Jedno ili dvoje djece i posao se još može. Troje i više djece i posao je izuzetno teško. Netko može, netko ne. Netko mora, netko ne. A i broj djece je osobni izbor.
    Otprilike je jednako zahtjevno:
    jedno dijete i zaposlena mama te troje djece i nezaposlena mama

Oprosti, ali nikako ne mogu zamisliti da mi za pranje i slaganje suđa ode dva sata. Pa za svu dnevnu brigu o suđu (za oko 5 ljudi dnevno, više-manje) ne potrošim više od 15 min. Za pospremiti suđe iz mašine, staviti na mjesta i ubaciti drugo, pa to traje 5 min. Čistiš usput, nikad nisam uzela vrijeme posebno za čišćenje. Pa to je dio uobičajenog života.

U životu sam imala priliku biti tri vrste mame. Studentica i mama. Zaposlena i mama. Domaćica i mama. Moram priznati da mi je ovo treće najdraže. I djeci isto. A ipak su ona važnija, meni, nego što sam si ja važna sama sebi.

Datum pristupanja
    Apr 2006

Početno

in love, super zvuči. za godišnji ja isto ne bih mogla tako cijelo vrijeme. ali svatko ima svoje gušte...

Peterlin avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2008

Početno

Ovako - bez nepotrebnog čuđenja, evo par savjeta:

Čišćenje nije isto što i pospremanje. Kod mnogih stanovi izgledaju bolje jer su uredni čak i kad nisu pretjerano čisti. To se postiže ako imaš što manje stvari u kući i ako im se zna mjesto. Ako moraš sat do dva pospremati sve što su ukućani ostavili uokolo, naravno da usisavanje traje dulje nego što cure ovdje pišu. Meni u tjednu treba 10 min da OFRLJE usisam naša 64 m2 štapnim saugerom bez kabela. Znam jer mu toliko traje baterija. Vikendom je cca 45 min usisavačem s vodenim filterima, u što računam i sastavljanje i rastavljanje + pranje. Prozore perem cca 5min po staklu, pvc stolarija, bez otvaranja krila.

Da bi se stan mogao lako i brzo čistiti, mora biti PAMETNO ZAMIŠLJEN I ORGANIZIRAN. Ja sam 16 godina u ovom stanu i stalno ga sređujem. Ssvako preuređenje ima cilj olakšanja održavanja. Staru kadu i pod puno je teže održavatinego novu, a kod svakog preuređ3nja izbacim furdu koja mi smeta i otežava čišćenje.
    Osim toga, dok su djeca bila mala i nisu spremala svoje stvari i sobu, trebalo mi je dulje. Sad oni doprinose jednako kao i mi, ali trajalo je godinama dok su to naučili i još uče. Ne želim da odrastu i tek onda na teži način moraju učiti organizaciju doma i kućne poslove.

Tebi preporučujem knjigu Paule Jhung: Kako se riješiti kućnih poslova

Pisana je kao zafrkancija, ali je u osnovi puna odličnih savjeta kako sebi olakšati održavanje doma, od savjeta da nosimo haljine jer ih se samo navuče preko glave ine treba paziti što sa čim paše, do organizacije kuhanja i pranja suđa.

Peterlin avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2008

Početno

Još nešto: čistiti jenajbolje odmah, kad se nešto zamaže. Suđe treba prati odmah i redovito ili ga odmah trpati u suđericu. Kućni poslovi su najlakše savladivi ako se ne nagomilaju. To je sve.

Deaedi avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2004

Početno

Citiraj Beti3 prvotno napisa Vidi poruku
    Kako uvredljiva rečenica! Zar je npr. odgajanje djece niskokvalificiran posao?
    Pa cinjenica je da radni sat ciscenja/peglanja/kuhanja (ako nisi chef) ipak novcano vrijedi manje nego sat lijecnika, revizora, pravnika...

Ili hoces reci da kucanica nista ne radi po kuci osim cuvanja djece?

Deaedi avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2004

Početno

A i sat cuvanja djece se obicno placa manje nego sat npr. odvjetnika, arhitekta...Pretpostavljam da je Seni na to mislila

mifija avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2013

Početno

Citiraj Jadranka prvotno napisa Vidi poruku
    Ja isto usisavam 15-ak minuta... nakon toga dodje md i usisava jos sat vremena. Ja naime nisam "dovoljno pedantna"
    Je. Objašnjava se time da sam očito tip ko i tvoj muž. I ne koristim suđericu. MM kad nešto očisti/opere, ja bih najrađe to ‘popravila’ nakon njega.

Ginger avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2007

Početno

Peterlin je u pravu
    Usisam i ja stan za malo vremena, ali prije toga mi treba puuuuno vremena da raskrcim stvari koje su mi smetale
    A nije da ih skupljamo tjednima...stalno nesto micem...

I ono sto je netko rekao, i meni je s dvoje nekako lakse bilo nego s jedim djetetom
    Ali s troje vise nije...

cvijeta73 avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2007

Početno

Nisam cubana, al da mi muz zaradjuje vise, izabrala bih imati spremacicu. A ja bih i dalje radila od osam do pet i onda gusta, ajme. Dodjes doma, a sve blista :D

NanoiBeba avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

I ja ko cvijeta. Opet bih radila.
    Moja mama je bila doma, i znam, iako ona to nece reci, da to nije bilo dobro za nju. Pogotovo za njihovu generaciju kojoj je sve moralo biti tip top. Cijeli dan je od ranog jutra radila po kuci, a imala je samo dvoje djece.
    Bas zato jer sam odrasla u takvoj obitelji, nikada ne bih bila doma osim silom prilika da ne mogu naci posao

mifija avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2013

Početno

Citiraj cvijeta73 prvotno napisa Vidi poruku
    Nisam cubana, al da mi muz zaradjuje vise, izabrala bih imati spremacicu. A ja bih i dalje radila od osam do pet i onda gusta, ajme. Dodjes doma, a sve blista :D
    I ja bih ovo :D

Samo bih morala prvo naći jednu koja je specijalizirana za skupljanje legića i rasparenih barbikinih cipela iz raznih uglova prije nego krene usisavati... I čarapa zaguranih pod kauč.

Zapravo se dođe do toga da ne bi bilo problem održavati kuću čistom/urednom u idealnim uvjetima, odnosno kad bi svi proporcionalno surađivali. Ovako kad, kao što to prečesto kod nas bude, sve više-manje pada na ženu, onda je to sve skupa puno posla. Ali na to se i cijeli ovaj topic svodi.

Idem si nać muža koji se sjeti stavit veš prati, i onda to još uspije izvesti bez da se išta uništi :p

Deaedi avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2004

Početno

I ja bi radila, ali od 9-13h. I imala spremacicu.

cvijeta73 avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2007

Početno

I ja bih ovo :D

Samo bih morala prvo naći jednu koja je specijalizirana za skupljanje legića i rasparenih barbikinih cipela iz raznih uglova prije nego krene usisavati... I čarapa zaguranih pod kauč.

Zapravo se dođe do toga da ne bi bilo problem održavati kuću čistom/urednom u idealnim uvjetima, odnosno kad bi svi proporcionalno surađivali. Ovako kad, kao što to prečesto kod nas bude, sve više-manje pada na ženu, onda je to sve skupa puno posla. Ali na to se i cijeli ovaj topic svodi.

Idem si nać muža koji se sjeti stavit veš prati, i onda to još uspije izvesti bez da se išta uništi :p
    ti si kontrol frik, nikad sreće za tebe :D

Datum pristupanja
    Apr 2006

Početno

Citiraj Deaedi prvotno napisa Vidi poruku
    A i sat cuvanja djece se obicno placa manje nego sat npr. odvjetnika, arhitekta...Pretpostavljam da je Seni na to mislila
    to se i meni čini. meni nis ne smeta kaj mm radi...samo da ne moram ja

Beti3 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2010

Početno

A, dobro, ako ti svoju djecu samo čuvaš, valjda je to niskokvalificiran posao, kako je seni naglasila u svom komentaru.
    Ja svoju odgajam. I učim.

A i domaćice imaju razne škole završene, nitko nikad nije rekao da su domaćice samo NKV. Ili se to automatski pretpostavlja? Zar ni jedna nema fakultet? Ili se to sve anulira, ako ne radi za nekoga?
    Zar se ne smije živjeti bez da zarađuješ (ako to možeš)?
    Jednoumlje ovdje prevladava...

Deaedi avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2004

Početno

A, dobro, ako ti svoju djecu samo čuvaš, valjda je to niskokvalificiran posao, kako je seni naglasila u svom komentaru.
    Ja svoju odgajam. I učim.

A i domaćice imaju razne škole završene, nitko nikad nije rekao da su domaćice samo NKV. Ili se to automatski pretpostavlja? Zar ni jedna nema fakultet? Ili se to sve anulira, ako ne radi za nekoga?
    Jednoumlje ovdje prevladava...
    Pretjerujes. Nitko to na tvoju zalost nije rekao, pa ti izvrces rijeci.

Za obavljanje kucanskih poslova nisu potrebne visoke skole i fakulteti? Ili ti mislis da jesu?

Mislis li da NKV mama ne moze odgajati svoju djecu? Ili obavljati kucanske poslove jer nije dovoljno obrazovana - znam da to nisi rekla, tako ni ja ni seni nismo rekle ono sto nam ti pokusavas staviti u usta.

mifija avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2013

Početno

Skužila si me

Možda da razmišljam o plaćanju psihoterapeuta umjesto čistilice...

Deaedi avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2004

Početno

..
    Pa naravno da mozes i smijes zivjeti kako zelis. No, onda je valjda netko drugi zaradio za tebe i omogucio ti to. Muz, roditelji, bogata teta, eurojackpot...Osim ako ne zivis u spilji bez materijalnih dobara, ipak trebas neke stvari platiti, dakle novcem koji je netko zaradio? Ako ima drugi nacin, evo, rado bi ga saznala...

seni avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2004

Početno

Jao, sto volim, kad mi se u usta stavljaju riječi, rečenice koje nisam rekla i pretpostavlja sto ja mislim ili ne mislim.
    A o vrijeđanju i uvredljivosti na forumu i gorućim temama imam svoje misljenje:
    kad ne možeš/ ne znaš o sadržaju, onda možeš o "uvrijeđenosti".

Moja opaska o niskokvalificiranim poslovima se naravno ne odnosi na odgajanje djece, koju usput budi rečeno roditelji odgajaju ili ne odgajaju, nevezano na to da li su zaposleni, poluzaposleni, nezaposleni, te na razne druge načine zarađuju za život.

Odnosi se na sva ona čišćenja, spremanja, kuhanja, pranja, peglanja, koja svi mi na ovakve ili onakve načine obavljamo. Na kraju krajeva ima dovoljno ljudi koji ne moraju raditi, jer imaju neke druge izvore prihoda i nemaju djecu. I onih čija su djeca već odrasla.
    na zadnjih par stranica je sasvim lijepo opisano sto se to sve u jednom kućanstvu ima za obaviti.

i sad:
    ovdje je sat čišćenja 8-10 eura, sat glazbene poduke od 35 na dalje, sat učenja jezika od 40-100, sat inžinjera sa stručnim ispitom 140, privatnog liječnika sa dobrom reputacijom 200 pa na dalje...
    itd, itd...

a i na ovom forumu nisam primjetila sa ljudi tetama spremacicama plaćaju 200 kuna, nego 30, 40.
    a bome privatne logopede, liječnike plaćaju mnogostruko vise ( bila sam s mamom na pregledu, 25 minuta 500 kuna)

dapace, mnogi to smatraju i preskupim.

to je naprosto pitanje potražnje i ponude i kvalifikacije.

A to sto ljudi interpretiraju iz nečeg sto je jasno napisano, je zaista njihov problem.

seni avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2004

Početno

Vidim u međuvremenu da je Deadi dobro pretpostavila.
    Kao sto već davno rekoh, mnogo toga je u ocima promatrača.

NanoiBeba avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Ok, kaj nije beti muz pomorac. Ako je, ibda stvarno mislim da nije jednostavno organizirati obiteljski zivot da i zena radi. Tak se meni cini. Ili kaj ja znam, muz pilot. Valjda ima tih nekih zanimanja kada muza dugo nema pa ak nemas logistiku baka, jednostavno nije lako. .

seni avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2004

Početno

...
    seni to naravno nije naglasila, ali beti ima neku neobjašnjivu potrebu da to tako sebi i drugima predstavi.

anabeg avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2012

Početno

Citiraj Tanči prvotno napisa Vidi poruku
    To je osnovna matematika i kaže:
    8 sati sna
    8 sati na poslu
    2 sata putovanje (ja putujem i 3-4, ali ajd nek bude 2 neki prosjek)
    I ostane 6 sati ili i manje ako žena dulje ostaje na poslu ili dulje putuje koje zaposlena majka mora rasporediti na kućanske poslove, nabavku, djecu i njihove aktivnosti i naposlijetku na sebe, a ne zaboravimo da je došla strgana s posla i nije ni sekunde predahnula.
    Ovo uspoređivati s domaćicom i tvrditi da je isto je suludo.
    Ne, nije i ne može biti isto.
    A gdje je pater familias u cijeloj priči?

i nije to baš tako jednostavna matematika, to jest ne može se tako jednostavno primjeniti na svaku osobu.(Mislim da je Ginger to lijepo objasnila u svom postu)

Moj muž je 4tjedna na brodu/3 tjedna doma..tih 4 tjedna ja sam sama sa 3 djece u dobi od 7, 4 i 1 godine.
    Ima dana kad ne mogu vjerovati kako mi je brzo i lako prošao dan, a ima dana kad već u 10 ujutro poželim izjuriti iz kuće glavom bez obzira.
    Vjerujem da se ponekad tako osjeća svaka majka bila ona zaposlena ili nezaposlena.
    I opet ponavljam, svatko zna kako je njemu u vlastitoj koži i nemam hrabrosti/ obraza tvrditi da je nekom lakše ili teže.
    Ponekad mi je teško, ponekad ne, ponekad poželim da sam zaposlena i da se barem dio dana maknem od kuće.

Datum pristupanja
    Apr 2015

Početno

Ajme meni AnaBeg svaka ti cast. Ja sam sama od rodjenja sa jednom pa mi to bude tlaka

anabeg avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2012

Početno

Količinu kućanskih poslova - meni je isto vremenski kuhati za 2 ili 4, oko možda je 10% duže, ali ne i 200%. A ja sam prenjela izjavu mame 5 djece, da joj je lakše sa 5 nego dok i ih je bilo 1 ili 2. Inače, ona radi, nije kućanica, profesorica je u školi, muž radi, u smjenama. I nemaju doma nikakvu pomoć, niti plaćenu niti bake jer nisu u Zgb.

I meni je lakše sa 2 nego sa 1 djetetom, valjda to mogu reći.
    ok, tvoje mišljenje- poštujem!

ali nikako nije isto imati jedno ili npr.3 djece.
    Prljave robe puuunoo, više..Svaki dan radi perilica, nekad i više puta. Sušilicu nemam, pa triba to sve i staviti susiti i pokupiti.
    Navečer ne te
    treban otuširati jedno dijete, nego 3 (najstarija se tušira sama, al kosu perem još uvijek ja)
    Prljavog suđa je isto tako puno više. Moji su recimo prošli tjedan svih 3 u isto vrijeme imali proljev i povraćanje + temp. U ponoć sam se poželila baciti sa balkona
    ..................................ma ono ne vjerujem što pišem, al kad se tjera mak na konac onda moram.

Neke stvari svakako postaju lakše kako djeca rastu, al tad dolaze novi problemi, eto Trina je dala primjere. Tako da ja bih isto rekla MENI je teže, puno teže sa 3 nego mi je bilo sa 1 djetetom.
    Ali ne tvrdim da ne postoji netko tko misli drugačije.

Peterlin avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2008

Početno

Skužila si me

Možda da razmišljam o plaćanju psihoterapeuta umjesto čistilice...
    Ja sam se obratila obiteljskom terapeutu. Bome je trebalo jer sam se udala za sina jedinca koji nije baš pretjerano morao podmetati leđa u kućnim poslovima.

Čistilice sam imala kad sam morala i nisam se baš usrećila. Uništile su mi toliko po kući da mi je muka kad se sjetim...

Ono što je pomoglo je huda sila. Rodila sam dvoje djece u 2 godine, radila 17km dalje od kuće i mm se silom prilika našao u vatri, sam s jednogodišnjakom i dvogodišnjakom, jer sam ja dolazila doma oko 18 ili 19h dok je njima bilo vrijeme za spavanje. Daklem, u procesu promjena nužno je sudjelovalo oboje. Mm je svašta naučio, a ja sam naučila prilagoditi kriterije. Pa me nisu više dirale raspaerene legice. Ako su djeca sita i čista, dovoljno je dobro. Pomaci dođu polako...

Ali to nije bitno za topic. Bitno je da je danas nažalost još uvijek puno muškaraca koji misle da smiju svoje čarape ostaviti ispod kreveta i žena koje također misle da oni to smiju. Ali lako je meni sada to govoriti. Nije oduvijek tako. Morala sam i ja dati doprinos promjeni stava i ne dizat se na stražnje noge za svaku sitnicu.
    Posljednje uređivanje od Peterlin : 03.05.2016. at 22:57

kli_kli avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2005

Početno

Ja imam cetvoro dece i domacica sam, sve radim sama. Kad su deca cesto kuci kuca je prljavija, ima vise kuvanja, ciscenja, vesa, cega god. Ja spremam bas sve obroke jer deca nose u skolu rucak (lunch) od kuce, plus normalno jedu dorucak, dinner i veceru. Zato sto ne radim ja ne placam ni cistacice, ni vrtlare (a ovde ih placa 95% ljiudi jer - Kalifornija) i sve to radim sama, bez ikakve pomoci. Da, meni bi bilo lakse da 'radim.'
    Inace, ne zalim se, drago mi je da mogu biti s decom.

Datum pristupanja
    Apr 2015

Početno

I ja bih rado bila domacica i uzivala sa djecom.

anabeg avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2012

Početno

Citiraj cleaning-lady prvotno napisa Vidi poruku
    Ajme meni AnaBeg svaka ti cast. Ja sam sama od rodjenja sa jednom pa mi to bude tlaka
    moja baba uvik kaže: Živ se čovjek na sve navikne.

Ja sam koliko god nekad bilo teško sretna. Ja sam izabrala biti kućanica (barem zasad dok su mali), ja sam izabrala imati 3 djece, ja sam izabrala svog muža koji je eto pomorac i često odsutan.
    Živim onako kako sam sama odabrala.
    I to je najbitnije u cijeloj priči.

Datum pristupanja
    Mar 2009

Početno

Pa naravno da mozes i smijes zivjeti kako zelis. No, onda je valjda netko drugi zaradio za tebe i omogucio ti to. Muz, roditelji, bogata teta, eurojackpot...Osim ako ne zivis u spilji bez materijalnih dobara, ipak trebas neke stvari platiti, dakle novcem koji je netko zaradio? Ako ima drugi nacin, evo, rado bi ga saznala...
    Da, ali meni se ne sviđa recimo ova formulacija "zaradio za tebe".
    On je zaradio za svoju porodicu, čiji sam ja član.
    Mislim, kako biva u porodicama gde jedan partner radi nedovoljno plaćen posao, a drugi je plaćen višestruko bolje? I tada je jedan partner zaradio za drugog, bez obzira što oboje rade.
    Uostalom, ako se sve i meri novcem, možda je domaćica svojom brigom za svoju decu uštedela mužu novac za stručnjake raznih profila od zubara preko raznih specijalista ili profesora jer su deca zbog njene brige štajaznam zdravijih zuba/bolje hranjena/obrazovana itd.
    Edit-vidim da me je kli_kli pretekla. Eto domaćica uštedi i na čistačicama, toga se nisam ni dosetila :D.

Mima avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2004

Početno

Pa da radiš i plaćaš pomoć moguće da bi ti bilo lakše, ali u Hrvatskoj si malo tko može priuštiti plaćenu pomoć u kući.
    Da radiš i sve nabrojano moraš sama obavljati nakon osmosatnog radnog vremena, sigurno ti ne bi bilo lakše, ako bi to uopće bilo izvedivo.

kli_kli avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2005

Početno

Ja dojim 11 godina, pa eto, ustedela sam 'mu' i na tome.
    I Mima, ne bi bilo svega sto radim da 'radim' jer mnogo toga nastane bas zato sto smo kuci. Ja svoj posao ozbiljno shvatam i muz minimalno u tom radu ucestvuje, on se ugl igra s decom. Da 'radim' mnoge bismo stvari podelili, pa bi bilo jos manje.

Deaedi avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2004

Početno

Citiraj pulinka prvotno napisa Vidi poruku
    Da, ali meni se ne sviđa recimo ova formulacija "zaradio za tebe".
    On je zaradio za svoju porodicu, čiji sam ja član.
    Mislim, kako biva u porodicama gde jedan partner radi nedovoljno plaćen posao, a drugi je plaćen višestruko bolje? I tada je jedan partner zaradio za drugog, bez obzira što oboje rade.
    Uostalom, ako se sve i meri novcem, možda je domaćica svojom brigom za svoju decu uštedela mužu novac za stručnjake raznih profila od zubara preko raznih specijalista ili profesora jer su deca zbog njene brige štajaznam zdravijih zuba/bolje hranjena/obrazovana itd.
    Edit-vidim da me je kli_kli pretekla. Eto domaćica uštedi i na čistačicama, toga se nisam ni dosetila :D.
    Pa moze se ista stvar reci na neki drugi nacin, ako je tebi lakse...no to ne mijenja cinjenicu da ti je netko drugi stavio lovu u novcanik.

I vecina zaposlenih majki koje ja poznajem ne moze si priustiti cistacicu. Jer, u pravilu u obiteljima oko mene, ako rade oboje, rade jer moraju i nemaju viska love za cistacicu. S druge strane, bas u par obitelji gdje zena ne radi jer si to mogu priustiti, imaju i cistacicu, jer si je mogu priustiti. Hocu reci, to su slucajevi gdje im zenina placa nije nuzna, pa mogu podnijeti i placanje cistacice.

Deaedi avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2004

Početno

Citiraj anabeg prvotno napisa Vidi poruku
    moja baba uvik kaže: Živ se čovjek na sve navikne.

Ja sam koliko god nekad bilo teško sretna. Ja sam izabrala biti kućanica (barem zasad dok su mali), ja sam izabrala imati 3 djece, ja sam izabrala svog muža koji je eto pomorac i često odsutan.
    Živim onako kako sam sama odabrala.
    I to je najbitnije u cijeloj priči.
    Pa to je super kad mozes birati, da li da budes kucanica ili ne. Vecina zena ipak to ne moze birati.

Datum pristupanja
    Mar 2009

Početno

Citiraj kli_kli prvotno napisa Vidi poruku
    Uuu, da, kako sam to zaboravila, preko 4 godine dojenja, ali pošto je morao kvalitetno i obilno da hrani mene, zapravo mu nisam baš puno uštedela

Datum pristupanja
    Mar 2009

Početno

Pa moze se ista stvar reci na neki drugi nacin, ako je tebi lakse...no to ne mijenja cinjenicu da ti je netko drugi stavio lovu u novcanik.
    Deaedi, nije da je MENI lakše, nego je prosto ružno tako rezonovati. Mislim, i zaposlenim ženama sa malim platama neko drugi stavi lovu u novčanik a one se site narade.

Dobro, u mojim životnim uslovima pomisao na spremačicu je čista sprdnja, ali zabavlja me da razmišljam i o tome .

Mima avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2004

Početno

Citiraj kli_kli prvotno napisa Vidi poruku
    I Mima, ne bi bilo svega sto radim da 'radim' jer mnogo toga nastane bas zato sto smo kuci. Ja svoj posao ozbiljno shvatam i muz minimalno u tom radu ucestvuje, on se ugl igra s decom. Da 'radim' mnoge bismo stvari podelili, pa bi bilo jos manje.
    Naravno da ne bi, to smo već odavno prokomentirali na temi.

No, svejedno, da radiš i da nemaš pomoć u kući, nikako ti ne bi moglo biti lakše nego sada, samo teže.
    Ima dovoljno poslova u kući i oko djece koji se moraju obavljati.

kli_kli avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2005

Početno

Meni za vrtlara bas nije sprdnja, stvarno mislim da 'zaradim' i za to. Ne pitam puno druge zene i mame, ali vidim vrtlare svuda po komsiluku, a za prvog komsiju znam sta radi i koliko zaradjuje i da mu zena ne radi (imaju 60+, deca ne zive s njima) i plus je covek stvarno vest u basti, pa i on placa da mu se pokosi i izduva dvoriste 2-3 puta mesecno (a to kosta od 250-700 dolara, znam tacno jer lokalna fb grupa trkelja o svacemu :D). Za ove 4 godine sam stvarno naucila to da radim i na nasem dvoristu ne vidi da kosi, duva, orezuje 'nezaposlena mater cetvoro dece,' plus sam chemical free (sto otezava, haha).
    I definitivno se slazem da je nerealno i cesto omalovazavajuce zamisljati tipicne situacije i 'racunati' ko koliko potrosi, koliko radi/ne radi i koliko 'uziva.' Ima ljudi i koji uzivaju u radu puno vise nego neki drugi na kafi, a nisu svi za to placeni ni priblizno podjednako. Mene kao nezaposlenu lenjost isto nervira, i naravno da bi mi lakse bilo da vidim dolar nakon hardworking/housekeeping ali eto, nema za stay at home moms.

kli_kli avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2005

Početno

Mima, kako ne bi bilo manje ako bi se podelilo na 2?

Datum pristupanja
    Mar 2009

Početno

Znam da sam totalno off, ali moram, ubi me radoznalost: kli_kli pa kolika su ta "dvorišta" ?
    Znam da je standard nemerljivo bolji ali ipak...Naše komšije kose uslužno po selu pa im je tarifa nekih 300din. za prosečno dvorište od par ari...To mu dođe koliko, par dolara?
    Posljednje uređivanje od pulinka : 04.05.2016. at 00:03

Mima avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2004

Početno

Tako što bi se vrijeme koje bi imali na raspolaganju za obaviti te poslove smanjilo sa recmo 14 sati na recimo 4 sata.

Stranica 6 od 15 PrviPrvi ... 45678 ... PosljednjePosljednje

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •