Hvala Tang i svim ostalim curama na receptima za bob. Ja ga obožavam, toliko da sam se par puta upustila u guljenje kozice. Jest da je ukus prefin, ali....

ovaj pesto mi je nesto novo, a i ovaj recpt od Betty blue.

tange, 10 kila

Žuta, bob sa artičokama onako originalno po dalmatinski je po receptu sto ga je stavila Tang.

ja u zadnje vrijeme radim jednu varijantu "ala seni" , no ona je moguća samo sa onim malim, duguljasti, jako mladim artičokama, ovdje ih zovu baby artičoke i uvoze se iz Italije.
Kod njih se isto skinu vanjski listovi i odrežu vrhovi, ali se ne "rascvjetavaju" i ne pune, jer su jako male, ali se zato i kad se skuhaju jedu cijele u komadu, nema onog cuclanja listića.

ja zažutim malo kapule na maslinovom ulju, onda dodam bob (ako je mlad, stavim ga malo i u mahunama) artičoke i grašak (opcionalno), dodam sjeckani češnjak, peršin, papar, malkice čilija, dodam vode da prekrije i kuham dok ne bude mekano.
10 minuta prije kraja dodam par jušnih zlica mamine šalše, protresem da se prožme, te skuham do kraja. Solim, dotjeran okus sa jos malo papra, ako treba i to je to.