Stranica 76 od 110 PrviPrvi ... 2666747576777886 ... PosljednjePosljednje
Pokazuje rezultate 3,751 do 3,800 od 5466

Tema: yours in free thought (ireligiozni topic) - 4. dio

Peterlin avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2008

Početno

Citiraj seni prvotno napisa Vidi poruku
    Sillyme, nisam u prvi mah realizirala, ali imaš duboko pravo. Kad te krenu od sebe same spašavati....
    Pa da, rekla sam ja da je to pitanje slobode.

isvetica avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2009

Početno

Ja sam u blagom šoku, jer mi je sveki upravo rekla da nije istina da žele zabraniti pobačaj, već da su hodali za zabranu toga da poslodavac može otpustiti trudnicu. Da je to Markićka rekla!?!

AdioMare avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2006

Početno

da, to je rekla. slušam jučer gdje govori da je to hod za djecu čija se majka neće bojati da će nakon porodiljnog dobiti otkaz, da se neće imati gdje vratiti, za djecu čija će majka puno godinu ili tako nešto primati punu plaću na porodnom, truć, blać - i to ti onda nije protiv pedera, nego za obitelj, i nije protiv prava na odluku, nego za bolji položaj trudne žene u društvu. a tko može biti protiv toga?! nitko razborit.

isvetici, uletjela aleks
    Posljednje uređivanje od AdioMare : 22.05.2016. at 21:40

Zuska avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2012

Datum pristupanja
    Nov 2009

Početno

Citiraj Bubilo Bubich prvotno napisa Vidi poruku
    O Olja, znaš ne znaš odgovor? Nije bitno tvoje pravo nego fetus .
    Da modificiram, nije pravo zene da odlucuje hoce li se njeno dijete roditi ili umrijeti, nego je bitno tom djetetu omoguciti da se rodi.
    Apropos odredjivanja tko ce sto ciniti u privatnim trenucima, sve je ok dok se time ne ugrozavaju druga ljudska bica. Dakle, kao sto nam zakoni brane da u nasim privatnim trenucima nekoga okrademo ili ubijemo, tako zakonom mozemo ukinuti i abortus. Jer,nije samo zena u pitanju i njeno tijelo. U pitanju je i dijete.

Jadranka avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2012

Početno

Malo se vracam na neku stariju temu, ali evo da se neki sportas pobunio i protiv nepriskovenih bajnih hrvatskih navijaca i njihovog stila navijanja:
    http://lupiga.com/vijesti/mulaomerov...ovakva-publika

Datum pristupanja
    Nov 2009

Početno

Citiraj sillyme prvotno napisa Vidi poruku
    Ovo zadnje je cista floskula kojom zagovornici zabrane sami sebe tjese i obmanjuju da spasavaju i jadne zene od samih sebe. Od svih argumenata i "argumenata" ovaj mi je najgnjusniji u svojoj punini omalovazavanja zena i njihove sposobnosti da odlucuju za sebe.
    Upravo suprotno. Floskula je mantra da pobacaj spada pod pitanja reproduktivnog zdravlja zene i da cemo time spasiti zene kad se dogodi nezeljena trudnoca.

Osoblje foruma sirius avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2005

Početno

Znaci , cim je zena trudna prestaju njezina prava na odlucivanja o vlatitom tijelu?
    I ona postaje samo inkubator, makar i protiv svoje volje?

Meni koja sam osobno protiv pobacaja ( ali i protiv zabrane pobacaja) je to apsolutno strasno. Odluciti da se zena odrekne prava na svoje tijelo iako to ne zeli.

Datum pristupanja
    Nov 2009

Početno

Ovo nesto govori opcenito o protivnicima pobacaja ? Seriously ? Jesi li citala komentare na portalima od strane zagovornika pobacaja ?
    Bome, koliko god ne volim da me se trpa u isti kos sa Markickom i tim tipom jer se, eto, po pitanju pobacaja slazemo, toliko ne bih voljela ni da me se identificira sa mnogima iz suprotne ekipe.
    Posljednje uređivanje od rehab : 22.05.2016. at 22:35

zutaminuta avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2014

Početno

Citiraj rehab prvotno napisa Vidi poruku
    Znas sto, napisala sam kilometarski post, ali sam ga izbrisala. Nisam ti duzna opisivati svoje privatne trenutke da bih ti se opravdala.
    Nisam te tražila biografiju. Na pitanje si mogla odgovoriti sa da ili ne. Tek toliko da znamo imaš li pokrića za ocjenjivanje. Apsurdno je to ako nisi bila u koži i ne možeš znati već samo pretpostavljati razmjere nečije nesreće.

Citiraj n.grace prvotno napisa Vidi poruku
    slažem se
    ono što ne razumijem kod onih koji bi zabranili pobačaj - misle li da će ga time spriječiti? tko želi, naći će način, samo bi se ugrozilo zdravlje i život žene
    Nekako stalno imam osjećaj da ovo jednostavno nije dobar argument. Naći će način. Zbog čega to ne primijeniti na bilo koju ilegalnu aktivnost?
    Citiraj isvetica prvotno napisa Vidi poruku
    Ja sam u blagom šoku, jer mi je sveki upravo rekla da nije istina da žele zabraniti pobačaj, već da su hodali za zabranu toga da poslodavac može otpustiti trudnicu. Da je to Markićka rekla!?!
    Kada su potpisivali brakove mnogi su isto krivo mislili i nisu imali blagog pojma o čemu se zapravo radi. Interpretirali su im drugi prema tome što su mislili da ovi hoće čuti.

passek avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2004

Početno

Citiraj isvetica prvotno napisa Vidi poruku
    Pa, da, to im je super twist. Sve je kao za bolji položaj žena, mladih obitelji itd. (pa i time privuku raju), a zapravo za zabranu abortusa
    (i kad to ishoduju vjerojatno će ova socijalna pitanja opet biti zaboravljena).

zutaminuta avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2014

Početno

U pitanju je i dijete.
    Ljudsko biće u fazi fetalnog razvoja.

Vidim da nemaš običaj odgovoriti na uopće ikakva pitanja, ali da pokušam još jednom: i ti bi dakle ženu koja nipošto ne želi prisilila da podnese trudnoću?
    Posljednje uređivanje od zutaminuta : 22.05.2016. at 22:41

Zuska avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2012

Početno

Rehab, iskustva pokazuju da se zabranom pitanje pobačaja ne rješava, upravo suprotvno, ulazi se u sivu zonu. Žena koja ne želi roditi dijete, naći će način kako da ga ne rodi. Ali će možda ugroziti vlastiti život.
    Ili vas zagovornike zabrane to ne uzrujava jer je takvo što i zaslužila?

Datum pristupanja
    Nov 2009

Početno

Citiraj sirius prvotno napisa Vidi poruku
    Znaci , cim je zena trudna prestaju njezina prava na odlucivanja o vlatitom tijelu?
    I ona postaje samo inkubator, makar i protiv svoje volje?

Meni koja sam osobno protiv pobacaja ( ali i protiv zabrane pobacaja) je to apsolutno strasno. Odluciti da se zena odrekne prava na svoje tijelo iako to ne zeli.
    Jedini koji spominju zenu u vidu inkubatora su oni koji zagovaraju pobacaj. Ili fetalni kontejner, je li ono tako pisalo na Libeli ?
    Cilj opravdava sredstva.
    I, kao sto opet kazem, kad je o trudnoci rijec, zena vise ne odlucuje samo i vlastitom tijelu, nego i o tijelu svog djeteta. Ima li pravo netko uzimati tudji zivot u svoje ruke ?

zutaminuta avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2014

Početno

Plus još jedno pitanje, ako dozvoliš, ujedno si i protiv MPO, rehab?

Jadranka avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2012

Početno

Jedini koji spominju zenu u vidu inkubatora su oni koji zagovaraju pobacaj. Ili fetalni kontejner, je li ono tako pisalo na Libeli ?
    Cilj opravdava sredstva.
    I, kao sto opet kazem, kad je o trudnoci rijec, zena vise ne odlucuje samo i vlastitom tijelu, nego i o tijelu svog djeteta. Ima li pravo netko uzimati tudji zivot u svoje ruke ?
    Ja mislim da ima, ako je taj zivot neodrziv bez onoga u cijim je rukama.

Datum pristupanja
    Nov 2009

Početno

Citiraj zutaminuta prvotno napisa Vidi poruku
    Ljudsko biće u fazi fetalnog razvoja.

Vidim da nemaš običaj odgovoriti na uopće ikakva pitanja, ali da pokušam još jednom: i ti bi dakle ženu koja nipošto ne želi prisilila da podnese trudnoću?
    Prvo da ti napisem da je odgovor na tvoje prvo pitanje potvrdan.
    Sto se pitanja iznad tice, "prisiliti" mi nije adekvatan izraz. Da, zakonski bih onemogucila pobacaj, ali istodobno bih unaprijedila edukaciju i uvjete za trudnice i majke u drustvu.

aleksandra70vanja avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Ovo nesto govori opcenito o protivnicima pobacaja ? Seriously ? Jesi li citala komentare na portalima od strane zagovornika pobacaja ?
    Bome, koliko god ne volim da me se trpa u isti kos sa Markickom i tim tipom jer se, eto, po pitanju pobacaja slazemo, toliko ne bih voljela ni da me se identificira sa mnogima iz suprotne ekipe.
    govori o toj ekipi
    da drže do sebe zamolili bi tu osobu da ne bude s njima
    berem javno
    privatno vjerojatno dijele njegove stavove

zutaminuta avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2014

Početno

Prvo da ti napisem da je odgovor na tvoje prvo pitanje potvrdan.
    Sto se pitanja iznad tice, "prisiliti" mi nije adekvatan izraz. Da, zakonski bih onemogucila pobacaj, ali istodobno bih unaprijedila edukaciju i uvjete za trudnice i majke u drustvu.
    To i dalje ne znači da bi za određen dio žena onemogućen pobačaj značio eksplicitno prisilu na trudnoću. Posebno u slučajevima kada su silovane.

A MPO, rehab?

Datum pristupanja
    Nov 2009

Početno

Citiraj Zuska prvotno napisa Vidi poruku
    Rehab, iskustva pokazuju da se zabranom pitanje pobačaja ne rješava, upravo suprotvno, ulazi se u sivu zonu. Žena koja ne želi roditi dijete, naći će način kako da ga ne rodi. Ali će možda ugroziti vlastiti život.
    Ili vas zagovornike zabrane to ne uzrujava jer je takvo što i zaslužila?
    Nitko nije zasluzio takvo sto. Ali moze se utjecati i prevenirati edukacijom, podrskom i zakonima koji ce unaprijediti status majke i trudnice u drzavi. Meni je to bolje rjesenje, nego ostaviti pobacaj legaliziran da bismo sprijecili ilegalne pobacaje. Koji se i ovako izvode.

Datum pristupanja
    Nov 2009

Početno

Citiraj aleksandra70vanja prvotno napisa Vidi poruku
    govori o toj ekipi
    da drže do sebe zamolili bi tu osobu da ne bude s njima
    berem javno
    privatno vjerojatno dijele njegove stavove
    U to necu ulaziti, mozda oni nisu znali tko je on, ja prva ne bih znala tko je taj covjek da sam ja bila u toj koloni i da je hodao kraj mene. Ali, ako su znali, svakako su se kompromitirali.

Jadranka avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2012

Početno

Meni je to bolje rjesenje, nego ostaviti pobacaj legaliziran da bismo sprijecili ilegalne pobacaje.
    To nije razlog da se pobacaj ostavi legaliziran (niti ga ovdje iko navodi kao razlog). To je samo jedna od posljedica zabrane pobacaja.

seni avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2004

Početno

Da modificiram, nije pravo zene da odlucuje hoce li se njeno dijete roditi ili umrijeti, nego je bitno tom djetetu omoguciti da se rodi
    .
    Tebi je bitno. Zasto bi to bilo bitno ženi kojoj se je zbog raznih razloga dogodila neplanirana trudnoća?
    Pravo žene da odlučuje o svojoj reprodukciji je dio njenih ljudskih prava u gotovo svim zapadnim demokracijama u 21. stoljeću i postavljeno je iznad prava fetusa da se rodi.
    To pravo je danas tu. Teško izboreno.
    Dakle potrebno je nesto vise argumenata da bi se to pravo stavilo u pitanje, ispod toga da ti misliš da je bitno da se svaki fetus rodi.
    I dalje, koji problem riješava ukidanje prava na pobačaj?
    Ja ne vidim ni jedan.
    Koje probleme prouzrokuje ukidanje prava na pobačaj?
    Mnoge.
    U prethodnim postovima su nabrojeni.

Datum pristupanja
    Nov 2009

Početno

Plus još jedno pitanje, ako dozvoliš, ujedno si i protiv MPO, rehab?
    O MPO ne znam mnogo. Ono sto znam, dio price o zamrzavanju ili cak ciljanom unistavanju viska embrija, mi je neprihvatljiv.
    Postupak kojim bi svaka oplodjena stanica bila direktno ubrizgana u maternicu mi je ok. Ne zamjerite mi ako sam nesto krivo napisala, kao sto rekoh, nisam informirana o detaljima.

Datum pristupanja
    Nov 2009

Početno

Citiraj Jadranka prvotno napisa Vidi poruku
    To nije razlog da se pobacaj ostavi legaliziran (niti ga ovdje iko navodi kao razlog). To je samo jedna od posljedica zabrane pobacaja.
    O, navodi se taj "argument" kao razlog za legaliziran pobacaj o to jako cesto, usprkos tome sto sad u ovom trenutku to ovdje nitko nije spomenuo.

aleksandra70vanja avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

sasa avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2007

Početno

dakle, iako je ovo valjan argument da se kriminalizacijom abortusa povećava rizik za zdravlje žena koje će ga činiti u tko zna kakvim uvjetima, ja bih ipak istaknula da evo ja mislim da abortus treba biti dostupna opcija jer žena ima pravo odlučiti o tome što će se dogoditi s zametkom. to je njeno tijelo.
    naravno da postoje sretnije opcije i naravno da društvo treba raditi sve da se one i ostvare. dakle podučavati djecu što je odgovorno spolno ponašanje, kakva kontracepcija postoji etc.
    ono što hodači za život žele je zabraniti abortus i NE uvesti spolni odgoj u škole (osim onog da su žene štrace). a to onda otvara puno širu sliku- sliku ružnog kleropatrijarhata kojom će se ženu i opet staviti na svoje mjesto. ne pristajem.

aleksandra70vanja avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

ali nebitno, imaš svoj stav, na koji imaš pravo,
    bzvz mi je da te sada rešetamo pitanjima

zutaminuta avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2014

Početno

To i dalje ne znači da bi za određen dio žena onemogućen pobačaj značio eksplicitno prisilu na trudnoću. Posebno u slučajevima kada su silovane.

A MPO, rehab?
    Oh bože, jel to meni fali još jedna negacija?

Datum pristupanja
    Nov 2005

Početno

Cilj opravdava sredstva.
    Cuj, ako ogranicimo izbor pa vise izbora ne bude gdje je granica?
    Hoce li je biti ? Zato bi se onda uopce dozvoljavao prekid u visem stupnju trudnoce kod naprimjer malformacija?
    Zar i to nije dijete ? Onda bi se trebala ukinuti i sva prenatalna testiranja jer mi se cini vrlo nehumano otkriti da nema previse nade , a zenu koja nosi dijete ostaviti bez mogucnosti izbora ...
    I tako... ta prica sa inkubatorom , cak nisam u kategoriji zagovornika prava na pobacaj, ali se jezim od cinjenice da me nitko prisli iznjeti trudnocu 9 mj, a meni je to bilo ( i ostalo) potpuno neprihvatljivo od prvog dana.

Jadranka avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2012

Početno

Potpis na Sasu.

zutaminuta avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2014

Početno

Citiraj Jadranka prvotno napisa Vidi poruku
    Ali tu posljedicu često puta do sada vidim baš navode kao argument zašto bi pobačaj trebao ostati legalan. Mislim, zvuči jako klimavo.

Kanga avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2007

Početno

Ja ne vidim ni jedan.
    Mnoge.
    X. I zato mi sve što rade Markićka i ekipa izgleda kao čista demonstracija sile, nikakav drugi smisao ne vidim u tome.

A da se na edukaciji i boljim uvjetima za trudnice treba raditi, to je neupitno.

zutaminuta avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2014

Početno

Niski natalitet.

Datum pristupanja
    Feb 2016

Početno

evo ja cu ponoviti. najvazniji je početak života. zasto? zato jer ako je fetus samo nakupina stanica onda ga se stvarno moze odstraniti bez griznje savjesti ko bradavicu na ruci između dvije kave. pitanje je do kojeg tjedna je nakupina stanica?
    a ako fetus nije nakupina stanica nego zivo biće onda se prema njemu tako treba i ponasati. odnosno kad ga koknes da znas da si upravo to napravio. a sto se tice zakona evo sto bi mijenjala:
    1. zakonski osigurati majci novcanu potporu (ne mislim na 500 kn mjesecno nego kako spada, ovo je ipak bitna stvar)
    2. zakonski majci osigurati psiholosku potporu ako je potrebna
    3. zakonski majci osigurati par koji ce skrbiti/usvojiti dijete ako ga ona ne zeli
    4. ako nista ne upali onda joj dozvoliti da ubije dijete, jer ga je ionako odlucila ubiti, ali mi je posve nebitna granica od 10 tjedana, jer je za mene jednako fetus, embrij 10 tjedana ili 20.zasto je 10 tj granica? zasto nije 20ti tjedan? u desetom isto ima formirane organe i kuca u srce.
    znam da ce se od svega gore navedenog jedino izvuci da ja zene koje pobace smaram ubojicama, pa da vas preteknem, ne smatram, imam u bliskoj obitelji primjere i to demantiram unaprijed.

Datum pristupanja
    Nov 2009

Početno

Tebi je bitno. Zasto bi to bilo bitno ženi kojoj se je zbog raznih razloga dogodila neplanirana trudnoća?
    Pravo žene da odlučuje o svojoj reprodukciji je dio njenih ljudskih prava u gotovo svim zapadnim demokracijama u 21. stoljeću i postavljeno je iznad prava fetusa da se rodi.
    To pravo je danas tu. Teško izboreno.
    Dakle potrebno je nesto vise argumenata da bi se to pravo stavilo u pitanje, ispod toga da ti misliš da je bitno da se svaki fetus rodi.
    Ja ne vidim ni jedan.
    Mnoge.
    U prethodnim postovima su nabrojeni.
    Ti i ja svoje stavove ocito formiramo na razlicitim pozicijama i ne mozemo se razumjeti. Tebi nije vazno sto je fetus ljudsko bice i sto, kao takvo, ima ono temeljno pravo - pravo na zivot, a meni je to polazisna tocka u raspravi o pobacaju.
    Zabrana pobacaja se ne moze donijeti olako. Zabrana pobacaja mora biti donesena uz konkretne zakone, politike i djelovanje koji ce omoguciti trudnici hitnu podrsku u kriznim slucajevima, ali i djelovati na duge staze, odnosno izgraditi mum friendly (da se tako izrazim) drzavu. Takvo sto sigurno bi rijesilo mnoge probleme koji i sada postoje, nevezano za pobacaj i unaprijedilo bi drzavu. I zene bi u takvom okruzenju sigurno u manjem broju slucajeva pomisljale na pobacaj.

seni avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2004

Početno

Ima li pravo netko uzimati tudji zivot u svoje ruke ?
    Kako da ne. Mnogi od nas uzimaju ta prava.
    Pobuna robova, seljačka buna, domovinski rat.
    Kad si ustrijelio onoga ne fetusa, nego formiranog covjeka s druge strane rova, uzeo si njegov zivot u svoje ruke.
    i stavio si npr. svoju zelju za oslobođenjem od ropstva, neovisnošću drzave i slično iznad njegova života. I to odraslog formiranog života, koji ima djecu, obitelj, a ne 10-dnevnog embrija.

pravo na život nikada nije bilo, niti ce biti apsolutno.

sto ce kontracepcija biti naprednija, a zdravstveni odgoj biti standard, dakle sto ce se vise raditi na podučavanju o spolnosti, te dostupnosti kontracepcije, to ce broj neželjenih trudnoća biti manji.

dakle kontracepcija i podučavanje riješavaju problem neželjene trudnoće.
    zabrana prekida trudnoće, ne riješava niti problem neželjene trudnoće, niti bilo kakav drugi problem.

ona samo generira probleme, sto je naprosto egzaktna, provjerljiva i dokazana činjenica, na primjeru svih onih društava u kojima je ta zabrana stvarnost.

Mima avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2004

Početno

ali bi svejedno pomišljale

Datum pristupanja
    Nov 2009

Početno

Citiraj aleksandra70vanja prvotno napisa Vidi poruku
    ali nebitno, imaš svoj stav, na koji imaš pravo,
    bzvz mi je da te sada rešetamo pitanjima
    Nije problem, uopce. Svjesno sam se upustila u raspravu.

Datum pristupanja
    Feb 2016

Početno

O MPO ne znam mnogo. Ono sto znam, dio price o zamrzavanju ili cak ciljanom unistavanju viska embrija, mi je neprihvatljiv.
    Postupak kojim bi svaka oplodjena stanica bila direktno ubrizgana u maternicu mi je ok. Ne zamjerite mi ako sam nesto krivo napisala, kao sto rekoh, nisam informirana o detaljima.
    hahaha draga moja nadrapala si. upravo si sebi presudila. zasto se upustas u teme na koje nisi spremna i o kojima nemas pojma? sad ces tek cuti jezikovu juhu .. sve sam to prosla. jer tebe kao i mene zanima samo ono sto nam je crkva servirala da nas zanima ( i pri tom sapnula neke odgovore naravno manje intelektualne nego se ovdje za raspravu trazi)

Osoblje foruma čokolada avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2004

Početno

Ali Rehab, ti bi čarobnim štapićem stvorila te povoljne uvjete uvjete ili kako? Stvorio bi se posao koji bi čekao nakon godinu-dvije? Privatni poslodavci bi sretni jedva dočekali da trudnu zaposlenicu po 5.put otprate u rodilište i dočekaju je? Po hrvatskim zabitima i nezabitima obitelji bi radosno dočekale kakvu maloljetničku trudnoću i ne bi curi dali nogu u guzicu i odrekli je se? U patrijarhalnim obiteljima primitivnijeg tipa ne bi se više mačomuževi iživljavali s pravljenjem šestog djeteta bez kontracepcije pa pošli natrag u birtiju davati podršku ženi dok podiže to neželjeno šesto dijete?
    Lako je pobačaj promatrati iz udobnosti koliko-toliko sretnog braka ili kakve-takve mjesečne plaće.

Poštujem tvoj osjećaj i mišljenje, ali nemoj, molim te, u zemlji koja u jadnom postotku zna što je kontracepcija i u neuređenom društvu s kulturom pljačke i korupcije na svim razinama, tvrditi da bi se sve lako riješilo boljim uvjetima za žene i majke.

zutaminuta avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2014

Početno

Elor, odgovoreno je da je razvoj postupan i nema točnog trenutka kad nakupina stanica prestane biti samo to. Ali postoje etape razvoja. Kada počne kucati srce, kada se razvije središnji živčani sustav, kada ostalo. Sada meni od svega toga nije jasno zašto se odlučujete uzeti u obzir i prvu etapu razvoja kada je broj funkcija manji nego u kompletno odraslog čovjeka kog još samo aparati drže na životu. Ipak se familiji tog dotičnog daje izbor, a ženi koja mora glumiti taj aparat za održavanje života se ne daje izbor bar u prvim tjednima kada su funkcije tog bića mizerne, zanemarive.

Deset tjedana ti ide zbog živčanog sustava.
    Posljednje uređivanje od zutaminuta : 22.05.2016. at 23:16

Datum pristupanja
    Nov 2009

Početno

Citiraj sirius prvotno napisa Vidi poruku
    Cuj, ako ogranicimo izbor pa vise izbora ne bude gdje je granica?
    Hoce li je biti ? Zato bi se onda uopce dozvoljavao prekid u visem stupnju trudnoce kod naprimjer malformacija?
    Zar i to nije dijete ? Onda bi se trebala ukinuti i sva prenatalna testiranja jer mi se cini vrlo nehumano otkriti da nema previse nade , a zenu koja nosi dijete ostaviti bez mogucnosti izbora ...
    I tako... ta prica sa inkubatorom , cak nisam u kategoriji zagovornika prava na pobacaj, ali se jezim od cinjenice da me nitko prisli iznjeti trudnocu 9 mj, a meni je to bilo ( i ostalo) potpuno neprihvatljivo od prvog dana.
    Pobaciti dijete s malformacijama mi tek nije argument za legalizaciju pobacaja
    Najbolje da se ponasamo kao stari Spartanci koji su djecu s invaliditetom bacali u provalije jer nisu bila dovoljno dobra za njihovo drustvo. Eto, necemo ih ubiti bas kad se rode, ali hocemo malo prije.
    Prenatalna dijagnostika - da ! Ali u svrhu sto ranijeg pocetka lijecenja onoga sto se moze lijeciti. Mom djetetu je prenatalna dijagnostika spasila zivot i ona apsolutno ima svoju svrhu.
    Posljednje uređivanje od rehab : 22.05.2016. at 23:17

olja avatar
    Datum pristupanja
    May 2012

Početno

Rehab, brines li se ovako svojski i o tudjoj rodjenoj potrebitoj djeci kao i o mojoj potencijalno abortiranoj? Mislim na konkretnu brigu, konkretnu koliko bi konkretan bio i tvoj glas na referendumu oko ovog pitanja.

Datum pristupanja
    Nov 2009

Početno

Citiraj elor prvotno napisa Vidi poruku
    hahaha draga moja nadrapala si. upravo si sebi presudila. zasto se upustas u teme na koje nisi spremna i o kojima nemas pojma? sad ces tek cuti jezikovu juhu .. sve sam to prosla. jer tebe kao i mene zanima samo ono sto nam je crkva servirala da nas zanima ( i pri tom sapnula neke odgovore naravno manje intelektualne nego se ovdje za raspravu trazi)
    MPO nije tema koju sam zapocela I ne vjerujem da ce krenuti linc Znamo se mi ovdje vec odavno, ali, unatoc suprotnim stavovima, uvijek smo fino caskale

Datum pristupanja
    Nov 2005

Početno

Znam ja sto je prenatalna dijagnostika. I samo jedan malio dio ima svrhu spasavanja zivota. To je vjerojatno jasno tebi i meni. Obzirom da smo ocito bile u vrlo slicnoj situaciji.
    Sva ostala prenatalna dijagnostika ima drugu svrhu. Ciju ja svrhu ne vidim ako mogucnosti za izbor ne bude bilo.
    Posljednje uređivanje od sirius : 22.05.2016. at 23:20

Datum pristupanja
    Feb 2016

Početno

Elor, odgovoreno je da je razvoj postupan i nema točnog trenutka kad nakupina stanica prestane biti samo to. Ali postoje etape razvoja. Kada počne kucati srce, kada se razvije središnji živčani sustav, kada ostalo. Sada meni od svega toga nije jasno zašto se odlučujete uzeti u obzir i prvu etapu razvoja kada je broj funkcija manji nego u kompletno odraslog čovjeka kog još samo aparati drže na životu. Ipak se familiji tog dotičnog daje izbor, a ženi koja mora glumiti taj aparat za održavanje života se ne daje izbor par u prvim tjednima kada su funkcije tog bića mizerne, zanemarive.

Deset tjedana ti ide zbog živčanog sustava.
    tom na aparatima ni za 5 mjeseci nece biti bolje a ovdje je proces u tijeku. osim toga aparati se iskljucuju kada je mozak mrtav, hocemo sad opalit raspravu o razvoju mozga prenatalno? za mene je fetus zivi covjek. pazi u 10. tom tjednu kuca srce jeb.emu maloga miša.i tek kad vidimo da mu kuca srce , da titra onda ga se kokne. meni je to ocajno. grozno. i ja vjerujem (unatoc onima koji misle da muljam) da niti jednoj zeni to nije lako napraviti i da joj je abortus zadnja opcija. ja sam za to da se zenama koje imaju nezeljenu trudnocu povecaju opcije. ali to sve ide iz onog mog početnog pitanja.

Datum pristupanja
    Nov 2009

Početno

Citiraj olja prvotno napisa Vidi poruku
    Rehab, brines li se ovako svojski i o tudjoj rodjenoj potrebitoj djeci kao i o mojoj potencijalno abortiranoj? Mislim na konkretnu brigu, konkretnu koliko bi konkretan bio i tvoj glas na referendumu oko ovog pitanja.
    Zasto mislis da ti moram polagati racune iz svog privatnog zivota ? Hoces ti podastrijeti svoje privatne podatke i izloziti ih mom moralnom sudu ?

seni avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2004

Početno

Problem sa tim svim mum friendly mjerama kad su vezane na neželjenu trudnoću, jest, da one podrazumijevaju da kada se neželjena trudnoća dogodi (a objektivno se u malom postotku moze dogoditi i uz kontracepciju), da jedini razlog zbog koje je žena ne želi iznijeti, jest financijske prirode, problema na poslu i slično...
    To naprosto nije točno.
    Postoji vrlo široki raspon razloga / situacija u kojima žena nije spremna na dijete. A dogodila se neželjena trudnoća.
    i ti se razlozi ne rješavaju ni čekom od 500 eura, ni razgovorom sa poslodavcem.

A promišljanje da jedino financijski razlozi mogu biti "valjani" razlozi za neželjenje imanja djeteta mi spada u ono omalovažavanje žena i njihovo spašavanje od sebe samih, kako je to opisala sillyme.

sve mjere koje društvo poduzima, da olakša roditeljstvo su naravno poželjne i ja ih pozdravljam.

medutim one sa neželjenom trudnoćom mogu i nemoralu imati veze.

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •