meni se čini premalo 2200kn mjesečno za dijete (odnosno 1100kn po svakom roditelju)
ako bi računala da za svakog člana obitelji treba toliko onda bi tročlana obitelj živjela s 6600kn
mislim da za dijete treba više nego za odraslog. ja iste cipele nosim 5 godina a djetetu kupujem svake sezone nove jer je prerastao stare.
meni ne trebaju tenisice jer ne idem na sport adjetetu treba, barem za tjelesni
na izlete ne moram ići ali u školi su neki izleti obavezni, npr u školi mog djeteta barem godišnje 300kn
također i obavezni odlasci sa školom u kazalište/kino – 100kn godišnje. ja ne moram u kazalište ako nemam novaca niti ići u knjižnicu ali dijete se mora učlaniti da bi posudilo lektiru.
mogu tako do sutra
svoj rođendan ne slavim ali djeteu treba barem tortu i sokiće za frendove za proslavu rođendana, a kad ide na rođendane tada kupijem poklone za klince
a tek školski pribor bez knjiga, torbe i pernice (bilježnice, omoti, olovke, pribor za likovni) – 500 kn godišnje
a tek puno malih troškova koje nitko ne spominje
umanjenje plaće radi bolovanja djeteta,
mobitel djeteta,
udio u režijama i stanarini (u mojoj zgradi se voda plaća po stanaru i oznosi 100kn mjesečno po članu, također nije isto plaćati najam za jednosobni stan ili dvosobni ako se djetetu želi osigurati soba).
izvanredni troškovi - kupnja nove torbe ili bijele plombe kod zubara, naočala 500 – 1000kn,
kupnja lijekova za npr običnu virozu bez komplikacija 300kn (Sprej za nos/kapi za nos 30kn, Sirup za kašalj – biljni 75kn, Pastile za grlo 30 kn ili sprej za grlo 57kn, Fiziološka otopina, Sterimar i sl. 45kn, Čaj 10kn, Med 50kn, Papirnate maramice 10kn, Sirup za skidanje temeprature 25kn. A mogu se kupiti i vitamini 100-200kn)
znam da si ne mogu svi sve to priuštiti
ali ako govorimo o djetetu iz obitelji srednje klase onda je 1100 kn x 2 = 2200 kn premalo.