Pokazuje rezultate 1 do 5 od 5

Tema: Krvarenje u glavi

Datum pristupanja
    Sep 2016

Početno Krvarenje u glavi

Pozdrav svima,pisem po prvi put,nadam se da je netko imao slično iskustvo te da mi nekim savjetom moze pomoci. Mojoj princezi je 7mj,inace rodzena je u feb,9 dana prenijeta trudnoca,2. dan po porodu na pedijatrijskom pregledu uvođene su čudne radnje,zabacivanje glave u stranu i plac,prebačena je u DJ bolnicu gdje je ultrazvukom uvidjena krv u glavi a ti znakovi su bili epilepsija,mr-i je pokazao veliku količinu krvi u glavi,za koju se nije moglo odgonetnuti od kud je,mozak pomaknut u stranu...... EEG je bio do sad uredan,ona se normalno razvija,raste,prati ..... Sve funkcije normalne. Danas sa 7 mj mr-i pokazuje da se krv povukla ali je doslo do oštećenja mozga u centru za govor,doktor me upozorio da ce doci do ponovnih epi napada i fembrilnih konvulzija. Molim vas pomozite,kako se trebam ponašati ako dodze do toga,hoce li to ostaviti dodatna oštećenja na mozak,hoce li moje dijete biti kao ostala djeca??????

Peterlin avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2008

Početno

Citiraj Zabrinutamajka prvotno napisa Vidi poruku
    Pozdrav svima,pisem po prvi put,nadam se da je netko imao slično iskustvo te da mi nekim savjetom moze pomoci. Mojoj princezi je 7mj,inace rodzena je u feb,9 dana prenijeta trudnoca,2. dan po porodu na pedijatrijskom pregledu uvođene su čudne radnje,zabacivanje glave u stranu i plac,prebačena je u DJ bolnicu gdje je ultrazvukom uvidjena krv u glavi a ti znakovi su bili epilepsija,mr-i je pokazao veliku količinu krvi u glavi,za koju se nije moglo odgonetnuti od kud je,mozak pomaknut u stranu...... EEG je bio do sad uredan,ona se normalno razvija,raste,prati ..... Sve funkcije normalne. Danas sa 7 mj mr-i pokazuje da se krv povukla ali je doslo do oštećenja mozga u centru za govor,doktor me upozorio da ce doci do ponovnih epi napada i fembrilnih konvulzija. Molim vas pomozite,kako se trebam ponašati ako dodze do toga,hoce li to ostaviti dodatna oštećenja na mozak,hoce li moje dijete biti kao ostala djeca??????
    Dobrodošla na forum!

Nadam se da će se sve ovo s vremenom okrenuti na dobro.

Krvarenja u glavi tijekom poroda relativno su česta. Ne može se znati kako će dijete dalje razvijati. Jako je važno kontinuirano praćenje stanja djeteta kod liječnika (neuropedijatar), ali postoji mogućnost da sve to prođe blago i bez problema. Liječnik te upozorio samo zato da budeš spremna na MOGUĆE febrilne konvulzije i epi napade. Nitko ne može tvrditi da će se to zaista i dogoditi.

Što se tiče razvoja govora - isto ne mora značiti da će dijete imati teža oštećenja i kasnije. Ta mogućnost postoji, ali postoji i mogućnost oporavka. Male bebe su čudesna stvorenja i njihova tijela se brzo mijenjaju, ali tvoje dijete je neurorizično, pa moraš biti na oprezu. Teško mi je reći što učiniti ako se to dogodi. Najbolje je sa liječnikom unaprijed dogovoriti, pa će ti reći kako ćeš prepoznati simptome i uputiti te da li je najbolje odmah na hitnu ili što ti je činiti.

* * *
    Što se tiče oštećenja centra za govor, rano je za bilo kakve prognoze, ali da te utješim - moj stariji sin imao je zastoj u razvoju neurološkog sustava, pa zajedno s tim kašnjenje razvoja motorike i govora u ranoj dobi. Vodili smo ga logopedu i fizijatru, dugo je to trajalo, ali u sedmoj godini krenuo je u redovnu školu (iako je njegova pedijatrica preporučila Suvag-ovu školu za djecu s problematičnim sluhom i govorom). Odbili smo jer mu se stanje toliko popravilo da je uredno mogao pratiti nastavu. Unatoč neurološkim smetnjama u ranoj dobi, nije bilo nikakvih smetnji. Išao je u redovni vrtić, a danas je uspješan gimnazijalac. Netko tko ne zna za njegove rane dijagnoze ne može ni zamisliti kako je to izgledalo kad je imao 2 godine. Njegova priča je dobro završila. Sretno i tebi i tvom djetetu! Ima šanse da sve bude dobro, ali i sama znaš da moraš biti opreznija od prosječnog roditelja.

Sanja :) avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2010

Početno

Dobrodosla

Tesko je reci sto ce tocno biti. Medjutim rano ukljucivanje u program rehabilitacije znaci jako puno. Moj M je imao ciste i krvarenje 2-3stupanj. Prve rijeci koje smo culi da mozda nece ni hodati! Vjezbali smo motoriku, prohadao oko 15mj. Kasnije se kod govora pokazalo opet zaostajanje, a s time i razumijevanje. Ja sam cak mislila i da je u spektru autizma. Sa 3god.,ukljucen radna terapija, logo terapija. Sada ima 6god., jos uvijek idemo logopedu, ali smo napredovali da ce u redovnu skolu po normalnom programu. EEG je uvijek bio uredan. A rekli su nam da je to zapravo i pravo ogledalo "stanja mozga"

Zelim vam da lijepo napredujete! Porazgovaraj sa lijecnikom kako reagirati u kojem slucaju. Kod konvulzija kako primjeniti klizmu, kada vec skidati temp. i sl. Neka te educira za svaki slucaj ako bi do toga doslo! A i da mozes isto primjeniti prema tetama u vrticu jednog dana!

Datum pristupanja
    Dec 2007

Početno

Citiraj Sanja :) prvotno napisa Vidi poruku
    Dobrodosla

Tesko je reci sto ce tocno biti. Medjutim rano ukljucivanje u program rehabilitacije znaci jako puno. Moj M je imao ciste i krvarenje 2-3stupanj. Prve rijeci koje smo culi da mozda nece ni hodati! Vjezbali smo motoriku, prohadao oko 15mj. Kasnije se kod govora pokazalo opet zaostajanje, a s time i razumijevanje. Ja sam cak mislila i da je u spektru autizma. Sa 3god.,ukljucen radna terapija, logo terapija. Sada ima 6god., jos uvijek idemo logopedu, ali smo napredovali da ce u redovnu skolu po normalnom programu. EEG je uvijek bio uredan. A rekli su nam da je to zapravo i pravo ogledalo "stanja mozga"

Zelim vam da lijepo napredujete! Porazgovaraj sa lijecnikom kako reagirati u kojem slucaju. Kod konvulzija kako primjeniti klizmu, kada vec skidati temp. i sl. Neka te educira za svaki slucaj ako bi do toga doslo! A i da mozes isto primjeniti prema tetama u vrticu jednog dana!
    ovakvo identično iskustvo imamo i mi sa svojim dječakom, sad je to dečko od 4,5 godine koji je u svemu kasnio a na kraju i prestigao vršnjake. govor nam jjoš mrvicu šteka, ali i to će se ispraviti. dobro kaže Sanja, dok je beba mala čim prije na rehabilitaciju koja podrazumijeva fizikale vježbe, radnu terapij u naposljetku logo terapiju... SRETNO I SAMO HRABRO!

Datum pristupanja
    Feb 2011

Početno

Draga Iva1602,

Voljela bih da na nekoj temi izmijenimo iskustva. Imam curicu od 22 mjeseca koja se skoro pa identično ponaša kao i tvoj mali, barem po postovima koje si tada pisala. Iako mi nismo imali krvarenje, odnosno možda ga je i bilo ali nismo nikad išli na uzv, problemi kod nje su se pojavili tek kasnije...
    Imam malo postova, pa ti ne mogu poslati privatnu poruku.

Sorry, cure, što ovako upadam u temu.

Pozdrav,

M

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •