Pokazuje rezultate 1 do 50 od 366

Tema: posvajanje romske djece

Hybrid View

prethodna poruka prethodna poruka   sljedeća poruka sljedeća poruka
    špelkica avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2010

Početno

Mojca, govorim iz osobnog iskustva jer osim što odgajam jedno takvo dijete susrela sam se s nekolicinom djece tog podrijetla. Ali nemam kombinaciju u obitelji Rom- ne-Rom i naravno, ne mogu generalizirati,mogu reći samo iz svog iskustva. Npr u školi imamo poteškoće s gradivom i ne ide nam kao drugoj djeci. Moramo se puno potruditi. To naravno ne mora značiti da je sve stvar genetike, ima tu i drugih faktora (okolnosti odrastanja), upoznala sam i romsku djecu koja imaju odlični uspjeh u školi. No ostaje činjenica da ih ima dosta koji nisu školovani i ne žive od svog rada (u te rasprave neću sad ulaziti) pa nemaju ni priliku razvijati ta zvanja i vještine.
    Kad pišem da imaju onu "prirodnu" inteligenciju mislim pod tim da će se uvijek snaći u svakoj situaciji, da puno toga čita između redaka i kad se razgovara s odraslima zna kako ih "nadmudriti", što se tiče zdravlja ima određena oštećenja zdravlja koja se nisu odrazila na površinu, nemamo problema s uobičajenim virozama, alergijama, ... Kad smo došli na prvi pregled pedijatra, pedijatrica je pogledala papire i pitala me grubo kakvo smo si to dijete uzeli jer po papirima bi to dijete moralo biti ne znam kak gluho ili bolesno, a radi se o sasvim normalnom djetetu koje se nakon toga nije dalo pregledati jer je osjetio određeni strah. Kasnije je ona uvidjela da je dijete pametno, zdravo, lijepo govori. On je zapravo dijete koje se svakome uvuče pod kožu, svi si ga zapamte, svugdje je miljenik, i teta u vrtiću i osoblja u školi, svi se stvarno trude oko njega. Što se tiče vršnjaka vidi se određeno nesnalaženje u društvu vršnjaka (al to nema veze s nacionalnošću) al zapravo je situacija da se njega poziva na rođendane, a on kad ima hoće samo par prijatelja iz djetinjstva.
    Još sam htjela spomenut da je izrazito muzikalan, zabavljački tip i to vjerojatno ima prema nacionalnoj bazi s obzirom da su Romi dosta zabavljački narod i pokušavamo to usmjerit kroz npr folklor, učenje sviranja instrumenata, itd.

špelkica avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2010

Početno

Citiraj špelkica prvotno napisa Vidi poruku
    Mojca, govorim iz osobnog iskustva jer osim što odgajam jedno takvo dijete susrela sam se s nekolicinom djece tog podrijetla. Ali nemam kombinaciju u obitelji Rom- ne-Rom
    Pod tim sam mislila da je moj sin jedinac i da nemam druge djece koja su rođena i odgajana hrvatske nacionalnosti.

Mojca avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2010

Početno

Mojca, govorim iz osobnog iskustva jer osim što odgajam jedno takvo dijete susrela sam se s nekolicinom djece tog podrijetla. Ali nemam kombinaciju u obitelji Rom- ne-Rom i naravno, ne mogu generalizirati,mogu reći samo iz svog iskustva. Npr u školi imamo poteškoće s gradivom i ne ide nam kao drugoj djeci. Moramo se puno potruditi. To naravno ne mora značiti da je sve stvar genetike, ima tu i drugih faktora (okolnosti odrastanja), upoznala sam i romsku djecu koja imaju odlični uspjeh u školi. No ostaje činjenica da ih ima dosta koji nisu školovani i ne žive od svog rada (u te rasprave neću sad ulaziti) pa nemaju ni priliku razvijati ta zvanja i vještine.
    Kad pišem da imaju onu "prirodnu" inteligenciju mislim pod tim da će se uvijek snaći u svakoj situaciji, da puno toga čita između redaka i kad se razgovara s odraslima zna kako ih "nadmudriti", što se tiče zdravlja ima određena oštećenja zdravlja koja se nisu odrazila na površinu, nemamo problema s uobičajenim virozama, alergijama, ... K

Prijateljica moje mame ima kćer koja je posvojila dvoje djece romskog porijekla (istih biloških roditelja). Kako moja mama tad još nije imala unuče, dosta se fokusirala na njih, meni su jako dragi, vidim ih par puta godišnje, pa znam dosta o njima.
    Curica sad ima 9 godina, posvojena je bila s dvije godine, stalno bolesna, svaka viroza i bakterija se lijepe na nju. Došla je s nizom dijagnoza. Talent za glazbu nikakav. Nivo samopouzdanja isto tako... tek s nekih 7-8 godina i puno truda od strane roditelja i svih koji sudjeluju u njenom odgajanju, polako jepočela vjerovati u sebe. U školi odlična. Roditelji rade s njom više nego što roditelji prosječno rade sa svojom djecom i to se nakon niza godina počelo pokazivati.
    Dečko, 6 godina, posvojen s par mjeseci, često bolestan, rjeđe od sestre, ali još uvijek često. Ima prosječan talent za glazbu. Još nije krenuo u školu, pa to ne mogu komentirati.
    Oboje pristojni, fini, ni jedan nije mudrijaš (bilo bi dobro da jesu), manjak asertivnosti u prvom kontaktu, kasnije kad se opuste budu kao i svi ostali klinci.

Još sam htjela spomenut da je izrazito muzikalan, zabavljački tip i to vjerojatno ima prema nacionalnoj bazi s obzirom da su Romi dosta zabavljački narod i pokušavamo to usmjerit kroz npr folklor, učenje sviranja instrumenata, itd.
    Prema nacionalnoj bazi?
    Ne postoji nešto što se zove nacionalna baza. Evo ti primjer: ja sam Slovenka odrasla u Splitu... draža mi je fjaka nego rad.

A Romi zabavljački narod? Kako to misliš?
    Posljednje uređivanje od Mojca : 02.10.2016. at 08:27

Shanti avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2006

Početno

Kad pišem da imaju onu "prirodnu" inteligenciju mislim pod tim da će se uvijek snaći u svakoj situaciji, da puno toga čita između redaka i kad se razgovara s odraslima zna kako ih "nadmudriti", što se tiče zdravlja ima određena oštećenja zdravlja koja se nisu odrazila na površinu, nemamo problema s uobičajenim virozama, alergijama, ...
    Ovdje generaliziraš na temelju opažanja o svome djetetu. Počela si rečenicu s "imaju", a nastavila pisati o jednom, svome djetetu.
    Tako bi jednako mogao i roditelj neromskog djeteta generalizirati na temelju svoga djeteta o cijeloj neromskoj populaciji i tad bi svima bilo odmah očito u čemu je problem.

Kad smo došli na prvi pregled pedijatra, pedijatrica je pogledala papire i pitala me grubo kakvo smo si to dijete uzeli jer po papirima bi to dijete moralo biti ne znam kak gluho ili bolesno, a radi se o sasvim normalnom djetetu koje se nakon toga nije dalo pregledati jer je osjetio određeni strah. Kasnije je ona uvidjela da je dijete pametno, zdravo, lijepo govori.
    Nemam riječi za pristup te pedijatrice. Nezamislivo mi je da tako prokomentira dijete (nebitno posvojeno ili biološko). Uzeli? Kakvo to dijete? Pretpostavit ću da bi slično reagirala i da ste si uzeli dijete neromskog porijekla koje ima neke teže dijagnoze. Ali kakav je to komentar jedne pedijatrice?! Ta ne bi više vidjela ni moje dijete ni mene. Ostaje mi pitati se bi li nastavila biti jednako "gruba" i da se vaš sin kasnije nije pokazao kao dijete koje je "pametno, zdravo, lijepo govori".

...je izrazito muzikalan, zabavljački tip i to vjerojatno ima prema nacionalnoj bazi s obzirom da su Romi dosta zabavljački narod i pokušavamo to usmjerit kroz npr folklor, učenje sviranja instrumenata, itd.
    S obzirom na to da si preskočila moj prethodni (zbrčkani) post, pitat ću sad jesi li na ovo mislila kad si napisala "određena genetska podloga kojoj se uz puno truda može izvući ono pozitivno i iskoristiti"?

Shanti avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2006

Početno

Prisjećam se jedne izdajalice u Petrovoj koja je bila ljuta jer se "jednoj Ciganki" dalo izdajalicu, a ona si ju je morala kupiti... I komentara druge izdajalice da sad kad su "Ciganku" dobile u sobu moraju pripaziti na svoje stvari jer joj obitelj dolazi u sobu u posjetu.

Razgovora s mladom Romkinjom koja je bila koji tjedan pred porod, a koja me je pitala na ulazu u Petrovu, usred zime, u prosincu vjerojatno jer sam do tad samo ležala u sobi, da joj pokažem smjer u kojem je Kvatrić, jer će od tamo znati dalje... a koja mi je, jer smo se zapričale, ponosno rekla da bebi neće biti hladno jer će s njom iz rodilišta otići kod tete, a njezina teta ima - prozore!

Razgovora sa socijalnom radnicom u jednom centru, koja mi je odmah čim sam objasnila zašto zovem rekla da u njihovom centru djece za posvojanje nema i neće uskoro biti. A nakon što sam joj rekla da je molim da nas se sjeti ukoliko će imati za posvojenje djecu koja su "teže posvojiva", sa zdravstvenim poteškoćama, romskog porijekla, više djece, rekla je "A Roma, Roma će biti!". Djece neće biti, Roma će biti...

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •