Mojca, govorim iz osobnog iskustva jer osim što odgajam jedno takvo dijete susrela sam se s nekolicinom djece tog podrijetla. Ali nemam kombinaciju u obitelji Rom- ne-Rom i naravno, ne mogu generalizirati,mogu reći samo iz svog iskustva. Npr u školi imamo poteškoće s gradivom i ne ide nam kao drugoj djeci. Moramo se puno potruditi. To naravno ne mora značiti da je sve stvar genetike, ima tu i drugih faktora (okolnosti odrastanja), upoznala sam i romsku djecu koja imaju odlični uspjeh u školi. No ostaje činjenica da ih ima dosta koji nisu školovani i ne žive od svog rada (u te rasprave neću sad ulaziti) pa nemaju ni priliku razvijati ta zvanja i vještine.
Kad pišem da imaju onu "prirodnu" inteligenciju mislim pod tim da će se uvijek snaći u svakoj situaciji, da puno toga čita između redaka i kad se razgovara s odraslima zna kako ih "nadmudriti", što se tiče zdravlja ima određena oštećenja zdravlja koja se nisu odrazila na površinu, nemamo problema s uobičajenim virozama, alergijama, ... Kad smo došli na prvi pregled pedijatra, pedijatrica je pogledala papire i pitala me grubo kakvo smo si to dijete uzeli jer po papirima bi to dijete moralo biti ne znam kak gluho ili bolesno, a radi se o sasvim normalnom djetetu koje se nakon toga nije dalo pregledati jer je osjetio određeni strah. Kasnije je ona uvidjela da je dijete pametno, zdravo, lijepo govori. On je zapravo dijete koje se svakome uvuče pod kožu, svi si ga zapamte, svugdje je miljenik, i teta u vrtiću i osoblja u školi, svi se stvarno trude oko njega. Što se tiče vršnjaka vidi se određeno nesnalaženje u društvu vršnjaka (al to nema veze s nacionalnošću) al zapravo je situacija da se njega poziva na rođendane, a on kad ima hoće samo par prijatelja iz djetinjstva.
Još sam htjela spomenut da je izrazito muzikalan, zabavljački tip i to vjerojatno ima prema nacionalnoj bazi s obzirom da su Romi dosta zabavljački narod i pokušavamo to usmjerit kroz npr folklor, učenje sviranja instrumenata, itd.