Stranica 28 od 41 PrviPrvi ... 18262728293038 ... PosljednjePosljednje
Pokazuje rezultate 1,351 do 1,400 od 2022

Tema: Zahtjevna djeca

Zuska avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2012

Početno

Pulinka, lijepo si to objasnila!
    Miffy34, pa mislim da nitko ovdje ne zatvara dijete u sobu, jednostavno te spike s udaljavanjem djeteta na hlađenje kod neke djece ne funkcioniraju, a roditelji koji ne znaju kako više s djetetom u nekim trenucima pomisle da bi mogli okušati i tu metodu udaljavanja na hlađenje pa onda ona završi dizasterom, kako je netko prije opisao i onda shvatiš da to nije metoda za vas...
    Casa, baš sam danas s nekim pričala da bih, za vrijeme night terrora koje je imala nekoliko mjeseci negdje s 2-3 godine, da živim prije 150 godina, sigurno bila zvala egzorcista )

Datum pristupanja
    Jul 2012

Početno

Draga Casa, jel sva ta zatvarana, zakljucavana djeca imaju neku dijagnozu ? Nemaju. Osim toga ni za tu djecu ne vjerujem da je rješenje zaključavanje. A da nisu sva djeca ista, znam. Ipak, ne kužim kak se neko opravdava da je izgubio živce pa je dijete odlučil psihički kazniti, a tu sve se nešto propagira " ne po guzi" . Ne vidim kak je emocionalno kažnjavanje manje pogrešno od fizičkog.

Datum pristupanja
    Jan 2012

Početno

joj zuska tako te se cesto sjetim.... nasrecu njeni terori su iza nas, stvar su proslosti.
    jos uvijek ponekad ima tantrume, ali daleko rijedje i manje intenzivne nego prije. ali da preburno regira na gluposti, oh da. sad tu vec ima i dosta glume, nekad prepoznamo, nekad ne. ako ju ne mozemo izvuci iz "tuljenja" - vodimo u nesto sto mi zovemo time-out, ali to je zapravo svojevrsno hladjenje. sjednemo skupa na kauc, ili negjde vec i nakon sto se smiri, jos par minuta nema mrdanja. za to vrijeme nema igracaka, moze se doc mazit i visit po nama - nekad joj to pase - nekad ne. primjecujemo da joj to pase, sve manje joj treba da se na taj nacin smiri - nekad su tantrumi trajali i po 40min (probali smo sve, ali zbilja sve....), sad max minutu-dvije, a desi se jedan u 10ak dana. tako da idemo nabolje definitivno

Datum pristupanja
    Mar 2010

Početno

Prvo da odmah rascistimo ja svog nikad nisam zakljucala samog igdje. Ali sam par puta bila uistinu u stanju van sebe i vikala strasno i imala osjecaj da cu ga ozlijedit.I ovdje sam pisala kako je meni pomagalo umivanje i pranje zubiju.I nista mi ljudskog nije strano pa mogu razumjeti da se ljudi tako izgube da dijete zakljucaju iako to valjda nitko na temi ne smatra primjerenom reakcijom a kamoli odgojem.

Datum pristupanja
    Jul 2012

Početno

Ma ne kužim ti ja , Zuska, kakva je to metoda hladjenja. To je kao ono, maknut dijete od neke situacije? Ma ne, to ti je kaznjavanje, odvajanje samog djeteta je kaznjavanje i to ruzno. Ne zelim da nesto radi? Skretala sam joj paznju na nesto drugo. Da, iscrpljuje, jako. Al da ju za kaznu jer me neće poslušat zatvorim samu u sobu?

Gledala sam takve scene. Katastrofa.

Datum pristupanja
    Mar 2010

Početno

Ali miffy ljudi se pogube... To nije par ekscesnih situacija to su dani i noci suzivota.

Datum pristupanja
    Jan 2012

Početno

Miffy,
    mozda si na mene mislila. Ja govorim o hladjenju kad je dijete vec u elementu da se baca po podu i vristi. Naravno da prije toga pokusam preusmjerit, objasnit, pomoc, ali kad imas takvu malu bombicu doma, nekad ne pomaze. Ne koristimo cesto, koristimo u nuzdi i vidimo da joj pase. Cak i sama ponekad ode u "time out" kad primijeti da joj je svega previse. I naglasavam s njom smo u time outu. Sjedimo pored nje, umirujemo, pricamo, nudimo zagrljaj, ukazujemo joj na emocije...

Datum pristupanja
    Jul 2012

Početno

Ne prozivam baš nikoga, ni tebe Casa, niti imam kome namjeru prodike drzat. Niko nije savršen,svak radi kako zna najbolje u nekoj situaciji.
    Ipak, u više postova se spominje to odvajanje. BB je bila iskrena, svaka joj čast na tome. I tako je krenulo " razotkrivanje" , i sve ok , al sad je tema već krenula, kao podrška, svaka ima nekaj za reći šta ju je kod djeteta izludilo, pa je nekima to smoješno i ispada kao da su te reakcije na dječje nepodopštine ok. A svi znamo da nisu. Ili ne znamo. Da ne ispadne potpora u smislu, ra razumijem te da si mu/ joj to napravila, jer je ona /on tak neposlušan,..

Datum pristupanja
    Mar 2010

Početno

Miffy, ti i ja kao da nismo istu temu citale. Bilo je vise savjeta, razjasnjavanja kako se izvuci iz toga i humora, ali podrske zatvaranju nije bilo.

Datum pristupanja
    Jul 2012

Početno

A šta ćeš, imamo drugčiju perspektivu

Bubilo Bubich avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2011

Početno

Miffy, isto mi se čini da si nešto krivo isčitala.
    Jedino je rehab spomenula da bi nakon scene odvela dijete u drugu sobu kako bi shvatilo da se ponasa neprihvatljivo, ali to dijete bi prihvatilo biti u sobi, smirilo bi se ili nesto.
    Drugi su pisali da bi kod njih to upalilo samo ako bi ga eventualno zakljucali ili drzali kvaku, al da su to samo probali i odmah odustali. Ja sam pisala da vicem na nju u sobi, pa izadjem i zatvorim vrata, al to koliko bi ona ostala sama unutra se broji u sekundama. Obicno odmah otvori vrata da ju mogu vidjeti kako vice ili razbacuje...

Sto mislis, sto bi napravila da nakon sto joj obuces papuce ona ih skine i baci ih na tebe? Ne jednom, nego svaki put, iznova i iznova?
    I kako se skrece paznja vristecem bijesnom djetetu?

...
    Ja sam vec i zaboravila na tantrume kao takve. U smislu samo bacanja po podu i vristanja. To sam prosla sa starijim, i s njom kad je imala oko 2 god. i vec sam zaboravila na obicne vulgaris tantrume, jer su kod nje poceli ukljucivati i to udaranje i unistavanje.
    Grljenje je slazem se super kao ispusni ventil kad otpusti kocnicu i rasplace ti se u krilu, ali kod nas bi se desavalo da mi to ne da, da ju pokusavam uzeti, ali me odguruje i zeli sama odradit vristanje.

Osoblje foruma laumi avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

Bubilo, nemoj se opravdavati, neki ovdje pisu bez da su ikad imali posla s ovakvim djetetom i vrlo naivno (da ne kazem bahato) prosipaju mudrosti i osude bez trunka razumijevanja kako je biti u tudjim cipelama.

U svojem sam se roditeljevanju naucila da ne postoji univerzalni nacin hendlanja svakog djeteta i svake situacije. Kamo srece da ima! Postedjela bih se godina jada i predbacivanja samoj sebi jer sto sam god naucila o odgoju i djeci mi nije nimalo pomoglo kod moje najstarije; trebalo je puno vremena da nadjem ono sto kod nje pali.
    O srednjem necu sad pisati jer, kao i casin mali, ima poremecaj iz autisticnog spektra (iako se radi o blazem poremecaju, izazovi su veliki, narocito u usporedbi s "normalnom" djecom).
    A najmladja je izrazito lako odgojiva i suradljiva i s njom oduvijek pali sve sto sam procitala u knjigama. Da sam imala samo nju ili da su mi sva djeca takva, mozda bih i ja bila uvjerena da mi majcinstvo sjajno lezi i da je sve moja zasluga.

Peterlin avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2008

Početno

Citiraj Bubilo Bubich prvotno napisa Vidi poruku

A ha ha ha ha... Mislila sam da imam samo jednako zahtjevno dijete kao i svi sa zahtjevnom djecom, a sad je ispalo da je posebna kategorija .

Ovo sto se tice umivanja i hladenja, ja obicno ne bih bas precesto poduzimala ista oko toga sto ona samo bijesni, u smislu ako urla, baca se i slicno.
    Pos3bna kategorija, hehehe.... Nije to samo do djece neggo je puno i do NAŠE PERCEPCIJE njihovog ponašanja. Ono što je meni bilo nedopustivo, tebi bi možda ušlo u okvir tolerqncije i slično.

Papuče: odustala sam davno. Moj stariji ih uredno nosi, a mlađi je vječito bos u stanu. Papuče obuje samo kad izlazi nabalkon, stepenište ili do susjede iz ulaza. To mi je unutar tolerancije. Ali kad je zamahnuo na brata, to sam prekidala istog trena i razdvajala ih. I išli su svaki u jednu sobu, da se ne vide. Ja sam iz hodnika i kuhinje vidjela obojiicu, vrata nisam zatvarala, ali sam prekidala aktivnost koju sam smatrala neprihvatljivom. To je samo ilustracija biranja bitaka. Koga briga za papuče, ali da me pokuša udariti, dobio bi barem prijetnju kaznom, a možda čak i starinskih batina istog trena. Kakvo grljenje.... time samo zbunišdijete jerviše ne zna što jedobro, a što ne...

Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

Slazem se za biranje bitaka. Stvari koje su mi nedopustive (tucnjava, vrijedjanje, unistavanje imovine ...) odmah prekidam, a oko onoga sto mi je manje bitno dopustam pregovore.

Bubilo Bubich avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2011

Početno

Petetrin, grljenje smo spominjali u njihovim trenucima tantruma (ne kad rade nesto sto bismo kaznili), nego kao jedan od nacina kako im pomoci da ohlade bijes, da se smire usred bujice emocija koju ne mogu kontrolirati, tipa bacanje po podu.

A opet, sve je to isprepleteno...

Bubilo Bubich avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2011

Početno

Mislim da svi čitaju ovu temu. Na svim roditeljskim portalima iskaču teme o vikanju na djecu, emocijama koje mali klinci ne mogu hendlati... Pih! Ko da nisam sve to procitala.
    Salim se, i pisanje na ovom topicu me "vratilo malo" na mirnije metode. Al jucer je uspjela razbiti jednu od onih "zdravih", ne bas jeftinih, plasticnih boca za vodu, i tak... Nisam vikala, objasnila sam ozbiljno kako je to bilo krivo.

Laumi, nisam ti odgovorila, ma nemam se potrebu opravdavat, to je vise kao neka potreba za "educiranjem" ljudi koji nemaju iskustva s takvom djecom, a misle da bi znali "lako s njima".

Nego, slažem se s Cvjetom zapravo... Takva djeca bi u drugim obiteljima sigurno bila drugacija. Samo sto to "drugacija" iskreno meni veže najcesce termine tipa "sputana,slomljena..." (valjda se nece netko uvrijediti zbog izraza).

Nije to pocelo s njezinih 2 ili 3 ili 4 godine... To je otkad je bila beba. Prva 4 mj. je vristala po pola noci, a nije imala grceve. U sjedalici je samo vristala, vristala i vristala. Dok smo jednom isli do Krka kad je bila beba, trebalo nam je 4 sada od Zg koliko je ona plakala u sjedalici, nismo mogli vozit, pa smo svako malo stajali, cicali, cekali da se uspava... Nije prestala vikati u sjedalici ni nakon 1. rodjendana...
    Kolica? Nula bodova. Nosila sam je u marami dok nije prohodala. Vrisanje naravno. Od prvog dana. Vozila se nesto tek kad je bila starije dijete.
    Hranu je pocela bacat cim ju je dotakla. Kako ono, "beba vodja dohrane"? Aha. Sve sto sam ikad stavila ispred nje ona je bacila na pod, nista u usta. Kazes joj da se to ne smije, al ima 7 mj., bas te kuzi.

Cicanje... Tj. odvikavanje... Bolje da ni ne spominjem. S 2,5 g. je prestala po danu, a ostalo je ono dosadno noćno gdje se svako malo noću budi x puta ne bi li malo pocicala... Godinu dana nam je trebalo da se od toga odviknemo. Jednostavno je bila jaca od mene. Malo mi je tko vjerovao, ali ako bi se recimo probudila u 1h i trazila cicu, a ja odlucila ne dati, ona je znala biti budna do 4-5 ujutro, naizmjence bi vristala, pa se smirila, pa jecala, pa sam ju nosila, pa bi naizgled zaspala, pa bi opet pocela vristat... Ja bih odlucila da cu izdrzat par noci za redom da ukinemo to nocno nacicavanje (ne samo zato sto ja ne spavam, nego ni ona ne spava), medjutim, ne bih uspjela izdrzati taj tempo ni par dana. A ona bi, par dana za redom bi bila nocu budna par sati jer joj ne dam cicu. Pa sam odustala. Prestala je s nekih 3 god. i 4 mj., ne sjecam se vise na koju foru, al pocela je spavat i nije trazila (ne racunam ono kad je pocela pricat da ce opet cicat s bebom kad dodje beba. Nadam se da je to zaboravila).

Odvikavanje od pelene? To je tek bilo... Pokusavali smo dugo, i dosli skoro do 3. rodjendana s pelenom, jer je vristala ako ju stavimo na wc ili tutu. A imala je i dasku s princezama, i tutu koja svira, nista. Nije htjela ni sjesti i gotovo. Bacala bi glavom unazad pa smo se jos bojali da ce se razbit. I skinem ja njoj pelenu kad smo doma, a ona, ko pesek iza vrata. U sobi. I kakala i piskila. Ako bi ju preduhitrili i odveli na wc vristanje. Ostavim joj tutu iza tih vrata, nista, ona pored. I tak... Nemamo tepih, pa smo jedno vrijeme taj kutak ostavili za njezin wc. U vrtic sam ju vodila u peleni, i onda mi teta rekla da ona svaki dan skine pelenu u vrticu i ide na wc ko i druga djeca. Prase malo. Ja joj pricam kako doma nece na wc, nego samo iza vrata, kaze teta, nema veze, nemojte joj vise stavljat... I nismo. Ne sjecam se kad je krenula na wc, al sad ide.

Uglavnom, ako jos niste upotpunili sliku, sad mozete. Nema toga sto nije bilo bitka.

Ono sto zelim reci je da mislim da u nekim obiteljima nista od ovih "s.anja" ne bi proslo. Neki bi to srezali puno prije prvog rodjendana. "Nek vristi, ne vadi iz sjedalica i kolica...". Al ja to vristanje nisam znala ni mogla drugacije odraditi nego ju izvaditi. Netko drugi bi znao. U takvoj obitelji bi sigurno bila drugacija. Ali sigurno ne bi bila bliska s obitelji i isla bi poslije na psihoterapiju .
    U ovoj našoj obitelji sigurno neće morat . (Ne računam dječjeg psihologa)

I tako... Eto još par crtica, nikakav poseban povod iza ovog posta, osim sto ne mogu više ništa ne raditi osim čekati trudove pa malo tipkam .

nanimira avatar
    Datum pristupanja
    May 2013

Početno

Isuse Bubilo,pa kao da si opisala moju kćer, a ja mislim da je ona super. Otprilike tako se i ja nosim s njom.

Zuska avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2012

Početno

Miffy, mi nemamo nijednog ključa u stanu, tako da nismo mogli zaključavati Probali smo time out par puta, nije upalilo, jednom smo je vraćali preko nekoliko puta, pokušali smo da ostane u sobi na hlađenju, nije uspjelo, nakon toga smo se mi osjećali kao g. Probali smo apsolutno sve, ali tantrumi su prošli kad su imali proći... Možda je upalilo puno, jako puno pričanja...
    Danas je svi hvale.
    I frendovi kod kojih smo danas bili u gostima. U trenutku kad smo sjele u auto, krenulo je... Bila sam smirena preko pola sata, onda sam počela vikati jer nisam više mogla fokusirano voziti. Onda je rekla da se samo želi isplakati, rekoh, isplači se, ako si puna emocija i puna doživljaja, isplači se, Ali nemoj me piliti, vozati, prešla si granicu... I onda je tulila dok u jednoj sekundi nije počela pjevati...
    Ima često potrebu da se isplače. I sad to zna (ponekad) verbalizirati.

Peterlin avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2008

Početno

Mislim da svi čitaju ovu temu. Na svim roditeljskim portalima iskaču teme o vikanju na djecu, emocijama koje mali klinci ne mogu hendlati... Pih! Ko da nisam sve to procitala.
    Salim se, i pisanje na ovom topicu me "vratilo malo" na mirnije metode. Al jucer je uspjela razbiti jednu od onih "zdravih", ne bas jeftinih, plasticnih boca za vodu, i tak... Nisam vikala, objasnila sam ozbiljno kako je to bilo krivo.

Laumi, nisam ti odgovorila, ma nemam se potrebu opravdavat, to je vise kao neka potreba za "educiranjem" ljudi koji nemaju iskustva s takvom djecom, a misle da bi znali "lako s njima".

Nego, slažem se s Cvjetom zapravo... Takva djeca bi u drugim obiteljima sigurno bila drugacija. Samo sto to "drugacija" iskreno meni veže najcesce termine tipa "sputana,slomljena..." (valjda se nece netko uvrijediti zbog izraza).

Nije to pocelo s njezinih 2 ili 3 ili 4 godine... To je otkad je bila beba. Prva 4 mj. je vristala po pola noci, a nije imala grceve. U sjedalici je samo vristala, vristala i vristala. Dok smo jednom isli do Krka kad je bila beba, trebalo nam je 4 sada od Zg koliko je ona plakala u sjedalici, nismo mogli vozit, pa smo svako malo stajali, cicali, cekali da se uspava... Nije prestala vikati u sjedalici ni nakon 1. rodjendana...
    Kolica? Nula bodova. Nosila sam je u marami dok nije prohodala. Vrisanje naravno. Od prvog dana. Vozila se nesto tek kad je bila starije dijete.
    Hranu je pocela bacat cim ju je dotakla. Kako ono, "beba vodja dohrane"? Aha. Sve sto sam ikad stavila ispred nje ona je bacila na pod, nista u usta. Kazes joj da se to ne smije, al ima 7 mj., bas te kuzi.

Cicanje... Tj. odvikavanje... Bolje da ni ne spominjem. S 2,5 g. je prestala po danu, a ostalo je ono dosadno noćno gdje se svako malo noću budi x puta ne bi li malo pocicala... Godinu dana nam je trebalo da se od toga odviknemo. Jednostavno je bila jaca od mene. Malo mi je tko vjerovao, ali ako bi se recimo probudila u 1h i trazila cicu, a ja odlucila ne dati, ona je znala biti budna do 4-5 ujutro, naizmjence bi vristala, pa se smirila, pa jecala, pa sam ju nosila, pa bi naizgled zaspala, pa bi opet pocela vristat... Ja bih odlucila da cu izdrzat par noci za redom da ukinemo to nocno nacicavanje (ne samo zato sto ja ne spavam, nego ni ona ne spava), medjutim, ne bih uspjela izdrzati taj tempo ni par dana. A ona bi, par dana za redom bi bila nocu budna par sati jer joj ne dam cicu. Pa sam odustala. Prestala je s nekih 3 god. i 4 mj., ne sjecam se vise na koju foru, al pocela je spavat i nije trazila (ne racunam ono kad je pocela pricat da ce opet cicat s bebom kad dodje beba. Nadam se da je to zaboravila).

Odvikavanje od pelene? To je tek bilo... Pokusavali smo dugo, i dosli skoro do 3. rodjendana s pelenom, jer je vristala ako ju stavimo na wc ili tutu. A imala je i dasku s princezama, i tutu koja svira, nista. Nije htjela ni sjesti i gotovo. Bacala bi glavom unazad pa smo se jos bojali da ce se razbit. I skinem ja njoj pelenu kad smo doma, a ona, ko pesek iza vrata. U sobi. I kakala i piskila. Ako bi ju preduhitrili i odveli na wc vristanje. Ostavim joj tutu iza tih vrata, nista, ona pored. I tak... Nemamo tepih, pa smo jedno vrijeme taj kutak ostavili za njezin wc. U vrtic sam ju vodila u peleni, i onda mi teta rekla da ona svaki dan skine pelenu u vrticu i ide na wc ko i druga djeca. Prase malo. Ja joj pricam kako doma nece na wc, nego samo iza vrata, kaze teta, nema veze, nemojte joj vise stavljat... I nismo. Ne sjecam se kad je krenula na wc, al sad ide.

Uglavnom, ako jos niste upotpunili sliku, sad mozete. Nema toga sto nije bilo bitka.

Ono sto zelim reci je da mislim da u nekim obiteljima nista od ovih "s.anja" ne bi proslo. Neki bi to srezali puno prije prvog rodjendana. "Nek vristi, ne vadi iz sjedalica i kolica...". Al ja to vristanje nisam znala ni mogla drugacije odraditi nego ju izvaditi. Netko drugi bi znao. U takvoj obitelji bi sigurno bila drugacija. Ali sigurno ne bi bila bliska s obitelji i isla bi poslije na psihoterapiju .
    U ovoj našoj obitelji sigurno neće morat . (Ne računam dječjeg psihologa)

I tako... Eto još par crtica, nikakav poseban povod iza ovog posta, osim sto ne mogu više ništa ne raditi osim čekati trudove pa malo tipkam .
    Nije to bliskost. Da je bliska s tobom, imala bi u ovoj dobi osjećaj za tvoje potrebe i granice. Negdje je rupa... Naručite se kod Vlahinsky ili Sever, inače ćeš TI i preostala tvoja djeca isto na psihoterapiju.

cvijeta73 avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2007

Početno

bubilo, moja je malo blaža varijanta tvoje, ali slične bitke smo vodili. mislim, ta upornost mazge da istjera svoje, živaca i živaca košta. moja se jednom derala u as od senja do pirovca, imala je oko godinu dana. stanemo, izvadim ju, cica, stavim nazad ko da ju na čavle stavljam. ajme, kad se sjetim tog horora. imaš osjećaj da će se umoriti, ne znam, prestati, zaspati, mene bi umorilo da se derem i 15 min, a kamoli ne toliko dugo. al vraga crnog. urla i urla i urla. pite boga šta joj je bilo.

a najluđa epizoda s njom je kad me cijelo jedno popodne uvjeravala, i skoro uvjerila - da je gluha i ne čuje. imala je 2,5 godine majku joj njenu, skoro smo, nakon 3-4 sata, na hitnoj završile.

to sam već pisala, kad je malo odrasla i prestala vrištati, imala je taj dosadni, cendravi glas kad je nešto htjela, koji pila živce još više nego vrištanje. zvuči posve stvarno, kao da je ona u stvarnoj drami i jadna. i onda mi jednom, onako nevezano, prizna - mama, znaš, ja ti imam posebni glas za gnjavljenje. i u dlaku ga skine :D

i sad, s 10 godina, je zahebana i uvik kontra :D da se razumijemo, i zna kako postići da dobije ono što hoće. i kod nas, al vidim da i drugi u njenom okruženju slično prolaze. npr učiteljicu nagovori da jedino njoj pomakne lektiru s petka na utorak.

tako da, moram priznati, vrlo često, joj se, onako, iskreno divim, na način na koji hendla neke situacije. ovo što si rekla, jednostavno je bila jača od mene, ja ti mislim da je i u tome caka - hebaj ga, jača bila i ostala

Lili75 avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2007

Početno

Citiraj Peterlin prvotno napisa Vidi poruku
    Nije to bliskost. Da je bliska s tobom, imala bi u ovoj dobi osjećaj za tvoje potrebe i granice. Negdje je rupa... Naručite se kod Vlahinsky ili Sever, inače ćeš TI i preostala tvoja djeca isto na psihoterapiju.
    Nazalost i ja se slazem s Peterlin koja je napisala iskreno, onako direkt u glavu.
    Ja bih to uvila u celofan al kad ga se skine ispalo bi isto. Nesto tu ne stima. Ja bih potrazila strucnu pomoc sto prije.

AdioMare avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2006

Početno

....
    ja još pijem jutarnju kavu, pa malo tipkam, isto ništa posebno

mislim da si s ovom prvom rečenicom zašla u neku drugu krajnost. jer nije baš istina da se djeca lome ako se odgajaju, koliko god to s nekom djecom bilo teško. ako se nešto i lomi, onda je to velikim dijelom šansa da dijete bude izgubljeno u vremenu i prostoru, ako me možeš razumjeti kada kažem tako.

općenito mi se čini da djeca mogu biti nesretna i nezadovoljna i pored toga što mu roditelj pokušava ugoditi (da ne bi urlalo, bacalo se i ozlijedilo ili što god drugo). znaš ono, nije dobilo što treba, iako je dobilo što želi.

a pod odgojem svakako ne mislim na urlanje niti, ne daj bože, fizičko kažnjavanje, ali svakako mislim na odgoj.

Lili75 avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2007

Početno

Ovo sto pise vijeta to je bas manipuliranje drugima, ok mozda ce nekad u zivotu "dobro" doci djetetu al takvo ponasanje tolerirati pod normalno e brate mili ne bi islo.
    jeenom je tako moj necak ma jedva dotaknuo stok od vrata dere se iz petnih zila vristi ko sumanut ko da ga zivog deru a u ocimq mu vidim da se dere samo glasom i manipulira starce koji skruseno sjede i pokusavaju ga bespomocno utjesit.

Ja ga pogl3dam u oci i vidim po ocima da drami bezveze usta se iskrivila a oci zaprqvo "normalne" uopce ne prate grimasu usta.
    Mrtva ladna ja njemu onako hladnim odlucnim glasom kazem: Sta se deres kad ti nije nista?

Pogleda on mene, iznenadi se na reakciju, taj tren prestade plakat i ode dalje u igru a starci u cudu.

Lili75 avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2007

Početno

To su reakcije koje ne slamaju dijete al se covjek ne da izmanipulirat.
    necu ni spominjat punoo vece probleme koje imaju s djetetom jer u niihovom slucaju ko da dijete odgaja njih a ne oni dijete.no to je malo ot.

Lili75 avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2007

Početno

Potpis na Adio Mare tek sad vidim.
    Nije odgoj zaboga slamanje djeteta nego odgoj.
    BB bas sam nekako naslucujem da je potrebna i vama pomoc mozda cak vise nego malenoj.Kad vi promijenite stav i pristup i ona ce se ponasat drugacije. Al za to napravit moras donijet cvrstu odluku i potrazit strucnu pomoc. Sve je to za njenu dobrobit.
    Posljednje uređivanje od Lili75 : 12.06.2017. at 08:59

cvijeta73 avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2007

Početno

Citiraj Lili75 prvotno napisa Vidi poruku
    al takvo ponasanje tolerirati pod normalno e brate mili ne bi islo.
    .
    a pa naravno da ne toleriraš pod normalno. nisam nigdje napisala koja je bila naša reakcija npr kad me uvjeravala da je gluha i koliko mi je to bilo neprihvatljivo da tako laže, s 2,5 godine.
    ovo je opis nekih izdvojenih situacija...
    Posljednje uređivanje od cvijeta73 : 12.06.2017. at 09:11

AdioMare avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2006

Početno

Citiraj cvijeta73 prvotno napisa Vidi poruku
    a pa naravno da ne toleriraš pod normalno. nisam nigdje napisala koja je bila naša reakcija npr kad me uvjeravala da je gluha i koliko mi je to bilo neprihvatljivo da tako laže, s 2,5 godine.
    ovo je opis nekih izdvojenih situacija...
    meni je ovo bezazleno i za svaku toleranciju, eto konkretno taj primjer kad te dijete od 2,5 godine uvjerava da je gluho, ajme
    pa i sa 10 godina. mislim, tko zna razlog zašto dijete to radi?! i kome, uostalom, šteti to uvjeravanje? zar je na svakodnevnoj bazi, teško živjeti s tim? dijete nezadovoljno?
    ali nije to isto kao da mački zaveže štrik oko vrata i objesi je na vrtuljak u parku. sad će mi mima reć da nisam normalna, koje primjere dajem

cvijeta73 avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2007

Početno

ma je, moja am, da si nas vidjela. izludila me do kraja. još me danas hladan znoj oblije. :D

AdioMare avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2006

Početno

a vjerujem ti. ali da mi dvogodišnje dijete tvrdi da ne čuje i u tome je uporno i dosljedno, išlo bi mi u bolnicu na provjeru sluha.
    čuj, šta znaš. ali bez obzira na ishod nalaza neki zaključak i poučak bi se valjda iskristalizirao iz svega.
    najvažniji da je sve u redu i da čuje.
    ali ruku na srce, to je dijete od 2,5. stvarno premaleno da bi lagalo svjesno posljedica.

AdioMare avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2006

Početno

zapravo, samo sam reagirala na onu bubilinu da bi njeno dijete u drugoj obitelji bilo slomljeno, a ona eto njeguje njen slobodan, znatiželjan i nesputan duh.
    ono, a yebiga. nećemo se vrijeđati - šalim se.
    mala radi psine i s njom nije lako, to smo ustanovili. a zašto je tome tako, sad sam malo i ja promijenila mišljenje eto nakon te bubiline izjave.
    očito da joj takva vrsta odgoja ne čini baš ugodnu atmosferu za rasti u njoj veliku većinu vremena.
    ali, čuj, šta se tu može ako je dijete jače. ja to mogu razumjeti i da je mala jača i da je bubilo "slaba" u odnosu na nju. na kraju krajeva, ona s tim mora izaći na kraj, ne ja.

jennifer_gentle avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2010

Početno

haha cvijeta, moj je išao na hitnu jer je vrištao da ga boli trbuh, a zapravo mu se piškilo. mi smo ga naravno cijeli dan podsjećali da ide na wc, on je tulio da ne treba i nije htio piškiti jer mu se nije dalo. na kraju je na hitnoj ispišao i mene, i cijelu hitnu, i doktoricu, i sve... a sve u rok službe ne sjećam se koliko je imao godina...3? a možda i više

jennifer_gentle avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2010

Početno

i eto ti kompetentno dijete! juul, go home.

Bubilo Bubich avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2011

Početno

Nisam htjela reci da ju ja ne odgajam ili da njegujem njezin duh.
    Borim se s njom na sve moguce nacine.
    Htjela sam reci da mislim da bi je u nekoj drugoj obitelji mlatili.

Tashunica avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2007

Početno

evo vam rješenje za sve
    https://www.youtube.com/watch?v=CMij9AKLvog

naravno šalim se, kod nas je čankla prijetnja broj jedan u kući,
    kad me živciraju samo viknem da će čankla letit

bubilo čitam i čitam sve ovo što si napisala
    i samo ti mogu reći da će proći, sigurno.
    moj primjerak te vrste ima 20 godina i najdivnije je stvorenje na svijetu,
    još uvijek u svom filmu, uvijek puna ideja i eksperimenata.
    kad uđeš u njenu sobu najprije naletiš na staru kantu jupola punu komadića pločica,
    kolut žice, pa nekih malih komadića žice svih vrsta, šperploča...
    nije se izgubila ta inspiracija za uvijek nečim novim, uvijek mora nešto raditi.

ono što je mene posebno živciralo dok je bila mala je bilo njeno ne ispitivanje granica,
    nego prelaženje onih granica koje su se meni najmanje sviđale.
    recimo na prometnoj cesti, taman kad bi došli na sredinu, semafor samo što nije prebacio,
    ona bi se objesila i doslovno visila meni na ruci i nije htjela hodati.
    znala je što mi radi s tim i svaki dan ispočetka.
    sljedeća nepodopština bi slijedila u tramvaju, čim bi sjele ona bi počela plakat, bacat se...
    i tako iz dana u dan.
    s tim je prestala kad sam ja počela ignorirati.
    visiš mi s ruke na cesti, ok - vici i ne micemo se.
    ja stojim, ona visi i ništa joj nije jasno, zašto ne paničarim, zašto je ne vučem?!
    samo bih rekla da će se uskoro upaliti crveno, a ona kako hoće.
    ista stvar i u tramvaju i sličnim situacijama.
    kod nje je ignoriranje palilo, trebalo je vremena i puno potrošenih živaca.
    malo se sabrala kad je zviznula sa ruba kreveta i završila na hitnoj na slikanju glave,
    izgledala je kao jednorog.
    i tako malo po malo došli smo do neke zrelosti sa puno djetinjastih crta.

jen hitna

Tashunica avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2007

Početno

Nisam htjela reci da ju ja ne odgajam ili da njegujem njezin duh.
    Borim se s njom na sve moguce nacine.
    Htjela sam reci da mislim da bi je u nekoj drugoj obitelji mlatili.
    prije par godina rekla mi je da nije mogla dobiti bolju obitelj,
    da bi iz neke druge sigurno pobjegla, jer ne bi bilo razumijevanja za nju takva kakva je.

AdioMare avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2006

Početno

možda bi ju mlatili, ali takvi bi mlatili i neku drugu djecu, ne samo nju.

ono što sam ja htjela reći, a ne kažem da ti to nisi probala i da ne radiš tako, je da neka djeca baš vape za čvršćom odgojnom rukom. ne mlaćenjem, ali ovako kako je zuska napisala: ok, ti plači ako imaš potrebu isplakati emocije koje te stišću, ali ja neću zbog toga zaustaviti auto. možda ću si nabaviti bauštelske slušalice za uši.
    neka djeca koja žele sve, sve, a malena su pa ne mogu sama to sve, sve, a uostalom niti im ne treba to sve, sve, pa onda postanu isfrustrirani jer ne mogu i jer im ne treba, možda su ipak sretnija kada ih se u nekim situacijama stavi u skučeniji prostor.

pokušavam pomoći, iako to nisi tražila, ne se pametariti. ne moramo više pričati o tebi, možemo općenito.

AdioMare avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2006

Početno

ali ako je tvoje mišljenje da bi nezaustavljivanje auta zbog djetetovog divljanja i plakanja slomilo dijete, onda smo totalno različitih pogleda na odgoj.
    naime, zaustavljivala bih se bebi i skroz malenom djetetu. na kraju krajeva, ako bi se nastavljalo kocenjenje u sjedalici s bebom i skroz malenim djetetom unatoč pokušajima umirivanja, uspavljivanja i stajanju, a ja ne bih s takvim djetetom ni išla na put. to je mučenje, grozno mučenje. ne možeš odgajati bebu, njoj moraš odgovoriti na potrebu.
    e, sad, to moramo i četverogodišnjem djetetu. a je li njegova potreba da urla u sjedalici takvo veliko razlog nekog bola ili neprihvatljivog ponašanja koje treba presjeći, to treba razlučiti.
    ili hitna pomoć ili bauštelske slušalice i jasno postupiti ovako kao zuska.
    ili izbjegavati te situacije dok dijete ne sazrije da se može potpuno nositi sa svojim emocijama. ne znam kad je to.
    autosjedalica je primjer primjera.

Vrci avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2012

Početno

Kako je bb napisala, ispada da je lomiti dijete=tuci dijete. Meni nije to isto.

Ja sam imala par puta slucaj da mi se cini da ga "lomim" jer je imao toliko jaku volju. Ali znala sam da mora biti po mom, za daljni odgoj i za njegovu buducnost. I jest meni bilo tesko,kao i njemu. No danas nam ta stvar ne predstavlja vise problem. Naucio je, i promijenio se. Na bolje
    (Ima 3god i skoro 4mj)

Tashunica avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2007

Početno

ne možeš izbjegavati, ako vodiš svaki dan dijete u vrtić i pri tome prelaziš prometnu cestu i voziš se u tramvaju.
    bože pa ne bih dijete nikada dovela u opasnost, naravno da bih se maknula da vidim da će auto krenuti,
    ali njoj je samo moje zaustavljanje na njeno vješanje o ruku bilo dovoljno da se pokrene.
    dok sam paničarila i vukla je preko ceste duže nam je trebalo, nego ovako.
    ovu situaciju ne bih uopće nazvala lomljenjem djeteta, prije je bilo obrnuto,
    ona je iz dana u dan lomila mene, a ovo je bila vatrogasna mjera,
    koja je realno mogla i ne upaliti i onda bi se nastavilo po starom, ali kod nje je upalilo.
    i nakon nekog vremena prestalo.

AdioMare avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2006

Početno

tashunice, nisam bila ni pročitala tvoj post, nisam ga ni vidjela pa moja as i vožnja nema veze s tvojim primjerom. ni sa čijim, ne znam otkud mi. možda je pisala bb a možda sam na osnovu zuskinog primjera.

Tashunica avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2007

Početno

AdioMare avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2006

Početno

pa to tvoje, tash, meni zvuči ko i ono što sam sama gore rekla: ako tvrdiš da ne čuješ, udovoljit ću ti doktorom :D
    ili će se otkriti da stvarno ne čuješ, ili ćeš ti proći torturu za bezveze i vidjet da ti se ne isplati.
    ko i tvoja cura sa vješanjem na ruku usred pješačkog. sad ćemo stati posred, pa taman nam se upalilo crveno - kao vatrogasna mjera, da. a i odgojna, mada nije najnježnija, ali čuj, nekad drugačije ne ide.
    naravno, ko fol, ne ko ugrozu života. uglavnom, pročitala si ju, to joj je trebalo.

Bubilo Bubich avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2011

Početno

AM, ne dozivljavam nista osobno, mozemo i opcenito .

I kad sam pisala o lomljenu/mlacenju, nisam mislila konkretno na nicije postove ovdje, vise na savjete koje sam dobivala...

A koji su svi redom ukljucivali "ne dizu ju iz kolica/sjedalice, nek urla". E sad, do kad je "beba" cije potrebe zadovoljavas? Mjesec dana? 4 mjeseca? 9 mjeseci?
    Ne pricam o 4 godine, sa 4 godine ju necu izvuci iz sjedalice ili stati s autom.
    Pricam o tome da netko nece ni sa koliko mjeseci izvaditi vristece dijete (bebu) iz sjedalice/kolica. O tome da ja kazem "ali urla 45 min bez prestanka", a taj netko kaze "nek urla, ja bih ili ja sam pustila da urla"... To mi je to sto zovem "lomljenje", od prvog dana nece "popustit".

Ili ono kad sa 7 ili 8 mj. baca hranu na pod? Beba ili dijete? Netko ce dijete u toj dobi lupiti po prsticima i vikati na njega. Ja cu misliti da je to beba prema kojoj necu biti grubs. Tj. reci cu to se ne smije, ali to nece biti receno hladno i grubo kakve sam prijedloge dobivala.

Ne pricam o djetetu od 4 godine. Pricam o prvim mjesecima, odnosno do cca godinu dana. Ili tu negdje, gdje vec na veliko izgradis sustav reakcija na "zahtjevno dijete".
    Posljednje uređivanje od Bubilo Bubich : 12.06.2017. at 11:20

AdioMare avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2006

Početno

davno sam imala malu djecu, znala bih ti točnije odgovoriti da sam blizu toga, ali jako sam daleko.
    ako me sjećanje ne vara, a vidim i po ovom malcu gerilcu koji mi je jako simpa i jako ga volim, mislim da između 1,5 godine do druge možemo reći da prestaje biti beba.
    dijete od 7 mjeseci koje baca hranu ne bih ni slučajno udarila niti malo pucnula po prstićima jer mi to nije normalno.
    ali ne bih niti držala tanjur u blizini da to može raditi, ako samo i isključivo baca.
    imam jednu sliku, pa se po tome sjećam kako je moja beba od jedno 7 ili 8 mjeseci šakama iz zdjelice jela špinat. i bilo je sve od špinata i njene trepavice i hranilica, ali ona se stvarno trudila svojim rukama jesti!
    nisam to davala svaki dan niti joj je to postala praksa raditi svinjac oko sebe (koji bih ja morala pospremati, a onda bi za nju bilo manje vremena za igranje i ići van, a zašto) ali beba mora i to probati.
    neće ju ubiti, neće ubiti ni mene, a otkrit će nešto novo.
    normalno da je pokušavala nekad i bacati. bacila je, ok. podignula sam i maknula tanjur dalje. doduše, ja sam mojoj mogla skrenuti pažnju u toj bebećoj dobi.

AdioMare avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2006

Početno

bubilo, mislim da ti nitko nije rekao da postupiš hladno i grubo prema bebi od 7 mjeseci.

Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

A ne znam, moj srednji je isto urlao u autosjedalici prvih pola godine svog zivota. I nije tu nista pomagalo, ni zaustavljanje auta i nudjenje cice ni drzanje za rukucu i pjevusenje/pricanje.
    Ali smo se svejedno vozili autom i normalno zivjeli.

Najmladja je isto plakala u sjedalici, ali, za razliku od brata, to nije imalo veze sa sjedalicom, nego s time da je ona prvih 8 mjeseci svog zivota zeljela biti iskljucivo na meni. I urlala kad nije bila. Isto smo se i dalje vozili, ali smo svakih cca pola sata stali da ona cica i pomazi se. Jer je to kod nje pomagalo. Kod starijeg nije pomagalo pa smo se nakon nekog vremena prestali zaustavljati i vozili se tako da je on urlao, a ja odostraga sjedila kraj njega, drzala ga za ruku i pricala mu.

AdioMare avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2006

Početno

pa, laumi, u svakom slučaju nisi ih malene ostavila da se čeliče, nego si bila uz njih.

Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

Pa jesam. Ali neki od nasih prijatelja gotovo nigdje nisu isli autom jer beba/dijete place. I tako prvih par godina. Meni je to nezamislivo, sjedit doma i ici samo na setnje po kvartu jer dijete vice dok se vozi.

AdioMare avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2006

Početno

Citiraj laumi prvotno napisa Vidi poruku
    Pa jesam. Ali neki od nasih prijatelja gotovo nigdje nisu isli autom jer beba/dijete place. I tako prvih par godina. Meni je to nezamislivo, sjedit doma i ici samo na setnje po kvartu jer dijete vice dok se vozi.
    nije mi bilo jasno šta bubilo misli pod lomljenjem, zato sam to napisala.
    jasno da moraš izaći makar po kruh i mlijeko, gdje drugo što, htjelo dijete u as ili ne.
    ali onda ćeš ga "lomiti" nježno, nekako se prilagoditi situaciji, ne znam, stvarno je individualno.

Lili75 avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2007

Početno

Citiraj AdioMare prvotno napisa Vidi poruku
    naravno, ko fol, ne ko ugrozu života. uglavnom, pročitala si ju, to joj je trebalo.
    X

tako je meni mama uzela prste i naslonila na pećnicu, nikad mi više nije palo na pamet.

potpisujem sve postove od AM.

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •