-
Bravo casa, tako to ide.
Mislim da roditelji djece koja su zahtjevna često (ne nužno uvijek, ali često) imaju problema s tim što od djece očekuju preveliko razumijevanje, za koje mala djeca nisu sposobna.
Ne možeš ti dvogodišnjaka pitati da li za ručak želi ribu ili piletinu. Staviš pred njega i izvoli jesti... Ne možeš dvogodišnjaka pitati da li želi doma iz parka ili ne - ti odlučuješ. Ne možeš mu ponuditi višestruki izbor (recimo odjeće ili igračaka) jer će samo zbunjeno buljiti i neće znati kamo da se okrene. ALi ako ga pitaš jedno-ili-drugo, može uprti prstom u jedno. Ako mu kažeš mirnim glasom "nemoj se penjati" i nastaviš sa "idemo vidjeti što tata radi", obično će ga se moći zainteresirati.
Kad su moja djeca imala tantrume i ispade (mlađi, stariji jako rijetko) ja sam u njemu vidjela svoje vlastite demone (nestrpljivost, nisku toleranciju, visoku agresiju) odnosno samu sebe u iskrivljenom ogledalu. Pa sam polaaaako počela paziti kako se JA ponašam, da ne vide od mene galamu, psovačinu i slično. Rezultati su stigli, ali postepeno. To JOŠ UVIJEK traje iako su klipani u srednjoj školi. Meni je definitivno pomoglo jer sam sama sebe uspjela uvježbati da budem manje impulzivna, tolerantnija i smirenija. A i njima je ok. Doduše, neke stvari se ne mijenjaju (ne očekujem od mlađega da bude uredan, kao ni od starijega da postane društven) ali nema veze. Zadovoljni su sami sobom.
Posljednje uređivanje od Peterlin : 19.06.2017. at 12:48
Pravila pisanja postova
- Ne možete otvoriti novu temu
- Ne možete ostaviti odgovor
- Ne možete stavljati privitke
- Ne možete uređivati svoje postove
-
Pravila foruma