Dakle, prije godinu dana sam čitala ovaj tekst https://najdoktor.com/dojenje-i-kontracepcija/a379
Imalo mi je smisla i nisam se opterećivala. Tako smo dobili nenadano drugo dijete.
Kaže u tekstu:
Ispunjavala sam sve uvjete. Mala je sisala dan i noć.Kada je dojenje kontracepcija?
Dojenje može biti djelotvorna kontracepcija tijekom prvih 6 mjeseci babinja, ali samo uz zadovoljenje osnovnih uvjeta: dijete se hrani isključivo majčinim mlijekom (dodatne hrane ne smije biti više od 10%) i dojenje se provodi tijekom čitavih 24 sata: dakle noću svakih 6 sati i danju svaka 4 sata, i to u pravilnim razmacima. Tzv. „potpuno dojenje“ tijekom 6 mjeseci babinja jednako je djelotvorno kao i uzimanje peroralne kontracepcije – oko 98%.
Jučer sam slučajno naišla na isti tekst i odlučila se javiti, a žena mi je napisala sljedeće:
te na moje inzistiranje da ispravi tekst, ona odgovara sljedeće:Prema svim poznatim saznanjima jest, i bilo je JEDINA kontracepcija generacijama prije otkrića drugih kontraceptiva i jedini način kako su stvarani razmaci izmedju djece.....Ali jest kontracepcija samo dok dijete jede samo mlijeko, A kada više ne jede samo mlijeko,čim se,dakle, dodaje obrok neke druge hrane,čak i sokovi, količina i ritam sekrecije prolaktina koji "koči" ovulaciju opada i ovulacije se vraćaju. I to tamo jasno piše, samo treba čitati pažljivo....Osim toga, SVE ima iznimke i ništa nije 100%. Nikada!VP, S. Škrablin
Ne mogu ispraviti nešto što je znanstvena tvrdnja, u stručnoj literaturi prisutna stoljećima...I nikada opovrgnuta.... Tekst na stranici koji je napisan star je par godina...Ali, Vašu sam primjedbu i odgovor stavila na svoju web stranicu kao upozorenje koje će sigurno koristiti. Hvala Vam. Srdačan pozdrav!
Došla sam kao idiot prije godinu dana kod svoje ginekologinje i sestra mi je lijepo rekla da dojenje nije kontracepcija. To izgleda svi znaju.
Što je onda ona zabrijala!??!![]()